Kütahya Nerede, Kütahya’ya Nasıl Gidilir?

0
399

Eski yazıtlarda Kütahya’nın antik dönemdeki adı “Kotiaeion” (Cotiaeion) olarak geçiyor. Ünlü Antik Çağ coğrafyacısı Strabon bu ismin, “Kotys’in Kenti” anlamına geldiğini belirtiyor. Kotys ise Romalıların MS 38 yılında Anadolu’ya gönderdiği bir komutan. Günümüzdeki Kütahya ismi ise şehrin eski ismine benzetilerek verilmiş.

Ülkemizin kültürel mirasları yüksek şehirleri arasında olan Kütahya’da gezilecek yerler saymakla bitmiyor. Bölgede yer alan turistik yerlerin başında Kütahya Kalesi, Saat Kulesi, Cumhuriyet Caddesi, tarihi Germiyan Sokağı, Zafertepe Anıtı, Tarihi Hükûmet Konağı ve Frig Vadileri geliyor. Kütahya’da Gezilecek Yerler ve Frig Vadisi yazılarımızdan Kütahya’da mutlaka görülmesi gereken yerler ile ilgili bilgi alabilirsiniz. 

Hem doğal hem de tarihi güzelliklere sahip olan Kütahya, çinileri, porselenleri ve kaplıcalarıyla öne çıkıyor. Bu yazımızda gelin hep birlikte Kütahya hakkındaki detaylı bilgileri öğrenelim.

Kütahya Hangi Bölgede?

Kütahya Ege Bölgesi’nde yer almaktadır. Kütahya’nın denizden yüksekliği 970 metredir.

Yellice Dağı’nın (eski adı Acemdağı) kuzey eteğinde, Kütahya Ovası’nın güney kenarında kurulmuş olan şehir, ülkemizin İç Batı Anadolu kesiminde konumlanıyor.

Kütahya’nın Kaç İlçesi Vardır?

Kütahya’nın merkez ilçeyle birlikte toplam 13 ilçesi var.  Bunların arasında; Kütahya (il merkezi), Aslanapa, Altıntaş, Domaniç, Çavdarhisar, Dumlupınar, Gediz, Emet, Pazarlar, Hisarcık, Simav, Şaphane ve Tavşanlı bulunuyor. 

Kütahya’nın Nüfusu Kaçtır?

Kütahya nüfusu 2021 yılında 578 bin 640 olarak kayıtlara geçmiş. Bu veriye göre Kütahya ortalama nüfusu bir önceki yıla göre yüzde 0.34 artmış.

Kütahya Nerede?

İç Batı Anadolu Bölümü’nün önemli şehirlerinden birisi olan Kütahya’nın kuzeyinde Bursa, kuzey doğusunda Bilecik, doğusunda Eskişehir ve Afyon, güneyinde Uşak, batısında Manisa ve Balıkesir illeri bulunuyor. 

Kütahya’ya Nasıl Gidilir?

Kütahya’ya kara, hava ve demir yolu araçlarını kullanarak veya özel araçla gidebilirsiniz. Farklı şehirlerden Kütahya’ya detaylı yol tarifini aşağıda bulabilirsiniz.

Kütahya’ya Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Özel araç ile seyahat etmek kişiye büyük bir rahatlık sağlıyor. Eğer mesafe olarak Kütahya’ya yakım bir konumdaysanız özel araç ile yolculuk etmeyi tercih edebilirsiniz.

Kütahya ile Ankara arasında 314 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Ankara’dan Kütahya’ya araba yolculuğu 3 buçuk saat sürüyor. Kütahya’ya varabilmek için Ankara’dan Eskişehir’e doğru yola çıkmanız gerekiyor. Eskişehir’e vardıktan sonra ise 78 kilometrelik bir yolculuk ile Kütahya’ya ulaşabilirsiniz.

İstanbul, Kütahya’ya 334 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. İstanbul – Kütahya araba yolculuğu ortalama 4 saat sürüyor. İstanbul’dan yola çıkanlar Kocaeli, Yalova, Bursa, Bilecik ve Kütahya güzergahlarını takip ederek Kütahya’ya gidebilirler. 

İzmir ile Kütahya arasında 340 kilometre bulunuyor. İzmir’den Kütahya’ya özel araç ile yolculuk etmek yaklaşık 4 buçuk saat sürüyor. İzmir’den yola çıkan kişilerin Manisa ve Uşak güzergahları takip etmesi gerekiyor. Uşak’a vardıktan sonra ise 142 kilometrelik yolculuğun ardından Kütahya’ya ulaşabilirsiniz.

Kütahya’ya Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Büyük şehirlere yakın bir mesafede bulunan Kütahya’ya ülkemizin birçok yerinden otobüs seferi bulunuyor. Aşağıda Ankara, İstanbul ve İzmir’den Kütahya’ya otobüs yolculuğu hakkında detaylı bilgiler verdik. Sizler de bulunduğunuz şehirden Kütahya’ya otobüs bileti satın almak için obilet.com internet sitemizi veya obilet mobil uygulamamızı kullanabilirsiniz.

Ankara’dan Kütahya’ya otobüs yolculuğu ortalama 4 buçuk saat sürüyor. 

İstanbul’dan Kütahya’ya otobüs ile seyahat edenlerin yolculuğu 6 saat sürüyor. 

İzmir – Kütahya otobüs yolculuğu 5 buçuk saat sürüyor. 

Kütahya’ya Uçak ile Nasıl Gidilir?

Zafer Havalimanı, Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde bulunuyor. Bu uluslararası havalimanı, Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerine hizmet vermesi sebebiyle ülkemizin ilk bölgesel havalimanı olma özelliğini taşıyor. 

Zafer Havalimanı, Kütahya il merkezine 45 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Zafer Havalimanı’ndan Kütahya merkeze gitmek için kullanabileceğiniz servisler bulunuyor. 

İstanbul Havalimanı’ndan Kütahya Zafer Havalimanı’na Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşları bulunuyor. İstanbul – Kütahya uçuşlar 1 saat sürüyor. 

Eğer İstanbul’da yaşamıyorsanız bulunduğunuz şehirden hava yolu ile Kütahya’ya gidebilmek için İstanbul Havalimanı’nda aktarma yapmanız gerekiyor. Toplam uçuş süreniz aktarma saatinize göre değişiklik gösteriyor.

Kütahya’ya Tren ile Nasıl Gidilir?

Ankara’dan Kütahya’ya İzmir Mavi Treni aracılığıyla gidebilirsiniz. 4 saat 24 dakika süren tren yolculuk ile Ankara’dan aktarma yaparak da Kütahya’ya giden tren seçenekleri mevcut. Bu seferlerin detaylarını görüntülemek için Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

İzmir’den (Basmane) Kütahya’ya Ege Ekspresi veya İzmir Mavi Treni hatlarını kullanarak ulaşabilirsiniz. Ege Ekspresi ile Kütahya’ya yolculuk 8 saat 54 dakika sürüyor. İzmir Mavi Treni ile Kütahya’ya seyahat ise 8 saat 57 dakika sürüyor.

İstanbul’dan Kütahya’ya tren ile gitmek isteyenlerin Eskişehir’de aktarma yapması gerekiyor. İstanbul’dan İstanbul – Konya veya İstanbul –Ankara hatlarını kullanarak Eskişehir’e gelebilirsiniz. Buradan ise Pamukkale Ekspresi, Eskişehir – Afyon veya Eskişehir – Tavşanlı hatlarını kullanarak Kütahya’ya ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul’dan Kütahya’ya tren ile yolculuk süresi seçtiğiniz hatlara göre ortalama 5 buçuk saat sürüyor. 

Kütahya’da Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Kütahya’da kullanılan toplu taşıma araçları arasında otobüsler ve minibüsler bulunuyor. Kütahya Belediyesi tarafından işletilen otobüslerde Kart 43 kullanılıyor. Kütahya’da birçok yerde Kart 43 dolumu yapabilirsiniz. Kartı almak istemeyenler için ise tek kullanımlık biniş kartları bulunuyor.

Kütahya Belediyesi otobüslerinin güzergah ve saat bilgilerine resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. 

Kütahya’da şehir içi ulaşımda kullanılan minibüsler ile çevre ilçelere de yolculuk edilebiliyor. Şehri gezerken ticari taksileri kullanmak da diğer bir seçenek. Taksi Ücreti Hesaplama internet adresini kullanarak Kütahya’daki yolculuğunuzun yaklaşık olarak ne kadar tutacağını hesaplayabilirsiniz.

Kütahya’ya Ne Zaman Gidilir?

Kütahya, İç Anadolu Bölgesi’nin soğuk iklimi ile Marmara ve Ege bölgelerinin ılık iklimi arasında geçiş özelliği gösteriyor.

Üç bölgenin de iklim özelliklerini taşıyan şehirde yazlar genellikle kurak olarak geçiyor.

Kütahya’da kışlar ise ılık ve yağışlı bir biçimde seyrediyor. Bu yüzden Kütahya’yı ziyaret etmek için en uygun mevsimler ilkbahar ve yaz olarak karşımıza çıkıyor. 

Kütahya’da Ne Yenir?

Kütahya mutfağında sini mantısı, cimcik, ıspanaklı şibit, dolamber böreği, haşhaşlı gözleme, ılıbada dolması, tirit ve gökçümen hamursuzu başta olmak üzere çok sayıda orijinal lezzet bulunuyor.

Bu yöresel Kütahya lezzetlerini yerinde tatmak büyük önem taşıyor. İlgili blog yazımızı okuyarak Kütahya lezzet durakları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kütahya’da Nerede Kalınır?

Sağlık ve kaplıca turizmi ile ün yapmış olan Kütahya’nın termal otel sayısı oldukça fazla. Bu otellerin bir kısmı şehir merkezinde konumlanırken diğerleri Yoncalı ve diğer yakın ilçelerde bulunuyor.

Kütahya’da termal otelde konaklamak isterseniz Yoncalı Termal Otel, Harlek Thermal Otel, Gülümser Hatun Termal Otel, Emet Thermal Otel ve Yagona Termal Otel seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Kütahya otelleri ile ilgili ayrıntılı bilgi obilet.com’da bulabilirsiniz.


Çok keyif alacağınız bir Kütahya seyahati dileklerimizle. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız