Gezginler İçin Olmazsa Olmaz Eşyalar

0
1434

Gezgin olmak için ilk kural, ekipman listesini eksiksiz hazırlamak. Uzun veya kısa fark etmez, seyahatleriniz boyunca yanınızda mutlaka bulundurmanız gereken belli eşyalar var.

En başta kaliteli, dayanıklı ve hafif malzemeleri tercih etmeniz gerekiyor. Türkiye’de son yıllarda kamp yapmaya meraklı insan sayısı bir hayli çoğaldı. Hal böyle olunca insanların yapacakları gezi ve kamp için belirli malzeme ihtiyacı doğru. Bu ihtiyacı karşılamadan yola çıkanların tatilleri burundan gelirken, eksiksiz yola çıkanlar bir sonraki gezi planlarını yapmaya başladılar.

Her gezginin farklı zevkleri olduğu için yanlarına alacakları ekipmanlar da farklı olabiliyor. Ancak, bir de gereklilik listesi bulunuyor ki her gezginin yanında mutlaka bulundurması gerekiyor. Tabii bu ihtiyaçlar nereye ve nasıl gideceğinize göre değişkenlik gösterebiliyor. Bu nedenle, tatil planınızı yapmadan yanınıza alacağınız eşyaları belirlemeyin. Öncelikle nereye gideceğinizi, nerede kalacağınızı, hangi ulaşım aracını tercih edeceğinizi, gezinizin kaç gün süreceğini belirleyin, ondan sonra seyahatiniz için gerekenlerin bir listesini yapın.

Gezgin olmak, kamp yapmak sanıldığı kadar ucuz değil. Kimi ekipmanların fiyatları el yakabiliyor. Bu sebepten ötürü tek bir işlevi yerine getirebilecek eşyalar yerine daha fonksiyonel ekipmanlara yönelin. Bir şeye ihtiyacınız olduğunda veya yanınızdaki ekipman işinizi görmeyecek durumdaysa gezinizin ortasında yeni ekipman bulmak oldukça zor. Kaldı ki her gezide yeni bir ekipman satın almak bütçenizi de zorlar.

Ekipman seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise kalite ve dayanıklılık. Ucuz olsun diye iki hafta kullandıktan sonra bozulacak eşyalar yerine tatil süreci boyunca güvenebileceğiniz, ekstrem durumlar dışında bozulmasına imkan vermediğiniz eşyaları tercih edin. Ayrıca, yanınıza alacağınız ekipmanın hafif olması, yol boyunca harcayacağınız enerjiden tasarruf etmenizi sağlar.

Gezi boyunca istenmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz. Kimi zaman telefonunuzu kaybedersiniz, kimi zaman da mideniz bulanır ve yola devam edemezsiniz. Bazen bir yara bandı dahi işinizi oldukça kolaylaştırabilir. Biz de gezgin ruhlu insanlardan ilham alarak bir gezginin çantasında mutlaka olması gereken eşyaları sizler için derledik.

Gezginler İçin Olmazsa Olmaz Eşyalar

Sırt Çantası

Sırt Çantası Öğrenci Seyahat

Sırt çantası geziye başlamadan önce edinilmesi gereken ilk ve en temel eşya olarak karşımıza çıkıyor.

Backpack adı da verilen sırt çantasını satın almadan önce içerisine ne koyacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Spontane alışveriş yaparsanız, aldığınız çanta eşyalarınız için çok büyük olabilir ve boşuna koca bir çantayla seyahat etmek zorunda kalabilirsiniz. Bazen de eşyalarınız, satın aldığınız çantaya sığmaz ve 2 – 3 çanta daha satın almanız gerekir. Bu nedenle, öncelikle yanınıza alacağınız ekipmanları belirlemeli daha sonrasında sırt çantasını seçmelisiniz.

Sırt çantası seçerken dikkat edilmesi gereken ilk husus, sırt çantasının hafif olması. 1 kilogramın üstünde çantalar yol boyunca sizi zorlar. Sırt çantasının hacmi kadınlar için ortalama 35 – 40 litre iken erkekler içinse 70 litre civarında olmalı. Aksi takdirde yanınıza alacağınız malzemeler yol boyunca sizi yorar ve tatiliniz zehir olur.

Sırt çantasında dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da su geçirmez (waterproof) olması. Yağmurlu günlerde dışarıda olduğunuz hayal edin. Çantanız su aldığı takdirde yedek kıyafetlerinizden tutun da elektronik eşyalarınıza kadar her şeyiniz ıslanır. Böyle bir durumda tatilinize yarıda kesmeniz gerekebilir. Ayrıca, çantanın dışında ekstra askılıklar ya da başka bir çanta takmak için aparatlara sahip olması, çantanızı daha kullanışlı ve fonksiyonel yapar.

Gezgin

Satın alacağınız sırt çantasının boyutları, laptopunuzun ya da fotoğraf makinenizin ebatlarına uygun olması son derece önemlidir. Bu tarz teknolojik aletleri çantanın dışarısında taşımak, zarar görmelerine yol açabilir.

Kolay Bavul Hazırlama

3 tip sırt çantası bulunuyor. Bunlar, yürüyüş çantaları, kamp çantaları ve avcı çantaları. Arazide değil de şehir içerisinde ya da daha düzenli yolları olan bir yerde gezinizi sürdüreceksiniz, çekme kollu veya tekerlekli çanta modellerine de yönelebilirsiniz. Çantanın ağırlığı artsa da, çekerek götüreceğiniz için taşımada size büyük kolaylık sağlar.

Seyahat çantası hazırlama tüyolarımız için Kolay Bavul Hazırlama Taktikleri yazımıza göz atabilirsiniz.

Çadır

Türkiye'de Kamp

Konforlu bir tatil yerine doğayla iç içe olmayı ve özüne dönmeyi isteyenler, çadır kurup kamp yapabilirler.

Bambaşka bir deneyim olan kamp yapmak için, ilk olarak çadır gerekiyor. Ancak, çadırınızı seçmeden önce gideceğiniz bölgenin hava koşullarını öğrenmenizde yarar var. Yağmurlu havalar için farklı, rüzgarlı havalar için farklı, güneşli havalar için farklı malzemelerden yapılma çadır çeşitleri bulunduğu için, gideceğiniz yerin hava koşullarına uygun bir çadır seçmeniz oldukça önemlidir.

Kamp yapmayı düşündüğünüz bölgede kar veya yağmur yağmıyorsa, pamuktan yapılma çadırları tercih edebilirsiniz. Yağmur olan bir bölgeye gidiyorsanız eğer, çadırınız polyester ya da naylondan yapılması, sizi yağmura karşı korunaklı kılar.

Kaş'ta Kamp

Çadırı aldınız, sıra geldi yan parçalarına. Bir çadır tek başına kamp yapmak için asla yeterli değildir. Başınıza sokacak bir yer sağlasa da ekstra ekipmanlara ihtiyaç duyarsınız. Bunların başında da uyku matı geliyor. Çadırın tabanına uyku matı sererseniz, yerden gelecek soğuğu, dolayısıyla da vücudunuzun ısı kaybını engelleyebilirsiniz.

Mata ek olarak çadırınızı içine ağırlık koymanız, rüzgarlı havalarda çadırınızın uçmasını engelleyecektir. Elbette bu tip havalara karşın çadır kazıklarını yanında bulundurmanız gerekiyor fakat, çadırın içine ağırlık koyarsanız, kazıklara çok yük binmemiş olur, dolayısıyla işinizi de sağlama almış olursunuz. Ayrıca kazıkların yedeklerini de bulundurursanız, olası sürprizlere karşı hazırlıklı olursunuz.

Güneşli ve sıcak bir yere gidiyorsanız, pencereli bir çadır almanız yararınıza olur. Güneşin çadırınızı hamam gibi yapmasına engel olamasanız da bir pencereyle hava sirkülasyonunu sağlayabilirsiniz. Bu tip çadırların pencerelerinde sineklik ve fermuar olması çok önemlidir. Sizi davetsiz misafirlere karşı korur.

Kısacası, hedefinizi belirleyip doğru çadırı seçerseniz, neredeyse ev konforunda hatta daha eğlenceli bir ortam hazırlayabilirsiniz.

Kıyafet

Kolay Bavul Hazırlama

Gezginlerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri olan kıyafet, doğru tercih edilmediği takdirde işinizi zorlaştırabilir. Gideceğiniz yer yağmurlu ve soğuk bir bölge olabileceği gibi sıcak ve nemli bir bölge de olabilir. Sizin de hava durumuna göre kıyafet seçiminizi yapmanız gerekir.

En başta kıyafetlerin hafif ve kolay temizlenebilir olmasına dikkat edilmelidir. Örneğin, performans sporlarıyla uğraşan kişilerin giydikleri iç çamaşırları ve elastik kıyafetler gezginler için de son derece uygundur. Terlediğinizde hızla kuruyacak, sık gözenekli 4 – 5 tişört, kapri ve en az 5 iç çamaşırı almanız sizin için iyi olur.

Yağmurlu bir yere seyahat ediyorsanız da yanınıza çok kalın olmayan fakat üşümenizi engelleyecek 1 mont ve 1 sweatshirt alabilirsiniz.

Uçak Seyahati Esnasında Giymemeniz Gereken Kıyafetler yazımızda uçak seyahatlerinizi kolaylaştıracak kıyafetleri sizin için yazmıştık.

Hafif Kıyafetleri Çantaya Koyun

Boşuna ağırlık yapmaması için ağır kıyafetler yerine hafif kıyafetleri tercih edin. Özellikle kolayca katlanıp sırt çantasına koyabileceğiniz kıyafetler olsun. Bu tarz kıyafetleri taşıması oldukça kolay.

Hafif kıyafetlerle hem yerden tasarruf ederseniz hem de çamaşır yıkamak durumunda kaldığınızda daha kolay yıkarsınız. Üstelik hafif kıyafetler çabucak kurur.

Koyu Renkli Kıyafetleri Tercih Edin

Giyeceklerin dokusuna ek olarak yapacağınız renk tercihi de son derece önemli. Koyu renkli kıyafetlerin lekelenme ihtimali daha düşük olduğu gibi yanınıza alacağınız herhangi bir pantolon veya ayakkabıyla uyum yakalamak çok daha kolay.

Örneğin, koyu renkli bir tişörtü hem atletik bir aktivite içerisine girerken hem de güzel bir akşam yemeği sırasında giyebilirsiniz.

Ağır Kıyafetler Üstünüzde Olsun

Seyahat esnasında her zaman en ağır ve hacimli kıyafetler üzerinizde olsun. Uçak veya otobüs yolculuğunuzu kot pantolon ve ceketle yapın. Bu iki ürün, çantanızda çok fazla yer kaplar.

Ceket giymek için hava çok sıcaksa belinize bağlayabilir ya da sırt çantanızın kayışına dolayabilirsiniz. Aynı kural, ağır yürüyüş ayakkabısı için de geçerli.

Yedek Kıyafeti Unutmayın

Yalnızca üzerinizdeki giyeceklerle yolculuğa çıkarsanız ayvayı yersiniz. Gideceğiniz yerin hava koşulları beklediğiniz gibi çıkmayabilir, yolda giderken üzerinize bir şey dökülebilir, tişörtünüz yırtılabilir veya en basitinden terlediğiniz için kokabilirsiniz. Bu nedenle yanınıza mutlaka yedek kıyafet alın.

Fakat, bulunsun diye de bütün kıyafetlerinizi çantaya sığdırmaya çalışmayın. Bunun yerine kolay kuruyan, çok yer kaplamayan, fonksiyonel kıyafetleri tercih edin.

İki Çift Ayakkabıdan Fazlasını Almayın

5 yıldızlı otele tatile de gitseniz, kamp yapacağınız bir geziye de gitseniz asla iki çift ayakkabıdan fazlasını yanınızda götürmeyin.

Bir çift ayakkabı, atletizm gerektiren aktivitelerde kullanmak ve gün içerisinde giymek için, çok gerekliyse diğer çift de resmi durumlar ya da yemekler için kullanılabilir.

Önemli Belgeler

Çocuk Pasaportu

Çantanızın su geçirmeyen ve zor açılır bölmesine kimliğinizi, pasaportunuzu, uçak biletinizi, ehliyetinizi, banka kartlarınızı kısaca bütün önemli evraklarınızı yerleştirin. Çantanızda mutlaka böyle bir bölme olsun. Eşiyle seyahate çıkanlar yanlarına evlilik cüzdanını alabilirler.

Tatilde işinize mutlaka yarayacak belgelerin dışında yanınıza alacağınız her şey size ekstra yük olur. Bazı loyalty kartlar yurt dışında da kullanılabiliyor fakat, bunun yerine akıllı telefonunuzda bulundurmanız daha mantıklı.

Yanınızda vesikalık ve biometrik fotoğrafınızı da bulundurun. Gittiğiniz yerde ihtiyaç duyabilirsiniz.

Acil bir durumla karşı karşıya kalabileceğinizi de unutmayın. Bu nedenle, bir kağıda nereli olduğunuzu, kan grubunuzu, medikal hastalıklarınızı, alerjilerinizi, geçirdiğiniz tıbbi operasyonları, acil durumda aranmasını istediğiniz kişileri İngilizce olarak yazın.

Yanınızda para taşımamaya çalışın. Kredi kartı kullanılan yerlerde para taşımak, risk almak anlamına geliyor. Nakit paraya ihtiyaç duyarsanız da bankaların ATM’lerinden tedarik edebilirsiniz. Hırsızlığın az ya da çok olması hiçbir şeyi değiştirmiyor. Sonuçta gittiğiniz yeri tanımıyorsunuz ve turist olarak sayılıyorsunuz.

Aynı husus değerli eşyalarınız için de geçerli. Altın kolye, gümüş küpe, pahalı saat gibi değerli sayılabilecek aksesuarları yanınıza almayın. Gezginlerin hava atmak için altından eşyaları değil, işaretlenmiş haritaları var.

Ek olarak, eğer öğrenciyseniz, yanınıza mutlaka öğrenci kartınızı alın. Yurt içi ya da yurt dışı fark etmez birçok sergi, müze vb. yer, öğrencilere indirim uyguluyor. Hatta bazılarını ücretsiz bir şekilde ziyaret edebiliyorsunuz.

Elektronik Eşyalar

Öğrenci Seyahat

Sizin de bildiğiniz üzere devir internet devri. Artık herkes, gittiği yerle ilgili herhangi bir bilgiyi takipçileriyle paylaşıyor.

Ancak, elektronik eşyaların gerekliliği, internetteki arkadaşlarınızla nerede olduğunuzu ve ne yaptığınız an be an paylaşmak değil. Telefon, fotoğraf makinesi, tablet ya da laptop gibi cihazlar, sanıldığından farklı işlevlere de yarayabiliyor.

İlk olarak cep telefonunuzun uluslararası dolaşıma açık olduğunu teyit edin ve veri kullanımın yeterli seviyede olduğundan emin olun. Akıllı telefonlar yalnızca gezginlerin değil, insanların vazgeçilmezi haline geldi. Acil durumlarda birilerine ulaşmak veya GPRS desteğiyle konumunuzu bulmak için oldukça önemli olsa da akıllı telefonlarınızı, seyahat uygulamaları için de kullanabilirsiniz. Bu uygulamalar, seyahat edeceğiniz bölgeyle alakalı size fikirler veriyor. Nerede yemek yiyebileceğiniz, nereleri gezebileceğiniz hatta kalacak yeriniz yoksa sizi misafir edebilecek insanlara kadar her şeyi bu tip uygulamalarda bulabilirsiniz.

Uçak Seyahati

Fotoğraf makinesi, çok büyük bir gereklilik değil, özellikle de kullanmayı bilmeyenler için. Profesyonel veya yarı profesyonel fotoğrafçıların elinde mucizeler yaratabilen fotoğraf makinesi, amatörlerin ya da kullanmayı bilmeyenlerin elinde telefondan bile daha yararız bir cihaz halini alıyor. Bu sebepten ötürü, eğer fotoğraf makinesini kullanmayı bilmiyorsanız, aynı hizmeti telefonunuzdan da alabilirsiniz.

Tablet ya da laptop da yine fotoğraf ve video çekimiyle doğrudan ilgili. Çok fazla fotoğraf veya video çekmeyecek olanlar, yanlarına ufak bir tablet alabilirler. Ancak fotoğraf, özellikle de video ile uğraşan kişilerin, videoyu aktarması ve editlemesi için bir laptopa ihtiyacı var. Burada önemli olan laptopun ağırlığının 2 kilogramdan az olması ve ekran boyutunun da 13 inç’ten küçük olması.

Tüm bu ekipmanları yanınıza aldınız, bir de baktınız ki şarj aletlerini unutmuşsunuz. O halde geçmiş olsun. Şarj aleti olmadan bu tip ekipmanlar hiçbir işinize yaramaz. Bu yüzden hangi elektronik cihazı yanınıza alıyorsanız yanınıza mutlaka şarj aletlerini alın. Ayrıca, olmadık bir yerde şarjınızın bitmesine karşın yanınıza ufak bir powerbank alsanız iyi olur. Fotoğraf ve video çekenler içinse, eğer çok fazla görüntü depolamak gibi bir niyetleri varsa yanlarında harici bir hard disk taşıyabilirler.

Ek olarak, yurt dışına çıkmayı düşünüyorsanız yanınıza dönüştürücü fiş almayı unutmayın. Gideceğiniz ülkede farklı tip prizler kullanılıyor olabilir. Bu nedenle, yolculuğa başlamadan önce gideceğiniz ülkede hangi tipte priz kullanıldığını kontrol edin. Eğer farklıysa, dönüştürücü fiş hayatınızı kurtarır.

Medikal Ürünler – İlaçlar – Temizlik Malzemeleri

İlk Yardım Seti

Düzenli olarak kullanmanız gereken ilaçlar varsa ya da kronik bir rahatsızlık yüzünden almanız gereken ilaçları yanınızda bulundurmanız gerekir. Gittiğiniz yerlerde eczane bulma şansınız olmayabilir veya ilacınız eczanelerde bulunmayabilir. Bu nedenle, seyahatinizin kaç gün süreceğini göz önünde bulundurarak yanınıza fazladan ilaç alabilirsiniz.

Ayrıca, gideceğiniz lokasyonlarda acil durumlarda için reçetenizin İngilizce bir kopyasını mutlaka yanınızda taşıyın.

Nereye giderseniz gidin, yanınızda mutlaka mini bir ilk yardım seti bulundurun. Yaralanma, zehirlenme, böcek ısırığı ya da bir anda yakalanabileceğiniz bir hastalığa karşın tedarikte olmalısınız. Bu nedenle, içerisinde yara bandı, sargı bezi, ağrı kesici, güneş kremi gibi ilk yardım malzemelerinin bulunduğu ufak bir ilk yardım çantası hazırlayın.

Tatilini şehirde geçirecekler için çok da önemli olmasa da özellikle doğanın derinliklerine ilerleyecek olanlar, yanlarına mutlaka ilk yardım seti almalılar. Başınıza gelebilecek herhangi bir problem nedeniyle tatilinizi yarıda kesmek durumunda kalabileceğiniz gibi çok ciddi sağlık sorunlarıyla da karı karşıya kalabilirsiniz.

Temizlik malzemelerini ise boşuna yanınızda yük diye gezdirmenize gerek yok. Kendinize bir ihtiyaç listesi hazırladıktan sonra gittiğiniz yerden gerekli temizlik ürünlerini temin edebilirsiniz.

Yine de yola çıkmadan ufak bir temizlik çantası hazırlayabilirsiniz. İçerisine tırnak makası, diş macunu, diş fırçası, parfüm, sabun ve şampuan koyabilirsiniz. Doğa tatili yapacaklar, açık havada kalacakları için yanlarına böcek ve sivrisinek ilacı da alabilirler.

Diğer Eşyalar

Gezgin

Ana malzemeleri toparladığınıza göre geriye almanız gerekli olan diğer eşyalar kalıyor. Kamp yapmayı düşünenler için olmazsa olmaz eşyaların başında uyku tulumu geliyor. Özellikle geceleri soğuk olan bölgelere yolculuk ediyorsanız yanınıza mutlaka bir uyku tulumu almalısınız. Uyku tulumunun ipek olan birçok açıdan size fayda sağlayacaktır. Çok hafif olduğu ve yer kaplamadığı için de taşıması son derece rahat.

Pusula

Akıllı telefonların çıkmasıyla eski usul gezginlik devri sona ermiş gibi durabilir. Ancak, nereye giderseniz gidin, yanınıza mutlaka bölgenin haritasını ve pusula alın. Harita sayesinde istediğiniz zaman nerede olduğunuzu, nereye gideceğinizi ve gitmek istediğiniz yere ne kadar uzakta olduğunuzu görebilirsiniz. Pusula alıp da fazladan ağırlık oluşturmak istemeyenler, pusulalı kol saatlerini tercih edebilirler.

Çakı

Her gezginin bildiği üzere bir çakı, hayatı oldukça kolaylaştırabilir. Bir şeyleri açmak ve kesmek için oldukça ideal olan bu alet yanınızdaysa, en büyük zorlukların dahi üstesinden gelebilirsiniz.

Yanınıza bir de çöp poşeti almayı unutmayın. Sonuçta, kirli kıyafetlerinizi veya ayakkabılarınızı temizlerinin yanına koyarak onları da kirletmesini istemezsiniz.

Aynı şekilde çakmak da birçok alanda işinizi görebilir. Özellikle tatilini doğada yapacakların, sigara içmeseler dahi ateş yakmak için yanlarına mutlaka 2 – 3 tane çakmak almaları önerilir.

Asma kilit, eşyalarınızın çalınmaması için oldukça caydırıcı bir çözüm yolu olabilir. Özellikle ucuz hostellerde konakladığınızda eşyalarınızı kilidi olmayan dolaplara yerleştirmek, eşyalarınızın çalınma riskini bir hayli arttırıyor. Bu nedenle, bir kilidi çantanıza, diğer kilide de çantanızı yerleştirdiğiniz dolaba takarak güvenliğinizi arttırabilirsiniz.

Artık teknoloji çağında yaşasak da elektriğe ve internete bağımlı hale geldik. Şarjımız bittiğinde veya internetimiz olmadığında akıllı telefonlar neredeyse kullanışsız hale geliyor. Üstelik acil durumlar için telefonları çok fazla kullanarak şarjını bitirmemek gerekir. Böyle durumlarda seyahatiniz süresince not tutmak için yanınıza ufak bir not defteriyle kalem almanız işinizi kolaylaştırır.

Buna ek olarak, güneşli havalar için yanınıza güneş gözlüğü almayı unutmayın.

Seyahat Edenler İçin Beslenme Önerileri

Son olarak, sürekli hareket halinde olacakları bir gezi rotası çıkartanlar, çok fazla efor sarf edecekleri için yanlarına mutlaka matara almalılar. Sonuçta istenilen her anda su bulma imkanı olmayabiliyor. İnsan da susuz bir şekilde verimli olarak yalnızca birkaç saat hareket edebilir. Devam eden süreçte baş ağrısı, ateş, kusma gibi belirtiler baş gösterir. Bu nedenle yola çıkmadan önce yanınızda mutlaka içi dolu bir matara bulundurun.

Seyahat Edenler İçin Beslenme Önerileri

Ayrıca, enerjinizin düşmesi durumlarında size 1 – 2 saat yetecek protein bar gibi yiyecekleri yanınızda bulundurabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız