Yeşiliyle Mavisiyle Birbirinden Güzel Bursa Tatil Yerleri

0
1105
Yeşiliyle Mavisiyle Birbirinden Güzel Bursa Tatil Yerleri
Yeşiliyle Mavisiyle Birbirinden Güzel Bursa Tatil Yerleri

Bursa neyi ile meşhur?

Bursa, kaplıcaları, tarihi ve doğal güzellikleriyle; özellikle Uludağ, Cumalıkızık Köyü ve Yeşil Türbe gibi yerleriyle ile meşhurdur.

Bursa deniz var mı?

Bursa’nın Mudanya ve Gemlik gibi ilçelerinin Marmara Denizi’ne kıyısı bulunuyor. Bu ilçelerde denize girebileceğiniz plajlarda var. 

Bursa’da ne yemeli?

Bursa’da mutlaka tatmanız gereken yemekler arasında İskender kebap, kestane şekeri, pideli köfte ve tahinli pide gibi yöresel lezzetler bulunuyor.


Tatil dendiğinde aklınıza ne geliyor? Deniz kenarında dalga sesleri eşliğinde güneşlenmek mi yoksa kuş cıvıltısı ile doğanın keyfini çıkarmak mı? Tarihe olan hayranlığınızı katlayacak yeni yerler görmek istiyor da olabilirsiniz. Bursa’nın en sevdiğimiz özelliklerinden biri, bu taleplerin hepsine cevap bulabilmek oluyor. Her detayıyla cezbeden Bursa’nın tatil yerlerini şimdi inceleyelim.

1) Uludağ

Uludağ
Uludağ

Bursa’da tatil yerleri deyince akla ilk gelen noktalardan biri şüphesiz ki Uludağ! Yaz ve bahar dönemleri yemyeşil manzaranın tadını çıkarmak güzel olsa da burası yoğun olarak kış aylarında ziyaret ediliyor. Türkiye’nin en büyük kayak merkezine sahip olması sebebiyle dünyanın her noktasından ziyaretçi akınına uğruyor.

  • Uludağ’da tatil planlıyorsanız, bu aktiviteleri mutlaka yapmanızı öneriyoruz:
  • Kayak ve snowboard için daha uygun bir yer olamaz, değil mi? İlk defa kayak yapacaksanız da hiç endişelenmeyin. Ekipmanları kayak merkezinde kiralayabilir, profesyonel eğitmenlerden ders alabilirsiniz.
  • Uludağ’ın her noktasında başka bir manzaraya tanık olacaksınız. ATV ve kar motoru gibi özel araçlar kiralayarak hem eğlenin hem de gezilmedik yer bırakmayın.
  • Bölgede Softaboğan Şelalesi, Kilimli Göl gibi birçok doğal güzellik bulunuyor. Doğa aşığı kişilerin özellikle bu noktaları görmesini öneriyoruz.
  • Karların huzur dolu görüntüsünü sucuk ekmek ile taçlandırmayı unutmayın!

2) Mudanya

Mudanya
Mudanya

Marmara Denizi’ne kıyısı olması sebebiyle, yaz tatili için yoğun talep gören yerlerden biri Mudanya! İlçede Eşkel, Burgaz ve Tirilye gibi denize girilebilecek çok sayıda plaj bulunuyor. Bunun yanı sıra Bursa’nın buram buram tarih kokan ilçelerinden biri olduğu için de Mudanya ziyaretçiler tarafından çok seviliyor. İki günlük hafta sonu tatili için de gayet uygun bir lokasyon.

Mudanya’ya gittiğinizde planınıza bu aktiviteleri dahil edin deriz:

  • Mudanya tatilinizde, Rum evlerinin arasında tarihi atmosfer eşliğinde yapılacak bir gezi için zaman ayırmalısınız. Rengarenk evlerin fon oluşturduğu fotoğraflar çektirmeyi de unutmayın.
  • Zeytin ağaçlarıyla donatılmış Tirilye’de manzaranın keyfini çıkarın. Tatil dönüşünde kendinize ve sevdiklerinize lezzetine hayran kalacağınız zeytinlerden de almalısınız.
  • Mudanya’nın birçok farklı noktasında plaj bulunuyor. Konaklayacağınız yeri, gitmek istediğiniz plaja göre belirleyebilir veya araç kiralayarak birden fazla plajı ziyaret edebilirsiniz.

3) Osmangazi

Osmangazi
Osmangazi

Bursa’nın merkez ilçesi olarak bilinen Osmangazi, şehrin dokusunu yakından görmek isteyenler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. İlçenin her köşesinde başka bir tarihi yapı ile karşılaşmak mümkün. Sokaklarında gezerken kendinizi eski dönemlerde yaşıyor gibi hissedebilirsiniz. Camiden kiliseye, hanlardan külliyeye kadar çok sayıda yapı sizi bekliyor.

Bursa’daki tatil yerleri arasından Osmangazi ilginizi çekiyorsa bu maddelere dikkat:

  • Şehrin simge yapılarından Bursa Ulu Camii gitmeniz gereken yerlerin başında geliyor. 1400 yılında inşa edilen yapı, mimarisiyle kesinlikle görülmeye değer.
  • Tatil alışverişi için Kapalı Çarşı’yı ziyaret etmenizi öneriyoruz. Burada Bursa’ya özgü çok sayıda ürün bulabilirsiniz. Kestane şekeri almayı da ihmal etmeyin.
  • Bursa Kent Müzesi ve Karagöz Müzesi, gezerken keyif alabileceğiniz yerler arasında bulunuyor.
  • Akşam saatlerinde eğlenmeye gitmek isterseniz, Arap Şükrü Sokağı’ndaki mekanları seveceğinizi düşünüyoruz.

Ebru’nın notu: Osmangazi’de doğa ile iç içe yürüyüşler yapmak için Kültürpark’a gidebilir ve gölet kenarında keyifli vakit geçirebilirsiniz. 

4) Cumalıkızık Köyü

Cumalıkızık Köyü
Cumalıkızık Köyü

Bursa’daki turistik yerleri inceleyip Cumalıkızık Köyü’nden bahsetmemek olmaz. UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan bu köyün geçmişi 1300’lü yıllara uzanıyor. Bir dönemin popüler yapımlarından olan Kınalı Kar dizisi burada çekildikten sonra yoğun ilgi görüyor ve ziyaretçi sayısı her sene daha da artmaya devam ediyor.

  • Köyün tarihi dokusunun korunması büyük avantaj. Rengarenk evlerin arasında, Arnavut kaldırımlı sokaklarda gezerken tam anlamıyla büyüleneceksiniz.
  • Tarihi evlerin bir kısmı, konaklama için turistlere kapılarını açmış durumda. Köyün ruhunu tam anlamıyla hissetmek için kerpiç veya taş evlerde kalabilirsiniz.
  • Serpme kahvaltı, Cumalıkızık Köyü’nde bir gelenek haline gelmiş. Burayı ziyaret eden kişiler sabahın erken saatlerinde kahvaltı için yola koyuluyor.
  • Köyde yaşayan kadınların yaptığı el emeği ürünlerden satın almanızı öneririz. Özellikle ahududu reçellerine göz atmalısınız.

5) İznik

c
İznik

Tatil yerleri Bursa’da farklı güzelliklerle karşımıza çıkıyor. Bunlardan bir diğeri de binlerce yıllık tarihi barındıran İznik! Gün batımına hayran bıraktıran İznik Gölü manzarası dahi burayı ziyaret etmek için yeterli bir neden. “Hem tarihi yerler göreyim hem de huzurlu bir ortamda kafamı dinleyeyim” diyenler için biçilmiş kaftan.

  •  İznik Gölü’nde kano ve tekne turu imkanları bulunuyor. Manzaraya bir de gölün ortasından bakmanızı öneririz. Ayrıca göl çevresinde yapacağınız yürüyüşlerin de size çok iyi geleceğini düşünüyoruz.
  •  İznik Müzesi, Yeşil Camii, İznik Kalesi, Lefke Kapısı… İlçede gezilecek çok sayıda tarihi yer var. Tatil sürenize göre bu rotaları planınıza dahil etmelisiniz.
  •  Romalılardan günümüze gelen Nikaia Antik Kenti, İznik’in en keyifli noktalarından biri.
  • El sanatlarına ilgiliyseniz ilçedeki çini atölyelerini ziyaret edebilir ve işin ustalarından ders alabilirsiniz.

Ebru’nun notu: İznik Gölü’nde düzenlenen su sporları festivalleri, tatilinize renk katacak etkinlikler arasında yer alıyor.

6) Gölyazı

Gölyazı
Gölyazı

Dar sokakları, tarihi evleri ve meyve ağaçlarıyla keyifli bir adaya götürüyoruz şimdi sizi. Bursa’nın tarihi çok eski dönemlere dayanan ve eski Rum köyü olarak bilinen Gölyazı Mahallesi, tatil için ideal yerlerden biri. Nilüfer ilçesine bağlı olan adada konaklayabileceğiniz pansiyon ve oteller bulunuyor.

  • Ada sakinlerinin büyük kısmı balıkçılıkla ilgileniyor. Siz de tatil öğünlerinizi balıklarla taçlandırabilir, teknelerin arasında eşsiz pozlar verebilirsiniz.
  •  Zambak Tepe’ye çıktığınızda adanın tamamına hakim olabilirsiniz. Bu noktadan özellikle gün batımını izlemenizi öneriyoruz.
  • Uluabat Gölü’nde sandal turu yapmadan dönerseniz aklınız kalır, bizden söylemesi. Göl turunda, adadan net göremediğiniz birçok farklı manzaraya tanık olabilirsiniz.
  • Adaya ayak bastığınız andan itibaren karşınıza çok sayıda hediyelik eşya standı çıkacak. Bu stantlardaki yöresel ve el emeği ürünleri incelemenizi öneririz.

 7) Oylat

 Oylat
Oylat

Bursa’da herkesin tatil anlayışına hizmet eden bir seçenek bulunabildiğini söylemiştik. Bunun bir diğer örneği de kaplıca sularıyla şifa bulmak isteyenlerin tercih edebileceği Oylat! İnegöl’e bağlı olan bu köy, her sene kaplıcaları sayesinde ziyaretçi akınına uğruyor. Tabii doğal güzellikleri ve yemyeşil manzarasının da bu ziyaretlerde payı büyük.

  •  Manzara fotoğraflarının kullanıldığı eski kartpostalları hatırlar mısınız? Arkasındaki not okunduktan sonra o manzaraya bakıp hayallere dalmak büyük keyifti. İşte öyle bir manzaraya tanıklık etmek istiyorsanız Oylat Şelalesi’ne bayılacaksınız!
  • Yöresel ürünlerle donatılan tezgahlardan alışveriş yapmak için Oylat Pazarı’nı ziyaret etmelisiniz.
  • Sarkıtlarıyla mistik bir atmosfer sunan Oylat Mağarası’nı ziyaret etmeden tatilinizi bitirmemelisiniz.

8) Kestel

Kestel
Kestel

Doğayı seven kişilerin tatil için tercih edebileceği bölgelerden biri Kestel! Bizans döneminden günümüze gelen Kestel Kalesi, aslında ilçeye de ismini veren yapı durumunda. Latincede “kalecik” anlamına gelen “castel” kelimesinden adını alıyor ve günümüze Kestel şeklinde ulaşıyor.

  • Bölgede çok fazla doğal güzellik var, hangisini gezeceğinize karar vermekte zorlanabilirsiniz. Bizim önerimiz; listenin ilk sıralarına Alaçam, Küreklidere ve Saitabat şelalelerini almanız olacak.
  • Kestel’de yer alan yeşil alanların hakkını vermek için bir piknik şart! Sepetinizi, piknik örtünüzü alın ve bırakın doğa sizi huzurla doldursun.
  • Derekızık Köyü’nü ziyaret etmeyi, tatilinizi serpme kahvaltı ile daha lezzetli kılmayı unutmayın.
Önceki İçerikMuğla’nın Kamp Alanları: Ege’nin Kamp Cennetleri
Sonraki İçerikİstanbul’a Yakın Bir Tatil Rotası: Yalova’nın Tati̇l Yerleri̇

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız