İzmir Ekonomi Üniversitesi Ulaşım Rehberi

0
1705

2001 yılında İzmir Ticaret Odası Sağlık ve Eğitim Vakfı tarafından kurulan İzmir Ekonomi Üniversitesi, akademik sıralamaya göre İzmir’in en başarılı vakıf üniversitesi.

Henüz kısa bir akademik geçmişi olmasına rağmen İzmir şehrinin en önemli değerleri arasında yerini alan okul; Ekonomi, Matematik ve İşletme gibi bölümlerle başladığı eğitim hayatına 8 fakülte, 2 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu, 10 uygulama ve araştırma merkezi ve 4 enstitü ile devam ediyor.

Özel üniversiteye ait 32 ön lisans programı bulunurken; lisans programlarının sayısı 35’i, yüksek lisans programlarının sayısı 38’i ve doktora programlarının sayısı da 9’u buluyor.

Okula bağlı fakülteler; Mühendislik Fakültesi, İşletme Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Tıp Fakültesi, İletişim Fakültesi ve Görsel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi olarak sıralanabilir.

Diğer tüm fakülteler için ÖSYS başarı sıralaması önemliyken; Görsel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nde yetenek sınavları da yapılıyor.

Ücretli eğitim sunan okulda yüzde 25, yüzde 50 ya da tam burs olanakları olduğu gibi; Üstün Başarı Bursu ya da Dikey Geçiş Bursu gibi fırsatlar yakalamak da mümkün.

Ayrıca İzmir Ticaret Odası’nın himayesinde bulunan okulun; birçok diğer ticaret odasıyla da indirim anlaşması mevcut. Özellikle yüksek lisans yapmak isteyen ve Ticaret Odası ile ilişkisi bulunan iş insanları bu fırsattan sıkça yararlanıyor.

Ekonomi Üniversitesi’nde 10 farklı yabancı dilde eğitim seçeneği var. Uluslararası bilinirliği de oldukça yüksek olan İzmir Ekonomi Üniversitesi, halihazırda 26 ülke ve 171 üniversite ile Erasmus programı ve 47 üniversite ile de akademik işbirliği protokolü yürütüyor.

Ekonomi Üniversitesi’ni tercih eden öğrenciler akademik yönden olduğu kadar sosyal yönden de şanslı. 50’nin üzerinde öğrenci kulübünün bulunduğu okulun hemen hemen her noktasında kablolu ya da kablosuz internet erişimi var.

Okul hem engelli öğrencilere konforlu bir eğitim hayatı sunmayı hem de tüm öğrencileri yelken, basketbol, tenis, masa tenisi, step, motor sporları gibi sportif faaliyetlerde desteklemeyi amaçlıyor.

Sürekli doktor ve hemşire hizmetinin yer aldığı İzmir Ekonomi Üniversitesi Kampüsü; Agora, Kipa, Asmaçatı, Ege Park, Palmiye ve Özdilek gibi alışveriş merkezlerine de oldukça yakın.

Bu merkezlerde yeme içme, spor, sinema, gıda ve tekstil alışverişi gibi ihtiyaçlar kolayca karşılanabiliyor. Okulda neredeyse tüm bankaların ATM hizmeti bulunuyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin  sahip olduğu kampüs alanı ve yerleşim düzeni parmakla gösterilecek nitelikte. Okulun tüm akademik ve idari birimleri aynı çatı altında toplanıyor.

Son derece yeşil, ferah ve korunaklı bir kampüs alanı mevcut. Kampüs, Türkiye’nin en modern şehirlerinden biri olan İzmir’in, sosyoekonomik düzeyi yine son derece yüksek olan Balçova ilçesi sınırları içerisinde konumlanıyor.

Kampüs alanındaki 4 ana blokta derslikler, laboratuvarlar, tasarım stüdyoları, revir, güzellik merkezi, yemekhane, resim atölyesi, radyo stüdyoları, dans salonları, film platoları, spor alanları ve konferans salonları var. Okulun yurtları da kampüs içerisinde yer alıyor. Güvenlik ve resepsiyon hizmeti 7 gün 24 saat olmak üzere devam ediyor.

İzmir Balçova’da, Teleferik mevkiinde bulunan kampüsün son derece merkezi olarak değerlendirilmesi mümkün.

İzmir’in doğal, tarihi ve turistik güzellikleri, İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne yeni başlayacak öğrencileri bekliyor.

Aynı zamanda son derece renkli bir sosyal yaşama sahip olan bu şehirde, Ekonomi Üniversitesi’ne nasıl ulaşabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız; en uygun fiyatlara en hızlı ulaşım alternatiflerini sizler için derlediğimiz ulaşım rehberine aşağıda ulaşabilirsiniz.

Şehir Merkezinden İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?

İzmir’in Balçova ilçesinde yer alan Ekonomi Üniversitesi, Sakarya Caddesi No: 156 açık adresinde yer alıyor.

Şehir merkezine yakın sayılabilecek bir mesafede yer alan okulun Konak ilçesine uzaklığı yalnızca 10 kilometre. Şehrin güney ucunda bulunan kampüse yolu düşen öğrenciler, özellikle sıcak havalarda Çeşme, Urla, Seferihisar gibi yazlık ve turistik ilçelere yakın olmanın da tadını çıkarabiliyor.

Ekonomi Üniversitesi’ne toplu taşıma yoluyla ulaşımda, kentin tamamında olduğu gibi İzmirim Kart adı verilen akıllı kart uygulaması geçerli.

Özel bir üniversite olmasının da etkisiyle, kendi aracıyla kampüse gidip gelen öğrencilerin sayısı da oldukça fazla.

Özel servis hizmetinin bulunmadığı okulda, mutlaka özel araç kullanmak isteyen öğrencilerin taksi hizmetinden yararlanmaları gerekiyor.

Toplu Ulaşım Araçları

Otobüs

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin kampüs kapısına kadar işleyen ESHOT hat numaraları; 969 Balçova-Fahrettin Altay, 950 Narlıdere-Konak ve 669 Balçova-Konak. Dolayısıyla hiçbir aktarmaya gerek kalmadan, yalnızca otobüsle şehir merkezinden kampüse geçilebiliyor.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Kemeraltı ya da Gül Sokak gibi turistik destinasyonlara varmak isterseniz Konak’tan sonra yürüyebilir ya da tramvaya binebilirsiniz.

Konak’tan hareket eden 969, 669 ve 169 numaralı otobüsler İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne ulaşım sağlıyor. 

Otobüslerde İzmirim Kart geçerli. Bu kartın tam biniş ücreti 6,50 TL iken; öğrencilerin indirimli ücreti 2,20 TL olarak ekrana yansıyor.

İzmir toplu ulaşımında önemli bir özellik de 90 dakikalık aktarma hakkı. Bu sayede başka bir otobüse, vapura, metroya ya da İzban’a geçilse bile, ilk 90 dakika içerisinde aktarma ücreti ödenmiyor.

Eğer daha kısa süreli bir kullanım için, en az 3 kullanımlık biletlerden satın almak isterseniz; bu kez aktarma hakkı olmadan 3 biniş 25 TL, 5 biniş 37 TL ve 10 biniş 70 TL olarak satılan kullan-at kartlardan temin edebilirsiniz.

Feribot

Konak ya da Bostanlı iskelelerinden birine yakınsanız; feribot keyfi yaparak da okula ulaşabilirsiniz.

Bunun için yapmanız gereken; Üçkuyular Vapuru’na binmek ve oradan da 480 numaralı Eshot hattı ile kampüse ulaşmak.

480 nolu belediye otobüsü, İnciraltı-Üçkuyular İskele durakları arasında hizmet veriyor.

Özel Ulaşım Araçları

Taksi

Tarihi Saat Kulesi ile İzmir şehrinin merkezi sayılan Konak Meydanı’ndan İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne ulaşmak isterseniz; taksi de kullanabilirsiniz.

Şehrin güney sınırında kalan Balçova’ya eğer Karşıyaka, Aliağa ya da Menemen gibi kuzey ilçelerden bağlanmak isterseniz, yolculuğun Konak’a kadar olan bölümünü aktarmalı gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin Bostanlı’dan vapurla Konak’a ya da Alsancak’a gelmek; ya da Aliağa ve Çiğli gibi yönlerden İzban’a binerek Alsancak istasyonuna kadar gelmek geçerli seçenekler. 

2022 itibari ile İzmir’de kilometre aşına taksimetre ücreti 9 TL, indi-bindi ücreti ise 20 TL. 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?

İzmir Adnan Menderes Havalimanı, birçok ülke ve şehir için doğrudan uçuş imkanı yakalayabileceğiniz bir ulaşım alternatifi. Özellikle indirim döneminde bilet satın alınırsa, uçak bileti ücretleri otobüsten bile uygun olabiliyor.

İzmir’e eğer havayolu ile gelirseniz; Gaziemir’de bulunan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Balçova’daki İzmir Ekonomi Üniversitesi Kampüsü’ne ulaşmanın da yollarını aramanız gerekecektir.

Bu rotada toplu taşıma ile aktarmasız bir yolculuk seçeneği yok; ancak isterseniz yolun bir bölümünü servisle bir bölümünü de toplu taşıma ile katedebilirsiniz.

Toplu Ulaşım Araçları

İzban

İzmir’in metro dışındaki raylı ulaşım sistemi olan İzban, havalimanının içine kadar ilerleyen bir istasyon ağına sahip. Bu fırsatı değerlendirerek İzmir’de belirli bir noktaya kadar ilerlemek isteyebilirsiniz.

İzban’ın Alsancak istasyonunda inip bu duraktan sonra tekrar Balçova otobüsüne binmek; yolculuğun tamamını toplu taşıma ile tamamlamak için tek seçeneğiniz olabilir.

Aynı aktarmayı; İzban, metro ve otobüslerin birleştiği bir nokta olan Halkapınar’da da yapabilirsiniz. Ancak her iki şekilde de yolculuk ekonomik hale gelse de, yolun çok uzayacağını hatırlatmakta fayda var.

İzban’da ayrıca, “Artı Para” adı verilen bir uygulama mevcut. Buna göre, Adnan Menderes Havalimanı’ndan trene bindiğinizde kartınızdan yüklü bir ödeme alınıyor ve bu ödeme trenden indiğiniz durağa göre iade ediliyor.

Bu hizmeti kullanırken birden fazla kişinin aynı kartla yolculuk etmesi de ne yazık ki mümkün değil.

Adnan Menderes Havalimanı’ndan geçen İZBAN hattı ile Alsancak’a geçip, buradan Balçova otobüsleri ile İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne ulaşabilirsiniz. Bir diğer alternatif ise İZBAN ile Halkapınar’a geçiş yapmak ve buradan 480 veya 969 numaralı otobüslerden biri ile Ekonomi durağına ulaşmak. 

Özel Ulaşım Araçları

Servis

İzmir Adnan Menderes Havalimanı ile şehir merkezi arasında çalışan özel bir havalimanı transfer sistemi mevcut.

Havaş adı verilen otobüslerle Alsancak’a kadar gelip, ardından da otobüse binebilirsiniz.

Havaş’ın şehir merkezi güzergahında ilerleyen otobüsleri 30 TL ücret talep ediyor.

Yol boyunca yolcu bindirme yapmadığından hızlı hareket eden Havaş’ın son durağı ise Alsancak’taki Swissotel Grand Efes Oteli’nin önü. Burada indikten sonra Konak’a ulaşmanız da yürüme mesafesinde olacağından; vapurla Üçkuyular’a geçme seçeneğini de değerlendirebilirsiniz.

Taksi

Gaziemir ilçesi sınırları içerisinde yer alan İzmir Adnan Menderes Havalimanı ile İzmir Ekonomi Üniversitesi arasında yaklaşık 20 kilometre kadar mesafe var. Bu da 180 TL taksimetre ücretine hazırlıklı olmanız gerektiği anlamına geliyor.

Özellikle trafiğin yoğun olduğu sabah iş başlangıcı ve akşam iş çıkışı saatlerinde taksinin Yeşillik Caddesi güzergahında trafiğe takılması mümkün. Bu nedenle yolculuk süreniz 1 saati aşabilir.

Ekonomi Üniversitesi’ne çevre yolu aracılığıyla bağlanmak istediğinizi de taksiciye söyleyebilirsiniz.

İzmir Otogarı’ndan İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir

Türkiye’nin her yerinden İzmir’e kadar otobüsle gelenlerin şehirdeki ilk durağı İzotaş İzmir Otogarı.

Eğer sizin de tercihiniz otobüs kullanmaktan yanaysa, daha bilet alma aşamasındayken otobüs firmanıza ait şehir içi servisleri gözden geçirebilirsiniz.

Ulusal otobüs firmalarının neredeyse tamamı en azından Bornova’ya kadar ulaşım hizmeti sağlıyor, hatta bazılarının Bornova’da ayrı bir otogarları bile mevcut. Bu seçenek dışında metro kullanabilir ya da elbette taksiye binebilirsiniz.

Toplu Ulaşım Araçları

Otobüs

İzmir Otogarı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi arasında toplu taşıma tercih etmek isteyen yolcular, otogardan hareket eden 302 numaralı otobüs ile Konak’a gelip, buradan 160 numaralı otobüse aktarma yaparak Ekonomi durağında inerek kampüse ulaşım sağlayabilir.

Metro

Bornova yönünde yer alan İzmir Otogarı için en pratik toplu ulaşım seçeneği metro. Metro istasyonuna kadar ulaşmak için, şehir içi servislerden birine binebilirsiniz.

Ulusal firmaların çoğunda biletinizi ibraz etmeniz karşılığında şehir içi servisler ücretsiz. Bu sayede Bornova ya da Bölge istasyonlarına yakın bir noktada inmeye çalışın.

Bornova istasyonundan metroya bindiğinizde; Fahrettin Altay istasyonuna kadar ilerlemeniz gerekiyor. 969 ve 480 nolu ESHOT hatları ile de kampüse kadar olan yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz.

Özel Ulaşım Araçları

Taksi

Otogar ile kampüs arasındaki yolculuğunuz için ulaşım tercihiniz taksiyse, trafiğin yoğun olmadığı saatlerde yarım saat sürecek bir yolculuğa hazır olmanız gerekiyor. Trafik durumunda bu süre 1 saate bile uzayabilir hatta bir saati de geçebilir.

30 kilometrelik İzmir Otogar-Ekonomi Üniversitesi Kampüsü mesafesi için yapmanız gereken yaklaşık taksi harcaması ise trafik yoğunluğuna bağlı olarak 180-250 TL aralığında değişim göstermekte. 

Bagajınızın çok olması ya da zaman kısıtınız olması gibi zorunlu bir nedenle mutlaka taksi kullanmanız gerekiyorsa, en azından birden fazla arkadaşınızla taksi organizasyonu yaparak söz konusu maliyeti bölüşebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız