Dünya üzerinde gizemini koruyan önemli yerlerden bahsedildiğinde, ilk akla gelenlerden biri Stonehenge olur.
Göbeklitepe keşfedilene kadar Stonehenge insanlığın varlığına dair en eski semboldü.
Ne amaçla ya da nasıl yapıldığı hala tam olarak bilinmemekte ve gizemini korumaya devam etmektedir. Bu gizemli ve büyüleyici yapıyla ilgili bilinmesi gereken bilgileri sizler için derledik.
İçindekiler
Stonehenge Nerede?
Stonehenge anıtı, İngiltere’nin başkenti Londra’nın 130 kilometre batısında bulunur.
Salisbury’e daha yakındır.
Stonehenge Nasıl Yapılmıştır?
Stonehenge eski İngilizce’de “Asılı Taşlar” manasına gelir.
Searsen ve Linten olarak iki ayrı gruba ayrılan 30 büyük taştan oluşan bir yapıdır. Searsen taşların her biri 26 ton ağırlığında ve 3 metreyi aşkın boya sahiptir. Linten taşlar ise; 6 ton ağırlığındadır ve yatay şekilde yerleştirilmiştir.
Tüm bu taşların yapay yöntemlerle şekillendirilerek inşa edildiği biliniyor. Hatta jeologlara göre bu taşların hiçbiri tek bir yere ait değil; farklı bölgelerden getirilmiş olma ihtimalleri yüksek. Bu da Stonehenge’in gizemini arttıran detaylardan biri.
Son dönemdeki araştırmalara göre de bu taşların domuz yağı ile yağlanmış kızaklarla taşındığı iddiası ortaya atıldı. Stonehenge yakınında bulunan Durrington Walls’ta bulunan çanak çömlek parçaları ile üzerlerindeki yağ kalıntılarından yola çıkarak bu varsayıma ulaşıldı. İnsanların kızaklar aracılığıyla taşları nispeten daha rahat ve kolay taşımış olacaklarını düşünüyorlar.
Fakat kimi arkeologlar da bahsedilen çanakların boyutlarından dolayı yemek pişirmek için kullanılmış olacağını düşünüyor.
Stonehenge Ne Zaman Yapılmıştır?
Araştırmalara göre M.Ö. 3100 yılında yapıldığı düşünülüyor. Fakat şimdiki görünümüne kavuşmasının M.Ö. 2100 yılına denk geldiği söyleniliyor.
Günümüzden 5000 yıl öncesine kadar uzanan bir süreden beri mezarlık olarak kullanılan alan, 3000 yıl öncesinde İngiltere’nin en büyük mezarlığıydı.
Stonehenge’in Gizemleri
- Yapıldığı dönem göz önünde bulundurulunca gerçek bir mühendislik harikası olduğu düşünülüyor.
- Uzun yıllar süren araştırmalar sonunda güneş ve ayın hareketlerinin Stonehenge içindeki yansımaları keşfedilmiştir. 21 Haziran yaz dönümü ve 21 Aralık kış dönümünde güneşin batışları tam bu yapının merkezine denk geliyor. Bu sebeple; Stonehenge’in güneş ya da ay tapınağı, yıldız takvimi için gözlem ve çalışma alanı, ölü ataların mabedi veya şifa merkezi gibi amaçlar için inşa edildiği düşünülüyor.
- İlginç bir bilgi daha var ki; o da İrlanda’da aynı zamanlarda inşa edilen Newgrange Anıtı‘nın merkezine yaz ve kış dönümlerinde güneşin doğuşlarının denk gelmesi. Araştırmacılar, bu iki yapı arasında bir bağlantı olabileceğini düşünüyor.
- Bazı araştırmacılara göre, Stonehenge’in sadece tapınak görevi görmüş olma ihtimali var. Bazı araştırmacılar da Paganlar tarafından kurban ayinleri için buranın inşa edildiğini düşünüyor.
- Rivayetlerden biri Merlin ve çevresindeki topluluk tarafından bu yapının inşa edilmiş olmasıdır. Merlin’in hayatta olduğu döneme denk gelmese dahi, bu rivayete inanan veya inanmak isteyen çok sayıda insan bulunuyor.
- Mısır’daki Gize Piramitleri ile aynı dönemlerde yapılmış olması ve tıpkı piramitler gibi yapımının gizemini koruması Stonehenge’in göze çarpan özelliklerinden biri.
- Gizem ve güç sembolü olduğu ileri sürülen yapı, insanlık için büyük önem teşkil ediyor ve vatanı olan İngiltere’nin de ulusal ikonlarından biri.
- Yakın zamandaki araştırmalara göre; Stonehenge’in, Britanya’daki en eski ve büyük çaplı kutlamaların merkezi olduğu tespit edildi. Arazide bulunan domuz kemikleri üzerinde yapılan incelemeler sonucunda; yüzlerce kilometre uzaktan gelen insanların beraberlerinde domuzları da getirdiği ve belki de dünyadaki ilk Pan-İngiliz etkinliklerini düzenledikleri düşünülüyor.
Stonehenge Ziyarete Açık Mıdır?
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olan Stonehenge, ziyaretçiye açıktır.
Her gün 09.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Bir çember içine alınmış olan Stonehenge’in alanına girmek ve taşlara dokunmak yasak. 2 ila 5 metre uzaklıkta bir alandan görebilirsiniz.
Buraya kadar gelmişken, yakınlarında bulunan ve İngiltere’nin en eski Salisbury yerleşim alan olan Eski Sarum kentini ve orada bulunan katedrali de ziyaret edebilirsiniz. Her iki bölgeyi detaylı şekilde gezmek için ortalama 4-5 saat zaman ayırmanız gerektiğini söyleyebiliriz.
Eski Sarum kenti ve katedrale herhangi bir giriş ücreti ödenmemektedir. Stonehenge giriş ücretleri ise; yetişkinler için 21.50 £, çocuklar için 12.90 £ değerindedir. Sadece Stonehenge için de önemli bir tarih olan 21 Haziran günü girişler ücretsizdir.
Stonehenge Anıtı’na Nasıl Gidilir?
Stonehnge’e gitmek için Londra ya da Salisbury’den hareket edilebilir. Londra’dan araç kiralayarak ya da tur otobüsleriyle gidebilirsiniz. Yolculuğunuz ortalama 1.5 saat sürecektir.
Salisbury’den gitmek için Salisbury tren istasyonunun önünden kalkan Stonehenge otobüslerini kullanabilirsiniz. 15-20 dakika süren bir yolculuk sonunda Stonehenge’e ulaşmanız mümkün.