Dünyanın En Yüksek Binaları

0
23514

Artık uluslararası bir yarış haline gelen bu uzun yapıların ekmeğini en çok turizm yiyor. Seyahatseverler de birbirinden ilginç ve çok fonksiyonlu bu binaları görünce düşüyorlar yollara.

Her gün başka bir şehir hem manzarasına yeni bir bakış açısı getirmek hem de açılan bu yeni gelir kapısına sahip olmak için gökleri delmeye çalışıyor. Özellikle mimariye ilgi duyuyorsanız hepsi ayrı bir tasarım harikası olan bu binaları mutlaka görmelisiniz.

Nano teknolojiye geçilmeye başlanan şu çağda durmaksızın hacim ve yükseklik kazanan binaların fotoğraflarına şaşkınlıkla bakmakla kalmayıp şöyle bir gidip yakından inceleyin tabi ama gitmeden önce bilmeniz gerekenler var:

1) Burj Khalifa (Burç Halife), 828 metre, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri

Burj Khalifa (Burç Halife), 828 metre, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri

828 metre uzunluğuna varan, 2010 yılında tamamlanan ve dünyanın en yüksek binaları listesinde zirveye oturan Burç Halife, dünyanın en uzun binasıdır ve rüzgâr dengesini koruyan yuvarlak cephelere sahip, 163 katlı muhteşem bir bina olarak hizmet vermektedir.

Yani dünyanın en yüksek binası olan Burç Halife’nin tamı tamına 163 katı vardır.

Burç Halife, “EN”leri bünyesinde toplayarak Dubai’ye rekorlar taşıyan önemli bir merkez olarak turizme büyük bir katkı sağlıyor.

Dubai’deyseniz sadece Burç Kalife’de vakit geçirerek bile pek çok şey yapmış olarak geri dönebilirsiniz.

Alışveriş merkezlerine ve iş yerlerine ev sahipliği yapmasının yanı sıra misafirlerine ve çalışanlarına lezzetli bir akşam yemeği olanağı tanıyan 122. kattaki dünyanın en yüksek restoranı unvanlı mekanda matchbous makbus, shurba addis, falafel gibi Dubai’ye has yemeklerin tadına bakabilir ve ardından tatlı olarak Umm Ali siparişi verebilirsiniz. Oldukça ünlü olan bu tatlı, dondurma ile servis ediliyor.

Akşam yemeğinin ardından eğlenmek isterseniz sizi 144. kattaki dünyanın en yüksek gece kulübüne alalım.

158. katta da dünyanın en yüksek camisini barındıran bu devasa binanın misafirlerini ağırlayabileceği iki ayrı seyir terasında manzaranın keyfini sürebilmenin bedeli ise 100 ile 400 TL arasında değişiyor.

Dubai’ye uçuşunuzu gerçekleştirdikten sonra Burç Halife’ye giden metroya binebilir veya taksileri kullanabilirsiniz. Burada konaklamanın bedeli de geceliği 2000 TL’nin üzerinde.

2) Shanghai Tower (Şanghay Kulesi), 632 metre, Şanghay, Çin

Shanghai Tower (Şanghay Kulesi), 632 metre, Şanghay, Çin

632 metre uzunluğundaki Şanghay Kulesi, Çin’in en yüksek binası olsa da dünyada ikinci sıraya yerleşebiliyor ancak. Yine de elinde başka rekorlar bulunduran kulede dünyanın en yüksek gözetleme güvertesi bulunuyor.

Huangpu Nehri kıyasında uzanan ve gökdelenleri seyre daldığınız rıhtım bölgesi Bund’u bir de buradan görmek sizde bambaşka hisler uyandıracak.

Binanın 105 ile 109. katlarında bulunan otel ise dünyadaki en yüksek otel olma unvanıyla oldukça fazla talep görüyor.

Siz de bu otelde kalmak isterseniz odaların gecelik konaklama ücretinin 410 ile 670 TL arasında değiştiğini hatırlatalım. Bu yapıyı özel kılan şeylerden biri de Mitsubishi’ye de ödül kazandıran hızlı asansörler. Bu sayede 128 katlı Şanghay Kulesi’nin zirvesine bu asansörle ulaşarak dünyadaki en hızlı tırmanışı yapan insanlar listesine mizahi bir giriş yapabilirsiniz.

Gece görünümüyle de ayrı bir albenisi olan kulede iş yerlerinin yanı sıra gönlünüzce gezebileceğiniz alışveriş merkezleri ve çılgınlar gibi eğlenebileceğiniz bar türevi mekanlar da bulunuyor.

Uçakla Şanghay’a vardıktan sonra otobüs ve taksiye alternatif olarak şehir sizi inanılmaz bir metro ağıyla karşılayacak. Metro kartı satın alırsanız şehir içinde ulaşımı rahat sağlarsınız.

3) Abraj Al Bait (Ebrac el-Beyt Kuleleri), 601 metre, Mekke, Suudi Arabistan

Abraj Al Bait (Ebrac el-Beyt Kuleleri), 601 metre, Mekke, Suudi Arabistan

Osmanlı Dönemi’nden tarihi bir iz olan Ecyad Kalesi’nin 2002 yılındaki yıkımı oldukça ses getirmesine rağmen yerine dikilen Ebrac el-Beyt Kuleleri, Mekke’de hizmete girdi.

Şehre ibadet amacıyla gelen hacıların veya hacı adaylarının konaklamaları için yapılan bir otel Mescid-i Haram içinde yapıldığı için hac ibadeti sırasında ulaşımı rahat kılıyor. Bu kompleks, 601 metre uzunluğuyla yapıyı listeye dahil eden Otel Kulesi’nin de içinde bulunduğu Al-Faisaliah Merkezi, Hacer, ZemZem, Kıble, Sarah, Merve ve Safa olmak üzere toplamda sekiz kuleyle hizmet veriyor.

Hacı adaylarına Kâbe manzarasında konaklama ve ibadet etme şansı sunan bu kompleks yapı, aynı zamanda dünyanın en ağır yapısı olma rekoruna sahip. Yavaş yavaş gelişen bu kutsal şehir, modernleşme konusunda en büyük adımı bu yapıyla atmışa benziyor.

24 saat hizmet veren binadaki İslam Müzesi’nde Hz. Muhammed zamanından kalan eşyalar, Osmanlı Devleti’ne ait izler ve eski dönemlere ait fotoğraflar gibi İslam Dünyası’na ait bulunmaz değerler sergileniyor.

Hac zamanı ve Ramazan’da kalabalık olan şehre ulaşım için öncelikle Cidde Havalimanı’na gelmeniz gerekiyor. Daha sonra otobüslerle Mekke’ye geçebilirsiniz.

4) Ping An Finance Center (Ping An Uluslararası Finans Merkezi), 599 metre, Shenzhen, Çin

Ping An Finance Center (Ping An Uluslararası Finans Merkezi), 599 metre, Shenzhen, Çin

Yapımı 2017 yılında tamamlanan Ping An, 599 metre uzunluğunda büyük bir finans merkezi olarak tüm dünyaya hitap etme amacıyla kurulmuş.

Dünyanın en yüksek binalarında ikinciliğe oynamak isterken uçuş trafiğinin önüne set çekmemek adına bu sevdadan vazgeçerek sadece dünyanın en yüksek ofis binası olarak Shenzhen’de var olan bu binada çalışma ofisleri, otel ve lüks bir de alışveriş merkezi bulunuyor.

115 katıyla Çin’in ekonomisine büyük bir katkı sağlarken adeta devler ülkesine uzanıyormuş hissi de veriyor.

Gece olunca Shenzhen’e rengarenk bir siluet kazandıran manzarasıyla herkesi büyülüyor. Modern yapıları, gökdelenlerine rağmen Çin, bu yapılarının içinde kültürüne de bir yer ayırıyor mutlaka.

Futian Merkez İş Sahası sınırları içinde yer alan Ping An Uluslararası Finans Merkezi’ne ulaşabilmek için öncelikle Shenzhen’e gelmelisiniz.

Sonra şehir içi metrosuyla veya otobüsleriyle dünyanın en yüksek dördüncü binası olan bu eşsiz mimariyi görmeye gelebilirsiniz.

5) Lotte World Tower (Lotte Dünya Kulesi), 554.5 metre, Seul, Güney Kore

Lotte World Tower (Lotte Dünya Kulesi), 554.5 metre, Seul, Güney Kore

2017’de kazandırılan Lotte Dünya Kulesi, Han Nehri’nin kıyısında 554.5 metre yüksekliğe ulaşarak dünyanın en yüksek binaları listesine beşinci sıradan giriyor.

Seul manzarasını daha önce görülmemiş bir yükseklikten izleme şansı veren, 117 ile 123. katlar arasındaki cam zeminli gözetleme güvertesine çıktığınızda şehir ayaklarınızın altında kalacak.

Fitness salonlarının, sağlık merkezlerinin olduğu kulede ofisler ve oteller için ayrılmış bölümler de bulunuyor. Bu görkemli binanın en üst katındaki lüks otelde kalmanın bir gecelik ücreti 22,000 TL’den başlıyor.

Bina içinde bulunan kompleksteki lunapark ve alışveriş merkezi vakit geçirebileceğiniz mekanlardan.

Sık sık düzenlenen uçuş seferleri sayesinde Seul’a ulaşım oldukça kolay. Şehre inince treni, otobüsü veya metroyu tercih ederek Lotte Dünya Kulesi’ne ulaşabilirsiniz.

Dünyanın En Yüksek Binaları

Dünyanın En Uzun Binaları Listesi
BinaÜlkeŞehir - Ülke
1.Burj Kalifa828 metreDubai, BAE
2.Shanghai Tower632 metreŞanghay, Çin
3.Abraj Al Bait601 metreMekke, Suudi Arabistan
4.Ping An Finance Center599 metreShenzhen, Çin
5.Lotte World Tower554.5 metreSeul, Güney Kore
6.One World Trade Center541.3 metreNew York City, ABD
7.Guangzhou CTF Finance Center530 metreGuangzhou, Çin
8.ianjin CTF Finance Centre530 metreTianjin, Çin
9.China Zun528 metrePekin, Çin
10.Taipei 101508 metreTaipei, Tayvan
11.Shanghai World Financial Center492 metreŞanghay, Çin
12.International Commerce Centre484 metreHong Kong, Çin
13.Lakhta Center462 metre St. Petersburg, Rusya
14.Changsha IFS Tower T1452.1 metreChangsha, Çin
15.Petronas Tower 1451.9 metreKuala Lumpur, Malezya

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız