Maşukiye Seyahat Rehberi

0
6589

Sokakları çiçek adı olan naif Maşukiye’nin o romantik dokusuna bakınca sadece bir köy olduğuna inanamıyor insan.

Alelade bir romanın en masum, en nadide karakteri adeta. Aşk soluyan bir yer, böylesine hassas bir ruha sahip olabilir anca. Yaprakları bir şarkı tutturur, rüzgârı dans ederken bunun adına köy denebilir mi hiç? Bundan olsa olsa Maşukiye olur.

Çocukken yaptığınız o meşhur resimdeki dağdan başlayan derenin ortasından geçtiği köyün gerçek olduğuna sizi inandıracak Maşukiye’nin hakkını verme kılavuzu işte şöyle:

Maşukiye’de Gezilecek Yerler

maşukiye kış

Anneanne kokan yerlerin gizemli çalar saati vardır ve ne kadar geç yatarsanız yatın, daima sabah aydınlanmadan dinlenmiş olarak uyanırsınız. “Sakinlikte öğlene kadar uyurum” mantığının oyununu bozan bu yerlerden biri olan Maşukiye’ye geldiğinizde de erkenden ayağa dikileceğiniz için gezilecek yerlere bol bol vaktiniz olacak.

Kocaeli’nin en ilgi çeken noktalarından biri olan Kartepe, kış aylarında kayak noktasıyken dört mevsim harika, körfez manzaralı piknik alanı oluveriyor.

Zirvesinden doğan Aygır Deresi, Maşukiye’ye kavuşmak için koşuyor. Siz de onun peşi sıra gidebilirsiniz. Bu sırada meydana gelen Maşukiye Şelalesi de insana şiir yazdırır cinsten.

İzlediğiniz bu yol boyunca çevrenizde rastlayacağınız ağaçları, bir de ancak iyi bir ressamın tablosunda görebilirsiniz. Meyve bahçelerinden en çok kiraz bahçelerini seveceksiniz muhtemelen.

Yaylalarından Kirazlı ve Kuzu başta olmak üzere Çiğdem, Dikmen ve Soğucak özlediğiniz doğa yaşamının son demi olacak.

Maşukiye’de Yapılacak Aktiviteler

Cennete ayak basıp “ne yapacağım” diye düşüneceğinizi sanmıyoruz ama birkaç tavsiyemiz olacak.

Aygır Deresi kıyısında bir serpme kahvaltı yaparak başlayabilirsiniz güne. Temiz havada taze meyvelerden yapılmış ev yapımı reçellerin süslediği bir sofra iştahınız açacak.

Hafta sonları tesislerin oldukça kalabalık olabileceğini unutmayın.

Yaylalardan dağa uzanan parkurlarda veya ormanlık alanlarda doğa yürüyüşlerine çıkın ki yediklerinizi hazmedin.

Yemekten sonra yürümek zor gelecekse ATV veya Jeep ile safariye çıkın. Tahtalı Göleti’nde bisiklet sürebilir ve aynı zamanda oradaki tarihi kalıntıları da seyredebilirsiniz tabii. Güzel havalarda piknik yapabileceğiniz yerlerin de haddi hesabı yok.

Dağ ve kış sporlarından da aklınıza gelen ne varsa Maşukiye bunlar için çok uygun. Kartepe kayak severler için kış aylarında hizmet veriyor. Farklı bir deneyim arzusu içindeyseniz ata binebilirsiniz. Çünkü nostalji havasına en uygunu bu olacaktır.

Maşukiye’ye komşu Sapanca Gölü’nün kıyısında deniz bisikletiyle hoş bir gezintiye de çıkabilirsiniz. Balık tutmayı sevenler, burada olta balıkçılığı epey yaygın ve sular müsait. Yalnız kendi oltanızı götürseniz dahi belli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Üstelik tuttuğunuz balığı göle bırakmayacaksanız eğer bunun da bir bedeli var.

Maşukiye’de Yeme İçme

masukiye

Serpme köy kahvaltısı peşinde koşan şehir insanının böyle doğal bir ortamda yapacağı en akıllıca adım, o kahvaltıyı burada yapmak olacaktır.

Çünkü sadece markette adını o duyduğunuz organik yumurtanın olduğu, ev reçellerinin sofra çiçeği gibi renklendirdiği, domatesin, tereyağının, çemenin hasının şereflendirdiği sofrayı görünce tanrıya “bunu hak etmek için ne yaptım” diye soracaksınız.

Köy ekmeği, Çerkez ve füme peynirleri de cabası. Taptaze meyvelerinden de yiyecekseniz eğer ağacından yiyin mutlaka.

Akşam yemekleri için de tercihleriniz her biri kiremitte özenle pişirilen köfte, alabalık, kaşarlı mantar veya peynir olabilir.

Tavuk ızgarası da tercih edilebilir. Çünkü bildiğinizden farklı olarak zeytinyağı ve kekiğin karışımında yatırılıyor pişirilmeden önce.

Maşukiye’de Konaklama

Elbette ki bu şirin yerde Maşukiye Otelleri, bütçenizi sarsmayacak konaklama imkanları sunacak size.

İster Maşukiye’de ister Kartepe’de ister Sapanca’da olun, mutlaka bütçenize uygun bir yer bulacağınıza emin olabilirsiniz.

Daha klasik konaklama türlerini tercih edenler lüks oteller veya aile otellerinden birini seçebilir.

Daha samimi, sıcak bir ortam isteyenler pansiyonları da tercih edebilirler. Yine en güzel seçim ya bungalov ya da villa kiralamak olacaktır. Çünkü dinlenmeye, huzur bulmaya geldiğiniz bu güzel köyde sadece size ait olan bir alanda ancak maksimum tadı yakalayabilirsiniz.

Maşukiye’de Alışveriş

Maşukiye sizi hiç üzmez bu konuda. Çünkü şehirde arzusu içinde olunan her şey burada. Kahvaltıda yediğiniz ne varsa götürebilirsiniz mesela. Hepsi bu yörenin toprağından, insanından çıkma çünkü.

Zeytinyağı, Çerkez veya füme peynirleri, birbirinden leziz meyveler, pınarlarından dolduracağınız suları, taş fırın ekmeği seçenekleriniz arasında.

Kandıra yoğurdu, İzmit pişmaniyesi gibi özel lezzetler de götürebilirsiniz evinize ve sevdiklerinize.

Alabalık başta olmak üzere çeşitli balık türlerinden de doldurun torbanıza. Dönüşte “akşam ne pişirsek” derdinden kurtulursunuz.

Hatta güveçtir, kiremittir bunlardan da alın ki Maşukiye’deki tadı yakalayabilin.

Bunların haricinde çeşitli hediyelik eşyalardan seçiminizi yapabilir veya geziniz boyunca karşılaştığınız ve rahatına alıştığınız hamaklardan da alabilirsiniz.

Maşukiye’den ayrılmak kolay olmayacağı için yanınıza biraz kokusundan götürün. Karanfil, ortanca, menekşe, açelya, zambak, şimşir, kamelya, tiplemen, sardunya, manolya gibi envaiçeşit çiçeklerden buket, bu işi çözecektir.

Maşukiye’de Eğlence ve Gece Hayatı

Maşukiye nostalji kokan bir yer olduğu için ya eski tip eğlenceleri tercih edecek ya da dağ ve su sporları gibi yaygın aktivitelerle gününüzü geçireceksiniz.

Kalabalık olarak piknik yaparsanız voleybol ortamı oluşturabilirsiniz. Yine kalabalık gelenler birbirlerine hikâye anlatabilirler.

Ev kiralamayı tercih ettiyseniz de bahçeye kuracağınız bir ortamda masa oyunları oynayabilirsiniz.

Yalnız geldiyseniz yine yapılacak en güzel şey ya doğayı dinlemek ya da kitap okumak olacaktır. Bu ilham veren yerde yazmayı sevenler çoktan kalemine sarıldığı için bir şey söylemeye gerek yok.

Gece hayatı ararsanız en güzelini Kartepe’de bulacaksınız. Mangal partileri, konserler, canlı müzik, dans gösterileri derken ne zaman sabah oldu, anlamayacaksınız.

Maşukiye’ye Ulaşım

Merkezden 36 km ötede olan bu şirin köy, Kocaeli’nin gözbebeği. Çünkü kaçamak yapmak, yalnız kalmak isteyenlerin veya doğa hasreti çekenlerin ilk tercihi burası. İstanbul’dan gelenler İzmit tabelasını görünce Adapazarı yönüne dönüp Sapanca’ya doğru ilerleyebilir.

Dileyenler burada vakit geçirdikten sonra kısa sürede Maşukiye’ye ulaşabilir.

Kocaeli ve Sakarya’dan yol yaklaşık 40 dakika sürüyor. Kocaeli’nden Kartepe’ye 2, Maşukiye’ye 5 tane otobüs hattı var.

İllerden araçla gelmek isteyenler için yol biraz daha uzun elbette.

Alternatif olacak otobüs ve uçak firmalarını yoklayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız