Bursa’dan İzmir’e doğru yol alırken yaklaşık 40 km ilerde Ulubat Gölü’nün hemen kıyısında kurulmuş bir mahalledir Gölyazı. Sakinliğiyle, geleneksel Rum evleriyle, sahil boyunca uzanan balıkçı tekneleriyle adete saklı bir cenneti andıran Gölyazı hem Bursa hem de İstanbul’a yakınlığıyla burada yaşayanlar için güzel bir uğrak noktası.
Tarihçe
İmparator Hadrianus’un (M.S. 117-138) Britanya’ya gidişi sırasında Gölyazı’ya, eski adıyla Apollonia’ya uğradığı, kentin girişindeki yazısından anlaşılmaktadır. Kentte Britanya’nın yanı sıra Pers, Roma, Bizans ve Osmanlı egemenlik kurmuştur.
Kentle ilgili şöyle bir efsane de var:
Melde kralı, Apollonia kralnın kızını oğluyla evlendirmek ister. Fakat kızının gönlü bir başkasındadır ve kral kızını Melde kralının oğluna vermez. Apollonia kralı kızını korumak için tepeye bir saray yaptırır ve kızını orada saklar. Bu duruma çok sinirlenen Melde kralı Odryssses Çayı’nı Apollonia kentine yönlendirir ve kentin toprakları sular altında kalır. Apollonia kralının kızının bulunduğu saray ve çevresi sularla çevrili bir ada halini alır. Efsaneye göre Ulubat Gölü ve Gölyazı işte böyle oluşmuştur.
Görülecek Yerler
Gölyazı’ya girişte sizi ilk olarak Aziz Panteleiman Kilisesi karşılar. Kilisenin restorasyonu 2014 yılında bitirilmiş olup ziyarete açıktır. Kiliseyi ziyaret etmek ücretsiz ve ek olarak kilisenin içerisinde eski yöntemlerle para basabileceğiniz bir çekiç düzeneği de bulunuyor. Denemek isterseniz siz de hatıra olarak Apollonia parası basabilirsiniz.
Adaya doğru ilerlerken yol üzerinde dilerseniz hediyelik eşya veya ekşi maya ile yapılan Gölyazı ekmeği alabilirsiniz. Ada’nın girişince ise bizi devasa gövdesiyle 2018 yılı itibari ile tam 745 yaşındaki Ağlayan Çınar yer alıyor. Ağlayan Çınar ismini bir zamanlar ağacın gövdesinden bir yeraltı suyu sızıntısı olması ve bu sızıntının küçük bir havuz oluşturmasından alıyor.
Köprüyü geçip adaya ayak bastığımızda bizi Rum tipi Gölyazı evleri karşılıyor. Evlerin önünden yürümeye devam edince kıyı boyunca dizili olan balıkçı teknelerinin oluşturduğu manzara görülmeye değer. Yanımızdan sık sık turistlere adayı gölün kıyısından gezdiren küçük tekneler geçiyor. Adanın bazı yerlerinde sağlam durumda antik dönem kalıntılarını da görmeniz mümkün.
Gölyazı leyleklerin göç yollarının üzerinde bulunuyor. Hemen hemen kafanızı çevirdiğiniz her yerde, evlerin bacalarında, ya da göl kıyısında, bazen de tam önünüzde yürüyen bir çok farklı türde leylek ve kuş görmeniz mümkün. Nihayetinde 15-20 dk sonra tekrar başladığımız yerdeyiz. Burada yer alan çay bahçelerinden birine oturup zengin kuş çeşitliliği, gölün içinden uzanan sazlıklar ve Ağlayan Çınar manzarasına karşı bir şeyler içmenizi tavsiye ederiz.
Bursa’da Gezilecek Yerler Rehberi‘nden Bursa ve çevresinde gezilip görülecek tüm yerlerin listesine ulaşabilirsiniz!