Koç Üniversitesi Ulaşım Rehberi

0
3832

Türkiye’de vakıf üniversitesi denildiğinde ilk akla gelen okullardan biri, kesinlikle Koç Üniversitesi.

Üniversite yarışında iddialı olan öğrenciler bu okulu burslu kazanmak için ter dökerken; diğer pek çok genç de maddi ve manevi imkanlarını zorlamak pahasına Koç Üniversitesi’ni ilk sıralara yazıyor.

Akademik geçmişiyle göz dolduran üniversite, aynı zamanda İstanbul’da kampüs hayatı denildiğinde de ilk anda akla geliyor.

Koç Üniversitesi’nin ulaşım haritasını çıkarmak isteyen öğrencileri, kampüsün dağınık yerleşimi nedeniyle uyarmakta fayda var. Ankara ve Antalya gibi şehirlerde bile üniversiteye ait tesis ve binalar mevcut.

Üniversitenin ana kampüsü Rumelifeneri, Sarıyer’de bulunurken; İstinye Çayır Caddesi’nde İstinye Kampüsü, Kasap Çayırı Mevkii Zekeriyaköy’de de Zekeriyaköy Kampüsü ya da diğer adıyla Batı Kampüsü var. Topkapı’da ise Koç Üniversitesi Hastanesi yerleşik durumda.

Ayrıca Koç Üniversitesi’ne bağlı KWorks adında bir girişimcilik araştırma merkezi ve ANAMED adıyla bilinen Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi de var.

Tüm bu kampüs ve merkezlere otobüsle, minibüsle ve servisle ulaşım seçenekleri bulunuyor.

Şehir Merkezinden Koç Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?

Toplu Taşıma Araçları

Minibüs

Hacıosman metro istasyonu ile Koç Üniversitesi arasında her 15 dakikada bir hareket eden minibüsler hizmet veriyor.

Söz konusu minibüsler Sarıyer merkez üzerinden Koç Üniversitesi’ne varış yapıyor. Minibüs sefer saatlerinin 07.00-23.00 arasında kesintisiz olarak devam ettiğini belirtmek mümkün. İstanbul’da minibüs ücretleri mesafeye göre belirlense de, en uzak mesafe ücreti 5,50 TL olarak belirlenmiş durumda. 

Bunun dışında; Beşiktaş’tan 10 dakika aralıklarla kalkarak Sarıyer’e ilerleyen minibüsler de üniversite öğrencilerine alternatif bir ulaşım seçeneği sunabilir.

Metro

Koç Üniversitesi için metro tek başına geçerli bir ulaşım şekli olmasa da Hacıosman durağında inilerek minibüse aktarma ile birleştirilebilir.

Taksim, Mecidiyeköy ve Levent bölgelerinde yer alan kişiler M2 nolu metro hattını kullanmalı ve Hacıosman metro istasyonunda inmeli. Buradan minibüs dışında taksiye de binilebilir.

Anadolu Yakası’nda oturanların da; önce M4 metro hattını kullanarak Marmaray’a geçmeleri, ardından da tekrar M2 metro hattına geçmeleri şart. Metro ücretleri, İstanbul Kart üzerinden ödeniyor.

İstanbul Kart’a hem aylık hem de günlük ödeme yapılması mümkünken; ulaşım ücretleri öğrenci kimliğini ibraz ederek kayıt yaptıranlar için 3,73 TL seviyesine kadar düşüyor.

Otobüs

154 numaralı Hacıosman Metro-Koç Üniversitesi otobüsü, servislerden sonra en yaygın olarak kullanılan ulaşım biçimi. Bu otobüs kampüs merkezine kadar giriş yaparak, öğrencileri meydandaki durakta indiriyor.

Bunun dışında 150 numaralı İETT otobüsü de, Hacıosman ile Rumelifeneri arasında seferlerine devam ediyor.

Kampüsün ana giriş kapısı önünde duran bir diğer otobüs ise, Garipçe-Taksim istikametine devam eden 40 numaralı otobüs. Ana kapıdan kampüse ulaşmak, yaklaşık 1 kilometrelik bir yürüyüş gerektiriyor. Özellikle bagajı olan yolcu öğrencilerin bu bilgiyi dikkate almaları gerekir.

Otobüs kullanmak isteyenlerin son alternatifi olarak, Levent ile Sarıyer merkezi arasında hareket eden 29D nolu otobüs sayılabilir. Ancak bu koşullarda da Sarıyer Kaymakamlığı’ndan üniversite kampüsüne kadar minibüs ya da taksi gibi bir aktarma daha yapmak kaçınılmaz oluyor.

Kadıköy’den metro kullanımı dışında Koç Üniversitesi’ne varmak isteyen yolcular, Kadıköy’den Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi durağına giderek 9K, 15SK, 15ÇK, 20D, 20K numaralı otobüslerden birine binip, Göztepe Köprüsü 1 durağında inmeli. Buradan D36 Taksim dolmuşları ile Yıldız Teknik Üniversitesi durağında inerek SRY16 Sarıyer minibüslerine aktarma yapıp, ardından SRY03 numaralı Koç Üniversitesi minibüs ile kampüse varış yapılabilir. 

Deniz Otobüsü

Koç Üniversitesi’nin ana kampüsüne ulaşımda en çok tercih edilen ulaşım yollarından biri de, hafta içi her sabah saat 08.00’de Kadıköy’den kalkan deniz otobüsleri.

Kadıköy-Beşiktaş-İstinye-Sarıyer güzergahını takip eden deniz otobüsleri sayesinde trafik sorununa da çözüm bulunuyor. Aynı güzergahtan dönüş yapan deniz otobüsünün akşam kalkış saati ise 18:05.

İstinye Kampüsü de aynı şekilde; İstinye Deniz Otobüsleri İskelesi’ne yürüme mesafesinde yer alıyor ve buraya da deniz otobüsü ile ulaşım sağlamak mümkün.

Özel Ulaşım Araçları

Servis

Koç Üniversitesi’nin maddi imkanları, öğrencilerin tüm sosyal tesislere, kütüphanelere ve araştırma merkezlerine kesintisiz ulaşımını destekler nitelikte.

Bu nedenle de, Türkiye’deki diğer üniversite servislerine göre çok daha sık ve sağlıklı biçimde işleyen bir servis düzeneği bulunuyor.

Shuttle olarak da anılan öğrenci ve personel servisleri; hem kampüs içi hem de kampüsler arası ulaşımı sağlıyor.

“Peak time” adı verilen sabah ders başlangıç (07.30-09.45) ve akşam eve dönüş (14.30-17.30) saat aralıklarında servisler doldukça hareket ediyor, herhangi bir sefer kısıtlaması yok.

Gün içerisinde yarım saat aralıklı devam eden seferler, 23.00’ten sonra saat başı olmak üzere sürüyor.

Üniversite yönetimi, seferlerin trafik nedeniyle de olsa aksaması durumunda öğrencilerin taksi fişlerini kabul ederek bunların nakit ödemesini gerçekleştiriyor.

Shuttle sistemine ayrıca; günün belirli saatlerinde Sarıyer-Koç Ümiversitesi Kampüsü ve Beşiktaş-Koç Üniversitesi Kampüsü seferleri ekleniyor. Cuma günleri ise öğrenciler, Kadıköy-Koç Üniversitesi Kampüsü servisini kullanabilirler.

Taksi

Sarıyer merkezinden yalnızca 10 dakikalık bir mesafede olan Koç Üniversitesi ana kampüsüne taksi ile de ulaşmak istenebilir.

Hacıosman metro durağından eğer minibüs ya da otobüse değil de; taksiye binilecek olursa bu mesafenin 30-35 TL aralığında ücretlendirileceğini belirtelim.

Havalimanından üniversite kampüsüne ulaşmak isteyenler de, tüm yolu taksi ile gelmek yerine önce 11 TL tutarındaki Havataş servisini kullanabilirler. Bu sayede Havataş’tan Taksim’de inerek yolculuğun kalanına taksiyle devam edilebilir.

Eğer ulaşılmak istenen kampüs İstinye Kampüsü ise, burası da İstinye Park Kavşağı’ndan sonra yalnızca 2,5 kilometre mesafesinde. Dolayısıyla taksi ulaşımı son derece makul bir fiyatla ücretlendirilir.

Özel Araç

Özellikle Sarıyer’de ikamet etmekte olan öğrenci, çalışan ve ziyaretçiler; 10 dakika içerisinde özel araçla Koç Üniversitesi’ne ulaşabilirler.

Özel araç, Koç Üniversitesi için en sık tercih edilen ulaşım yollarından da biri. Hatta bu nedenle öğrencilerin kampüs içinde uyması gereken trafik kuralları ve otopark düzeni ile ilgili her yıl listeler yayınlanıyor.

Öğrenciler sene başında sabit bir ücret ödeyerek dönem boyunca araçlarını kampüs içerisine rahatça park edebilirler.

İstanbul Havalimanı’ndan Koç Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?

Koç Üniversitesi’ne havayolu ile ulaşmanın en yakın yolu, İstanbul Havalimanı’nı kullanmak.

Buradan okula geçebilmek için daha çok özel ulaşım araçları tercih edilse de, toplu taşımada da alternatifler bulunuyor.

Toplu Ulaşım Araçları

Metro

İstanbul Havalimanı’ndan Koç Üniversitesi’ne metro aracılığıyla ulaşmak henüz mümkün değil.

İETT

H2 veya H7 İETT otobüsleriyle Mecidiyeköy’e ulaştıktan sonra M2 metrosuyla Hacıosman Metro durağında inebilirsiniz.

Hacıosman Metro’dan sonra Koç Üniversitesi’ne minibüslerle veya 150 numaralı Rumelifeneri İETT aracıyla ulaşabilirsiniz.

Özel Ulaşım Araçları

Servisler

İstanbul Havalimanı’ndan kalkan HAVAİST özellikle taksiye göre son derece ekonomik bir ulaşım kolaylığı sunuyor.

4. Levent’e kadar HAVAİST ile gelip, ardından taksiye veya toplu taşımaya binmek düşünülebilir.

Taksi

İstanbul Havalimanı ile Koç Üniversitesi Kampüsü arasında taksiyle yolculuk etmenin yaklaşık süresi 45-50 dakika.

Bu süreçte 100 liralık bir taksimetre hesaplamasına da hazırlıklı olmak gerekebilir.

İstanbul Havalimanı’ndan Koç Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?

Koç Üniversitesi’ne İstanbul Havalimanı’ndan ulaşmak istiyorsanız çeşitli ulaşım alternatiflerinden birini tercih edebilirsiniz. 

Otobüs

İstanbul Havalimanı’ndan Koç Üniversitesi’ en hızlı ulaşım yollarından biri İstanbul Havalimanı durağından H-8 Hacıosman Sarıyer otobüsüne binerek Acarlar durağında inmek ve 150 numaralı İETT otobüsüne aktarma yapmak.H-8 numaralı otobüs ile Rumelifener Yolu durağıda inerek SRY03 numaralı Koç Üniversitesi minibüsü ile de üniversiteye varış yapılabilir. 

Taksi

Taksi ile Koç Üniversitesi’ne ulaşım yaklaşık olarak 50 dakika sürüyor. Taksi ücretlendirmesi ise trafik yoğunluğuna bağlı olarak 370 TL ile 420 TL arasında değişiklik gösteriyor. 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Koç Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?

Uçak yolculuğunuzun sonunda Anadolu yakasında bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yaptıysanız, toplu taşıma oldukça uzun bir süreci kapsayabilir.

Bu nedenle özel ulaşım araçları arasından seçenekleri birleştirebilirsiniz.

Özel Ulaşım Araçları

Servisler

Havataş ile ulaşım dışında, ProGo adlı ulaşım servisi de üniversite ziyaretçilerine özel bir ulaşım modeli sunuyor.

ProGo internet sitesinden rezervasyon yaptırarak varsa grubunuz için indirim de alabilir ve okulun içine kadar servisle devam edebilirsiniz. Servis ücreti 800 TL’den başlıyor.

Otobüs

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Koç Üniversitesi’ne gitmek için, havalimanından Sabiha Gökçen Nizamiye durağına yürüyerek E-3 otobüsü ile 4. Levent durağına gidebilir; buradan M2 Hacıosman metrosuna aktarma yaparak, Hacıosman üzerinden Koç Üniversitesi’ne varılabilir. Hacıosman Metro durağından binilmesi gereken otobüs 150 numaralı İETT otobüsü. İETT Otobüsü yerine SRY03 Koç Üniversitesi minibüsüne binerek de üniversiteye varış sağlanabilir. 

Taksi

Kalabalık gruplar için özel servisle anlaşmak, taksiye göre daha avantajlı. Bunun nedeni 65 kilometre süren havalimanı-Sarıyer yolunun taksimetrede de 600 TL civarında hesaplanması.

Avrupa yakasına kadar toplu taşıma ile gelip daha sonra taksiye binmek de geçerli bir seçenek.

Esenler Otogarı’ndan Koç Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?

İstanbul’a otobüs ile gelip Koç Üniversitesi’ne geçmek isteyenler, otobüs firmalarının Sarıyer servislerini mutlaka araştırmalı.

Yalnızca belirli markaların servisleri mevcut ve bunlar Alibeyköy’den de kalkış yapabiliyor.

Toplu Ulaşım Araçları

Metro

Esenler Otogarı’na değil de, Alibeyköy’e gitmek İstanbul ulaşımında vakit kazanmak için daha doğru bir adım.

Ancak Esenler Otogar’a kadar gelindiyse buradan metro ile önce M1B Yenikapı metrosuna binerek Marmaray Yenikapı istasyonunda inip M2 Hacıosman metrosuna aktarma yaparak Hacıosman’a ulaşılabilir. 

Bu sayede Hacıosman metro istasyonu önünden geçen 150 ve 40 nolu İETT otobüs hatları, kampüs kapısına kadarki ulaşımı sağlamaya yardımcı olur.

Özel Ulaşım Araçları

Taksi

Esenler Otogarı’ndan taksi ile Koç Üniversitesi’ne ulaşmanın yaklaşık süresi 35 dakika.

Taksi ücreti ise yaklaşık olarak 300 TL civarında. 

Harem Otogarı’ndan Koç Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?

Anadolu Yakası’nda yer alan Harem Otogarı’ndan Koç Üniversitesi’ne gitmek istiyorsanız, tercih edebileceğiniz farklı ulaşım alternatifleri bulunuyor.

Toplu Ulaşım Araçları

Otobüs

Harem Otogarı’ndan Koç Üniversitesi’ne gitmek isteyen yolcular, Harem durağından 2, 6, 9A, 11L, 11ST, 11Y, 11Ü, 11C ve 11D numaralı otobüslerden birisi ile Üslüdar Marmaray durağına aktarma yaparak, Marmaray ile Yenikapı İstasyonu’na geçmeli. Buradan ise M2 Hacıosman metrosu ile Hacıosman’a vararak SRY03 numaralı minibüs veya 150 numaralı İETT otobüsüne binerek Koç Üniversitesi durağında inilmeli. 

Koç Üniversitesi’ne Harem Otogarı’ndan ulaşmanın bir diğer alternatifi ise Harem Peronlar durağından 13M, 16F, 16M, 18 ve 18Ü otbüslerinden birine binerek Uzunçayır Metrobüs durağında inerek D31 numaralı sarı dolmuş ile Taksim’e varmak. Buradan M2 Hacıosman metrosuna aktarma yaparak, Hacıosman üzerinden üniversiteye ulaşılabilir. 

Özel Ulaşım Araçları

Taksi

Harem Otogarı’ndan taksi ile Koç Üniversitesi’ne ulaşmanın yaklaşık süresi 50 dakika.

Taksi ücreti ise trafik durumuna bağlı olarak 330 – 360 TL civarında. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız