Malatya Nerede, Malatya’ya Nasıl Gidilir?

0
2271

Ülkemizin büyükşehir statüsündeki otuz ilinden birisi olan Malatya, Hititler döneminden beri çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış. “Kayısı Diyarı” olarak bilinen Malatya’da dünyanın en lezzetli kayısıları bulunuyor. Dünya kuru kayısı üretiminin %80’i Malatya Ovası’ndaki kayısı bahçeleri tarafından karşılanıyor.

Malatya şehrinin ismi Kültepe tabletlerinde “Melita”, Hitit tabletlerinde ise “Maldia” olarak geçiyor. Şehrin isim kökeninin Hititçede bal anlamına gelen “melid” kelimesinden türediği belirtiliyor. “Melit+ava” ise kelime olarak “bal ülkesi” anlamına geliyor. Sonradan bu isim “Meliddu”, “Melide”, “Melid”, “Milid”, “Milidia” ve “Melitea” olarak kitabelerde geçiyor. Malatya’yı ele geçiren Araplar ise şehre “Malatiyye” ismini veriyor. Türklerin Malatya’yı fethetmesiyle şehrin adı bugünkü halini alıyor ve 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla Malatya olarak resmileşiyor.

“Malatya, Malatya bulunmaz eşin!” türküsü ile gönüllerde taht kurmuş olan bu güzel şehre gelin daha yakından bakalım.

Malatya Hangi Bölgede?

Malatya ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nin batı bölümünde yer alıyor. Bu bölgenin Yukarı Fırat Bölümü’nde konumlanan şehir; İç Anadolu, Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin arasında tampon bir bölge olma özelliğini taşıyor.

Malatya’nın Kaç İlçesi Vardır?

04 Şubat 2022 TÜİK verilerine göre Malatya’da 13 ilçe bulunuyor. Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Pütürge, Yazıhan ve Yeşilyurt bu ilçeler arasında yer alıyor.

2021 nüfus sayım verilerine göre, Malatya’nın en kalabalık ilçesi Yeşilyurt iken; nüfusu en az olan ilçesi ise Doğanyol.

Malatya Nerede?

Malatya doğuda Elazığ ve Diyarbakır, güneyde Adıyaman ve Kahramanmaraş, batıda Kayseri, kuzeyde Sivas ve Erzincan ile çevrili.

Malatya 12 bin 146 kilometrekare  yüzölçümü ile alan olarak Türkiye’nin yirmi birinci en büyük şehri.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Malatya’nın deniz seviyesinden yüksekliği (rakım) ortalama 973 metre.

Malatya’nın Nüfusu Kaçtır?

2021 TÜİK verilerine göre Malatya’nın nüfusu kayıtlara 808 bin 692 kişi olarak geçmiş. Bu nüfusuyla Malatya ülkemizin yirmi sekizinci en yüksek nüfuslu ili olarak karşımıza çıkıyor. Malatya nüfusu bir önceki yıla göre %0.31 artış göstermiş.

Malatya’ya Nasıl Gidilir?

Bereketli topraklara sahip olan Malatya’ya kara yolu, hava yolu ve demir yolu aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

Malatya’ya nasıl gideceğinize bulunduğunuz şehre ve elinizdeki imkanlara göre karar verebilirsiniz.

Malatya’ya Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Özel araç ile seyahat etme fırsatı olanlar Malatya’ya gitmek için bu yolu kullanabilirler. Malatya konum olarak Türkiye’nin önemli karayolları üzerinde yer alır. Bu yüzden Malatya’ya ülkemizin her yerinden özel araç ile seyahat edebilirsiniz. Aşağıda bazı büyük şehirlerden Malatya’ya yol tarifi bilgilerini sizlerle paylaştık.

Malatya ile Ankara arasında 656 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Ankara’dan Malatya’ya özel araç ile yolculuk yaklaşık 7 saat 45 dakika sürüyor. Ankara’dan yola çıkanların D300 ve D260 rotalarını takip etmeleri gerekiyor.

Malatya, İstanbul’a 1.113 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. İstanbul – Malatya araba yolculuğu ortalama 13 saat sürüyor. İstanbul’dan özel aracıyla Malatya’ya gitmek isteyenler Ankara, Kırşehir, Kayseri, Darende Akçadağ yolları üzerinden şehre ulaşıyor.

Malatya – İzmir arasında 1.180 kilometre mesafe bulunuyor. İzmir’den Malatya’ya özel araba ile yolculuk 14 buçuk saat sürüyor. Afyonkarahisar, Konya, Kayseri rotası üzerinden İzmir’den Malatya’ya ulaşım sağlanıyor.

Malatya’ya seyahat için obilet araç kiralama hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Malatya’ya Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Ülkemizin birçok yerinden Malatya’ya giden otobüsler bulunuyor. Malatya Şehirlerarası Otobüs Terminali ise şehir merkezine sadece beş kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Ankara’dan Malatya’ya otobüs yolculuğu 10 saat sürüyor. İstanbul – Malatya arasındaki otobüs yolculuğu ortalama 17 saat sürüyor. Otobüs bileti fiyatları ise seçilen otobüs firmasına göre 1.100 – 1.800TL arasında değişiyor. İzmir’den Malatya’ya otobüs ile seyahat etmek ortalama 18 saat sürüyor. İzmir – Malatya otobüs bileti fiyatları ise 1.100 TL ile 1.800 TL arasında farklılık gösteriyor.

Sizler de bulunduğunuz şehirden uygun fiyatlı Malatya otobüs bileti satın almak için obilet.com internet sitesini veya Obilet mobil uygulamasını kullanabilirsiniz.

Malatya’ya Uçak ile Nasıl Gidilir?

Malatya Erhaç Havalimanı, şehir merkezine 34 kilometre uzaklıktaki Akçadağ ilçesinde bulunuyor. Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya’dan Malatya’ya direkt uçak seferleri yapılıyor.

Ankara – Malatya arası direkt uçuşlar Türk Hava Yolları ve Anadolu Jet tarafından gerçekleştiriliyor. İstanbul’dan Malatya’ya uçak ile gitmek 1 saat 35 dakika sürüyor.

İzmir – Malatya arası direkt uçuşlar Sun Express tarafından gerçekleştiriliyor. İzmir’den Malatya’ya aktarmasız uçuş süresi 1 saat 45 dakika sürüyor.

Antalya’dan Malatya’ya direkt uçuşlar Sun Express uçakları ile yapılıyor. Antalya – Malatya arası aktarmasız uçuşlar 1 buçuk saat sürüyor.

Malatya uçak biletlerini obilet.com’da bulabilirsiniz.

Malatya’ya Tren ile Nasıl Gidilir?

Malatya’ya çevre illerden ve Ankara’dan demir yolu ile ulaşım sağlanıyor. 4 Eylül Mavi Ekspresi, Van Gölü Ekspresi, Güney Ekspresi ve Fırat Ekspresi Malatya’dan geçiyor.

Ankara’dan Malatya’ya Güney Ekspresi, Van Gölü Ekspresi veya 4 Eylül Mavi Ekspresi’ni kullanarak gidebilirsiniz. Ankara – Malatya tren yolculuğu 4 Eylül Mavi Ekspresi ile 15 saat 12 dakika sürerken Güney Ekspresi ve Van Gölü Ekspresi ile 15 saat 52 dakika sürüyor.

Adana – Malatya arası tren seferleri Fırat Ekspresi aracılığı ile yapılıyor. Adana’dan Malatya’ya tren yolculuğu 7 saat 51 dakika sürüyor.

Elazığ’dan Malatya’ya Fırat Ekspresi ile 2 saat 32 dakikada gidiliyor.

Tren biletlerinizi almak için Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın internet sitesini kullanabilirsiniz.

Malatya’da Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Malatya’da şehir içi ulaşım belediye otobüsleri, trambüsler, taksi ve dolmuşlar ile sağlanıyor. Şehirde toplu taşıma araçlarında Malatya Kart kullanılıyor. Malatya’da hizmet veren belediye otobüslerinin çok geniş bir ulaşım ağı bulunuyor. Otobüslerin güzergah ve saat bilgilerine Motaş’tan ulaşabilirsiniz.

Malatya’daki trambüsler, ülkemizde sadece bu şehirde hizmet veriyor. Maşti – İnönü Üniversitesi arasında elektrik ile çalışan trambüsler 57 istasyona ulaşım sağlıyor. Trambüslerin sefer saatlerine Motaş internet adresinden erişebilirsiniz.

Malatya’da toplu taşıma araçlarının tamamı 06:00 – 23:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Bu saatlerin haricinde şehirde gezmek isterseniz ticari taksileri kullanabilirsiniz.

Malatya’ya Ne Zaman Gidilir?

Malatya’da karasal iklim koşulları hüküm sürüyor. Şehirde eskiden çok çetin kışlar yaşanmış olsa da Malatya’ya son yıllarda inşa edilen barajlar il genelinde iklimi yumuşatmış. Bu sebeple bölgede oldukça ılıman bir iklim yaşanıyor.

Fakat kış aylarında Malatya’nın yüksek kesimlerinde tamamen karasal iklim koşulları hüküm sürüyor. Bu sebeple şehre gitmek için sıcaklıkların yüksek, yağışların en az olduğu yaz dönemini tercih edebilirsiniz.

Malatya’da Ne Yenir?

Malatya ülkemizin en güzel mutfağına sahip şehirlerden birisidir. Birbirinden özel çorbalar, dolmalar, sarmalar ve köfteler sizleri Malatya’da bekliyor. Malatya’nın Meşhur Yemekleri yazımıza mutlaka bakmalısınız.

Kayısının bu kadar çok yetiştiği topraklarda, yemekler de kayısının lezzeti ile ballanıyor. Kayısılı kavurma, gırık, Malatya kömbesi, kiraz yaprağı sarması ve elmalı köfte gibi yöresel lezzetleri yerinde tatmadan şehirden ayrılmayın. Ayrıntılı bilgi için Malatya’da Ne Yenir yazımıza mutlaka bakın.

Malatya’ya gitmişken Malatya’daki tarihi ve doğal güzellikleri mutlaka gezin!


Hepinize keyifli yolculuklar dileriz.

Önceki İçerikİstanbul’da Toplu Taşımada Artık Evcil Hayvanlar da Seyahat Edecek
Sonraki İçerikYozgat’ın Meşhur Yemekleri
Tuğba Dursun Usal
1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız