Bulutların Ötesinde: En İyi Gökyüzü Gözlem Yerleri

0
286

Derin mavilik, sayısız yıldızlar, sonsuzluk hissi… Altında yaşadığımız gökyüzü ve yıldızlar ilk çağlardan bugüne merak ve ilgi odağı olmuş durumda. Bu sonsuzluk hissi karşısında teleskoplar, belgeseller yetmiyor zaman zaman. Görünenin ötesini keşfetmek, çıplak gözlerimiz ile buna şahit olmak, muhteşem görüntülere tanıklık etmek istiyoruz. İşte bu keşif sırasında size eşlik edecek, gökyüzünü seyretmenin keyfine doyamayacağınız gökyüzü gözlem yerlerinden birkaçı. 

1 – Kaz Dağları, Balıkesir

Muhteşem doğası, yöresel lezzetleri ve atmosferinin yanı sıra aynı zamanda uzay gözlemi yapabileceğiniz ideal rotalardan bir tanesi. 

Ülkemizin oksijen oranı en yüksek bölgelerinden biri olan Kaz Dağları, yalnız gökyüzü izlemek için değil kamp yapmak içinde harika bir kaçamak noktası. Yeşil ve mavinin bir arada dans ettiği bölge 21.300 hektarlık bir alana sahip.

Tarihi ve kültürel açıdan önemli bir yere sahip olan Kaz Dağları, Antik Dönem ve mitolojide “İga Dağı” olarak biliniyor. Öyle ki Homeros’un başyapıtı İlyada’da dahi geçiyor. 

M.Ö 2000’li yıllara dayanan tarihi ile birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Kaz Dağları. Yeşilin her tonunu görmenizin mümkün olduğu bu rotaya Edremit’e uçup oradan aktarmalı bir şekilde ulaşabilir ve hem gökyüzünü doyasıya izleyebilir hem de kamp yapabilirsiniz. 

2 – Kaçkar Dağları, Rize

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Kaçkar Dağları, 2400 metre yükseklikte yer alıyor ve Karadeniz’in o güzel manzarasına şahitlik etmenize olanak sağlıyor. Kaçkar Dağları, Aşağı Kaçkar ve Yukarı Kaçkar olarak ikiye ayrılıyor ve Altıparmak Dağları’nın eteklerinde başlıyor.

Bölge 1994 yılında milli park olarak kabul edilmiş. Işık ve hava kirliliği olmadığı için gökyüzünü en temiz haliyle izleyebileceğiniz bir yer olan Kaçkar Dağları gözlem için oldukça uygun bir yer. 

Kaçkar Dağları’na ulaşmak için patikaları takip etmeniz gerekiyor. Yollar zorlu olarak görülsede bu durum etrafa farklı bir atmosfer katıyor. 

3 – Kızıl Vadi, Nevşehir

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen ve en sevilen rotalarından biri olan Kapadokya, muhteşem doğa oluşumları ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlıyor. 

Balon turu ve tarihe tanıklık etmek isteyenlerin sıklıkla uğradığı Kapadokya aynı zamanda gün batımını en keyifli izleyeceğiniz yerlerden biri.

Kapadokya’nın kendine özgü havasını sergileyen Kızıl Vadi ise muhteşem bir yıldız şöleni sergilemeye devam ediyor. Böylesi bir görüntüye şahitlik etmek gökyüzünün büyüsüne kapılmanıza sebep olabilir. 

4 – Frig Vadisi

Afyonkarahisar, Eskişehir, Kütahya üçgeninde bulunan Frig Vadisi, Frigya medeniyetinin izlerini taşıyor. Büyük bir alana yayılan Frig Vadisi, yapay ışıklardan uzak ve sakin bir bölge olduğu için yıldızları izlemek isteyenler için harika bir durak.

Sabahın erken saatlerinde Frig Vadisi’ne gelirseniz hem tarihle iç içe olma şansını yakalar hem de gece yıldızları seyredebilirsiniz. Ayrıca bölge, fotoğraf çekimi için çok güzel tarihi yapılara sahip. 

5 – Sivri Dağ Milli Parkı, Antalya

Antalya’da yer alan Sivri Dağ Milli Parkı, Konyaaltı sınırları içerisinde yer alıyor. Park, Antalya’nın neresinden bakılırsa bakılsın Bey Dağları’nın bir uzantısı durumunda.

Kentin karmaşasından uzak bu park, gökyüzü gözlemi yapmak için harika bir durak. Yıldızların sihirli atmosferine yakından şahitlik edebileceğiniz Sivri Dağ Milli Parkı, aynı zamanda kamp macerası yaşamanız için güzel bir rota.

Şehirin gürültüsünden uzaklaşıp kendinizi gökyüzünün büyüsüne bırakmak isterseniz Antalya Havalimanı’ndan aktarmalı bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

6 – Gökçeada Yıldız Koyu, Çanakkale

Genellikle rüzgarı ile nam salmış, Gökçeada’nın kuzey kıyılarından denize girilebilen tek koy olan Gökçeada Yıldız Koyu, deniz faunası ve florası koruma altına alınmış bir koy.

Gökçeada Yıldız Koyu’nda konaklama yapabileceğiniz kamp alanı yer alıyor. Kamp tercih etmek istemezseniz civar köylerde bulunan pansiyon ve otellerde konaklayabilirsiniz. Bu köylerden yürüyerek koya ulaşmanız mümkün.

Koy içerisinde bulunan kafe-beach hizmeti eşliğinde kendinizi doğanın kucağına bırakıp yıldızları seyredebilirsiniz. 

7 – Karapınar Çölü, Antalya

Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğini taşıyan Karapınar Çölü Konya ilinin Karapınar ilçesinde yer alıyor. Yıllar içerisinde çöl durumundan ötürü çok fazla göç olduğu için nüfus sayısı oldukça az.

Tarih boyunca önemli olan İpek Yolu üzerinde yer alan Karapınar, bugün hem tektonik gölleri hem de çölü ile ziyaretçi akınına uğruyor. Bu doğal ve tarihi yeri görmek için Antalya’ya gidebilir, çöl eşliğinde yıldızları seyredebilirsiniz.

*obilet yazarları, en iyi yerleri arayan okuyuculara bazı seçenekler sunarak çözüm sağlamaya çalışmaktadır. Listede yer alan yerler, obilet yazarlarının okuyucular için derlediği bazı seçeneklerden oluşmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız