Son zamanlarda sürekli dilden dile dolaşan şehir haline gelen Kars’ın sanki yeni keşfedilmiş bir ada gibi mutlulukla karşılanması, köklü geçmişini değiştirmiyor.
Barındırdığı güzellikler ve buram buram tarih kokan bu unutulmaz şehre bir gezi yapmaya ne dersiniz?
İster son akım Kars Doğu Ekspresi ister uzun uzadıya bir otobüs/taksi seyahati ile ulaşacağınız bu kentte bakalım sizi neler bekliyor. Haydi, buyurun Doğu’nun incisine ziyarete.
İçindekiler
Kars’ta Gezilecek Yerler
Gezmeye doyulamayacak, soğuk havalara karşı dimdik duran sıcacık insanları ile bu şehirde görmeniz gereken şahane yerlerden bazılarını sizler için listeledik.
Ani Harabeleri
2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Ani Antik Kenti, Kars’taki ilk gezi durağınız olsun. Ani Harabaleri, Türkiye’deki tarihi güzelliklerin belki de en önemlilerinden.
Zamanında Kafkasya ve Anadolu arasında bir kapı görevini üstlenen bu tarihi yerde 5 km uzunluğunda surlar, camiler, kiliseler ve katedraller göreceksiniz.
Ani Harabeleri’ni haritada görüntülemek için tıklayınız.
Çıldır Gölü
Özellikle kış aylarına buz kalınlığı 1 metreye ulaşınca üzerinde atlar ve kızaklar ile dolaşılabilen bu gölde, buz içinden balık avlama keyfine erişme şansınız var.
Film karesi gibi duran manzarasına da söylenecek söz yok.
Çıldır Gölü’nü haritada görüntülemekk için tıklayınız.
Sarıkamış Şehitliği
1000’i aşkın şehidin bulunduğu bu kutsal topraklar 1. Dünya Savaşı’nda büyük rol oynamış ve hala orada gezenlerin o ruhu anında yaşamasına ortam sağlıyor.
Hem kültürel hem tarihsel hem de bu tarz kahramanlıklarımız ile ülkemizin her taşı toprağı kutsal bizim için.
Sarıkamış Şehitliği’ni haritada görüntülemek için tıklayınız.
Kars’taki Kutsal Yerler
Kars’ta yıllar boyunca pek çok medeniyetin gelip geçtiği topraklarımızda kiliseler, camiler, türbeler ve külliyeler bulunuyor. O kadar yol gittikten sonra bu yerleri görmeden ayrılmamak gerekir.
Kars’taki Önemli Mimari Yapılar
Osmanlı, Rus, Gürcü ve Ermeni mimarilerini aynı anda görebileceğiniz şehirde mutlaka Kars Kalesi, Taş Köprü, Küçük Hamam, Kars Tabyaları, Topçuoğlu Hamamı, İlbeyioğlu Hamamı ve Mazlum Oğlu Hamamı’nı görmenizi öneriyoruz.
Baltık mimarı eserler ile donatılan şehrin Eski Vali Konağı, Hekim Evi, Defterdarlık Binası, Tuncer Güvensoy Evi ve Sağlık Müdürlüğü binalarını incelemeden şehirden uzaklaşmayın.
Kars’ta Yapılacak Aktiviteler
İşte bu kültür yumağı şehirden ayrılmadan önce yapmanız gereken aktiviteler:
- Balıkçılar ile konuşup, onların yardımı ile Çıldır Gölü’nde buzda balık avlama keyfine erişmeden şehirden ayrılmayın.
- Yerel lezzetleri denemeden, her şeyin tadına bakmadan dönmek yok!
- Araç veya motor ile düzenlenen aktivitelere katılmadan adrenalin yaşadım demek de yok. Hemen spor kulüplerine uğrayıp aktiviteler için bilgi alın.
- Araba yolculuğu (Road Trip) ile çıkılan turlara mutlaka katılın. Birde böyle bakın bakalım şehir ne kadar güzelmiş.
- O kadar yol gelip, kayak yapmadan dönülür mü hiç? Hemen Sarıkamış Kayak Merkezi’ne atın kendinizi ve bembeyaz örtünün tadını çıkartın.
- Kars Kalesi’ne çıkıp temiz havayı ciğerlerinize çeke çeke izleyin bir de şehri.
- Fotoğraf makineniz her an hal ve hazırda bulunsun. Göreceğiniz her doku, her yapı ve insan fotoğraflamaya değecek kadar kıymetli.
Kars’ta Yeme içme
O kadar yol gittikten sonra önünüze gelen her şeyi silip süpürürsünüz ona şüphemiz yok, ancak yerel lezzetleri denemeden ayrılmak olur mu hiç?
Kars deyince akıllara ilk gelen kaz eti olduğuna göre hemen şahane bir akşam yemeği için bulgur pilavı ile servis edilen bu lezzeti tatmalısınız.
Kırmızı et sevmem diyenlere de sadece Çıldır Gölü’nde yetişen sarıbalık alternatif bir lezzet oluyor. Sazan balığının bir çeşidi olan bu balığı başka yiyebileceğiniz şehir yok, unutmayın bunu.
Seçenekler bol bu şahane şehrimizde. Kuzu eti sevenlere de “piti”isimli yemek eşlik ediyor. Tandır lezzetini andıran şahane tadı ile tam bir damak şöleni yaşatacak.
“Hangel” isimli bir de mantıları var ki, Kayseri mantısına kafa tutacak kadar iddialı.
Bunların dışında soğuk servis edilen ve nohuttan yapılan ayran aşı çorbası da mutlaka denenmesi gereken bir lezzet.
Yemeği kuru kuru yemeyeceksiniz herhâlde, o halde haydi bir bardak da reyhan şerbeti.
Umaş helvası ve kaşar peyniri ile de çok ünlü olan kentten bir paket de sevdiklerinize götürmeyi unutmayın.
‘’Bu şahane lezzetleri nerede tadacağım?’’ diyenlere de Kars Evi Restoran, Hanımeli Restoran, Atalay’ın Yeri ve Düşler Sokağı mekanlarını önerebiliriz.
Tabi bunların dışında da daha pek çok şahane yer var. Hem gezip hem de keşfedeceğiniz her mekâna gönül rahatlığı ile uğramaktan çekinmeyin.
Kars’ta Konaklama
Konaklama için şehir merkezini seçmeniz sizin için en daha uygun olabilir çünkü tüm mekânlar yürüme mesafesinde olmuş oluyor.
Uygun fiyatlı konaklama isteyenler de misafirhaneleri tercih edebilir. İster buraları tercih edin isterseniz de oteller için rezervasyon yaptırın. Şehir merkezinde genellikle 120-130 TL civarında şahane oteller bulabilirsiniz ancak Sarıkamış yakınlarında konaklamak isteyenler de 120-380 TL arasında birbirinden farklı seçeneklerde otellere göz atabilir.
Görüldüğü üzere konaklama ücretleri sanıldığı kadar yüksek değil. Özellikle de kayak için tercih edilen şehirlerin fiyatları ile kıyaslama yaparsanız çok daha uygun meblağlara hem tatil yapacak hem de kültürel zenginlik yaşayabileceksiniz.
Kars’ta Eğlence ve Gece Hayatı
Çok hareketli bir gece hayatı olmayan şehirde özellikle yaz aylarında gidilebilecek birkaç eğlence yeri bulunabiliyor.
Onun dışında sakin ve huzurlu olan bu kentte eğlenmek için otellerin dans gösterisi düzenleyen etkinliklerine katılabilirsiniz.
Ayrıca üniversite öğrencilerinin de yaptığı gösteriler bulunuyor. Ayrıca Çobanoğlu Kahvehanesi diye bir mekân var ve burada âşık atışmaları yapılıyor. Değişik bir tecrübe olacak bu anı yaşamak isterseniz öncesinde arayıp gelecek kişi sayı ile beraber bilgi vermeniz gerekebilir.
Kars’a Ulaşım ve Kars’ta Ulaşım
Kars şehir içi ulaşımda genellikle minibüs ve belediye servisleri kullanılıyor. Gezeceğiniz yerlere ulaşım için bunları kullanabilirsiniz.
Ancak ben rahatımdan ödün veremem diyenler de her yol kenarından bir ticari taksi çevirme imkânına sahip.
Ayrıca eğer çevre il ve ilçelere de gitmek istiyorum diyenlere de yine şehrin minibüsleri öncülük ediyor.
Kars’a ulaşmak için de birden çok alternatifle karşılaşabilirsiniz. Son ayların modası Doğu Ekspresi ile seyahat etmek istiyorsanız biraz işiniz zor. Yoğunluk nedeni ile bilet bulma sıkıntısı çekmeniz doğal. Ya erken rezervasyon ile yerinizi ayırtacak ya da diğer ulaşım türlerine yöneleceksiniz.
Pek çok otobüs firması bu ilimize gidiyor ancak otogar şehir merkezinin dışında bulunduğu için minibüs veya taksi ile şehre ulaşmanız gerekecek. Hemen şimdi Kars otobüs bileti satın alarak bu güzide şehri keşfe çıkabilirsiniz.
Rahat seyahat sevenlerin imdadına da Ankara ve İstanbul’dan Kars’a direkt uçuş sağlayan hava yolu firmaları olduğunu belirtelim.