Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS) Nedir?

0
1477

KABİS Sistemi nedir sorusunun cevabı kullanıcılar tarafından merak edilmektedir. KABİS araç kiralama sektöründe kullanılan bir terimdir. Bu sistem hem müşteriyi hem de araç kiralama firmasını koruyor.

Araç kiralama firmaları, kiralama işleminden sonra bu araçları Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bildirmelidir. KABİS sistemi 2015’ten bu yana uygulanmaktadır.

KABİS nedir diye merak ediyor olabilirsiniz. Hepsini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Oto takip sistemi olan Kabis, araç kiralama işleminin sonrasında kullanıcının ve firmanın güvenliğinin sağlanmasında etkin rol oynuyor. KABİS’in açılımı “Kiralık Araç Bildirim Sistemi” şeklindedir. Kabis giriş sisteminden “Kabis giriş yap” diyerek kısa sürede sistemi kullanmaya başlayabilirsiniz. Kabis sistemi sadece araç kiralama firmaları tarafından kullanılmaktadır. 

KABİS Sistemi Nedir? KABİS Neden Kullanılır? 

Kiralık araç bildirim sisteminin neden kullanıldığı araç kiralamak isteyenler tarafından merak edilen konuların başında geliyor. Bu sorunun cevabı güvenlik olarak veriliyor.

Kabis sistemi ile araç kiralayan kişilerin ve aracı olan firmaların güvenliği ön planda tutulur. Kiralama sürecinde ve sonrasında yaşanabilecek olumsuz durumlar karşısında mağduriyetler en aza indirgenmiş olur. Bu site sayesinde aracı kiralayan kişinin araçla herhangi bir suç işlemesi ve suça dâhil olması durumunda EGM tarafından tespiti kolaylaştırmaktadır.

EGM KABİS ile araç kiralama hizmeti veren firma, aracı kiralayan müşterinin bilgilerini ve kiraladığı aracın bilgilerini KABİS EGM sistemine kaydetmektedir. Firmanın gerçekleştirdiği bu kayıt sürecinde müşterilerin kimlik bilgileri, araç plakası, araç ruhsatı ve kiralama süreci sisteme kaydedilir.

KABİS araç kiralama sistemi 2015’ten bu yana kiralama hizmeti sunan firmalar için zorunlu tutulan bir uygulamadır. Bu sistem sayesinde hem müşterilerin hem de firmaların emniyeti büyük ölçüde sağlanıyor. 

Araç ve kullanıcı bilgileri, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bildirilerek, herhangi bir olası şüpheli durumda aracın tespiti daha kolay bir şekilde yapılıyor. Emniyete bildirim işlemleri internet aracılığıyla çevrimiçi olarak yapılmaktadır.

KABİS girişi ile müşterilerin bilgileri sisteme girilmektedir. Özellikle kiralanan araçlara ait bilgiler yetkililer tarafından anlık olarak kaydedilmektedir. 

KABİS Sistemi Nasıl Kullanılır?

Kullanıcılar tarafından en çok sorulan sorulardan biri de Kabis sisteminin nasıl kullanıldığıdır. KABİS kiralık araç bildirim sistemi oldukça basit ve pratik bir kullanıma sahiptir.

Kabis sistemine kayıt olan araç kiralama firmaları KABİS için verilen kullanıcı adı ve parola ile giriş yapmaktadır.

KABİS emniyet sisteminde kiralanan aracın bilgileriyle birlikte sistemde ek olarak istenen bilgiler ilgili bölüme girilmelidir. Özellikle kiralanan aracın plaka numarası, rengi, markası gibi sistem tarafından istenen bilgilerin girilmesi yeterlidir.

KABİS Sistemi’ne Nasıl Üye Olunur?

Araç kiralama firmaları KABİS’e zorunlu olarak kaydolmalıdır. Aksi halde firmalara cezai işlem uygulanmaktadır.

Araç kiralama şirketine sahipseniz KABİS için başvuruda bulunmanız gerekiyor. Ayrıca şirketinizdeki kablosuz internetin sağladığı İP adresini de bilmeniz gerekiyor.

Şirketinize ait olan vergi ve ruhsat ile beraber Polis Merkez Amirliği, Asayiş Şube Müdürlüğü ya da en yakın karakolda yer alan ilgili birime başvurulması gereklidir. 

Sistemi kullanmak için size verilen form ve evraklarla birlikte kaydolabilirsiniz. Araç kiralama KABİS sistemine başvuru sonrasında, işleminiz onaylanır ve formda belirtilen e-mail adresine üye kodu ve parola gönderilir. 

KABİS Cezası Ne Kadar?

Araç bildirim sistemine kimlik bildirimi yapmayan ya da yanlış bilgiler sunan firmalara para cezası uygulanır. Tüm kiralık araç firmalarını ilgilendiren bu ceza birçok unsura göre verilmektedir.

Cezai işlem suç unsuruna bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte sisteme kayıt yapmayan veya eksik bilgi giren firmalara 10.000 TL’den başlayan para cezaları uygulanıyor. KABİS’ kimlik bildiriminin ikinci kez yapılmaması veya tekrardan eksik ve hatalı bilgi girişinde firmaların kiralama şirket ruhsatı iptal edilebiliyor.

KABİS araç bildirim sistemine kaydolması şart olan araç kiralama firmaları kayıt işlemini yaptırmadığı takdirde de ceza almaktadır. Ayrıca bu cezalar şehirlere göre farklılık göstermektedir. Bu kapsamda kimlik bildirimi firmalar açısından büyük önem taşımaktadır.

KABİS Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

KABİS cezası alan firmalar bu duruma itiraz etmek için cezanın kesildiği günden itibaren 15 günlük bir süreye sahiptirler. Sulh Ceza Mahkemeleri’ne dilekçe vererek itiraz işlemlerine başlayabilirler. Bu dilekçede ceza tutanağı, tarihi, itirazda bulunan firma sahibinin kimlik bilgileri, ikametgah gibi unsurların mutlaka yer alıyor olması gerekmektedir. Bu işlem adımları firmalara kesilen cezalara itiraz sürecinde gerçekleştirilir.

Peki, itiraz dilekçesinde bulunması gereken önemli detaylar nelerdir diye soranlar için konuyu biraz daha detaylandırmak istiyoruz. İlk 15 gün içinde yazılacak olan itiraz dilekçesinde yukarıda saydığımız bilgilerle beraber firma sahibinin T.C kimlik numarası, baba adı, anne adı, isim ve soy isim gibi kişisel bilgiler açık bir şekilde talep edilir. Ayrıca bu dilekçe üzerinde itirazda konu olan tutanağın tebellüğ tarihi ile beraber itirazında konusu net bir şekilde açıklanmalıdır.

Ayrıca, olası hatalı bir kayıtta veya sistem arızasında KABİS iletişim bölümünden yaptığınız hatalı girişi nasıl düzelteceğiniz hakkında bilgi alabilir, sistemsel teknik sorunlarınızı çözebilirsiniz. 

KABİS Sistemi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 

KABİS’e Nasıl Üye Olunur?

Kabis sistemine üye olmak isteyen araç kiralama firmaları; firmalarına ait olan vergi ve ruhsat bilgileri ile beraber bulundukları il veya ilçedeki asayiş şube müdürlüğü, polis merkezi amirliği ya da en yakın mahalle karakoluna internet servis sağlayıcısından edineceği sabit IP adresi ile başvuruda bulunabiliyor. Bu IP adresini size verilecek olan forma yazmanız gerekmektedir.

Kayıt aşamasında sizlere sunulan bu formla birlikte yanınızda getirdiğiniz evraklar ve IP adresinizi ilgili birime vermeniz gerekmektedir. Bu işlemler sonrasında kolluk kuvvetleri tarafından sisteme giriş bilgileriniz işlenerek sizleri bilgilendirmek adına mail atılıyor. Bu işlemler esnasında güncel bir mail adresinizin bulunması oldukça önemlidir.

Gelen mailde bildirilen giriş bilgileri ile sisteme giriş yapabilir, araç ve araç kiralayan kişilerin bilgilerini, araçların plakasını, ruhsat bilgilerini, marka, model, renk vb. gibi detayları sistemde kayıt altına alabilirsiniz.

Ayrıca aracı kiralayan kişinin T.C. kimlik numarası, adı ve soyadı gibi kişisel bilgilerini sisteme eksiksiz bir şekilde kayıt etmesi gerekiyor. 

Kabis Şifresi Nasıl Alınır?

Asayiş Şube Müdürlüğü, Polis Merkezi Amirliği veya en yakın karakoldaki ilgili birime yeni şifre talebinde bulunabilirsiniz. Bu yeni alınacak şifre işlemleri için firmanıza ait ruhsat ve vergi levhası gibi gerekli belgelerin sunulması gereklidir.

Ayrıca bu başvuru sırasında üyelik formu verilmektedir. Bu formla birlikte evraklar doldurulup teslim edilmektedir. Başvuru yaptıktan sonra EGM tarafından e-posta adresinize üyelik kodu ve parola gönderilmektedir. Bu bilgiler sayesinde Kabis’e kolayca giriş yapabilirsiniz.

KABİS Sistemi açılmıyor, gibi sistemle ilgili problemler yaşıyorsanız iletişim hattına mail atarak veya telefon açarak sorun hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca şifrenizi unuttuysanız, “Şifremi Unuttum” kısmına gelerek şifrenizi kolayca yenileyebilirsiniz.

KABİS Sistemi şifrenizi unutmanız durumunda kısa süre içerisinde durumu emniyet güçlerine bildirmelisiniz. KABİS için şifre yenileme işleminde firma sahibi tarafından ıslak imzaya sahip şifre yenileme dilekçesi verilmesi gerekiyor.

Ayrıca KABİS’e kaydolmadan kiralama faaliyetlerine devam etmeyiniz. Aksi halde tarafınıza cezai işlem uygulanması durumu ile de karşı karşıya kalabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız