Kapadokya Gezilecek Yerler: Doğa ve Lezzet Rehberi

0
73288
Kapadokya, Nevşehir
Kapadokya Gezilecek Yerler: Doğa ve Lezzet Rehberi

Kapadokya günübirlik nerelere gidilir?

Kapadokya’da günübirlik Göreme Açık Hava Müzesi’ni, Uçhisar Kalesi’ni ve Avanos’u gezebilirsiniz.

Kapadokya araba olmadan gezilir mi?

Kapadokya arabasız da gezilebilir fakat daha konforlu ve detaylı bir seyahat için araç ile gezmenizi tavsiye ediyoruz.

Kapadokya’da hangi ilçede kalınmalı?

Kapadokya’da konaklama için en çok tercih edilen bölgeler arasında Avanos, Göreme ve Ürgüp bulunuyor.


Nevşehir’in tarih kokan peri bacalarıyla ünlü ilçesi Kapadokya, ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri. Balon turlarıyla gün doğumunu izlemek, peri bacaları arasında kaybolmak, yeryüzüne ait olmayan bir yerdeymiş hissi yaratıyor.

İsmi, güzel atlar ülkesi demek olan bölge; 60 milyon yıl önce bulunan yanardağın kül ve lavlarının rüzgarla aşındırılması sonucu ortaya çıkmış. Harika manzralara şahitlik edebileceğiniz Kapadokya’yı gelin birlikte keşfedelim.

Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?

Kapadokya, Nevşehir
Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?

Kapadokya’ya hava yolu, demir yolu ve kara yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Kapadokya’ya otobüs ile ulaşmak isterseniz Ürgüp ya da Neşehir’de bulunan terminaller dışında ulaşabileceğiniz başka bir terminal bulunmuyor bu terminallerden Kapadokya’ya gitmek için otobüs, minibüs, taksi ya da kalacağınız otelin shuttle servisinden yararlanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra Kapadokya’ya uçak ile gitmek için kullanabileceğiniz iki adet havalimanı bulunuyor. Nevşehir veya Kayseri’de bulunan havalimanlarına giden uçaklardan biri için bilet alabilirsiniz. Kapadokya’ya daha kısa sürede gidebilmeniz için benim size önerimiz Nevşehir Kapadokya Havalimanı’nı kullanmanız. Nevşehir Havalimanı’ndan Kapadokya’ya taksi, özel transfer veya kalacağınız otelin shuttle servis hizmeti ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca havalimanından araç kiralayarak da Kapadokya’ya gidebilirsiniz. Böylece seyahatinizin geri kalanında da Kapadokya’da kiralık araç ile rahatlıkla gezebilirsiniz.

Otobüs ve uçak gibi ulaşım araçlarının yanında Kapadokya’ya gitmek için treni de kullanabilirsiniz. Her ne kadar az tercih ediliyor olsa da trenle Kapadokya’ya gitmek için Kayseri-Adana arası sefer yapan Erciyes Ekspresi ile Kayseri ya da Niğde tren garına gidebilir oradan otobüs ya da kiralık araç ile Kapadokya’ya ulaşabilirsiniz. Kapadokya’ya gitmenin son alternatifi ise kendi aracınız ile yolculuk yapmak. Rahat ve özgür bir seçenek olan bireysel araç ile seyahat etmek bölgede gezilecek yerler için de araca ihtiyaç duyacağınız için size kolaylık sağlayacaktır.

Kapadokya’da Nerede Kalınır?

Kapadokya
Kapadokya

Kapadokya’da konaklama için pek çok seçenek bulunuyor. Çeşitli otel seçenekleri arasından herkese uygun bir otel bulmak oldukça kolay. Kapadokya seyahatiniz sırasında isterseniz 5 yıldızlı bir otelde isterseniz de konseptli bir tesiste konaklayabilirsiniz.

Kapadokya’da konaklama için en çok tercih edilen tesisler arasında ise mağara otelleri bulunuyor. Eski dönemlere yolculuk yaparken aynı zamanda keyifli bir konaklama imkanı sunan mağara otellerde Kapadokya’nın ruhunu harika bir şekilde yaşayabilirsiniz. Kapadokya’daki mağara otellerinin yanı sıra diğer konaklama seçeneklerini incelemek için linke tıklayabilir ve obilet ile güvenli bir şekilde rezarvasyon yapabilirsiniz.

Kapadokya’da Gezilecek Yerler

Kapadokya, Uçhisar
Kapadokya, Uçhisar

Kapadokya, ülkenin en ihtişamlı yerlerinden biri. Bölgenin mistik ve etkileyici havasının en büyük sebebi ise tabi ki Peri Bacaları. Fakat Kapadokya’da gitmenizi önerdiğimiz tek yer Peri Bacaları değil. Kapadokya’da gezebileceğiniz pek çok etkilyeici lokasyon bulunuyor.

1) Peri Bacaları

Peri Bacaları
Peri Bacaları

Kapadokya diyince ilk akla gelen şey tabi ki de Peri Bacaları. Şehrin neredeyse her yerinde bir örneğini görebileceğiniz Peri Bacaları, Kapadokya’nın en etkileyici doğal oluşumlarının en başında geliyor. Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri şehirlerinde de örneklerini görebileceğiniz Peri Bacaları’nın en güzelleri ise Ürgüp, Göreme, Üçhisar, Ortahisar ve Ihlara Vadisi gibi noktalarda bulunuyor.

Kapadokya’nın en meşhur yerleri olan bu destinasyonları gezerken Peri Bacaları’na şahitlik edebilir, buralar ile ilgli hikayaler dinleyebilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Peri Bacaları konumu

2) Uçhisar Kalesi

Uçhisar Kalesi
Uçhisar Kalesi

Bütün Göreme’yi en güzel şekilde görebileceğiniz yerler arasında bulunan Uçhisar Kalesi, Kapadokya’da kesinlikle görmenizi önerdiğimiz yerler arasında bulunuyor. Bölgenin en yüksek konumda yer alan Uçhisar Kalesi, ziyaretçilerine tarihin içinde keyifli deneyim sunuyor.

Fakat sakin ve keyifli bir şekilde gezmek için buraya sabah saatlerinde gelmenizi tavisye ediyoruz. Çünkü özellikle öğleden sonra kale oldukça kalabalık olabiliyor. Bu da hem güzel manzara fotoğrafları çekmenizi hem de ortamın tadını çıkarmanızı zorlaştırabiliyor.

Uçhisar Kalesi konumu

Ezgi’nin notu: Uçhisar Kalesi’ni gezdikten sonra yemek için bölgenin meşhur restoranlarından bir tanesi olan Millocal Restoran’a gidebilirsiniz. Burada testi kebabı ve atom patates tabağı gibi lezzetleri denemenizi öneriyoruz.

3) Aşk Vadisi

Aşk Vadisi
Aşk Vadisi

Aşk vadisi, üzüm bağları ve peri bacaları arasında bulunan romantik bir konum. Evlilik teklifi ve romantik fotoğraf çekimleri için sıklıkla tercih edilen bu bölge yerli ve yabancı turistlerin de oldukça dikkatini çekiyor. Göreme’den Uçhisar’a giden yolun üzerinde bulunan Aşk Vadisi, etkileyici bir manzara sunarak doğa fotoğrafları çekebilmenizi de sağlıyor.

Vadinin en etkileyici anları ise gün doğumu ve gün batımı saatleri. Bu saatlerde vadiye giderek unutulmaz anlar yaşayabilir ve etkileyici fotoğraflar çekebilirsiniz. Vadiye gelirken rahat ve kaymayan ayakkabılar giymeniz ise size tavsiyemizdir.

Aşk Vadisi konumu

4) Devrent Vadisi

Devrent Vadisi
Devrent Vadisi

Hayal Vadisi de denilen Devrent Vadisi, Aşk Vadisi gibi Kapadokya’nın ünlü vadileri arasında bulunuyor. Bu güzel bölgede etkileyici bir gezi yapabileceğin Devrent Vadisi’nin en etkileyici saatleri ise genellikle gün batımı zamanları oluyor. Bu saatlerde güneşinn batışına peri bacaları da eşlik ediyor ve ortaya harika bir manzara çıkıyor.

Ayrıca Devrent Vadisi’ni rahatlıkla gezebilirsiniz. Çünkü burada yürüyüş parkurları oldukça güzel bir şekilde düzenlenmiş. Devrent Vadisi’nde gezerken bölgedeki tünneleri, kaya kiliselerini ve gizli mabetleri de ziyaret edebilirsiniz.

Devrent Vadisi konumu

5) Güvercinlik Vadisi

Güvercinlik Vadisi
Güvercinlik Vadisi

Kapadokya’da doğa yürüyüşleri, tarihi turlar ve fotoğraf safarileri yapabileceğiniz bir yer arayışı içindeyseniz, Güvercinlik Vadisi’ne gidebilirsiniz. Her mevsim farklı bir güzelliği olan bu vadiyi gezerken Güvercinlik Kilisesi, Aziz John Manastırı ve Karanlık Kilise gibi yerleri de ziyaret edebilirsiniz.

Üzüm bağlarının meşhur olduğu Güvercinlik Vadisi, kış aylarında karla kaplanıyor veortaya harika bir manzara çıkıyor. Güvercinlik Vadisi’nde gezerken sevdikleriniz için yöresel hediyeler alabilirsiniz. Ek olarak buradan şarap almanızı da öneriyoruz.

Güvercinlik Vadisi konumu

6) Kızılçukur Vadisi

Kızılçukur Vadisi
Kızılçukur Vadisi

Kapadokya’nın en meşhur yerlerinden bir diğeri de Kızılçukur Vadisi. Bu vadiye ziyarete gelenler genellikle yanlarına portatif sandalyelerini getiriyor. Böylece vadinin sunduğu güzel manzaradan uzun süreli yararlanabiliyorlar. Güneş batarken kayalar yansıyan kgüneş ışığını ve kızıl kayalrı görmek için en güzel zaman dilimi ise nisan ve mayıs ayları. Bu aylarda vadinin adının neden Kızılçukur olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.

Burada yapabileceğiniz etkinlerden bir diğeri ise ATV turuna katılmak. Rehberli olarak yapılan bu turlar hava kararmadan önce yapılıyor. ATV turlarının sonunda ise rehberler ziyaretçileri vadide gün batımını izleyebilecekleri güzel bir noktaya götürüyorlar. Günü bitirmek için Kızılçukur Vadisini seçebilirsiniz.

Kızılçukur Vadisi konumu

Ezgi’nin notu: Kızılçukur Vadisi’nin hemen yakınında bulunan Teras Kafe, bölgeyi gezdikten sonra ufak bir mola vermek için güzel bir seçenek.

7) Paşabağ

Paşabağ
Paşabağ

Paşabağ Rahipler Vadisi, Paşabağlar vadisi ya da Paşabağ gibi farklı isimler ile anılan bu vadi, şapkalı peri bacalarının bulunduğu bir nokta. Bu şapkalı peri bacaları topluluğu o kadar güzel ve etkileyici bir manzara yaratıyor ki bu vadi de Kapadokya’da görmenizi önerdiğimiz yerler listesinde yerini alıyor.

Eskiden bu bölgede keşislerin yaşadığı ve insanlardan uzak olmak amacıyla burayı seçtiği bilinse de günümüzde artık burası turistik bir lokasyon. Hal böyle olunca vadinin çevresinde sevdikleriniz için hediyelik eşyalar alabileceğiniz dükkanlar bulmanız da mümkün. Bölgede bulunan şapel ve kiliseler ise sahip oldukları hikayeleri ile oldukça meşhurlar.

Paşabağ konumu

8) Saç Müzesi

Saç Müzesi
Saç Müzesi

Kapadokya’nın en ilginç noktaları arasında Saç Müzesi bulunuyor. 16.000’den fazla kadının saçının bulunduğu müze şehir merkezinin oldukça turistik bir bölümünde konumlanıyor. Kapadokya’ya giden herkesin görmesi gerek bu ilginç müze 1998 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na da girmeyi başardı.

Bu müzeyi gezerken içeride fotoğraf çekmek yasak. Bunun yanı sıra müzeye giriş ücretli fakat hem Müze Kart geçmiyor hem de sadece nakit para ile ödeme yapılabiliyor. O yüzden bu müzeye girerken yanınıza nakit para almayı unutmayın.

Saç Müzesi konumu

Saç Müzesi giriş ücreti
  • Müzenin üst kısmında bulunan dükkandan alışveriş yapan kişiler müzeyi ücretsiz bir şekilde gezebiliyorlar.
  • Alışveriş yapmdan sadece müzeyi gezmenin ücreti: 50 TL

9) Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi
Göreme Açık Hava Müzesi

Kapadokya denilince ilk akla gelen yerlerin en başında Göreme Açık Hava Müzesi geliyor. Gün batımlarında harika manzaralara şahitik edebileceğiniz bu açık hava müzesine en az yarım gün ayırmanız gerekiyor. Rahat rahat gezerek keşfetmenizi önerdiğimiz alanda peri bacaları ve kaya oluşumlarının yanında manastır, şapel, kaya kilisesi ve binlerce yıllık yerleşim yerleri bulunuyor.

Göreme Açık Hava Müzesi konumu

Göreme Açık Hava Müzesi giriş ücreti
  • Müze Kart ile ücretsiz gezilebiliyor.
  • Öğrenciler sistem üzerinden öğrenci belgesi göstererek ücretsiz giriş yapabilirler.
  • Müze Kart’sız giriş ücreti: 300 TL

10) Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi
Ihlara Vadisi

Kapadokya ile özdeşlemiş bir başka yer ise Ihlara Vadisi. 14 kilometrelik bir yürüş rotası bulunan bu vadi Aksaray’a da oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Hasan Dağı’nın volkanik lavlarının aşınmasıyla oluşmuş bu vadiyi gezmek için bir gününüzü ayırmanızı tavsiye ediyoruz. Ihlara Vadisi’ni gezerken 100’e yakın mağara ve kiliseyi gezebilirsiniz.

Ihşara Vadisi’ni gezerken eski insanların yaşadıkları yerleri ve daha sonrasında yapılan kilisleri keşefedebilir aynı zamanda Melendiz Çayı sesinin eşliğinde trekking yapabilirsiniz. Bir gün boyunca bölgeyi adım adım gezerek bu hem doğal hem de tarihi alanı kesinlikle kelfemenizi tavsiye ediyoruz.

Ihlara Vadisi konumu

Ezgi’nin: Kapadokya seyahatinizde Ihlara Vadisini gezmeyi en sona bırakabilirsiniz. Böylece vadiyi gezdikten sonra dönüş yoluna geçebilirsiniz.

11) Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri
Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Çardak Köyü’nde bulunuyor. Bu yeraltı şehri uzun yıllar önce Asurlular tarafından yapılmış ve daha sonra da dinlerini yaşayabilmek amacıyla Hristiyanlar tarafından yeniden kazılmış. Günümüze kadar gelen bu yapı tam olarak 8 katlı. Yüzyıllardır rahatsız edilmeden yaşamak amacıyla kullanılan bu yapıda şarap üretim odaları, havalandırma bacası, kilise, manastır, erzak deposu, ahır ve su sarnıçı gibi alanlar bulunuyor.

Oldukça kullanışlı ve geniş bir alanı bulunan Derinkuyu Yerlatı Şehri, Kapadokya’nın görülmeye değer tarihi alanları arasında yerini alıyor. Yüzyıllara şahitlik etmiş bu yapıyı ziyaret ederek zamanda yolculuk yapmış gibi hissedebilir farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Derinkuyu Yeraltı Şehri konumu

Ezgi’nin notu: Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde bulunan mezarlık bölümleri oldukça derinde olduğu için karanlık ve dar. Bu yüzden astım ve panik atak benzeri hastalıkları olanların buraya dikkatli bir şekilde inmeleri gerekiyor.



Daha fazla Kapadokya’da gezilecek yer önerisi için: Kapadokya’da Görülmesi Gereken Yerler.

Kapadokya’da Ne Yenir?

Kapadokya'da Ne Yenir?
Kapadokya’da Ne Yenir?

Bölgenin en meşhur yemeği testi kebabı olduğu için ilk sırayı ona vererek hemen Millocal Restoran’a gitmelisiniz. Uçhisar’da bulunan bu şahane yer, toprak testide özenle hazırlanan tas kebabını doyasıya yiyebileceğiniz bir yer. Sac kebabı içinde yine bu bölgedeki Le Mouton restoranını tercih edebilirsiniz. Hem çok uygun fiyatlı hem de yemek yanında şahane alkolleri tüketebiliyorsunuz.

Muhteşem kokusu ve lezzetiyle her yiyeni büyüleyen kiremitte kavurma yemeği için Şükrüoğulları Restoranı’na gidebilirsiniz.

Burası aynı zamanda bölgedeki tek alkolsüz yer. Bol çeşitli mezeleri ve unutulmaz ortamı ile dikkat çeken başka bir restoran da Old Greek House.

Önceki İçerikPamukkale Günlüğü- Pamukkale’de Gezilecek Yerler
Sonraki İçerikSeyahatteyken İşinize Yarayacak 15 Mobil Uygulama
Ezgi Opan
Blogger, içerik yazarı, editör, besteci, söz yazarı, gitarist, turizmci, seyahat tutkunu, müzik ve kedilere hasta☺️

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız