Ofis ortamından bağımsız olarak dilediğiniz yerde dileğiniz saat aralığında para kazanabileceğiniz pek çok farklı web sitesi bulunuyor.
Dünya üzerinde freelance çalışma sistemi giderek yaygınlaşmaya devam ediyor. Gerek teknolojinin gelişmesi gerekse çağa ayak uyduran şirketlerin çalışma politikalarındaki değişim doğrultusunda serbest zamanlı iş düzeni her sektöre hitap etmeye başlıyor.
Mekân fark etmeksizin işlerinizi yürütebileceğiniz bu iş stilinin bir parçası olmanıza yardımcı olan bazı web siteleri bulunuyor. Bu platformlara kayıt olup profil oluşturarak alanınızla alakalı freelance iş bulabilirsiniz.
Evden çalışma sistemi ile mesleğinizde ilerleyebilmeniz için ideal ve pratik çözümler sunan bu internet siteleri, zengin kategori seçenekleri ve iş kollarıyla da geniş bir kitleye hitap etmeyi başarıyor. Siz de kariyerinize bu doğrultuda bir yön çizmek isterseniz freelance olarak iş yapabileceğiniz internet sitelerine göz atarak fikir edinebilirsiniz.
Çoğunlukla grafik, yazılım, web tasarımı, animasyon, sosyal medya yönetimi ve dijital içerik üreticiliği gibi alanlarda yoğunlaşan freelance çalışma sistemi gün geçtikte her sektöre dağılım gösteriyor. Dünyaca ünlü şirketler de iş yüklerini azaltmak için bu web siteleri aracılığı ile proje bazlı çalışmalarını gerçekleştirecek freelance çalışan ihtiyaçlarını karşılıyor.
Siz de mesleğinize bu doğrultuda devam etmek istiyorsanız alanında öncü freelance iş bulma sitelerini inceleyerek işe başlayabilirsiniz.
İçindekiler
Freelance İş Yapabileceğiniz Siteler
1) Nexxt
Freelance olarak çalışmalarınızı gerçekleştirebileceğiniz platformlar arasında yer alan Nexxt, birlikte çalıştığı dünya devi firmalar ile dikkat çekiyor. Yetenekleriniz, donanımınız ve öğrenim gördüğünüz uzmanlık alanınıza yönelik olarak bu site üzerinden yer alan freelance işlere başvuruda bulunabilirsiniz.
Nexxt’te UBER, Amazon, T-Mobile ve FedEx gibi şirketlerin projelerinde yer alma şansı elde etmeniz de mümkün. 100 milyondan fazla üyesi olan panel, kendisini yeni nesil işe alım platformu olarak tanımlıyor. Siz de Nexxt’te kendi profilinizi oluşturarak freelance çalışmaya başlayabilirsiniz.
2) Fiverr
En iyi freelance siteleri arasında bulunan Fiverr, dünyanın pek çok bölgesinde tercih ediliyor. Farklı pozisyonlarda ve sektörlerde binlerce serbest çalışan ilanına rastlayabileceğiniz sitede, mesleğinizi geliştirmek için çeşitli eğitim programlarına katılmanız da mümkün.
Bütçe politikası ve güvenli ödeme opsiyonları ile öne çıkan Fiverr, çalışanlarını niteliklerine ve ortaya koyduğu işlerin kalitesine göre derecelendiriyor. Fiverr Pro ve Fiverr Business gibi farklı fonksiyonlara da rastlanan bu freelance çalışma sitesinde, müşteri ile serbest çalışan kişi arasında sorunsuz bir iletişim ağı mevcut.
Sitede öne çıkan sektörler ve meslek kolları arasında; sosyal medya yönetimi, içerik üreticiliği, web tasarımı, animasyon, 3D tasarım, oyun koçluğu, seslendirme ve grafik tasarımı yer alıyor.
Fiverr’in müşterileri arasında ise Netflix, Google ve Facebook gibi internet dünyasına yön veren firmalar bulunuyor.
3) Toptal
Serbest çalışan olarak meslek hayatına devam eden kişiler için en önemli problem, güvenilir ve devamlılığı olan bir web sitesi bulmak oluyor.
Bu alanda hem kaliteli iş bulabilmek hem de bulduğunuz işi uzun vadeli olarak sürdürebilmek bazen oldukça zorlayıcı bir hal alıyor.. Ancak Toptal, kaliteli özellikleri ile freelance çalışanlarına güvenli bir hizmet sunuyor. Çünkü site, ekibine katacağı serbest çalışan adaylarını farklı ön eleme süreçlerinden geçirerek sadece en iyi olanlarla yoluna devam ediyor.
Saatte 250 dolara kadar para kazanabileceğiniz bu siteye iş ilanı yüklemek için 5 ayrı test aşamasından geçmeyi göze almanız gerekiyor. Freelancer çalışanların, müşteri tarafından puanlanabildiği bir sisteme sahip olan Toptal’da beş iş alanı üzerine çalışma yapabilirsiniz.
Yalnızca proje ve ürün yöneticileri, tasarımcılar, geliştiriciler ve finans uzmanları ile çalışmayı tercih eden Toptal’ın müşterileri arasında; AirBnB, Bridgestone, Shopify, HP, Duolingo ve Zendesk bulunuyor. Siz de uzun veya kısa süreli projelerle kaliteli işlerinizi sergileyebileceğiniz bir platform arayışındaysanız Toptal’i tercih edebilirsiniz.
4) Upwork
Freelancer siteleri arasında öne çıkanlardan birisi olan Upwork, hazır olan projeler üzerinden yürüyen bir sisteme sahip. Çok geniş bir yelpazeye sahip olan seçenekler sayesinde alanınızla ilgili olan işlere ulaşım sağlayabilirsiniz.
Sadece proje bazında değil pek çok alternatif yolla da iş alanı yaratabileceğiniz platformun, 12 milyondan fazla aktif çalışanı mevcut.
Basit arayüzü ve pratik profil oluşturma adımları ile dikkat çeken Upwork’te müşteriler ile direkt iletişime geçmeniz de mümkün olabiliyor. Bu sayede karşılıklı beklentiler ve istekler daha anlaşılır ve kavranabilir bir hâl alıyor.
Microsoft, AirBnB, Dropbox, General Electric, GoDaddy gibi dünya devleri Upwork’ün birlikte çalıştığı şirketler arasında bulunuyor. Platformda; logo tasarımı, video ve animasyon editörlüğü, dijital pazarlama ve web geliştirme gibi alanlarda iş bulabilirsiniz.
5) Guru
En iyi freelancer iş bulma platformları arasında gösterilen Guru, yüksek ücret politikası ile hem çalışanlarına hem de müşterilerine kalite garantisi veriyor.
Eğitiminize, yeteneklerinize, portföyünüze ve referanslarınıza yer verdiğiniz bir profil oluşturarak Guru’nun kaliteli müşteri skalası tarafından fark edilir olabilirsiniz.
Yaklaşık 3 milyon iş arayan kişiyi barındıran sitede, yapacağınız iş özelinde müşteriye teklif vermeniz de mümkün. Pek çok farklı meslek kolunda birbirinden değişik pozisyonlarda çalışma alternatiflerinin yer aldığı Guru’ya siz de iş ilanınızı yükleyerek serbest çalışan olarak tatmin edici fiyatlarla faaliyet gösterme olanağı bulabilirsiniz.
Güvenli ödeme adımları ile öne çıkan Guru’da ücretlerinizi ister saatlik isterseniz de proje bazlı olarak dilediğiniz zaman talep edebilirsiniz.
6) People Per Hour
Ücretsiz olarak sisteme dâhil olabileceğiniz People Per Hour, freelance iş takip edebileceğiniz bir site.
Platform, fazla sayıda üyeye sahip olması ve ücretsiz olması nedeniyle rekabete oldukça açık.
Bu nedenle People Per Hour’da kısa sürede ayrıcalıklı bir pozisyon elde edebilmek için profilinizi özenle doldurmanız ve yeteneklerinize eksiksiz olarak yer vermeniz gerekiyor.
Böylece firmalar tarafından daha çabuk fark edilerek alanınızla ilgili birbirinden özel projelerde yer alıp serbest zamanlı çalışma tarzı ile kariyerinize devam edebilirsiniz.
7) Freelancer
Serbest çalışan kişilere özel web sitelerinin en bilinenleri arasında yer alan Freelancer, 32 milyona yaklaşan üye sayısı ile dikkat çekiyor. Ücretsiz kayıt olabileceğiniz sitede, grafik tasarım başta olmak üzere pek çok farklı iş kolunda freelance olarak görev alabilirsiniz.
Grafik tasarımın yanı sıra yazılım, içerik, pazarlama ve web tasarımı gibi sektörlerde yayınladığı ilanlarla öne çıkan Freelancer, basit arayüzü ile de kolay ve pratik bir kullanım olanağı sunuyor.
Öte yandan Freelancer’da firmalar tarafından fark edilir olmanızı sağlayacak farklı uygulamalar da mevcut. Örneğin, çeşitli sertifika programlarına katılıp başarılı olabilir, alanınıza uygun konularda hazırlanan testleri geçerek farklı statülere adım atabilirsiniz.
Bu global uzaktan çalışma platformunda, dünyanın her kıtasından, toplamda 200’den fazla ülkeye ait freelancer bulunuyor. Serbest çalışan kişilerin ödemelerini güvence altında tutan bir sisteme sahip olan Freelancer’ın aynı zamanda müşteri hizmetleri desteği de mevcut.
Yani herhangi bir sorun yaşadığınızda 7 gün 24 saat destek bu birimden yardım alabilirsiniz. Site tarafından belirlenen kotaya ulaştığınızda dolar üzerinden ödemelerinizi alabilir, yeni müşteriler edinmek için iş fırsatlarını yakalamaya hız kesmeden devam edebilirsiniz.
8) 99designs
Tasarım alanında freelance olarak çalışıyorsanız 99designs, iş bulma yönündeki beklentilerinizi karşılayabilir.
99designs’da yarışma usulü ile proje seçimi yapılıyor. Müşteriler, tasarlanmasını istedikleri ürünle ilgili bir yarışma açtıktan sonra tasarımcıların ortaya koyduğu işler arasından en beğendiğini seçerek o kişiyle yoluna devam ediyor.
Böylece yeteneklerinizden en iyi biçimde yararlanacak müşteri ile çalışma şansını elde edebilirsiniz. Bu yöntemin yanı sıra klasik proje bazlı çalışma sistemi de 99designs sitesinde mevcut. Her türlü tasarıma ait çalışmaların örneklerine rastlayabileceğiniz platformda, işleriniz beğenilirse ücretini hemen alabilirsiniz.
Sektörün en tecrübeli web sitelerinden birisi olan 99designs, bu deneyimini kolay arayüzü ve kaliteli portföyü ile harmanlıyor. Tasarımcılık alanında en yeni gelişmeleri ve alanında uzman kişiler tarafından kaleme alınan makaleleri de 99designs sayfalarından inceleyebilir, kendinizi her geçen gün daha fazla geliştirebilirsiniz.
9) Freelance Writing
Yazı oluşturma becerinize güveniyorsanız ve yabancı dilde içerik üretebiliyorsanız uzaktan çalışma modeli ile Freelance Writing’de makale içerik üretim işlerini yapmak üzere profil oluşturabilirsiniz.
Bu site vasıtasıyla, sizden istenen içeriği teslim süresi dâhilinde kaliteli, özgün ve talep edilen biçimde yazarak içerik üreticiliği alanında ilerleyebilirsiniz.
Freelance Writing’de yazı yazarak para kazanabileceğiniz kategoriler arasında; ürün ve kategori içerikleri, blog yazıları, basın bültenleri, makaleler ve farklı konseptlerdeki web siteler için içerik üretimi gibi alternatifler mevcut.
Ücretsiz kayıt olabileceğiniz sitede yazı yazmak istediğiniz kategoriler arasından size en yakın olanını seçerek freelance çalışma sistemiyle para kazanmaya başlayabilirsiniz.
Düzenli olarak kendini yenilenen Freelance Writing platformu, home office çalışma düzenine sahip içerik yazarları tarafından en çok tercih edilen web siteleri arasında yer alıyor.
10) Aquent
Ödüllü bir serbest zamanlı web sitesi olduğu için Aquent pek çok kişi sıklıkla kullanılan bir platform olarak göze çarpıyor. Dijital pazarlama başta olmak üzere pek çok farklı kategoride iş bulabileceğiniz siteyi diğer freelance sitelerden ayıran özellik ise en az 2 yıl deneyime sahip çalışanlara yer vermeleri oluyor.
Tecrübeli adaylar aracılığı ile müşterilerine kaliteli işler sunan Aquent’in müşterileri arasında Amazon, Adobe, Adidas, Apple, Audi, Beats, CNN, Disney, General Motors ve Google gibi çok önemli dünya çapında şirketler bulunuyor.
Eğer siz de deneyiminize güveniyorsanız bu site üzerinden freelance olarak çalışma olanağı bulabilirsiniz. Deneyime verdiği önemi her fırsatta dile getiren Aquent’te tecrübeleriniz ışığında uzun vadeli iş yapma fırsatı elde etmeniz mümkün.
11) Bionluk
Türk freelancer iş bulma sitesi olan Bionluk, gelişmiş ağı ve kapsamlı kategorileri ile öne çıkıyor. Serbest zamanlı çalışanlar, web sitesi üzerinden kendilerine ait bilgilerle hazırladıkları özgeçmişleri vasıtasıyla firmalar tarafından niteliklerine göre değerlendirilerek seçiliyor.
Bionluk’ta; internet reklamcılığı, yazı, sosyal medya yönetimi, 3D tasarım, grafik tasarım, animasyon, dijital içerik üreticiliği, SEO yönetimi, seslendirme ve web yazılım gibi iş dalları ve bunlara bağlı pek çok alt kategoride faaliyet gösterebilirsiniz.
Öte yandan yabancı dil bilginiz varsa çeşitli çeviri işlerinde de görev almanız mümkün. Profilinizi güncel tutarak, şirketlerin sizi fark etmesini sağlayabilir, onlarca kategori arasından niteliklerinize uygun iş fırsatlarını yakalayabilirsiniz.
Freelance siteler arasında bana göre en iyisi şuan Upwork.