Sabancı Üniversitesi, Türkiye’nin en büyük aile vakfı olan Sabancı Vakfı önderliğinde kurulan köklü ve başarılı bir üniversite.
Okuldaki akademik ve sosyal hayatı Avrupa Kalite Standartları rehberliğinde düzenleyen eğitim kurumu, hem Türkiye’den hem de yurt dışından birçok okul tarafından da örnek alınıyor.
Sabancı Üniversitesi; Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi ve Yönetim Bilimleri Fakültesi olmak üzere üç fakülteyi bünyesinde barındırarak bu alanlarda lisans, yüksek lisans ve doktora fırsatları sunuyor.
Sabancı Üniversitesi, İstanbul’daki Koç ve Boğaziçi gibi diğer büyük üniversitelere göre çok daha derli toplu sayılabilecek kampüs haritasıyla ön plana çıkıyor.
Öğrenciler bir yandan İstanbul gibi önemli bir metropole yakın konumlanırken; bir yandan da neredeyse hiçbir ihtiyaçları için kampüsten çıkma ihtiyacı duymuyorlar.
Okulun yurt, spor salonu ve sanat merkezi gibi tesisleri de; fakülte, yaz okulu ve uluslararası öğrenci birimi gibi akademik hizmetleri de Tuzla Kampüsü’nde aynı çatı altında toplanıyor.
Okulda market ve sağlık hizmeti gibi ihtiyaçlar için de çözüm yolları geliştirilmiş, öğrencilerin herhangi bir hizmetten mahrum kalmasının önüne geçilmiş durumda.
Sabancı Üniversitesi’nin Tuzla’daki adresine ulaşmak için öğrenci, personel ve ziyaretçilerin birçok farklı alternatifleri mevcut:
İçindekiler
- Şehir Merkezinden Sabancı Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?
- İstanbul Havalimanı’ndan Sabancı Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Sabancı Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?
- Esenler Otogarı’ndan Sabancı Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?
- Harem Otogarı’ndan Sabancı Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?
Şehir Merkezinden Sabancı Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?
Toplu Taşıma Araçları
Otobüs
Sabancı Üniversitesi’ne ulaşabilmek için kullanılabilecek 2 İETT sefer hattı mevcut.
Bunlar 133Ü nolu Gazi Bulvarı/Orhanlı-Pendik Metro ve 132B nolu Akfırat Evleri-Kartal Metro hatları olarak sıralanabilir.
Her iki otobüsün güzergahı da Tuzla ve Pendik’te birçok noktayı kapsıyor; ilave olarak 132B nolu otobüs Kartal’a kadar ilerliyor.
İstanbul Kart’a dolum yaparak ya da sayılı biniş hakkı olan biletlerden satın alarak otobüsleri kullanmak mümkün. Ancak çok fazla durak nedeniyle otobüslerin bir hayli dolaştığını hatırlatmakta da fayda var. Tüm yolu otobüsle gelmeye çalışmak yerine, okula uzaklığa bağlı olarak servise ulaşmak daha mantıklı olabilir.
Örneğin; herhangi bir ulaşım aracı ile Sapphire Alışveriş Merkezi girişine kadar ulaşanlar, 4. Levent İETT otobüs durağından Sabancı Üniversitesi’ne ait Levent servislerine binmeyi deneyebilirler.
Metro
Metro ile doğrudan Sabancı Üniversitesi’nin Tuzla’da bulunan yerleşkesine ulaşmak mümkün değil.
Ancak hem okul servisleri hem de İETT otobüsleri, metro duraklarından okula kadar aktarma yapıyor.
Örneğin Kadıköy-Pendik Metro hattının Pendik istasyonuna gelindikten sonra, Sabancı Üniversitesi’ne ait shuttle servisine binilebilir.
Buradaki servisler, Pendik-Kaynarca yönü metro girişinin yaklaşık 50 metre kadar gerisinden hareket ediyor.
Özel Ulaşım Araçları
Servis
Sabancı Üniversitesi kampüs sınırları içinde, shuttle ve ring olmak üzere iki tip araç hizmet veriyor.
Bunlardan shuttle şeklinde çalışan ve öğrencilerin kampüs dışına ulaşımını sağlayan araçlar ücretli iken; kampüs içinde sık aralıklarla hareket eden ring seferleri ücretsiz.
Şu anda geçerli olan shuttle düzenlemesine göre, kampüs dışında 5 ayrı güzergaha okuldan servis kalkıyor.
Bunlar 4. Levent, Kadıköy, Viaport, Bostancı ve Tavşantepe olarak sıralanabilir.
Okuldan şehir merkezine ya da şehir merkezinden okula doğru kullanılabilecek en pratik ulaşım yolu da yine servisler olarak görünüyor.
Taksi
Sabancı Üniversitesi’nin dikkat çeken yönlerinden biri de, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na yakın bir konuma sahip olması.
Bu nedenle havalimanından okula ya da yurda transfer gerçekleştirmek isteyen öğrenciler, taksi kullanmayı da tercih edebilirler.
Aynı güzergah üzerinde ayrıca, öğrencilerin ve personelin çok çeşitli ihtiyaçlarına hizmet eden Viaport Alışveriş Merkezi de mevcut.
Taksi ücretleri Viaport AVM için 60-65 TL.
Özel araç
Okulun internet sitesinde, TEM otoyolu aracılığıyla okula nasıl bağlanılabileceğinin detaylı krokileri bulunuyor.
Sabancı Üniversitesi’ne özel araçla ulaşmak isteyenler, güzergah üzerinde yer alan Kanuni Caddesi’nin inşaat nedeniyle tek yön olarak hizmet verdiğini dikkate almalı.
TEM Çayırova istikametindeki araçlar Bayramoğlu çıkışından, Sabiha Gökçen istikametindekiler ise Pendik ya da İstanbul Park-Kurtköy çıkışlarından ayrılarak Sabancı Üniversitesi’ne ulaşabilirler.
İstanbul Havalimanı’ndan Sabancı Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?
Sabancı Üniversitesi İstanbul ilinin doğu sınırında yer alıyor ve bu nedenle de esasen Sabiha Gökçen Havalimanı’na yakın konumda.
Sabancı Üniversite’sine gitmek için havayolu ile İstanbul’a ulaşacakların ilk tercihi İstanbul Havalimanı olmamalı. Ancak mutlaka İstanbul Havalimanı tercih edilecekse, yine Havataş seçeneği ön plana çıkıyor.
Özel Ulaşım Araçları
Servisler
İstanbul Havalimanı’ndan İST-7 numaralı HAVAİST’e binerek Kavacık Köprüsü’ne gelmek yolculuğun ilk adımı olabilir.
Buradan 500T nolu İETT otobüsü kullanılarak bu kez Sabiha Gökçen istikametinde ilerlenmeli.
Pendik Esenyalı Sapağı’nda indikten sonra Sabancı Üniversitesi’ne ulaşabilmek için minibüsleri tercih etmelisiniz.
Taksi
İstanbul Havalimanı ile Sabancı Üniversitesi arasındaki süre özel araçla bir saati geçiyor. 600 TL’nin üzerinde bir taksi ücretine hazırlıklı olmakta fayda var.
Yolculuğun en azından Taksim’e kadarki bölümünü servisle yapmak tercih edilebilir.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Sabancı Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?
Sabancı Üniversitesi’ne ulaşmaya çalışan öğrenciler için en ideal yol; Sabiha Gökçen Havalimanı’nı kullanmak.
Bu iki destinasyon arasındaki mesafe oldukça kısa; bu durum da Sabancı Üniversitesi için kısıtlı olan ulaşım olanakları karşısında bir avantaj.
Toplu Ulaşım Araçları
Otobüs
Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan hareket eden E-10 Kadıköy otobüsleri ile Mustafa Karuşağı durağında inerek, Mustafa Karuşağı İlköğretim Okulu durağına yürüyerek buradan geçen C88 Orhanlı otobüsü ile kampüse ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca havalimanından SG-2 Taksim otobüslerini kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Bu otobüsler ile Çamlık durağında indikten sonra C88 Orhanlı otobüsüne binebilirsiniz.
Servisler
Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Viaport’a kadar taksi ile geçilerek buradan da Sabancı Üniversitesi’ne ait servislere binmek mümkün olabilir.
Taksi
Taksi ile trafik yoğunluğuna göre 30 dakikayı bulmayan Sabiha Gökçen Havalimanı-Sabancı Üniversitesi Tuzla Kampüsü transferi 70-80 TL olarak ücretlendiriliyor.
Esenler Otogarı’ndan Sabancı Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?
İstanbul’a otobüsle gelip Esenler Otogar’da inenler için Sabancı Üniversitesi’ne ulaşmanın çok çeşitli alternatifleri yok.
Toplu ulaşım ile çok fazla aktarma yapmak gerekiyor. Aynı zamanda yollarda çok uzun süre harcanıyor. Bunun yerine özel ulaşım araçları kullanılabilir.
Toplu Taşıma
Esenler Otogarı’nda yer alan M1B Yenikapı Metrosu’na binerek Marmaray’a aktarma yapabilir, buradan Marmaray-Gebze yönünü kullanarak İçmeler durağında inebilirsiniz.Tuzla Belediyesi otobüs durağından hareket eden 133P Akfırat otobüsleri ile Şekerpınar sapağında indikten sonra yaklaşık 20 dakika yürüyerek Sabancı Üniversitesi’ndesiniz.
Özel Ulaşım Araçları
Servisler
Otobüs firmalarının Sabiha Gökçen servislerini kullanmak pratik bir ulaşım biçimi olabilir. Bu sayede yalnızca Sabiha Gökçen ile okul arasında aktarma yapmak için servis ya da taksi kullanmak yeterli olur.
Her otobüs firmasında servis hizmeti olmadığı için, otobüs bileti satın alırken servisi olanlar arasından tercih yapılmalı.
Taksi
Esenler Otogarı ile Sabancı Üniversitesi’nin taksi ile ulaşım mesafesi 1 saat sürüyor.
Taksi ücretleri 450-500 TL gibi yüksek seviyelere kadar çıkabileceğinden en azından yolun bir bölümüne kadar servis kullanmakta fayda var.
Harem Otogarı’ndan Sabancı Üniversitesi’ne Nasıl Gidilir?
İstanbul’a otobüsle gelip Harem Otogar’da inenler Sabancı Üniversitesi’ne kolaylıkla ulaşım sağlayabilirler.
Toplu Taşıma
Harem Otogarı’na yürüyüş mesafesinde yer alan Harem otobüs durağından C319 Gebze otobüsleri ile Yemek Sitesi durağında inip, 133AK Tepeören Merkez otobüslerine binerek Şekerpınar Sapağı durağında inin. Bu duraktan Sabancı Üniversitesi’ne yaklaşık 20 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Harem Otogarı’ndan Kadıköy’e ulaşım sağladıktan sona, buradan Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastesi otobüs durağına giderek, duraktan geçen 20K Kazım Karabekir otobüslerine binebilirsiniz. Göztepe Köprüsü durağında indikten sonra yapmanız gereken E-11 Sabiha Gökçen Havalimanı otobüsleri ile Otoyol kavşağında imek ve KM18 Sabancı Üniversitesi otobüslerine aktarma yapmak.
Özel Ulaşım Araçları
Taksi
Harem Otogarı’ndan taksi ile Sabancı Üniversitesi’ne varmak isteyen yolcular yaklaşık olarak 280-300 TL gibi bir ücreti gözden çıkarmalı.