Seyahat Sigortası ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

0
1409

Seyahat etmek, yeni şehirler görmek, farklı kültürler tanımak için oldukça iyi bir fırsattır. Dünyanın yaşadığınız yerden ibaret olmadığını anladığınızda hayatı algılamanızda da farklılıklar oluşacak.

Seyahat etmek insanları geliştiren ve değiştiren bir eylem olsa da bu süre zarfında başınıza olumsuz olaylar gelebilir. Bagaj kaybı ve sağlık sorunları insanların en çok karşılaştıkları problemlerdir. Bu tip olayların seyahatiniz süresince size ayak bağı olmasını istemiyor, gelecek dönemde de hem maddi hem de manevi olarak etkilenmek istemiyorsanız, seyahat sigortası yaptırmanızı öneririz.

Seyahat sigortası yaptırmadan önce mutlaka bilinmesi gereken birkaç detay bulunuyor. Bu detaylar sayesinde kapsamlı ve geçerli bir seyahat sigortası yaptırabilirsiniz.

İlk olarak seyahat sigortanızı seyahate başlamadan önce yaptırmanız gerekiyor. Eğer yurt dışı sağlık sigortası yaptırıyorsanız, sigorta kapsamı gittiğiniz bölgeye ayak bastıktan sonra başlıyor. Seyahate başladıktan sonra prim ödemesi yapsanız dahi yaptıracağınız sigorta geçerli olmayacaktır. Bu nedenle dikkat edilmelidir.

Seyahat sigortalarında dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da gidilecek yere göre poliçe oluşturulmasıdır. Seyahat sigortaları genellikle yurt içi ve yurt dışı seyahatler olarak ikiye ayrılıyor. Yurt dışı seyahat sigortaları da kendi içerisinde Avrupa ve diğer dünya ülkeleri olmak üzere ikiye ayrılıyor. Gideceğiniz yere ve seyahatinizin süresine bağlı olarak prim ödemeleri farklılık gösterebiliyor. Ayrıca, poliçe özelinde oldukça az bir miktar olsa da prim ödemesi çıkabiliyor.

Seyahat sigortası yaptırmanın bir zorunluluk olduğunu unutmayın. Fakat özel sağlık sigortanız bulunuyorsa bunu seyahat sigortası yerine saydırabilirsiniz. Tabii bunun için özel sağlık sigortanızın kapsamları ve süresi önemlidir.

Özel sağlık sigortası olmayanlar yurt içi veya yurt dışı fark etmeksizin seyahat sigortası yaptırması gerekiyor. Seyahat sigortasının fiyatları, gideceğiniz yerde geçireceğiniz süreye göre hesaplanır.

Seyahat Sigortası Nedir?

Seyahat Sigortası

Gerçekleştirdiğiniz seyahat süresince geçerliliğini koruyan seyahat sigortaları, sağlık giderleri, ölüm, maddi zararların karşılanması ve sürekli sakatlık gibi teminatları kapsamaktadır.

Tabii bazı sigorta şirketleri, yukarıda yer alan teminatlara ek olarak bazı teminatlar da verirler. Bu ek teminatların bazıları, bagajınızın kaybolması sonucunda yaşayacağınız maddi zararın karşılanması, seyahatinizin iptal olması ya da gecikmesi durumunda yaşayacağınız zararın karşılanması şeklindedir.

Seyahat sigortası yaptırmanız durumunda gittiğiniz yerde yaşayabileceğiniz ani bir rahatsızlanma ya da kaza geçirme gibi durumlarda kaldırılacağınız hastanede yapılacak müdahale masrafları, gerekli görüldüğü takdirde yapılacak ameliyat masrafları ve reçete edilen ilaçların masraflarının tümü sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Eğer kaldırıldığınız hastanede müdahale için yeterli ekipman yoksa, başka hastaneye yapılacak nakil işlemini masrafları da yine sigorta şirketi tarafından ödenir.

Taburcu olduktan sonra hastane tarafından seyahatinize devam edemeyeceğiniz yönünde bir karar çıkarsa, poliçe kapsamına dahil etmeniz durumunda tüm dönüş masraflarınız da yine sigorta şirketi tarafınca karşılanır.

Tüm bunlara ek olarak seyahat sigortası kapsamındayken gittiğiniz yerde vefat etmeniz ya da sakat kalmanız durumunda, sigorta poliçesinde yazan tutar kapsamında kişinin kendisine veya ailesine tazminat ödenir.

Seyahat Sigortalarının Kapsamadığı Durumlar Nelerdir?

Seyahat Sigortası

Sigorta şirketlerinin her biri müşterilerine genel anlamda benzer poliçeler sunsalar da arada bazı farklılıklar olabiliyor. Bu nedenle seyahat sigortası satın almadan önce poliçede yazan şartları dikkatle okumanız gerekiyor.

Sigorta şirketlerinin birçoğunun poliçelerinde teminat göstermediği durumlar şu şekildedir;

Riskli Sporlar

Kayak, dalış, yamaç paraşütü, buz pateni gibi sporlar ‘ekstrem’ yani riskli sporlar kategorisinde yer aldığı için sigorta şirketleri poliçelerinde teminat göstermiyorlar. Mesela Uludağ’a kayak yapmaya gidiyorsanız, seyahat sigortası yaptırmanız hiçbir anlamı olmayacaktır. Çünkü kayak yaparken yaşayacağınız herhangi bir sakatlık durumunda sigortanız hiçbir şeyi karşılamayacaktır.

Böyle bir durumda yapabileceğiniz en mantıklı şey, kayağı veya yapacağınız diğer ekstrem spor ya da sporları kapsayan bir sigorta yaptırmanız olacaktır. Dilerseniz, riskli spor kategorisinde yer alan sporlardan hangisini yapacaksanız, o sporu poliçenize ekstra ücret ödeyerek ekletebilirsiniz.

Birkaç yıl öncesine kadar sigorta firmaları ek teminat yöntemini müşterilerine sunmasalar da geçtiğimiz yıllar içerisinde durum değişmiştir. Artık pek çok sigorta firmasında bu seçeneği bulabilirsiniz.

Seyahat İptali

Sigorta poliçelerinin neredeyse hepsinde seyahatin iptal olmasıyla ilgili maddeler yer alsa da genelde bu durum seyahatin iptal olacağı gerçeğini değiştirmiyor.

Bazı firmalar, keyfi olmasa da hastalık, sakatlık gibi durumlarda seyahatin iptalini karşılıyor. Bu nedenle seyahat sigortanızı bu tip firmalardan yaptırmanızda yarar var.

Tabii hastalığın tanımı da burada çok önemli. Siz ağır bir grip geçiriyorsunuzdur fakat poliçeniz yalnızca ölümcül hastalıkları kapsıyordur. Bu gibi bir durumda sigortanız hiçbir işe yaramayacaktır.

Kısacası poliçenizi imzalamadan önce okumanız oldukça önemlidir. Ayrıca, rezervasyonunuzu yaptırdıktan hemen sonra sigorta poliçenizi hazırlatmanız yararınıza olacaktır.

Hırsızlık ve Bagaj Kaybı

Birçok firmanın poliçesinde bagaj kaybıyla ilgili maddeler bulunsa da bu maddeler genellikle bagajınızın uçak ya da otobüs gibi taşıma araçlarında kaybolması durumunda devreye giriyor.

Otelde, restoran veya herhangi bir yerde bagajınızı kaybetmeniz durumunda polise gitmekten başka yapabileceğiniz hiçbir şey bulunmuyor. Çünkü poliçeniz, zararınızı karşılamıyor.

Bagaj kaybının yanı sıra firmanızın hırsızlık gibi durumlarda da zararınızı karşılayacağından emin olun. Özellikle yurt dışı seyahatlerinde, hiç tanımadığınız daha önce görmediğiniz bir yere gittiğiniz için, başınıza en kötüsü gelecekmiş gibi hazırlık yapmanız en iyisidir.

Bu nedenle hırsızlık ve bagaj kaybı konularında müşterilerini zarara uğratmayacak sigorta firmalarını tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.

Seyahat Sigortası Nereden Alınır?

Seyahat Sigortası

Seyahat sigortasının nereden alınacağıyla ilgili sorularla hemen her yerde karşılaşıyoruz. Aslında insanların önünde çok fazla seçenek bulunuyor. Fakat burada önemli olan size en uygun poliçeyi, düşük fiyatlarla satın almaktır.

En ayrıcalıklı seyahat sigortaları genellikle kredi kartlarının müşterilerine sunduğu ayrıcalıklara arasında yer alıyor. Bu nedenle seyahat sigortası yaptırmadan önce ilk olarak kredi kartınızın sizlere sunduğu ayrıcalıkları araştırmakla işe başlayabilirsiniz.

Seyahat sigortası yaptırmak isteyenler için, uçak bileti ya da otobüs bileti satın alırken veya turla seyahat edecek olanlar tur paketi satın alırken neredeyse hepsinde sigorta seçeneği sunuluyor.

Tabii bu poliçelerden herhangi birini satın almadan önce yukarıda yer alan maddeleri göz önünde bulundurmanız son derece önemlidir.

Büyük ölçekteki sigorta firmalarının neredeyse hepsi internet üzerinden müşterilerine poliçelerine sunuyorlar. Siz de kendinize en uygun poliçeyi buradan seçebilirsiniz.

Seyahat Sigortasına Eklenebilecek Teminatlar

Kaza sonucu vefat: Kaza sonucunda vefat durumuyla karşılaşılırsa, bu teminat sayesinde poliçede ismi yazan kişi, sigorta şirketinden daha önceden belirlenen tutar karşılığında tazminat alır.

Kaza sonucu kalıcı sakatlık: Sigorta sahibinin kaza sonucunda tam ya da kısmi olarak sakat kalması ve bu sakatlığın kalıcı olması durumunda poliçede belirtilen tutar ve sakatlığın derecesine göre sigorta yaptıran kişiye tazminat ödenir.

Seyahat süresince hastalanma ya da yaralanma gibi durumlarda hastaneye yapılacak nakil giderleri: Sigorta yaptıran kişi hastalanır ya da yaralanırsa, ambulans ve refakatçi doktora ödenecek ücretler sigorta firması tarafından karşılanır.

Acil ilaç getirilmesi ya da gönderilmesi: Sigorta yaptıran kişinin seyahat ettiği yerde doktor tarafından yazılan ilaç bulunmuyorsa, ilacın getirtilmesi ile ilgili masraflar sigorta firması tarafından karşılanır.

Seyahat sürecinde yaşanabilecek hastalık ya da yaralanma gibi durumlarda konaklama süresinin uzatılması: Sigorta yaptıran kişi hastalık ya da yaralanma gibi sebeplerden ötürü seyahat ettiği yerde gereğinden fazla kalması gerekirse, ikamet ettiği ve seyahat ettiği yerden hastaneye yapacağı yolculukların masrafları sigorta firması tarafından karşılanır.

Konaklama süresinin uzaması durumunda bir aile üyesinin hastanenin konumlandığı yere gitmesi: Sigorta yaptıran kişinin sağlık sorunlarından ötürü seyahat ettiği yerde gereğinden fazla konaklaması durumunda bir aile üyesinin hastanenin bulunduğu yere yapacağı yolculuk masrafları sigorta firması tarafından karşılanır.

Seyahat esnasında poliçe sahibi kişinin evinde yaşanabilecek hasardan dolayı geri dönüş masrafları: Sigorta yaptıran kişinin seyahati esnasında evinde meydana gelebilecek hırsızlık, yangın, patlama gibi durumlarda belirli bir zararın ortaya çıkması sonucunda poliçe sahibi kişinin geri dönüş masrafları sigorta firması tarafından karşılanır.

Seyahat esnasında aile üyelerinden herhangi birinin vefatı dolayısıyla yapılacak acil geri dönüş masrafları: Sigorta yaptıran kişinin seyahati esnasında yakın bir aile üyesini kaybetmesi durumunda geri dönüş için yapılacak yolculuk masrafları sigorta firması tarafından karşılanır.

Seyahat esnasında vefat eden kişinin cenazesinin yurda getirilmesi ve seyahat sürecinde beraber insanların geri dönüş organizasyonları: Sigorta yaptıran kişinin seyahat esnasında vefat etmesi durumunda cenazesinin yurda getirilmesiyle ilgili tüm masraflar sigorta firmasına aittir. Ayrıca, vefat eden kişiye eşlik edenlerin de geriye dönüşleri sigorta firması tarafından organize edilerek masrafları karşılanır.

Seyahat sırasında kaybolan bagajın bulunması durumunda sigorta sahibinin evine ya da seyahat için belirlenen varış yerine gönderilmesi: Sigorta yaptıran kişi seyahati sırasında bagajını kaybetmesi ve ilerleyen süreçte bagajın bulunması durumunda sigorta firması bagajı poliçe sahibinin evine ya da seyahat için belirlenen varış yerine gönderilmesini ilişkin tüm masraflar sigorta firması tarafından karşılanır.

Tarifeli uçuşlarda gecikmeli bagaj: Sigorta yaptıran kişinin acil kişisel ihtiyaçları, tarifeli uçuşlarda bagajın kaybolması ve 24 saat içerisinde bulunamaması durumunda, havayolu firmasının da kayıp raporuyla birlikte sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Seyahat Sigortası Kapsamındaki Ödemelerin Geri Alınması

Yurt dışında hasta olmanız durumunda sigorta firmanız, hastalığınıza ilişkin tedavi masraflarınızı karşılıyorsa, ilerleyen süreçte tedavi sürecinizi kanıtlar nitelikte belgelere ihtiyacınız olacak. Hastaneden veya doktordan alacağınız imzalı ve onaylı belgeleri iyi muhafaza etmeniz ve kaybetmemeniz bu nedenle son derece önemlidir.

Poliçede, sizden talep edilebilecek belgelerin ayrıntılı bir listesine yer verilecektir. Siz de hazırlığınızı bu belgeler kapsamında yapabilirsiniz.

Tüm belgelerinizi hazır ederek poliçede yer verilen şartlara uyum sağlamanız durumunda, sigorta şirketinize yazacağınız bir dilekçeyle birlikte belgeleri kargolayabilirsiniz. Tüm bu işlemler size yorucu geliyorsa, benzer adımları uygulayarak sigorta şirketine mail de gönderebilirsiniz.

Gerekli belgeleri sigorta firmasına gönderdikten sonra tek yapmanız gereken firmanın size dönüş yapmasını beklemektir. Eğer belgelerinizde bir eksiklik ya da teknik bir aksaklık yaşanmazsa sigorta firması, tedavinize ilişkin tüm masrafları karşılayacaktır. Bu nedenle belgelerinizin resmi ve onaylı olmasına ve eksik belge olmamasına dikkat edin.

Yurt Dışında Geçirilen Kaza Sonucu Sigortadan Nasıl Tazminat İstenir?

İlk olarak kendiniz için en doğru sigortayı seçmeniz oldukça önemlidir. En ucuz olanı seçmek yerine ihtiyaçlarınızı en iyi karşılayanı seçmeniz sizin yararınıza olacaktır.

Ayrıca kayak, buz pateni, jet ski gibi tehlikeli sporlarla uğraşacaksanız, poliçenize bu konuda ekstra maddeler koydurmanız gerekir.

Son olarak, seyahate çıkmadan önce herhangi bir sağlık sorununuz varsa mutlaka sigorta firmasına bildirin. Çünkü poliçeniz, mevcut sağlık sorununu karşılamıyor olabilir.

En önemlisi de yurt dışında olduğunuz süre boyunca başınıza gelebilecek her türlü soruna karşı sigorta belgelerinize kolayca ulaşabileceğiniz emin olun.

Eğer bir kazaya karışmanız durumunda ne yapacağınızı harfiyen planlamanız ve bu plana sadık kalmanız zor olsa da birkaç basit önlem alarak sigorta firmasından tazminat talep etme sürecini avantajınıza çevirebilirsiniz.

İlk olarak, fotoğraf ve video çekip olayın görgü tanıklarıyla konuşmanız, delil toplama açısından önemlidir. Sigorta firması, direkt olarak görgü tanıklarıyla konuşmak isteyebileceği için, kendilerinin iletişim bilgilerini de almanız yararınıza olacaktır. Ayrıca, satın aldığınız her türlü ürün ve hizmetin fişini mutlaka saklayın.

Kaybedilen ya da çalınan eşyalarınızla ilgili 24 saat içerisinde polise müracaat etmeniz gerekir. Mümkün olmadığı durumlarda ise yetkili biriyle iletişime geçilmelidir. Polisin eşyalarınızı bulup bulmaması önemli değildir. Sigorta firması polisten, talebinizi işleme almak için bir polis raporu ya da suç referans numarası isteyecektir.

Tıbbi müdahalenin gerektiği durumlarda, eğer mümkünse tedaviye başlamadan önce sigorta firmasıyla iletişime geçin. Farklı poliçeler, farklı teminat dereceleri içerir. Bu nedenle, tedaviye başlamadan önce poliçenizin neleri karşıladığını öğrenmeniz ve tedavi hakkında firmadan onay almanız oldukça önemlidir.

Tedavinin ardından en kısa sürede sigorta firmasının müşteri hizmetlerini arayın ve talebinizin karşılanabilmesi için hangi belgelere ihtiyaçları olduğunu öğrenin. Ayrıca, kaza için teminat altında olup olmadığınızı da sorun.

Kazadan birkaç gün sonra sigorta firmasıyla iletişime geçmemeniz durumunda genellikle başvurular reddedilir. Bu nedenle en kısa sürede sigorta firmasıyla görüşmek önemlidir.

Sigorta firmasıyla yapılacak görüşmede sizden kaza bilgileri istenecektir. Daha sonra ise doldurmanız için size tazminat talebi formu gönderilir. Bu noktada sigorta firması, kazayla ilgili delilleri göndermenizi talep edecektir. Polis raporlarını, çektiğini fotoğraf ve videoları, biriktirdiğiniz fişleri sigorta firmanıza gönderebilirsiniz.

Sigorta firmasının yapacağı değerlendirmenin ardından herhangi bir sorunla karşılaşılmadığı takdirde poliçede yazan tutar, birkaç gün içerisinde sigorta yaptıran kişinin hesabına yatırılır. Aksi durumlarda ise tazminat talep eden kişiyle iletişime geçilerek tazminat talebinin neden reddedildiğiyle alakalı bilgilendirme yapılır.

Seyahat Sigortası ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Seyahat sigortası süresi neye göre belirlenir?

Seyahat sigortanızı seyahate çıkmadan önce yaptırmanız gerekir. Sigortanızın başlangıç tarihini seyahate çıkacağınız gün olarak belirleyip, bitiş tarihini de ikamet ettiğiniz yere dönüş tarihinize göre belirlemelisiniz. Seyahat sigortanızı seyahatiniz kaç gün sürecekse ona göre ayarlamalısınız.

Seyahat Sigortası Yaptırmak İçin Yaş Sınırı Bulunuyor mu?

18 yaşında üzerinde olan her birey kendi seyahat sigortasını yaptırmak zorundadır. 18 yaşın altındaki bireyler ise, beraber seyahat ettiği 18 yaş üzeri kişinin seyahat sigortası olması koşuluyla sigorta yaptırılmış sayılırlar.

Erasmus Öğrencileri İçin Seyahat Sigortası Nasıl Yapılır?

Yurt dışında göreceğiniz eğitim süreci boyunca karşılaşabileceğiniz herhangi bir soruna karşı sizleri güvence altına alan, yurt dışında başınıza gelebilecek herhangi bir kaza sonucu tedavi masraflarınızı karşılayan bir sigorta türüdür. Bu tip poliçelerde sigorta süresi, öğrencinin eğitim sürecine göre 3 ay, 6 ay ya da 1 yıl olabilir.

Seyahat Sigortası İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Seyahat sigortası yaptırmak için bireyler herhangi bir belgeye ihtiyaç duymazlar. Seyahat edeceğiniz tarih, bölge ve TC kimlik numaranızla seyahat sigortanızı yaptırabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız