Antalya Nerede, Antalya’ya Nasıl Gidilir?

0
7420

Güneyin incisi Antalya, Türkiye’nin en kalabalık beşinci şehri olarak karşımıza çıkıyor. Antalya nüfusu 2020 yılının sonu itibarıyla 2 milyon 548 bin 308 kişi olarak kayıtlara geçmiş.

Toros Dağlarının batısı ve Antalya Körfezi arasında konumlanan kent, 630 kilometrelik bir kıyı şeridine sahip. Durum böyle olunca Antalya ülkemizin turizm başkenti olarak anılıyor.

Altın sarısı rengindeki kumlara sahip olan bu güzel kıyılar, masmavi deniz ile bir araya gelince Antalya yaz tatilleri için vazgeçilmez bir yer haline geliyor.

Günümüze kadar çok fazla sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Antalya, ülkemizin en çok antik kente sahip olan ili.Hem tarihi eserleri hem de doğal güzellikleri ile gözlerimizi kamaştıran Antalya hakkındaki bilgileri sizler için derledik.  

Antalya Nerede, Antalya’ya Nasıl Gidilir?

Antalya Nerededir?

Antalya, Akdeniz Bölgesi’nin batısında yer almaktadır. Toros Dağları şehrin kuzeyine paralel olarak uzanıyor. Etrafı geniş ormanlar ile kaplı olan Antalya’nın batı bölgesi Teke Yöresi olarak isimlendiriliyor ve yörede çak sayıda plato ve havza bulunuyor. 

Şehrin güneyinde pırıl pırıl sularıyla Akdeniz konumlanıyor.

Antalya batısında Muğla, kuzeyinde Burdur ve Isparta, doğusunda Karaman ve Mersin, kuzeydoğusunda ise Konya ile komşu.

Antalya’ya Ne Zaman Gidilir?

Dört mevsim ziyaret edebileceğiniz Antalya’da Akdeniz iklimi yaşanıyor. Şehirde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı olarak geçiyor. Deniz ve sıcak deniz iklim sınıfına giren Antalya’nın iç kesimlerinde soğuk ve yarı-karasal bir iklim tipi görülüyor.

Yılda ortalama 300 günün güneşli olduğu güzel şehirdeki yıllık sıcaklık ortalaması ise 18.7 derece. Bu sayede Antalya tüm yıl boyunca turizm için uygun olan ender yerlerden. Yılın en az dokuz ayı denize girebileceğiniz şehri istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.

Antalya’ya Nasıl Gidilir?

Antalya’ya özel aracınızla gidebileceğiniz gibi otobüs veya uçak kullanarak da seyahat edebilirsiniz. İstanbul – Antalya arası mesafe yaklaşık olarak 800 kilometre ve araba ile yolculuk en az 8 saat sürüyor. Antalya’nın Ankara’ya olan uzaklığı ise 480 kilometre. Yaklaşık 6.5 saat süren bir otomobil yolculuğu ile şehre ulaşabilirsiniz.

Araba yolculuğu yapacaksanız Arabayla Yolculuk Sırasında Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey ilgili yazımıza göz atarak hazırlık yapabilirsiniz. 

Ben yolda bu kadar vakit kaybetmek istemiyorum derseniz şehre ulaşmak için hava yolunu tercih edebilirsiniz. En uygun Antalya uçak biletleri için internet sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın. Antalya Havalimanı Ulaşım Rehberi yazımıza göz atarak şehirdeki gitmek istediğiniz noktaya kolayca ulaşabilirsiniz. 

Antalya’da Nerede Kalınır?

Antalya’da nerede kalmak istediğiniz şehre gidiş amacınıza göre değişiklik gösterebilir. Eğer şehir merkezindeki tarihi yerleri gezmek istiyorsanız Kaleiçi bölgesinde kalmanızı öneririz. Bu sayede şehir içerisindeki gezilecek yerlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. 

Antalya’ya deniz tatili yapmak için gidiyorsanız Kemer ya da Belek bölgesindeki otelleri tercih edebilirsiniz. İl merkezine 40 kilometre uzaklıktaki Kemer’de her bütçeye uygun konaklama seçenekleri bulunuyor. Şehre uçakla geliyorsanız havalimanına daha yakın olduğu için Belek bölgesinde konaklayabilirsiniz.

Antalya’nın kıyı şeridi o kadar uzun ki şehirde gezmek istediğiniz yerlere göre Side, Lara, Demre, Kaş ve Fethiye gibi turizm bölgelerinde de kalabilirsiniz. 

Antalya’da Neler Yapılır?

Antalya denilince akla ilk gelen şey deniz olduğu için şehirde yapılacak şeylerin başında da denize girmek geliyor. Peki, bu plajlar diyarında hangisine gitmeliyim diye soracak olursanız Antalya’nın en güzel plajlarını listelediğimiz blog yazımıza göz atabilirsiniz. 

Antalya kıyılarını tekne turlarına katılarak keşfetmek de harika bir seçim. Kaş veya Kalkan tarafından kalkan Kekova tekne turu ile Kaleköy’ün muhteşem manzarasını deneyimleyebilir, batık kentin kalıntılarını görebilirsiniz. Ayrıca tur sırasında uğrayacağınız muhteşem koyların berrak sularında balıklarla birlikte yüzebilirsiniz. 

Turkuaz renkli sularda doya doya yüzmekten yorulunca kendinizi Antalya’ya özel lezzetler ile ödüllendirebilirsiniz. Tahinli piyazından taptaze deniz ürünlerine geniş bir yiyecek seçkisi sunan Antalya yemekleri eminiz ki midenizi çok mutlu edecek.

Leziz Antalya yemekleri ile ziyaret yaptıktan sonra şehirdeki turistik yerleri keşfe çıkabilirsiniz. Kaleiçi, Kesik Minare, Antalya Saat Kulesi, Hadrian Kapısı, Karaalioğlu Parkı ve Hıdırlık Kulesi şehir merkezinde ziyaret edebileceğiniz yerlerin başında geliyor.

Şehir merkezindeki Konyaaltı Plajı’na çok yakın bir konumda bulunan Antalya Arkeoloji Müzesi kesinlikle muhteşem bir yer. Çok sayıda tarihi eserin sergilendiği müze ülkemizdeki en güzel müzelerden birisi.

Antalya’yı güzelce gezdikten sonra şehrin renkli gece hayatı sizleri bekliyor. Çok sayıda kulübün bulunduğu Antalya’da akşamlarınızı çok eğlenceli bir biçimde geçirebilirsiniz. Bar ve kulüplerdeki dans şovları, konserler, DJ performansları ve köpük partileri ile Antalya’da eğlencenin sınırı yok.

Antalya gece hayatı meyhane tutkunlarını da unutmamış. Antalya’daki akşamlarınızı canlı fasıl programı ile renklendirmek isterseniz meyhaneleri tercih edebilirsiniz.

Antalya’da Nereler Gezilir?

Aklımıza ilk olarak denizi getiren Antalya’daki gezilecek yerleri plajlarından ve koylarından başlayarak anlatmaya başlayalım. Merkezdeki Konyaaltı ve Lara Plajı, Kaş’taki Kaputaş, Patara, Büyük Çakıl, Küçük Çakıl Plajı ve Hidayet Koyu, Kumluca’daki Olimpos ve Çıralı Plajı, Adrasan ve Korsan Koyu, Finike’deki Andrea Doria Koyu, Kemer’deki Beldibi, Çamyuva ve Phaselis Plajı, Alanya’daki İncekum ve Kleopatra Plajı, Gazipaşa’daki Delikdeniz ve Kral Koyu, Kekova’daki Tersane Koyu, Demre’deki Çamlık Koyu, turkuaz suların tadını çıkarabileceğiniz yerler.

Eğer Antalya’nın Kaş ilçesine giderseniz feribotla yolculuk yaparak Meis Adası’nı da ziyaret edebilirsiniz.

Antalya aynı zamanda güzel şelalelere de ev sahipliği yapıyor. Düden, Kurşunlu, Manavgat Şelalesi ise bunların başında yer alıyor. Şehirdeki mağaralar da çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor. Antalya merkez ilçeye bağlı Yağca Köyü sınırları içindeki Karain Mağarası, Alanya’daki Damlataş ve Dim Mağaraları turizme açık mağaralar arasında bulunuyor.

Antik kent bakımından çok zengin olan Antalya tarih meraklıları için çok güzel bir şehir. Serik’teki Aspendos, Güllük Dağı’ndaki Termessos, Kaş’taki Xanthos, Finike’deki Arykanda, Manavgat’taki Side ve Selge, Kumluca’daki Rhodiapolis, Kemer’deki Phaselis ve Aksu’daki Perge Antik Kenti ziyaretçilerine zamanda yolculuk yapma olanağı sunuyor.

Antalya müzeleri de şehirde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden. Yukarıda bahsettiğimiz Antalya Arkeoloji Müzesi dışında Kaleiçi’ndeki Suna ve İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi, Işıklar Caddesi’ndeki Antalya Atatürk Evi ve Müzesi, Karaalioğlu Parkı’ndaki Antalya Kent Müzesi, Yat Limanı’ndaki Antalya Oyuncak Müzesi şehir merkezinde gidebileceğiniz müzeler. 

Alanya ilçesinde ise Alanya Arkeoloji Müzesi, Alanya Atatürk Evi Müzesi, Alanya Kızılkule Etnografya Müzesi ve İçkale Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Bu müzeler dışında Side Müzesi de antik kentin yanında bulunuyor. Elmalı ilçesindeki Elmalı Müzesi’nde bölgenin tarihine ışık tutan önemli arkeolojik eserler bulunuyor. Demre’de yer alan Noel Baba Kilisesi ise tüm dünyada Santa Claus olarak bilinen Aziz Nicholaos’un piskoposluk yaptığı kilise olarak biliniyor ve kilisede o dönemden kalan eserler sergileniyor.

Antalya’da gezilecek yerler deyince aklımıza ilk başta plajlar gelse de Antalya’yı kışın ziyaret ederseniz Saklıkent Kayak Merkezi’ne gidebilirsiniz. Toros dağlarının yüceliğinde kayak yapmanın keyfi bir başka olacaktır.

Doğal güzelliği ile insanı büyüleyen Antalya’da gezilecek yerler saymakla bitmiyor. Antalya’nın gezilecek yerleri hakkında detaylı bilgi almak için blog yazımızı okuyabilirsiniz. 


Her anından keyif alacağınız muhteşem bir Antalya gezisi dileklerimizle.

Önceki İçerikNevşehir Gezilecek Yerler: 36 Büyüleyici Durak ile Keşfe Çıkın
Sonraki İçerikAmasya Nerede, Amasya’ya Nasıl Gidilir?
Tuğba Dursun Usal
1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız