Esenler Otogar’a Nasıl Gidilir? Esenler Otogarı Ulaşım Rehberi

0
24212

İstanbul’da ulaşımda rotanızı rahat bulmak istiyorsanız ve trafikte haddinden fazla zaman geçirmek istemiyorsanız mutlaka akıllı telefon uygulamalarını indirmelisiniz. Daha sonra gideceğiniz yere göre size en uygun olan ulaşım seçeneklerinden birini seçebilirsiniz.

İETT otobüsleri, özel halk otobüsleri, İDO deniz otobüsleri, metro, tramvay, metrobüs, Marmaray, dolmuş gibi toplu taşıma araçlarını kullanabileceğiniz gibi taksi, bitaksi gibi hizmetleri ister tek başınıza ister paylaşımlı olarak tercih edebilirsiniz. Şahsi araçlar da cazip bir seçenek olarak İstanbul trafiğinde sıklıkla tercih ediliyor.

Tüm bunlara ek olarak İstanbul’da bir adet füniküler hat ve 2 adet teleferik hattı da var. Toplu taşımada İstanbulkart veya elektronik biletler ile yolculuk edebilirsiniz.

İstanbulkart’ın boş hali 25 TL ve binişler için yükleme yapmanız gerekiyor. Unutmayın, İstanbul’da tam ücret 7,67 TL ve öğrenci ücreti 3,74 TL. Üstelik bu kartı kullandığınızda indirimli aktarma imkanlarından faydalanabiliyorsunuz.

Mavi Kart adı verilen aylık kartları ise 430 TL’ye, öğrenciyseniz 78 TL’ye satın alabilirsiniz.

Büyük İstanbul Otogarı olarak da bilinen Esenler Otogarı, 1994 yılından beri İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan Bayrampaşa’da hizmet veriyor.

Büyüklüğüyle dünyada üçüncü sıraya yerleşen bu otogar Kamil Koç, Varan, Ulusoy, Metro Turizm ve Pamukkale Turizm dahil olmak üzere yaklaşık 324 firmaya ev sahipliği yapıyor.

İçeride bulunan Cumhuriyet Camii, yapısı itibarıyla otogarın en ilgi çekici yanlarından biri oluyor.

Esenler Otogarı, 2016 yılında İstanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogarı olarak isim değişikliğine uğradı.

Esenler Otogarı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Otogardan toplu taşıma araçlarıyla güzergahları dahilinde hareket etmek mümkün. Bunun için Metro İstanbul, Özel Halk Otobüsleri (ÖHO), Otobüs A.Ş (OAŞ) ve İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) tercih edilebilir.

Şahsi araçlarla ve ticari araçlarla da ulaşım mümkün tabi. Eğer araç kiralamak isterseniz de seçeneğiniz çok olacak.

Toplu Ulaşım Araçları (Metro, ÖHO ve OAŞ ile İETT otobüsleri)

Metro

Metro hem hızlı hem de rahat bir ulaşım şekli olarak otogardan binecek yolculara da hizmet veriyor.

M1A kodlu Yenikapı-Havalimanı hattı Aksaray, Topkapı, Maltepe, Yıldız Teknik Üniversitesi, Merter, Bakırköy, Bahçelievler, İstanbul Fuar Merkezi gibi istasyonlara hizmet veriyor.

M1B ise Yenikapı’dan Kirazlı’ya uzanıyor ve bu hat üzerinde seyahat etmek isteyecek otogardaki yolcular için iyi bir seçenek sunuyor.

İETT Otobüsü

Otogardan şehrin çeşitli noktalarına giden İETT otobüsleri metroya alternatif olarak bulunuyor.

7.00 ile 22.15 saatleri arasında hizmet veren 390 numaralı Yeşilpınar-Otogar otobüsü ile Maltepe Hastanesi, Bayrampaşa Metro, Teleferik Pierreloti, Eyüp Hastanesi güzergahında dilediğiniz durakta inebilirsiniz.

Sabah 6.30’da seferleri başlayan 750 numaralı Mecidiyeköy hattı da işinizi görebilir. Şişli Okmeydanı’ndan geçip Mecidiyeköy Mezarlık durağına kadar gidiyor.

910 numaralı hat, otogardan 06.30-20.50 saatleri arasında hareket edip Topkapı Altgeçit, Edirnekapı, Karagümrük, Fatih, Vefa, Unkapanı duraklarını geçerek Eminönü’ne doğru uzanıyor.

ÖHO ve OAŞ

İETT’nin yanı sıra ÖHO’nun ve OAŞ’ın seferleri de bulunuyor. 303B, 06.30-19.30 saatleri arasında Esenler Otogarı’ndan hareket ediyor ve Bağcılar-Büyükçekmece-Silivri güzergahında ilerleyerek Silivri Otogarı’ndan geçip son olarak Silivri Cezaevi’nde duruyor.

Sabah 6.10 ile 22.40 arasında kullanabileceğiniz hatlardan biri de Esenler Otogarı’ndan Avcılar Cihangir Mahallesi’ne giden 760 numaralı otobüs.

Sabah altıdan akşam 8.30’a kadar hizmet veren 830 numaralı otobüs ile otogardan taksime kadar gidebilirsiniz.

Özel Ulaşım Araçları (Taksi, Araç Kiralama, Transfer)

Taksi

İstanbul’da en rahat ulaşım şekillerinden biri olan taksi ile otogardan istediğiniz yere gidebilirsiniz. Burada 4 TL’den açılan taksimetre her kilometrede bir 2,50 TL yazıyor.

Esenler Otogarı’ndan Şişli’ye 15,6 km, Beşiktaş’a 18 km ve İstanbul Havalimanı’na 22 km mesafe bulunuyor.

Araç Kiralama

Kayacıoğlu Rent A Car, GRSCAR, Mersa Rent A Car gibi şirketlerden araç kiralayarak şehir içi ulaşım sıkıntınızı kökten çözebilirsiniz.

Şehir içinde pek çok ihtiyacınızı karşılayabilir veya turistik gezilerinizde bu aracı kullanabilirsiniz.

Transfer

Eğer kullandığınız firma ücretsiz yolcu servisi hizmeti veriyorsa bundan yararlanabilirsiniz.

Taksim-Beşiktaş, Şişli-Mecidiyeköy, Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa, Bakırköy-Yenibosna, Avcılar-Beylikdüzü-Büyükçekmece, Esenyurt, Halkalı-Cennet, Kirazlı-Güneşli, Güngören-Yayla, Arnavutköy, Levent-İstinye, Alibeyköy Çarşı, Üsküdar-Kadıköy ve İstanbul Havalimanı noktaları güzergahlarında bu servisleri kullanabilirsiniz.

Başka bir seçenek de transfer hizmeti veren şirketlerle anlaşmak olabilir.

Esenler Otogarı’ndan İstanbul Havalimanı’na Nasıl Gidilir?

İstanbul Havalimanı ile Esenler Otogarı, İstanbul’a karayolu ya da havayoluyla gelen ziyaretçilerin en çok uğradıkları ulaşım/transfer noktaları olarak kabul ediliyor.

Aralarında 39,7 kilometrelik bir mesafe bulunan Esenler Otogarı ile İstanbul Havalimanı’nın Avrupa yakasında bulunması, ulaşım açısından büyük kolaylık sağlıyor.

Toplu Ulaşım Araçları (HAVAİST)

HAVAİST

Toplu taşıma araçları arasında yalnızca HAVAİST’in İST-3 numaralı aracı ile aktarmasız olarak İstanbul Havalimanı’na gidebilirsiniz.

Bunun dışında toplu taşıma araçlarını kullanmak isterseniz eğer, mutlaka aktarma yapmanız gerekiyor.

İstanbul’da, genellikle tamamen dolu seyahat eden toplu ulaşım araçlarını kullanmak istemiyorsanız, taksi ya da araç kiralama seçeneklerinden herhangi birini de tercih edebilirsiniz.

Özel Ulaşım Araçları (Taksi, Araç Kiralama)

Taksi

Esenler Otogarı’ndan kalkan taksilerle İstanbul Havalimanı’na gitmek ortalama 35 – 45 dakika sürüyor. Fakat bu yolculuk için 110 TL gibi bir meblağı gözden çıkarmanız gerekiyor.

Araç Kiralama

Her ne kadar İstanbul’da çok fazla tercih edilmese de, araç kiralama seçeneği şehre gelen turistler için iyi bir alternatif oluşturuyor, Esenler Otogarı’nda veya çevresinde bulunan araç kiralama firmaları ile görüşerek fiyat alabilir, rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Ancak, İstanbul Havalimanı’nda şubesi bulunan firmalardan araç kiralamanızda yarar var. Çünkü diğer firmalar, havalimanına araç kiralarken ekstra ücret talep edebiliyorlar.

Buna ek olarak, ön rezervasyon yaptırmanız koşulunda, firmaların size özel sunduğu indirim ve fırsatlardan yararlanabilirsiniz.

Esenler Otogarı’ndan kiraladığımız araçta İstanbul Havalimanı’na gitmekse ortalama 45 – 50 dakika sürüyor.

Esenler Otogarı’ndan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na Nasıl Gidilir?

Esenler Otogarı’ndan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na gitmek için katetmeniz gereken 52 kilometrelik mesafeyi hiçbir toplu ulaşım aracıyla, aktarma yapmadan gidemezsiniz. En az dört aktarma yapmanız gerekiyor.

Yapmanız gereken bu aktarmalar sırasında metro, metrobüs, belediye otobüsü, minibüs, havalimanı servisi, vapur, tramvay, füniküler gibi toplu ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz.

Eğer aceleniz varsa veya rahatınıza düşkünseniz, taksi ve araç kiralama seçeneklerini tercih edebilirsiniz.

Toplu Ulaşım Araçları (Metro – Tramvay – Vapur – Belediye Otobüsü/Havalimanı Servisi, Metro – Metrobüs – Metro – Belediye Otobüsü)

Metro – Tramvay – Vapur – Belediye Otobüsü/Havalimanı Servisi

Esenler Otogari önünde konumlanan metroyla ilk olarak Aksaray metro durağına gitmeniz gerekiyor. Buradan, tramvayla Eminönü’ne geçerek, Eminönü – Kadıköy vapuruna bilmelisiniz.

25 – 30 dakika süren vapur yolculuğu sonucunda Kadıköy’den kalkan E-10 numaralı belediye otobüsleriyle veya havalimanı servisleriyle İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşabilirsiniz.

Tüm bu aktarmalar toplamında yolculuğunuz ortalama 110 – 130 dakika sürecektir.

Metro – Metrobüs – Metro – Belediye Otobüsü

Toplu taşıma araçlarıyla aktarma yaparak Esenler Otogarı’ndan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na gitmenin diğer bir yolunda ise ilk olarak metro ile Merter durağına gitmeniz gerekiyor.

Oradan metrobüse aktarma yaparak karşıya geçip, Ayrılık Çeşmesi’nde inmeniz gerekiyor. Daha sonrasında yeniden metroya binerek Tavşantepe Metro durağına gidebilir, buradan da E-10 numaralı belediye otobüslerine binerek İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşabilirsiniz.

Yapacağınız tüm bu aktarmalar sonucunda yolculuğunuz ortalama 100 – 120 dakika sürecektir.

Özel Ulaşım Araçları (Taksi, Araç Kiralama)

Taksi

Şüphesiz ki Esenler Otogarı’ndan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na gitmenin kolay yolu taksi kullanmak.

Esenler Otogarı’ndan kalkan taksilerle İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na ortalama 70 – 80 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz. Ancak, yolculuk için 140 – 160 TL civarında bir parayı gözden çıkarmanız gerekiyor.

Araç Kiralama

İstanbul’da ulaşım ağının oldukça gelişmiş olmasından dolayı araç kiralama seçeneği pek fazla tercih edilmese de, Esenler Otogarı’ndan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na gitmek için iyi bir alternatif oluşturuyor.

Esenler Otogarı’nda veya çevresinde bulunan araç kiralama firmalarıyla görüşerek aracınızı kiralayabilirsiniz. Ancak, aracı kiralayacaksınız firmanın, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda şubesi olmasına dikkat edin. Eğer havalimanında şubesi bulunmuyorsa, firmalar ekstra ücret talep edebiliyorlar.

Esenler Otogarı’ndan kiraladığınız araçla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na gitmek ortalama 90 – 100 dakika sürüyor. Ayrıca, erken rezervasyon yaptırmanız durumunda firmaların size özel sunduğu indirim ve fırsatlardan da yararlanabilirsiniz.

Şehir Merkezinden Esenler Otogarı’na Nasıl Gidilir?

İstanbul’un çeşitli yerlerinden gerek aktarmalı olarak gerekse direkt olarak Esenler Otogarı’na gelebilirsiniz. Bu anlamda o kadar çok imkânınız olacak ki bütçenize ve durumunuza göre birini seçebileceksiniz.

Metrodan otobüslere kadar seçenekleriniz uzanırken taksi, Uber gibi araçlar da size göz kırpacak.

Eğer imkânınız varsa kendi arabanızla da otogara ulaşabilirsiniz. Çünkü otopark hizmeti ilk 25 dakika ücretsiz olarak veriliyor.

Toplu Ulaşım Araçları (Metro ve İETT otobüsleri)

Metro

Metro, hızın önemli olduğu zamanlarda çok işe yarıyor. Bu yüzden otogara ulaşırken en rahat seçenek olarak görülüyor.

Üstelik aktarma seçenekleriyle de şehrin çeşitli yerlerinden bu hatta ulaşmak mümkün oluyor.

M1A, İstanbul’daki pek çok önemli noktadan otogara ulaşım sağlamak için önemli bir hat. Özellikle Merter, metrobüsü kullanmak zorunda kalacak yolcular için faydalı bir istasyon oluyor.

M1B hattı yolcuları da yine Otogar istasyonunda inerek Esenler Otogarı’na ulaşım sağlayabilir.

İETT Otobüsü

Direkt otogara hizmet veren o kadar çok otobüs var ki bu otobüslerin güzergahlarından rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. 390 numaralı otobüse 06.05-21.10 saatleri arasında binip otogarda inebilirsiniz.

7.20’den itibaren 750 numaralı hattı 22.10’a kullanarak da Esenler Otogarı’na gitmeniz mümkün. Otogara ulaşımda da yine 910 numaralı hattı için Eminönü başta olmak üzere güzergahtaki duraklardan birini kullanabilirsiniz.

Hafta içi ve cumartesi günleri 7.20 ile 21.30 saatleri arasında işleyen hat pazar günü öğlen 12 ile 13.55’te ve akşam 4 ile 6 arasında hizmet veriyor.

ÖHO ve OAŞ

Silivri Cezaevi-Otogar arasında hizmet veren 303 B numaralı otobüs, hafta içi 05.15-17.15 saatleri arasında hareket ederken hafta sonu 09.30-19.30 saatleri arasında iki saatte bir kalkıyor.

Avcılar Cihangir Mahallesi-Otogar hattı otogara ulaşım için de 5.50-21.45 saatleri arasında kullanılabilir. 830 numaralı otobüse ring hat olduğu için otogardan kalkış saatlerine ek olarak Harbiye’den 19.40 ve 21.30 saatlerinde de binilebilir.

Özel Ulaşım Araçları (Taksi, Araç Kiralama, Transfer)

Taksi

İstanbul’un vazgeçilmezi taksiler Esenler Otogarı’na ulaşım için de sıklıkla kullanılıyor. Yukarıda verdiğimiz taksimetre tarifesine uygun olarak kabataslak bir ücret hesaplaması yapabilirsiniz.

Kısa mesafede 10 TL ücret alınan İstanbul’da Şişli’den 13.7 km, Beşiktaş’tan 17.6 km ve İstanbul Havalimanı’ndan ortalama 20 km mesafe bulunuyor.

Araç Kiralama

Eyüp’te Otomaks Rent A Car, Kadıköy’de Otorento ve Bahçelievler’de Aysev Oto Kiralama gibi şirketlerden şehir merkezinden otogara ulaşımınızı kolaylaştıracak bir araç seçebilirsiniz.

Özellikle İstanbul’un uzak köşelerinden gelecekseniz veya çok fazla aktarmayla uğraşmak istemiyorsanız bu ulaşım seçeneğini tercih edebilirsiniz.

Transfer

Hangi otobüs firmasıyla yolculuk edecekseniz İstanbul içi belli noktalardan veya yazıhanelerden ücretsiz servislerini kullanabilirsiniz.

Transfer şirketlerinden ise VIP Vito Transfer, CityLine, Kadıköy Transfer gibi isimler tercih edilebilir.

İstanbul Havalimanı’ndan Esenler Otogarı’na Nasıl Gidilir?

Büyük İstanbul Otogarı ve Bayrampaşa Otogarı olarak da bilinen Esenler Otogarı ile İstanbul Havalimanı arasında 39,7 kilometrelik bir mesafe bulunuyor.

Avrupa Yakası’nda bulunan bu iki güzergah arasında toplu taşıma araçlarından yalnızca metro hizmet veriyor.

Belediye otobüsü, minibüs, havalimanı servisi gibi toplu ulaşım araçlarıyla yalnızca aktarma yaparak havalimanından Esenler Otogarı’na ulaşabiliyorsunuz.

Bunun yanı sıra, özel ulaşım araçlarından taksi ve araç kiralama seçenekleri de bu güzergah üzerinde hizmet veriyor.

Toplu Ulaşım Araçları (Metro)

Metro

İstanbul Havalimanı’ndan Esenler Otogarı’na giden tek ulaşım aracı olan metro, yolcular için büyük kolaylık sağlıyor.

Havalimanının hemen altında konumlanan istasyondan metroya binerek, hiç aktarma yapmadan direkt olarak otogar durağına ulaşılabilirsiniz.

İstanbul Havalimanı’ndan metroyla Esenler Otogarı’na gitmekse ortalama 45 – 50 dakika sürüyor.

Özel Ulaşım Araçları (Taksi, Araç Kiralama)

Taksi

Şüphesiz ki İstanbul Havalimanı’ndan Esenler Otogarı’na gitmenin en kolay ve zahmetsiz yolu taksiler.

Havalimanı terminal binası önünden kalkan taksilerle Esenler Otogarı’na ortalama, trafiğe de bağlı olarak 30 – 35 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz. Ancak, taksiyle bu güzergah üzerinde yapacağınız yolculuk için ortalama 50 – 60 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor.

İstanbul Havalimanı’nda bulunan taksiler hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız; 0 850 780 77 34, 0 212 465 52 36 ve 0 212 465 52 38 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

Araç Kiralama

Türkiye’de trafiğin en yoğun olarak yaşandığı il olan İstanbul, aynı zamanda araç yoğunluğu en fazla olan şehir olarak kabul ediliyor. Bu nedenle, araç kiralama seçeneği pek fazla tercih edilmese de yine de havalimanından otogara gitmek için yolculara kolaylık sağlıyor.

İstanbul Havalimanı’nda; Rent Go, Hertz, Avis, Avro, Enterprise, Windy Car Rental, Euronetcar ve Europcar araç kiralama firmalarının ofisleri bulunuyor. Size en uygun teklifi veren firmadan ön rezervasyon yaptırmanız durumunda zamandan tasarruf edebileceğiniz gibi paranızın bir kısmı da cebinizde kalabilir.

İstanbul Havalimanı’ndan kiraladığımız araçla Esenle Otogarı’na gitmekse ortalama 45 – 50 dakika sürüyor.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Esenler Otogarı’na Nasıl Gidilir?

Anadolu yakasında yer alan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ile Avrupa yakasında konumlanan Esenler Otogarı arasında yaklaşık 50 kilometrelik bir mesafe bulunuyor.

Bu güzergah üzerinde direkt olarak hizmet veren bir toplu taşıma aracı bulunmamasından dolayı ancak, aktarma yaparak havalimanından otogara ulaşılabiliyor.

Otogara ulaşmak için yapacağınız aktarmalarda belediye otobüsü, havalimanı servisi, metro, metrobüs, vapur, füniküler, tramvay, minibüs gibi ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz.

Eğer tüm bu ulaşım problemi ile uğraşmak istemiyorsanız da taksi ve araç kiralama seçenekleri sizin için iyi bir alternatif oluşturuyor.

Toplu Ulaşım Araçları (Belediye Otobüsü/Havalimanı Servisi – Vapur – Tramvay/Belediye Otobüsü – Metro, Belediye Otobüsü – Metro – Metrobüs – Metro)

Belediye Otobüsü/Havalimanı Servisi – Vapur – Tramvay/Belediye Otobüsü – Metro

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Esenler Otogarı’na gidebilmek için kullanabileceğiniz pek çok yol bulunuyor ancak, her birinde en az 4 aktarma yapmanız gerekiyor.

İlk olarak havalimanından, Havataş’ın işlettiği havalimanı servislerine veya E-10 numaralı belediye otobüslerine binerek Kadıköy’e gidiyorsunuz.

Kadıköy’den, Eminönü vapurunu kullanarak karşıya geçip tramvaya binmeniz gerekiyor. Ardından tramvayla Aksaray durağını geçtikten sonra inip, metroyla Esenler Otogarı’na ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Eminönü’nden direkt olarak Esenler Otogarı’na giden belediye otobüslerine de binebilirsiniz.

Metro, Belediye Otobüsü – Metro – Metrobüs – Metro

Diğer bir ulaşım seçeneğinde ise E-10 numaralı belediye otobüsüne binerek, Pendik Metro İstasyonu’na gitmeniz gerekiyor.

Buradan metroyla metrobüs durağına gittikten sonra sonra metrobüsle karşıya geçerek Merter durağında iniyorsunuz. Merter’den yine metroya binerek Esenler Otogarı’na ulaşabilirsiniz.

Özel Ulaşım Araçları (Taksi, Araç Kiralama)

Taksi

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ile Esenler Otogar arasındaki 52 kilometrelik mesafeye gidebilmek için kullanabileceğiniz en kolay ve zahmetsiz ulaşım aracı kesinlikle taksiler.

Aktarma yapmadan, direkt olarak otogara gidebileceğiniz taksilerle yolculuk trafiğe bağlı olarak ortalama 70 – 80 dakika sürecektir.

Havalimanından Esenler Otogarı’na taksiyle gitmenin bedeli ise ortalama 140 – 160 TL civarında olacaktır.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda konumlanan taksiler hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız; 0 216 588 12 35 ve 0 552 552 dört 552 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

Araç Kiralama

Farklı yakalarda konumlanan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ile Esenler Otogarı arasında bulunan 52 kilometrelik mesafeyi kiraladığınız araçla kat edebilirsiniz.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bulunan araç kiralama firmaları

  • Rent Go (0 216 482 45 99),
  • Hertz (0 216 588 51 91),
  • Central Rent a Car (0 216 588 52 99),
  • Avis (0 216 426 00 14),
  • Budget (0 216 588 51 98),
  • Europcar (0 216 588 87 66),
  • Sixt (0 850 222 20 00),
  • Garenta (0 216 999 56 86) size en uygun teklif vereniseçerek rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.

Havalimanından kiraladığınız araçla otogara gitmek, trafiğe de bağlı olarak ortalama 90 – 100 dakika sürecektir. Buna ek olarak, ön rezervasyon yaptırmanız durumunda hem zamandan hem de paradan tasarruf edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız