O sizin canınız, ciğeriniz, can dostunuz… Onun mutluluğunu ve rahatlığını ne kadar önemsediğinizi biliyoruz.
Onlarla evde olmak büyük keyif ama birlikte uzun yola çıkma vakti geldiğinde sizi kara kara düşünmekten kurtaracak birkaç önerimiz var. Evcil hayvan ile araba yolculuğunu kolaylaştıracak tavsiyelerimize göz atın.
İçindekiler
- Evcil Hayvanla Uzun Araba Yolculuğu Yapacaklara Öneriler
- 1) Evcil Hayvanla Seyahat İçin Neden Araba Yolculuğunu Tercih Etmeli?
- 2) Evcil Hayvanla Yola Çıkmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
- 3) Evcil Hayvanla Yola Çıkmadan Önce Prova Yapmak
- 4) Evcil Hayvanla Yolculuk Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- 5) Evcil Hayvanın Tuvalet İhtiyacı
- 6) Evcil Hayvan için Mama ve Su
- 7) Evcil Hayvan ile Seyahat İçin Yanınıza Alınacaklar Listesi
Evcil Hayvanla Uzun Araba Yolculuğu Yapacaklara Öneriler
1) Evcil Hayvanla Seyahat İçin Neden Araba Yolculuğunu Tercih Etmeli?
Evcil hayvan ile şehirler arası yolculuk yapacaksanız; uçak, otobüs, feribot, tren gibi seçenekleriniz de var.
Ancak evcil hayvanla uçağa binmek için uymanız gereken pek çok kural ve prosedür var. Evcil hayvan için uçak bileti almak, uçak bileti almadan önce hava yolu şirketine önceden bilgi vermek gibi birçok prosedüre uymanız gerekiyor.
Ayrıca belirli bir kilogram üzerindeki evcil hayvanınızın kafeste bile olsa sizin yanınızda seyahat etmesine izin verilmiyor. Uçakta ve diğer seçeneklerde evcil hayvanınız, onlara ayrılan özel bir bölümde yalnız seyahat ediyor. Bu da küçük dostunuzun strese girmesine, korkmasına ve yolculuk sonrasında da devam edebilecek sorunlar yaşamasına sebep olabiliyor.
Uçakta evcil hayvan taşımak için bilmeniz gerekenleri Uçakta Hayvan Taşıma Prosedürleri yazımızda bulabilirsiniz.
Özel araçla seyahat ederken yolculuk daha uzun sürse de evcil dostunuzun ihtiyaçlarına göre mola verme şansına sahipsiniz. Ayrıca evcil dostunuzun sizin yanınızda; sesinizi duyarak, sizi görerek, kokunuzu alarak çok daha kolay bir yolculuk geçirmesini sağlayabilirsiniz.
2) Evcil Hayvanla Yola Çıkmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tatile veya memlekete giderken hatta bir başka şehre taşınırken aklımıza takılan ilk soru evcil hayvanımızı nasıl götüreceğimiz. Can dostumuzu strese sokmadan, sağlığını olumsuz etkilemeden uzun süre seyahat etmek için neler yapmalı diye düşünüyoruz.
Yapabileceklerimizin ilki ve en önemlisi veteriner hekim kontrolünden geçmek. Evcil hayvanınızın genel sağlık durumu yolculuk için uygun mu, seyahat sırasında nelere dikkat etmek gerekiyor detaylı bilgi almalısınız.
Hayvanınızın yolculuktan önce yemek yiyip yemeyeceği, yol esnasında yemesinde sorun olup olmayacağı veya alması gereken ilaçlar konusunda devamlı gittiğiniz veterinerin görüşlerini almalısınız.
Evcil hayvanınızın yol boyunca rahatsızlık duyacağından endişe ediyorsanız, bu konuda endişenizi veterinerinizle paylaşmalısınız.
Evcil hayvanınızın yolculuğu daha sakin geçirmesi veya yolun belli bir bölümünde uyuması için alabileceği destek konusunda veterinerinizin görüşüne başvurabilirsiniz.
3) Evcil Hayvanla Yola Çıkmadan Önce Prova Yapmak
Evcil hayvanınızla sık sık araba yolculuğu yapmıyorsanız, kısa süreli deneme sürüşleri yapmanızda fayda var.
Önce yakın yerlere kısa süreli yolculuklar yaparak, minik dostunuzun aracın içerisinde nasıl tepkiler verdiğini gözlemleyebilirsiniz. Soluk alıp vermesi, mide bulantısının olup olmadığı, anksiyete ve endişe durumunu gözlemleyebilirsiniz.
Bu kısa yolculuklarla hayvanınızı uzun sürecek yolculuğa hazırlayabilir, edindiğiniz bilgiler doğrultusunda veterinerinizden tavsiye alabilirsiniz.
4) Evcil Hayvanla Yolculuk Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Evcil hayvanla seyahatin ilk ve en önemli kuralı, yolculuğu güvenli hale getirmek. Evcil hayvanınızın araç içinde nasıl seyahat edeceğini belirlemek önceliğiniz olmalı.
Örneğin kedi ile seyahat öncesi mutlaka uygun bir taşıma çantası edinmeniz ve bu çantayı arka koltukta veya yan koltukta sabitlemeniz büyük önem taşıyor.
Emniyet kemerleri en az sizin kadar evcil hayvanınızın da olası kazalardan korunmasına yardımcı oluyor. Özellikle köpekler aracın içinde serbest halde durmayı sevse de hayvanların seyahat ederken özel kafeslerde tutulması daha güvenli.
Kedi, kuş, köpek, sincap, hamster veya aklınıza gelecek tüm hayvanların emniyet kemeri ile koruma altına alınması, olası bir kaza anında hayat kurtarıcı olabilir.
Kedi ile seyahat edenlerin mutlaka taşıma kutusu kullanmasını tavsiye ediyoruz. Uzun yıllardır birlikte olasınız bile kedinizin yol esnasında sesten, gürültüden, kokudan veya herhangi bir etmenden nasıl etkileneceğini kestirmek zor. Bu nedenle kedinizin korkup aracın olmadık bir yerine saklanmasının, sizin sürüşünüzü zorlaştıracak bir harekette bulunmasının önüne geçmek gerek. Kedinizi sağlam bir taşıma kutusu ile ön veya arka koltuğa emniyet kemeri ile sabitleyebilir veya ön koltuğun ayak kısmına yerleştirebilirsiniz.
Köpek ile seyahat ediyorsanız, tüm kapıların kilitli olduğundan emin olun. Camların tam açık olması da güvenlik açısından tehlike yaratabilir. Camların hayvanın dışarı atlayamayacağı kadar açık olmasına dikkat edin. Ayrıca yolculuk esnasında camların tam açık olması hayvanın cereyanda kalmasına sebep olabilir. Camları biraz açarak evcil hayvanınızın kokudan rahatsız olmayacağı ölçüde aracı havalandırabilirsiniz.
Araçtan inmeniz ve hayvanı bir süre yalnız bırakmanız gerekirse de hayvanın içeride havasız kalmamasına özen gösterin. Aracı gölge bir yere çektiğinizden ve minik dostunuzun aşırı güneşe maruz kalmadığından emin olun. Kış aylarında soğuk havadan etkilenmeyecekleri şekilde aracın uygun sıcaklıkta olması da önemli.
5) Evcil Hayvanın Tuvalet İhtiyacı
Kediler ve kuşlar için pek mümkün olmasa da köpeğinizin araca binmeden önce tuvalet ihtiyacını gidermesi hayatınızı kolaylaştıracaktır.
Kediler içinse eğer yolda uyumuyorsa saatte bir mola vermek işe yarayabilir. Kediler için üretilen tasmalarla kedinizi araç dışına çıkarıp hem biraz yürüyüp hava almasını hem de tuvaletini yapmasını sağlayabilirsiniz.
Kuş ile yolculuk ediyorsanız kafesin altına sereceğiniz gazete kağıtlarının veya poşetlerin yedeklerini bulundurmayı da unutmayın.
6) Evcil Hayvan için Mama ve Su
Sizinle seyahat edecek evcil hayvanınızın beslenmesi ve susuz kalmaması çok önemli. Yola çıkmadan önce vereceğiniz mamayı, suyu, ödül mamalarını sıcaktan bozulmayacak şekilde paketlemeniz gerek.
Ayrıca mama ve su vereceğiniz kapları temiz kalacak şekilde muhafaza etmeniz ve molalarda mama ve su vermeyi ihmal etmeyin.
7) Evcil Hayvan ile Seyahat İçin Yanınıza Alınacaklar Listesi
Evcil hayvanla seyahat öncesi yanınıza almanız gerekenler için liste hazırlamayı unutmayın. Yola çıkamadan önce yanınıza mutlaka almanız gerekenler:
- Mama ve su
- Mama kabı ve su kabı
- Tasma ve kayış
- Evcil hayvan pasaportu, aşı kartları
- İlaçlar, vitaminler ve destekleyici ürünler
- Tarak, tüy toplayıcı, tırnak makası
- Oyuncaklar ve sevdiği bir yastık (veya yatak)
- Kediler için kum kutusu, kum küreği ve kedi kumu
- Küçük çöp poşeti
obilet.com üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde ihtiyaçlarınıza uygun aracı kiralayabilirsiniz.