Catania’da Gezilecek Yerler

0
1508

İtalya’nın güneyinde tam da çizmenin ucunda sere serpe uzanan Sicilya Adası, İtalya uçak bileti bakmak için başlı başına bir sebep. Sicilya, kendine has kültürü, yanardağ patlamalarıyla şekillenen tarihi ve coğrafyası ile İtalya’nın ve Akdeniz’in en gözde adası.

Sicilya’nın ikinci büyük şehri olan Catania ise son yılların yükselen turistik destinasyonlarından biri.

Roma ve hatta Kartaca Dönemi’nden kalma tarihi yapıların yanında uzanan Barok mimarisi ile açık hava müzelerine taş çıkaran Catania, aynı zamanda hayat dolu enerjik bir şehir… Catania, gün boyu cıvıl cıvıl olan balık pazarı ve genç nüfusuyla eğlenceli bir tezatın başrolünde…

Şehrin muhteşem doğası, korunmuş tarihi atmosferi ve damak çatlatan İtalyan yemekleri sizi Catania uçak bileti almaya ikna edecek.

Sicilya’nın Yaz Tatili Adresi Catania’da Gezilecek Yerler

Catania’da Gezilecek Tarihi Yerler

Cattedrale di Sant’Agata (Aziz Agata Katedrali)

Cattedrale di Sant'Agata (Aziz Agata Katedrali), Catania, Sicilya

Catania Katedrali (İtalyanca: Duomo di Catania) olarak da bilinen Barok yapı, milattan sonra 1079’da Sicilya’nın fethedilip İslam Emirliği’nden alınmasından sonra inşa edilmeye başlanmış.

İnşası 1093’te tamamlanan orijinal yapı, Tarihi Roma hamamının üzerinde yükseliyormuş ancak depremler nedeniyle pek çok kez yıkılıp yeniden yapılmış. Bugünkü zarif Barok görünüşü ise 1802’de Gian Battista Vaccarini’nin tasarımı ile almış.

Katedrali neden görmeli diye düşünenler içinse birkaç önemli bilgi daha verelim. Ünlü İtalyan Besteci Belli’nin mezarı katedralin içinde yer alıyor.

Catania Katedrali, muhteşem dış görünüşünün yanı sıra içindeki tablolar ve fresklerle bir sanat merkezinden çok daha fazla esere ev sahipliği yapıyor.

Catania tarihi şehir merkezinin tam kalbi sayılan Piazza Del Duomo’da yer alan katedral diğer tarihi yapılara ve tarihi noktalara da oldukça yakın.

Adres: Piazza Duomo, 95100 Catania CT, İtalya

Ziyaret Saatleri: Pazar günleri hariç, haftanın 6 günü 10.30 – 12.00, 16.00 – 17.30 arası ziyarete açık.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Castello Ursino – Catania Museo Civico

Castello Ursino – Catania Museo Civico, Sicilya

Tarih boyunca defalarca el değiştiren, farklı milletlerin egemenliğinde yüzyıllar geçiren Catania’da Etna Yanardağı patlamalarından ve depremlerden nasibini almayan ender yapılardan biri Ursino Kalesi.

13. yüzyıldan kalma kalenin burçları ve surları orijinalliğini koruyor. Aragon Hanedanlığı‘na ait kale, uzun yıllar hapishane olarak kullanılmış.

Bu Orta Çağ kalesini turistik bir cazibe merkezi haline getiren bir diğer özelliği ise içinde yer alan Museo Civico. 1934’te kalenin içine kurulan Catania Museo Civico yani Catania Kent Müzesi, Antik Yunan ve Klasik Roma Çağı’ndan kalma arkeolojik kalıntılara, sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor.

Müzenin içinde, Biscari Müzesi‘nden alınan, Avrupa’nın en önemli koleksiyonlarından biri sergileniyor. Helenistik ve Roma heykelleri, porselenler, çanak çömlekler, mozaikler, eski silahlar ve Sicilya kazılarından elde edilen diğer buluntular koleksiyonda yer alıyor.

Adres: Adres: Piazza Federico di Svevia, 95121 Catania CT, İtalya

Ziyaret Saatleri: Haftanın 7 günü 09.00-18.00 arası ziyarete açık.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Anfiteatro Romano di Catania

Anefiteatro Romano di Catania, Sicilya

Yapımı milattan önce 300’lerde dayanan Roma Amfitiyatrosu, Catania’da açık havada görebileceğiniz önemli tarihi yapılardan biri.

Orkestra çukuru ve 7 bin kişiyi aşkın seyirci kapasitesiyle Teatro Romano, şehrin ortasında apartmanların arasında sıkışıp kalmış gibi görünse de günümüze epey bir kısmı ulaşmış.

Anefiteatro Romano di Catania, Sicilya

Piazza del Duomo’nun yanı başındaki amfitiyatronun zemininin yer altından çıkan suyla kaplı olduğunu görebilirsiniz. Tiyatronun aktif olduğu zamanlarda setler ve borularla su da gösterinin bir parçası haline getirilirmiş.

Adres: Via Vittorio Emanuele II, 266, 95124 Catania CT, İtalya

Ziyaret Saatleri: Haftanın 7 günü 09.00-17.00 saatleri arası ziyarete açık.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Palazzo Biscari

Palazzo Biscari, Catania, Sicilya

Catania’nın Barok mimarisinin en zarif örneklerinden biri olan Palazzo Biscari için Sicilya’nın Versailles Sarayı benzetmesi yapılıyor.

1693 Sicilya depremi sonrası yeniden inşa edilen saray, Biscari Hanedanı’nın beşinci Prensi Ignazio Paternò Castello III tarafından yaptırılmış.

Palazzo Biscari, Catania, Sicilya

Dekorasyonu, şık mobilyaları ve muhteşem tablolarıyla dikkat çeken sarayın en ihtişamlı parçaları ise rokoko tarzındaki dev kristal avizeleri.

Adres: Via Museo Biscari, 10, 95131 Catania CT, İtalya

Ziyaret Saatleri: Çarşamba günleri hariç, 09.00–12.30, 17.00–18.30 arası ziyarete açık.

Giriş Ücreti: 8 €, öğrenciler için ise 6 €.

Monastero dei Benedettini di San Nicolò l’Arena

Monastero dei Benedettini di San Nicolò l'Arena, Catania, Sicilya

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan San Nicolò l’Arena Benedictine Manastırı, sadece Catania’nın değil İtalya’nın da en büyük manastırlarından biriydi bir zamanlar.

Geçmişin ihtişamlı Benedictine manastırı, 1558 yılında inşa edildi ve binada o günden beri eğitime hiç verilmeden devam ediliyor. Günümüzde Catania Üniversitesi Beşeri Bilimler Bölümü olarak kullanılıyor.

Zarif, Barok mimarisi ile beğeni toplayan San Nicolò Manastırı’nın yemyeşil avlusunda fotoğraf çekmeye doyamayacaksınız.

Adres: Piazza Dante Alighieri, 32, 95124 Catania CT, İtalya

Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri hariç, 11.00–13.00, 16.00–18.00 saatleri arası ziyarete açık.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Via Etnea

Via Etnea, Catania, Sicilya

Catania’nın bir diğer önemli caddesi de Via Etnea…

Adını şehrin hem şeklini çizen hem de tarihini baştan yazan Etna Yanardağı’ndan alan cadde, Piazza Duomo ve Villa Bellini arasında 3 kilometre boyunca uzanıyor.

Kafeler, restoranlar, mağazalar ve daha birçok turistik cazibe noktasının yan yana sıralandığı caddeyi boydan boya yürürken Catania’nın geçmişiyle bugünün nasıl ahenkle birbirine kenetli olduğunu göreceksiniz.

Chiesa di San Nicoló l’Arena

Chiesa di San Nicoló l’Arena, Catania, Sicilya

Genel anlamda yurt dışı gezilerinde insanlar kiliseleri estetik güzellikleri için gezilecek yerler listelerine eklerler ancak Chiesa di San Nicoló l’Arena’da durum biraz farklı…

Catania’nın bu en büyük kilisesi, eski bir Yunan akropolü üzerine inşa edilmiş. 1687’de kiliseye dönüştürülen akropole ait sütunların çoğu hala dış cephede görülebiliyor.

Ancak bu kilise de Barselona’daki Sagra Da Familia gibi tamamlanamamış. Bu nedenle dış görünüş bakımından huzur verici ve ruhani tanımlarından oldukça uzak ve tuhaf denebilecek kadar farklı.

Kilisenin içi ise dışına göre çok daha şık ve estetik bir görünüşe sahip.

Adres: Piazza Dante Alighieri, 12, 95124 Catania CT, İtalya

Ziyaret Saatleri: Haftanın 7 günü, 09.00-18.30 arası ziyarete açık.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Via dei Crociferi

Via dei Crociferi, Catania, Sicilya

Roma Tiyatrosu ile Giardini Bellini arasında uzanan Via dei Crociferi, tarihi Catania bölgesinin en önemli sokaklarından biri.

Ayrıca St. Francesco Borgia Kilisesi, San Benedetto Kilisesi, St. Francis Assisi Kilisesi ve San Giuliana Kiliseleri bu yolun üzerinde yer alıyor.

Sokaktaki her bir kilise; kendine özgü mimarisi ve freskleriyle farklı dünyaların kapılarını açıyor.

Via dei Crociferi üzerinde dikkat çekici diğer yapılar ise; San Benedetto Kemeri ve Cizvit Koleji’nin Manastırı…

Tarih boyu Katan din adamlarının yetiştiği bu sokak, şehrin uğramanız gereken noktalarından biri üstelik Roma Amfitiyatrosu’na sadece birkaç adım mesafede konumlanıyor.

Adres: Piazza dell’Universita 95100 Catania, CT, İtalya

Ziyaret Saatleri: Haftanın 7 günü 24 saat ziyarete açık.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Porta Garibaldi

Porta Garibaldi, Catania, Sicilya

Catania’nın meşhur mimari yapılarından bir diğeri de Porta Garibaldi zafer takı.

Kral IV. Ferdinand ve İmparatoriçe Maria Theresa‘nın kızı Maria Carolina‘nın onuruna 1768‘de dikilen bu görkemli kapı, katman katman beyaz kireçtaşı ve siyah lav ile inşa edilmiş.

Catania fotoğraflarınıza şık bir fon olacak bu takı da gezi planınıza dahil edebilirsiniz.

Adres: Via Garibaldi, Catania, CT, İtalya

Ziyaret Saatleri: Haftanın 7 günü 24 saat ziyarete açık.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Catania Meydanları

Piazza del Duomo – Fontana dell’ Elefante

Piazza del Duomo Catania Sicilya

Şehrin tam kalbi sayılan Piazza del Duomo, adını şehrin en ünlü katedrali olan Katanya Katedrali’nden yani Duomo Di Catania’dan alıyor.

Fontana dell’ Elefante, Catania, Sicilya

Meydanın ortasında bir Mısır dikilitaşının üzerinde yer alan Fontana dell’ Elefante (Fil Çeşmesi) ise Catania’nın en bilinen turistik yapılarından biri.

Şehri Etna Volkanı’nın öfkesinden koruduğuna inanılan fil heykeli ve Palazzo Municipio yani Catania belediye sarayı da bu meydanda yer alıyor.

Piazza del Duomo çevresindeki kafe ve restoranlarda oturarak Catania gezinize başlamadan önce bir şeyler yiyip enerji toplayabilir, kendinize güzel bir İtalyan kahvesi ısmarlayabilirsiniz.

Adres: Piazza Duomo, 95124 Catania CT, İtalya

Ziyaret Saatleri: Haftanın 7 günü 24 saat ziyarete açık.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Piazza dell’Universita

Piazza dell’Universita, yani Üniversite Meydanı, Catania’da halen aktif olarak eğitime devam eden üniversiteye ve Palazzo San Giuliano’ya ev sahipliği yapıyor.

Bu meydanda yer alan 4 sokak lambası direğini incelerseniz, Catania’nın mitolojik tarihini anlatan 4 önemli sahneyi görebilirsiniz.

Meydanda yer alan Üniversite Sarayı ve San Giuliano Sarayı hem çarpıcı diş mimarileriyle hem de şık mozaiklerle kaplı iç avlularıyla görülmeye değer.

Adres: Piazza dell’Universita 95100 Catania, CT, İtalya

Ziyaret Saatleri: Haftanın 7 günü 24 saat arası ziyarete açık.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Catania’da Gezilecek Parklar, Plajlar ve Doğal Güzellikler

Giardini Bellini – Parco Maestranze

Giardini Bellini, Catania, Sicilya

Mimarisi ve tarihi yapıları keşfettikten sonra Catania gezinize yeşil bir mola vermek isterseniz Bellini Bahçesi’ni içine alan Park Maestranze iyi bir seçenek olabilir.

Parco Maestranze, Catania, Sicilya

Bu geniş koru içinde pek çok yürüyüş parkuru ve süslü çiçek tarhının yanı sıra farklı birçok ağaç türü de yer alıyor. Banklarda oturup yemyeşil manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Giardini Bellini ise zarif çeşmesi ile ünlü. Şehrin keşmekeşinden uzak, sakin bir mola için Piazza Carlo Alberto‘nun batısına doğru kısa bir yürüyüşle Giardini Bellini ve Parco Maestranze’ye uğrayabilirsiniz.

Adres: Via Etnea, 292, 95131 Catania CT, İtalya

Ziyaret Saatleri: Haftanın 7 günü 06.00-22.00 arası ziyarete açık.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Lido Azzurro

Lido Azzurro, Catania, Sicilya

Denize girip Akdeniz güneşi altında uzanmadan tam bir Catania tatili yapmış sayılmazsınız.

Catania’nın en güzel plajı olan Lido Azzurro, şehre 15 dakikalık mesafede yer alıyor.

Kilometrelerce uzanan altın kumsalı ve pırıl pırıl denizi ile Lido Azurro, limana da oldukça yakın.

Plajda şezlong ve şemsiye sorunu olmadan rahatça vakit geçirebilir hatta yanınızda yoksa civardaki dükkanlardan mayo ve deniz eşyaları satın alabilirsiniz.

Arkanıza yaslanıp manzaranın ve enfes denizin tadını çıkarmak için Lido Azurro’yu mutlaka tatil planınıza ekleyin.

Parco dell’Etna (Etna Volkanı Turları)

Parco dell’Etna, Catania, Sicilya

Sicilya denince akla ilk gelen yerlerden biri elbette bütün heybeti ile yükselen Etna Yanardağı.

Tüm Sicilya’nın ve de Catania’nın hem tarihine hem coğrafyasına şekil veren Etna Yanardağı’na Catania’dan günlük turlar düzenleniyor.

Etna Yanardağı’ndaki gaz çıkışlarını, krateri, Etna Yanardağı Milli Parkı’nı gezebileceğiniz bu turlara katılarak dağa teleferikle çıkabilirsiniz.

Etna Yanardağı gün doğumu veya gün batımı gibi günün farklı periyotlarında düzenlenen turlar gelende 5,5 – 6 saat kadar sürüyor. Bur turlarda; Avrupa’nın ek aktif yanardağı olan Etna’ya çıkmanın heyecanına İyon Denizi’ne uzanan muhteşem manzaralar da ekleniyor ve harika bir gün sizi bekliyor.

Turlar genellikle 1991’deki patlamadan sonra katılaşmış lavlardan oluşan bir kara vadiden başlıyor. Burada lavlar üzerinde oluşan doğal flora ve faunayı görüp, sıcak lav akışına şahit olabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız