Tekirdağ Nerede, Tekirdağ’a Nasıl Gidilir?

0
1895

Ülkemizin Marmara Bölgesi’nde yer alan şehirlerinden birisi olan Tekirdağ, antik dönemlerden beri farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış. 

Hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Tekirdağ’da görülmeye değer yerler arasında Tekirdağ Şehitler Abidesi, Atatürk Evi, Namık Kemal Evi, Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Rakoczi Müzesi, Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ve Hora Feneri yer alır.

Şehirdeki gezi planınızı yapmadan önce Tekirdağ gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi veren yazımızı okuyabilirsiniz. 

Tekirdağ’da nereleri gezeceğinizi belirlediyseniz, gelin şehre nasıl ulaşacağınızı anlatalım.

Tekirdağ Hangi Bölgede?

Tekirdağ Marmara Bölgesi’nin Trakya yakasında yer alıyor. Tekirdağ’ın topraklarının tamamı Avrupa kıtasında bulunuyor. 

Tekirdağ’ın Kaç İlçesi Vardır?

Tekirdağ’da merkez ilçe Süleymanpaşa ile birlikte 11 adet ilçe bulunuyor. Diğer ilçelerin isimleri ise Çorlu, Çerkezköy, Şarköy, Marmara Ereğlisi, Saray, Malkara, Hayrabolu, Muratlı, Ergene ve Kapaklı.

Tekirdağ Nerede?

Tekirdağ Marmara Bölgesi’nin Ergene Bölümü’nde konumlanıyor. Tekirdağ’ın kuzeyinde Kırklareli ve Karadeniz, güney ve güneybatısında Çanakkale, doğusunda İstanbul, batısında Edirne, güneydoğusunda ve güneyinde ise Marmara Denizi’nin kıyı şeridi bulunuyor. Şehrin deniz seviyesinden yüksekliği ise 37 metre.

Tekirdağ’ın Nüfusu Kaçtır?

2021 yılındaki kayıtlara göre Tekirdağ nüfusu 1 milyon 113 bin 400 kişi. Ülkemizin en kalabalık yirmi ikinci şehri olan Tekirdağ ilinde kilometrekareye 176 insan düşüyor.

Tekirdağ’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’nin her yerinden Tekirdağ’a ulaşabilirsiniz. Bulunduğunuz yere bağlı olarak şehre gitmek için karayolu, havayolu, demiryolu ve deniz yolu araçlarını kullanabilirsiniz.

Konum olarak yakın olması sebebiyle Tekirdağ’a Marmara ve Ege Bölgelerinden ulaşmak çok daha kolay.

Tekirdağ’a Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Komşu il Edirne ile Tekirdağ arasında 142 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Özel araç ile şehre yolculuk ortalama 1 saat 45 dakika sürüyor. Edirne’den Tekirdağ’a özel araçları ile yola çıkanların Avrupa Otoyolu / O-3 ve E80 güzergâhını takip edip Lüleburgaz’dan geçmeleri gerekiyor.

İstanbul’a sadece 144 kilometre mesafedeki Tekirdağ’a özel araç ile yolculuk 2 saatte tamamlanıyor. Avrupa Otoyolu / O-3 ve E84 rotası üzerinden yapılan yolculukta, Büyükçekmece ve Marmara Ereğlisi’nin ardından şehir merkezine ulaşılıyor. 

İzmir’e 390 kilometre uzaklıktaki Tekirdağ’a  O-5 üzerinden ulaşım sağlanıyor. İzmir’den Tekirdağ’a özel araç ile yolculuk, Bandırma – Tekirdağ arabalı feribotunun kullanımı ile 5 saat sürüyor. Bu rota üzerinde ücretli geçişler bulunuyor.

Ankara ile Tekirdağ arasında 595 kilometre bulunuyor. Özel araç ile ortalama 7 saat süren yolculuk Sakarya, Gebze ve İstanbul’dan geçilerek O-4 üzerinden tamamlanıyor.  

Tekirdağ’a Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Ülkemizin her noktasında otobüs bileti bulabileceğiniz Tekirdağ Otogarı, şehir merkezine sadece iki kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Uygun fiyatlı Tekirdağ otobüs biletleri için obilet.com internet adresini ziyaret edebilir veya Obilet mobil uygulamasını kullanabilirsiniz.

Edirne ile Tekirdağ arasında İstanbul Seyahat otobüs firması hizmet veriyor. Edirne – Tekirdağ otobüs yolculuğu yaklaşık iki saat sürüyor. 

İstanbul’dan Tekirdağ’a otobüs ile yolculuk yapmak ortalama 2 saatte tamamlanıyor. Farklı otobüs firmalarından satın alabileceğiniz 

İzmir ile Tekirdağ arasındaki otobüs yolculuğu ortalama 8 saat sürüyor.

Ortalama 9 buçuk saat süren Ankara – Tekirdağ otobüs yolculuğu için Metro, Pamukkale, Kamil Koç ve İstanbul Seyahat otobüs firmalarından birisini tercih edebilirsiniz. 

Tekirdağ’a Uçak ile Nasıl Gidilir?

Çorlu ilçesinde bulunan Tekirdağ Çorlu Atatürk Havalimanı ilçe merkezine 15 kilometre, il merkezine ise 60 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. İlçenin doğusundaki havalimanı 1998 yılından beri hizmet veriyor. 

Havalimanından Tekirdağ’a direkt olarak giden otobüsler bulunmuyor. Bu yüzden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen 13 numaralı Havalimanı – Çorlu Otogarı toplu taşıma otobüsleri ile ilçe merkezine gidebilirsiniz. Çorlu’dan Tekirdağ’a her yarım saatte bir hareket eden ilçe minibüsleriyle ulaşabilirsiniz.

Tekirdağ Çorlu Atatürk Havalimanı’ndan Tekirdağ’a direkt olarak gitmek isteyenler taksi, özel transfer ve araç kiralama seçeneklerini kullanabilirler. 

Tekirdağ’a sadece Ankara’dan direkt uçuşlar bulunuyor. Tekirdağ ile Ankara arasında Pegasus Havayolları hizmet veriyor. 

İstanbul’dan Tekirdağ’a uçmak için Ankara Esenboğa Havalimanı’nda aktarma yapmak gerekiyor. Uçuş süresi aktarmanızın zamanına bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

İzmir ile Tekirdağ arasını havayolu ile gitmek isteyenlerin de Ankara’da aktarma yapması gerekiyor. 

Tekirdağ’a Tren ile Nasıl Gidilir?

Ülkemizin her yerinden olmasa da İstanbul’dan Tekirdağ’a tren ile ulaşmak mümkün. Tren biletlerinizi satın almak için tıklayınız.

İstanbul Halkalı istasyonundan kalkan Halkalı – Çerkezköy, Halkalı – Uzunköprü ve Halkalı – Kapıkule tren hatları ile Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesine ulaşabilirsiniz. 

Tekirdağ’dan 64 kilometre uzaklıktaki Çerkezköy’den il merkezine giden otobüsler ve minibüsler bulunuyor. Çerkezköy – Tekirdağ otobüs yolculuğu 50 dakika sürüyor.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine de tren seferleri bulunuyor. Halkalı – Uzunköprü ve Halkalı – Kapıkule tren hatlarını kullanarak Çorlu’ya yolculuk edebilirsiniz. Halkalı’dan Çorlu’ya tren ile gitmek 1 saat 54 dakika sürüyor. Çorlu, Tekirdağ il merkezinden 40 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Çorlu’dan Tekirdağ’a ulaşmak için otobüs firmalarının seferlerini inceleyebilirsiniz.

Tekirdağ’a Feribot ile Nasıl Gidilir?

Yılın belirli zamanlarında Avşa Adası ve Marmara Adası’ndan Tekirdağ’a feribot seferleri düzenleniyor. Deniz yolculuğu yaparak şehre ulaşmak isteyenler bu seferlerin detaylarına Erdek-Tekirdağ Feribot Seferleri internet adresinden ulaşabilirler.

Tekirdağ’da Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Şehir içi ulaşımda otobüs, minibüs ve taksilerin kullanıldığı Tekirdağ’da, toplu taşıma işlemleri için Tekirdağ Tekkart ismindeki akıllı kart kullanılıyor. Tekirdağ Tekkart hakkında detaylı bilgi almak için ilgili blog yazımızı okuyabilirsiniz. 

Tekirdağ’da tüm toplu ulaşım hizmetleri Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı TEKULAŞ (Tekirdağ Ulaşım A.Ş.) tarafından yürütülüyor. Şehir içi otobüs hatları, sefer saatleri ve toplu taşıma ile ilgili detaylı bilgiye Tekulaş‘ın internet adresinden ulaşabilirsiniz.

Tekirdağ’a Ne Zaman Gidilir?

Tekirdağ’ın kıyı kesiminde Akdeniz iklim tipinin özellikleri görülürken, iç kısımlarda ise karasal iklim özellikleri belirgin. Marmara bölgesinde hâkim olan bu iklim tipi Marmara iklimi olarak adlandırılıyor. 

Hem Marmara hem de Karadeniz’e kıyısı olan Tekirdağ’ı yılın her zamanı ziyaret edebilirsiniz. Tekirdağ’ın plajlarında keyif yapmak isteyenler yaz mevsimini tercih etmeliler. Tekirdağ’ın en güzel plajlarını listelediğimiz blog yazımız keyifli bir deniz tatili yapmanız için faydalı olacaktır. 

Kültür gezisi yapmak için şehre gelecekler içinse ilkbahar ve sonbahar mevsimini öneririz. Bu sayede yaz aylarındaki kalabalık olmadan Tekirdağ’ın güzelliklerini keşfe çıkabilirler.  

Tekirdağ’da Ne Yenir?

Tekirdağ denilince akla ilk başta köfte gelse de bu güzel şehir bünyesinde daha birçok leziz yemek barındırıyor. Damat paçası, sini mantısı, kandilli mantı, Tekirdağ peynir helvası, Hayrabolu tatlısı, cizleme ve burma sucuk bunların başında geliyor. Detaylar için Tekirdağ Lezzetleri yazımıza mutlaka bakmalısınız.

Tekirdağ Lezzet Durakları yazımız sizlere Tekirdağ’ın yöresel lezzetlerini nerelerde yemeniz gerektiği hakkında fikir verebilir. 

Yazımızı bitirirken mecerasever okuyucularımıza Şarköy ilçesine bağlı Uçmakdere bölgesinde yamaç paraşütü veya uçurtma sörfü yapabileceklerini iletmek isteriz.

Plajları, tarihi yerleri ve birbirinden lezzetli yemekleri ile kalbimizde ayrı bir yer edinen Tekirdağ’da keyifli zamanlar geçirmeniz dileğiyle. 

Önceki İçerikGörünce Arabayı Sağa Çektiren Türkiye’nin En Güzel Seyir Terasları
Sonraki İçerikŞanlıurfa Nerede, Şanlıurfa’ya Nasıl Gidilir?
Tuğba Dursun Usal
1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız