Keşfetmeye Doyamayacağınız Haziran Rotaları

0
471

Haziran demek, resmi olarak yaz mevsimi kapıyı çaldı demek. Okulların kapanması ile birlikte hem gençlerde hem de çocuklu ailelerde bir telaş başlıyor; çalışanlar izin günlerini ayarlıyor, herkesi tatlı bir tatil heyecanı sarıp sarmalıyor.

Havalar Temmuz ve Ağustos aylarındaki gibi bunaltıcı derecede sıcak olmuyor, şehirlerde turist yoğunluğu tam olarak başlamıyor. Bu sebeple efil efil, mis gibi keyifli bir seyahat dönemi Haziran ayı. 

İster deniz, kum, güneş veya orman ile çevrili bir doğa tatili hayal edin, ister sanat, mimari veya müzik odaklı bir seyahat…

Yaz mevsimini farklı bir şehirde karşılayabilmeniz için her zevke ve isteğe uygun Türkiye’den ve yurt dışından rengarenk keyifli Haziran rotaları listeledik. 

Keşfetmeye Doyamayacağınız Haziran Rotaları

Türkiye’den Yaz Tatili Rotaları

1) Kaş

Kaş

Kalabalık bastırmadan Kaş’ın tadını çıkarmaya ne dersiniz? Antalya’nın batısında yer alan bu şirin tatil beldesi, ister doğanın tadını sonuna kadar çıkarmak isteyin ister birbirinden güzel kafe ve restoranlarda vakit geçirerek kültürel bir seyahat hayal edin sizi kesinlikle memnun edecek. 

  • Haziran ayında şehir ve plajlar çok kalabalık değilken Kaş’ın en güzel plajlarının tadını çıkarabilir, Patara Antik Kenti veya Kekova gibi civar bölgeleri keşfedebilirsiniz. 
  • Eğer dalış sporuna ilginiz varsa Kaş’ın Türkiye’nin en güzel dalış noktalarından bazılarına ev sahipliği yaptığını unutmayın. Kristal berraklığındaki suları ile Kaş her seviye dalışa uygun bir bölge. 
  • Kaş, Likya Yolu rotası üzerinde yer alıyor ve hem doğa yürüyüşü hem de kamp seven herkese kucak açıyor. Kaş’ın birbirinden güzel butik otellerinde konaklayabileceğiniz gibi kamp da tercih edebilirsiniz. 
  • Kaş seyahatinizde beldenin rengarenk çiçeklerle bezeli şirin çarşısında yer alan kafe, restoran ve barların tadını çıkarmaya doyamayacaksınız!

2) Marmaris

Kızkumu Plajı, Orhaniye, Marmaris

Birbirinden güzel ve birbirine yakın farklı noktalara uğrayarak bir tatil geçirmek istiyorsanız Haziran ayı için size önerimiz Marmaris.

Her bütçeye ve zevke uygun bir seyahat imkanı sunan şehir, hem tarih hem de doyasıya doğa tatili sunuyor ziyaretçilerine.

Eğer kamp tatili tercih ediyorsanız, Marmaris’te ücretli ve ücretsiz pek çok kamp alanı da bulunuyor. 

  • Bördübet, Sedir Adası, Adaköy, Kumlubük, Orhaniye gibi mavinin tüm tonlarına şahitlik edebileceğiniz Marmaris plajlarının tadını çıkarabilir; dilerseniz Marmaris merkezinden kalkan tekneler ile pek çok koya uğrayarak suyun üzerinde keyifli bir tatil geçirebilirsiniz.
  • Marmaris’e birkaç kilometre uzaklıkta yer alan Adaköy’de zaman geçirebilirsiniz. Doğa yürüyüşü seviyorsanız denizin tadını çıkardıktan sonra Cennet Adası’na yürüyerek Neolitik Çağ’dan kalma Nimara Mağarası’nı ziyaret edebilirsiniz.  
  • Yaz döneminde oldukça kalabalık olan Selimiye, Haziran ayında nispeten daha sakin bir köy. Selimiye’nin butik otellerinde kalabilir veya buraya lezzetli bir kahvaltı için gelebilirsiniz. 
  • Biraz güneşten kaçmak ve serinlemek istiyorsanız rotanızı Türkiye’nin cittaslow şehirlerinden Akyaka’ya çevirerek, Azmak’ın buz gibi sularında serinleyebilir, şehrin mimarisinden büyülenebilirsiniz!

3) Foça

Foça İzmir

Haziran ayında gerçekleştireceğiniz seyahatin hem midenize hitap etmesini istiyor hem de doğanın ve tarihin tadını çıkarmak istiyorsanız rotanızı Foça’ya çevirmelisiniz.

İzmir’in kuzeyinde yer alan Foça, İstanbul ve Eskişehir gibi büyük şehirlerden ve Trakya bölgesinden ulaşımın en kolay olduğu tatil noktalarından biri.

Berrak denizi ve mitolojik efsaneleri ile ünlü kent, İyonların kurduğu 12 kentten biri ve İyonya’nın en önemli yerleşkesi. 

  • Foça sevimli bir balıkçı kasabası. Bu sebeple Foça’ya kadar gelip, burada kaldığınız süreçte bölgenin ünlü deniz mahsullerini midenize indirmezseniz ayıp etmiş olursunuz. Çeşitli Ege mezelerinin eşlik ettiği sofranızda mutlaka deniz börülcesi, ahtapot salatası ve en önemlisi midyeli karidesli börek yer almalı.
  • Slow food hareketinin önde gelen şehirlerinden Foça’da her pazar Yeryüzü Pazarı kuruluyor. Bu pazardan organik meyve, sebze ve ev yapımı reçeller, marmelatlar satın alabilirsiniz. 
  • Eski Foça Limanı’nda gün batımında yelkenli ve teknelerin silüetlerinde büyüleneceksiniz. Dilerseniz buradan tekne turuna da çıkabilirsiniz. 
  • Beşkapılar Kalesi ve surlarını ziyaret etmeden dönmeyin. 

4) Artvin

Karagöl, Artvin

Karadeniz bölgesinin pek çok noktası Haziran ayında yemyeşil doğasıyla doğaseverleri kucaklıyor.

Eğer siz de “Biraz orman banyosu ve oksijen iyi gelir.” diye düşünüyorsanız, Haziran ayında rotanızı Doğu Karadeniz’in olağanüstü doğasına, Artvin’e çevirin.

Türkiye’nin en yeşil şehirlerinden olan Artvin, yayla turizmi, trekking ve kamp için mükemmel bir nokta. 

  • Borçka’daki Karagöl Tabiat Milli Parkı, Türkiye’nin gizli güzelliklerinden. Burada hem orman içinde hem de göl yakınlarında keyifli zaman geçirebilir; dilerseniz milli park içinde kuş sesleri eşliğinde kamp yapabilirsiniz. 
  • Anıt ağaçlarla kucaklaşmak ve yeşilin her tonuna şahit olmak için Camili Gorgit Tabiat Koruma Alanı’nı ziyaret edebilirsiniz. Burada doğa yürüyüşü, piknik veya kuş gözlemciliği yapabilirsiniz. 
  • Artvin, Kafkas mutfağından da izler taşıyan bir şehir. Yaz gelmeden verdiğiniz kiloları geri almayı göze alarak Gürcü asıllı peynir gorcola, bolca karalahana sarması, lezzetli balık yemekleri, kuymak, armut pekmezi veya bal ile tatlandırılan kalaco tatlısını midenize indirmeden Artvin’den dönmeyin! 

Yurt Dışından Yaz Tatili Rotaları

1) Ohrid, Makedonya

Ohrid

Makedonya, Türkiye’ye olan yakın konumu ve vizesiz bir ülke olma sebebiyle her yıl Türkiye’den pek çok turist ağırlıyor.

Haziran ayında ülke dışında bir yerlere gitmek istiyorsanız, rotanızı “Makedonya’nın incisi” olarak geçen Ohrid‘e çevirerek hem tarihi yerler keşfedip hem de berrak sularda yüzmenin tadını çıkararak ekonomik bir tatil gerçekleştirebilirsiniz. 

  • Yaz tatili dediğin elbette yüzmeden olmaz! Makedonya her ne kadar bir denize sahip olmasa da, Ohrid Gölü kristal berraklığında yüzülebilir bir göl. Dilerseniz Ohrid Gölü’nde dalış dahi gerçekleştirebilirsiniz! İster merkezde göle girerek yüzebilir, isterseniz Trpejca veya Ljubanishta gibi yakın köylerde gölün tadını çıkarabilirsiniz. 
  • Avrupa’nın Jerusalem’i olarak geçen Ohrid’te toplamda 365 kilise varmış vakti zamanında. Günümüze kadar bu kiliselerin hepsi ulaşamamış olsa da Aziz Yuhanna Kilisesi, Ohrid Ayasofya Kilisesi, Aziz Pantelejmon ve Aziz Kliment Kilisesi mutlaka görmeniz gereken kiliselerden. 
  • Hiking veya bisiklet sürmeyi seviyorsanız, gölün yanında heybetiyle yükselen Galicica Dağı’na rotanızı çevirebilir, nefis manzaralar eşliğinde keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz.  

2) Kopenhag, Danimarka

Kopenhag Danimarka

Avrupa’nın en şık şehirlerinden olan Kopenhag’ı ziyaret için en ideal ay Haziran ayı.

Havaların ısınması ile hareketlenen ve kıpır kıpır olan şehir Haziran ayı boyunca oldukça aktif. Gastronomi ile ilgili olanlar, festivalleri takip edenler, huzuru arayanlar… Haziran boyunca Kopenhag her zevke dolu dolu hitap ediyor. 

  • 2010 yılından bu yana her Haziran ayında Kopenhag Fotoğraf Festivali düzenleniyor. Kuzey Avrupa’nın en önemli fotoğraf festivalini ziyaret etmek ve sergi gezmenin yanı sıra çeşitli atölye çalışmalarına katılmak isterseniz Haziran’da rotanızı Kopenhag’a çevirebilirsiniz. 
  • Her yıl Kopenhag’da düzenlenen Distortion Festival, Haziran’ın en renkli günlerini yaşatıyor. Her yıl tekno müzik ve dans etmeyi seven 100.000’den fazla ziyaretçi çeken festivalde siz de geç saatlere kadar kendinizi ritme kaptırabiliirsiniz. 
  • Kopenhag seyahatiniz boyunca deniz kenarında keyifle kahve yudumlayabilir, sokak yemeklerini deneyebilir, lokaller gibi şehri bisiklet ile keşfe çıkabilirsiniz. 

3) Bişkek, Kırgızistan

Bişkek Kırgızistan Ala Too Meydanı

Bu Haziran ayında farklı bir deneyim yaşamak ister misiniz? Akla gelen klasikleşmiş tatilleri bir kenara bırakıp Orta Asya’nın göz kamaştırıcı mimarisi ve engebeli arazisi ile tanışmak için sizi Kırgızista’ın başkenti Bişkek’e alalım. 

  • Kırgızistan’da Haziran ayı ile beraber doğa uyanıyor, böylece yürüyüş rotaları canlanıyor; eriyen karlar rafting sezonunu başlatıyor. Doğa sporlarına ilginiz varsa bu ülkeden mutsuz ayrılmayacaksınız! 
  • Her sene Haziran ayında Bişkek’te Kırgız Shyrdak Festivali düzenliyor. Shyrdak, geleneksel Kırgız keçe halısına verilen bir isim. Dünyanın farklı bir geleneksel kültür mirası ile tanışmak, keçe sanatına yakından bakmak için Kırgız Shyrdak Festivali’ni Haziran ayında ziyaret edebilirsiniz. 
  • Kırgızların milli içeceği olan kımız için de Haziran ayında Kırgızistan’da festival düzenleniyor. Festival boyunca farklı üreticilerden kımız içerek deneyimleyebilisiniz. 

4) Basel, İsviçre

Marktplatz, Basel, İsviçre

Bu Haziran ayında bir yandan sanat ve mimari ile yakın temasta olup, diğer yandan lezzetli yemeklerin ve keyifli bir şehrin tadını çıkarmak isteyenler, rotalarını İsviçre’nin küçük ve şirin şehri Basel’e çevirebilirler. 

  • Yolunuz Haziran ayında Basel’e düşüyorsa, Avrupa’nın en büyük uluslararası sanat festivallerinden biri olan Art Basel’i deneyimleyebilirsiniz. Çeşitli sergiler gezerken sanatın farklı dallarına tekrar hayran kalabilir, pek çok sanatçının söyleşisine katılma şansı yakalayabilirsiniz. 
  • Ren Nehri boyunca yer alan kafe ve barlar, Haziran ayı ile birlikte hareketlenmeye başlıyorlar. Siz de burada yaz partilerine katılarak yaza merhaba diyebilirsiniz. 
  • Basel küçük bir şehir olsa da burada keşfedecek pek çok şey var. Basel Kağıt Fabrikası Müzesi gibi pek çok müzeyi ziyaret edebilir, Markplatz’da mis kokulu bir kahve ve pastane ürünlerinin deneyebilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız