Tarihi ve doğal güzellikleri ile ön planda olan Tunceli, çağlar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış.
Pertek Kalesi, Mazgirt Kalesi, Tahar (Yusuf Ziya Paşa) Köprüsü, Koç-Koyun Biçimli Mezar Taşları şehirde görülmesi gereken yerlerden. Tunceli Gezi Rehberi yazımızı okuyarak bu güzel yerler hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Munzur Vadisi Milli Parkı, Munzur Çayı ve Munzur Gözeleri Tunceli’deki doğal güzelliklerin başında geliyor. Şehirde bulunan Til Höyüğü, Gelin Odaları ve Mağaraları, Anıt Çınar Ağacı ve Dereova Şelalesi de görülmeye değer.
Yöreye özgü kültürü ile sarmalanacağınız Tunceli hakkındaki bilgileri kalemimiz döndüğünce sizlere aktaralım.
Tunceli Hangi Bölgede?
Tunceli ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde yer alıyor. Tunceli, 38 derece 19 dakika ve 40 derece 26 dakika Doğu Boylamları ile 39 derece 36 dakika ve 38 derece 46 dakika kuzey enlemleri arasında bulunuyor.
Tunceli’nin Kaç İlçesi Vardır?
Tunceli’nin merkez ilçe ile birlikte olmak üzere 8 ilçesi bulunuyor. Bu ilçeler Merkez, Çemişgezek, Hozat, Mazgirt, Nazımiye, Ovacık, Pertek ve Pülümür olarak adlandırılıyor.
Tunceli Nerede?
Tunceli’nin kuzeyinde ve batısında Munzur Dağları ile Karasu Nehri, doğusunda Bingöl Dağları ve Peri Suyu, güneyinde ise Keban Baraj Gölü bulunuyor. Şehir doğuda Bingöl ve Elazığ, güneyde Elazığ, batı ve kuzeyde Erzincan illeri ile komşu.
Fırat Havzası içerisinde konumlanan Tunceli, coğrafyası sebebi ile oldukça yüksek bir bölgede konumlanıyor. Şehrin deniz seviyesinden yüksekliği 940 metre.
Tunceli’nin Nüfusu Kaçtır?
Tunceli ülkemizin en az nüfuslu ili olarak karşımıza çıkıyor. Tunceli nüfusu 2021 yılında TÜİK tarafından yapılan incelemeye göre 83 bin 645 kişi olarak kayıtlara geçmiş. Tunceli Merkez şehirdeki en kalabalık ilçe iken nüfusu en az olan ilçe ise Nazımiye.
Tunceli’nin yüz ölçümü 7 bin 582 kilometrekare olduğu için, şehirde kilometrekare başına 11 insan düşüyor.
Tunceli’ye Nasıl Gidilir?
Tunceli’ye kara yoluyla ve hava yoluyla ulaşabilirsiniz. Kara yolu ulaşımlarını özel aracınız veya şehre giden otobüsler ile sağlayabilirsiniz. Şehrin Pertek ve Çemişgezek ilçelerine Elazığ’dan feribot ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Gelin size yolculuk detaylarını aktaralım.
Tunceli’ye Özel Araç ile Nasıl Gidilir?
Tunceli, Doğu Anadolu’nun kuzey ve güneyini birbirine bağlayan Erzincan – Elazığ kara yolu üzerinde yer alıyor. Şehre kara yolu ile gelmek isteyenler bu yolu kullanabilirler.
Ankara ile Tunceli arasında yaklaşık olarak 817 kilometre bulunuyor. Ankara’dan Tunceli’ye özel araç ile yolculuk ortalama 10 saatte tamamlanıyor. Ankara, Kırıkkale, Sivas ve Erzincan rotasını takip ederek Tunceli’ye ulaşılıyor.
İstanbul ile Tunceli arası 1173 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. İstanbul’dan Tunceli’ye özel araçları ile gidecek olanların Sakarya, Bolu, Merzifon, Amasya ve Erzincan güzergâhını takip etmeleri gerekiyor. İstanbul – Tunceli arası özel araç ile yolculuk ortalama 14 saat sürüyor.
Komşu il Erzincan ile Tunceli arasında yaklaşık olarak 161 kilometre mesafe bulunuyor. Üzümlü, Fırat ve Tunceli rotasında devam eden yolculuk, ortalama 2 buçuk saatte tamamlanıyor.
Tunceli’ye Otobüs ile Nasıl Gidilir?
Ülkemizin her yerinden Tunceli’ye otobüs seferi bulunuyor. Bulunduğunuz şehirden Tunceli’ye giden otobüs firmalarını ve otobüslerin hareket saatlerini detaylı bir biçimde görmek ve uygun fiyatlı otobüs bileti satın almak için obilet.com internet adresini kullanabilir veya cep telefonunuza Obilet mobil uygulamasını indirebilirsiniz.
Ankara’dan Tunceli’ye Can Dersim Tunceliler Turizm firmasının otobüs seferleri bulunuyor. Ankara – Tunceli otobüs yolculuğu ortalama 13 saatte tamamlanıyor.
İstanbul ile Tunceli arasında Tunceli Mavi Tur ve Can Dersim Tunceliler Turizm firmalarının otobüsleri sefer yapıyor. İstanbul – Tunceli arası otobüs ile yolculuk ortalama 17 buçuk saat sürüyor.
Elazığ – Tunceli otobüs yolculuğu ortalama 2 saat sürüyor.
Tunceli’ye Uçak ile Nasıl Gidilir?
Tunceli’de havaalanı bulunmadığı için en yakın havaalanı olan Elazığ Havaalanı’na uçabilirsiniz. Elazığ ile Tunceli arası ortalama 80 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Elazığ Havalimanı ile Tunceli arasında ulaşım hizmeti veren VİP Tunceliler firmasının ulaşım hizmetlerini kullanabilirsiniz.
Elazığ Havalimanı dışında Erzincan Havalimanı da Tunceli’ye ulaşım için tercih ediliyor. Erzincan Havalimanı’ndan Tunceli’ye taksi veya VIP hizmet veren araçlar ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca havalimanından araç kiralama hizmeti almanız da mümkün.
Bingöl Havalimanı da Tunceli’ye yaklaşık 140 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Tunceli’ye gitmek için bu havalimanına uçmak da mümkün.
Bulunduğunuz şehirden hangi havalimanına direkt uçuş bulunuyorsa onu tercih edebilirsiniz.
İstanbul’dan Elazığ ve Erzincan Havalimanı’na direkt uçuşlar Anadolu Jet, Pegasus ve Türk Hava yolları tarafından gerçekleştiriliyor. İstanbul – Elazığ ve İstanbul – Erzincan uçuşu 1 saat 50 dakika sürerken uçak biletleri 670 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. İstanbul’dan Bingöl Havalimanı’na uçuşlar ise ortalama 2 saat sürüyor.
Ankara ile Elazığ ve Erzincan Havalimanı arasında Anadolu Jet firmasının direkt uçuşları mevcut. Ankara – Elazığ ve Ankara – Erzincan uçuşu 1 saat 10 dakika sürüyor. Ankara’dan Bingöl Havalimanı’na ise haftanın belli günlerinde Türk Hava Yolları firmasının direkt uçuşu bulunuyor. Ankara – Bingöl uçuşu 1 saat 25 dakika sürüyor.
İzmir’den Elazığ Havalimanı’na Pegasus Havayolları’nın direkt uçuşları bulunuyor. İzmir – Elazığ uçuşu 1 saat 50 dakikada tamamlanıyor. İzmir ile Erzincan ve Bingöl Havalimanı arasında direkt uçuş bulunmuyor. Buraya gelecek olan kişiler Ankara Esenboğa veya İstanbul Havalimanı üzerinden aktarma yapabilirler.
Tunceli’ye Feribot ile Nasıl Gidilir?
Pertek ve Çemişgezek ilçeleri ile Elazığ arasında Keban Baraj Gölü üzerinden feribot seferleri yapılıyor. Pertek yakasındaki feribot seferlerinin saatlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Çemişgezek yakasındaki feribotların güncel çalışma saatleri için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.
İnternet bağlantılarında bulunan telefon numaralarını arayarak feribot seferleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Tunceli’de Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?
Tunceli’de şehir içi ulaşımda belediye otobüsleri ve minibüsler kullanılıyor. Tunceli Belediyesi tarafından işletilen belediye otobüslerinin hafta içi ve hafta sonu çalışma saatlerine resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Tunceli içerisinde taksi kullanarak ulaşmak istediğiniz yere gidebilirsiniz. Güncel taksi ücretini hesaplamak için Taksi Ücreti Hesaplama internet adresinden faydalanabilirsiniz.
Tunceli’ye Ne Zaman Gidilir?
Tunceli’de karasal iklim hüküm sürüyor. Şehirde yaz mevsimi kısa sürerken uzun kışlar yaşanıyor. Yaz ayları sıcak ve kurak, kışlar ise çok soğuk ve yağışlı geçiyor.
Tunceli’yi ziyaret etmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar mevsimi olarak karşımıza çıkıyor. Şehirde gündüz ile gece arasındaki sıcaklık farkı çok fazla olduğu için yanınıza sizi sıcak tutacak giysiler almayı unutmayın.
Tunceli’de Ne Yenir?
Döğme Çorbası, İmam Çorbası, Babiko, Şir, Dersim Kömbesi, Bişi, Haşıl, Mumbar Dolması ve Gulik gibi ilginç isimlere sahip olan Tunceli yöresel lezzetleri damakta şahane bir tat bırakıyor.
Tunceli’ye özel yemekleri yerinde yemek de çok önemli. Şehirde bu lezzetleri denemek için gitmeniz gereken Tunceli restoranlarını sizler için derledik.
Tunceli’de Nerede Kalınır?
Şehirde Turizm Bakanlığı’ndan İşletme Belgeli 4 adet konaklama tesisi bulunuyor. Bu işletmelerden 4 yıldızlı Grand Şaroğlu Otel ve Royal Demir Butik Otel, Tunceli merkezde konumlanıyor. Ovacık ilçe merkezinde bulunan Dersim Pansiyonu 36 adet yatak kapasitesi ile hizmet veriyor. Tunceli ilçe merkezindeki Çiftlik Evi’nin yatak kapasitesi ise 10.
Tunceli’de Belediye İşletme Belgesine sahip olan 2 adet konaklama tesisi mevcut.
Bu tesislerin toplam yatak kapasitesi 69 iken Pertek ilçesinde bulunan otelin yatak kapasitesi 50.
Otellerin yatak kapasiteleri biraz az olduğu için herhangi olumsuz bir durum ile karşılaşmamak adına şehre gitmeden önce otel rezervasyonunuzu yaptırmanızı öneririz.
Hepinizin keyifli bir Tunceli seyahati geçirmenizi dileriz.