Yaz Tatili İçin En İyi Sürdürülebilir Seyahat Destinasyonları

0
356
Yaz Tatili İçin En İyi Sürdürülebilir Seyahat Destinasyonları
Yaz Tatili İçin En İyi Sürdürülebilir Seyahat Destinasyonları

Sürdürülebilir turizmin 3 boyutu nedir?

Sürdürülebilir turizm çevresel, ekonomik ve sosyal olmak üzere birbirini destekleyen 3 boyuta sahiptir.

Sürdürülebilir ekoturizm nedir?

Sürdürülebilir ekoturizm, doğayı korumayı ve yerel halkın yaşam standartlarını yükseltmeyi amaç edinirken bölgelere de bu konuda hassas ziyaretçileri çekiyor. 

Sürdürülebilir turizm çeşitleri nelerdir?

Sürdürülebilir turizm; etkinlik turizmi, ekoturizm, doğa turizmi, kültür turizmi, keşif turizmi ve macera turizmi gibi çeşitleri kapsıyor. 


Seyahat etmek, yeni yerler keşfetmek ve farklı kültürler tanımak pek çok kişi için oldukça heyecan verici. Fakat tabi ki yaptığımız tatillerin hem dünya üzerinde  hem de yerel halkta bazı olumsuz etkileri olabiliyor. Ancak tatiliniz süresince hem doğaya saygılı hem de yerel kalkınmayı destekleyen “sürdürülebilir turizm” lokasyonları bu konuda oldukça faydalı olabiliyorlar.

Dağların arasında kaybolduğunuz ya da deniz kenarında güneşin tadını çıkardığınız bir tatil… Hayaliniz ne olursa olsun hem yurt içinde hem yurt dışında sürdürülebilir turizm noktalarında bilinçli ve çevreye saygılı bir tatil yapabilirsiniz. 

İşte yaz tatilinde gidebileceğiniz sürdürülebilir yaz tatili seyahat destinasyonları;

Yurt İçi Sürdürülebilir Seyahat Destinasyonları

Sürdürülebilir turizmin Türkiye’de güzel örnekleri bulunuyor. Son yıllarda daha da popüler olan yerel halk ve çevreye duyarlı tatil yapmayı amaçlayanların tercih ettiği sürdürülebilir destinasyonlar arasında pek çok popüler lokasyon yer alıyor.

1) Kaş

Kaş
Kaş

Türkiye’de yaz tatili denince ilk akla gelen lokasyonlardan biri olan Kaş, sürdürülebilir turizmin yapıldığı destinasyonlar arasında yerini alıyor. Yaz tatilinizde mavinin ve yeşilin bir arada bulunduğu bir lokasyona seyahat etmek isterseniz Kaş’a doğru yola çıkabilirsiniz. 

Özel çevre koruma bölgesi olan Kaş, doğanın korunmasına oldukça önem gösterilen bir destinasyon. Kaş’ta doğal mirasın korunmasının yanında yerel halkın sahip olduğu butik işletmeler de destekleniyor. Türkiye’deki sürdürülebilir turizmin en güzel örneklerinden olan Kaş’te doğa yürüyüşü ve su sporları gibi çevreye zarar vermeyen farklı aktiviteler de yapabilirsiniz. 

Daha fazlası için: Kaş’ta Gezilecek Yerler 

2) Kekova

Kekova
Kekova

Kaleköy ve Üçağız açıklarında konumlanan Kekova küçük, şirin bir ada. Kaş gibi özel çevre koruma bölgesi olan Kekova, keyifli bir tatil yapmak için de güzel bir bölge. Sürdürülebilir turizm etkinliklerinin süregeldiği bu adada, çevreye zarar vermeden çeşitli aktiviteler yapabiliyor, aynı zamanda yerel halkın hizmet verdiği butik işletmelerden hizmet de alabiliyorsunuz.

Kekova’da tatil yaparken hizmet alabileceğiniz işletmeler arasında güneş enerjisi kullanan yerel işletmeler de bulunuyor. Böylece Kekova’da yaptığınız tatil boyunca çevreye minimum düzeyde zarar verdiğinizi bildiğiniz bir tatil yapabilirsiniz. Ayrıca Kekova’da keyifli bir doğa yürüyüşü yaparak oksijeni bol ve keyifli bir maceraya da atılabilirsiniz. 

3) Likya Yolu

Likya Yolu
Likya Yolu

Sürdürülebilir bir seyahat yapmak için bu yaz Likya Yolu’nu da tercih edebilirsiniz. Uzun doğa yürüyüşleri ve kampçılık aktivitelerinden hoşlanıyorsanız sizin için harika olacak Likya Yolu, o kadar güzel bir destinasyona sahip ki Türkiye’nin en güzel bölgelerini görebilir, denizin ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz. 

Sürdürülebilir seyahate oldukça uygun olan Likya rotası üzerinde doğa yürüyüşü yaparken konaklama için köylerdeki yerel otelleri tercih edebilir, bunun yanı sıra farklı ihtiyaçlarınızı gidermek için yine yerel işletmelerden yararlanabilirsiniz. Likya Yolu, Fethiye’den başlayarak Antalya’ya doğru uzandığı için yürüyüşünüz esnasında geçeceğiniz pek çok yerde de sürdürülebilir tatil imkanları bulabilirsiniz.

Dehan’nın Notu: Yaz ayları, hava ısısının çok yüksek olmasından dolayı uzun doğa yürüyüşleri yapmak için zorlayıcı olabilir. Bu yüzden Likya Yolu seyahatinizi planlarken hava koşullarını göz önünde bulundurarak hazırlık yapmanızda fayda var. 

Daha fazlası için: Likya Yolu Yürüyüşüne Hazırlık Rehberi

4) Akyaka

Akyaka
Akyaka

Gökova Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alan Akyaka, hem sürdürülebilir seyahat hem de yaz tatili için oldukça uygun bir rota. Küçük işletmeleri, butik otelleri, masmavi denizi ve güzel doğası ile öne çıkan Akyaka, çevreye zarar vermeden tatil yapmak istiyorsanız size pek çok seçenek sunuyor.

Kitesurf gibi çeşitli aktiviteler yapabileceğiniz Akyaka’da uzun uzun denize girebilir, bölgenin sokaklarında keyifli vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca Akyaka’nın koylarını gezerek bölgeyi yakından tanıma şansını da yakalayabilirsiniz. Üstelik bölgede tatili yapmak için çok uzun bir zaman dilimine de ihtiyacınız yok. Akyaka’yı sadece 2 günde bile keşfedebilirsiniz. . Ama tabi ki dinlendiğiniz uzun ve huzurlu bir tatil istiyorsanız bu süreyi uzatmak sizin elinizde.

Daha fazlası için: Akyaka Gezi Rehberi

5) Kapadokya

Kapadokya
Kapadokya

Her mevsimde farklı güzel olan Kapadokya, sürdürülebilir seyahat için uygun bir seçenek. Deniz ve doğa tatili değil de keyifli bir kültür tatili yapmak istiyorsanız, Kapadokya sizin için uygun bir destinasyon olabilir. Koruma altına alınmış tarihi bölgeleri ve yerel halkın yönettiği işletmeleri ile dikkat çeken Kapadokya’da dolu dolu bir tatil yapabilirsiniz. 

Kapadokya’da sürdürülebilir bir tatil için yerel ve butik otellerde konaklama yapabilir ve Kapadokya’yı yürüyerek gezebilirsiniz. At veya jeepler ile yapılan safariler yerine bisiklet ile yapılan turları tercih edebilirsiniz. Böylece çevreyi ve canlıları koruyarak keyifli bir tatil yapma fırsatı da yakalamış olursunuz.

Daha fazlası için: Kapadokya’da Gezilecek Yerler ve Seyahat Rehberi

Yurt Dışı Sürdürülebilir Seyahat Destinasyonları

1) Palau

Palau
Palau

Pasifik Okyanusu’nda, Papua Yeni Gine’nin kuzeyinde yer alan Palau, eşsiz doğal güzellikleri ile yaz tatili için farklı bir rota seçeneği oluşturuyor. Dünyadaki sürdürülebilir seyahat destinasyonlarına güzel bir örnek de oluşturan Palau’da doğal güzelliklere doyabilir aynı zamanda farklı bir kültürle tanışabilirsiniz. 

Palau 250’den fazla adadan oluşan ülkedeki resiflerde güvenli güneş kremi kullanımını desteklerken restoran ve otellerde sürdürülebilir ürünlerin kullanımı oldukça yaygın. Sürdürülebilir turizmin en güzel örneklerinden biri olan Palau’yu bu yaz keşfedebilirsiniz.

2) İspanya

İspanya
İspanya

Yaz tatilinizi rengarenk ve sıcacık bir ülkede geçirmek isterseniz dünyadaki sürdürülebilir seyahat rotalarının arasında bulunan İspanya’ya doğru yola çıkabilirsiniz. Oldukça keyifli ve tarih dolu bir ülke olan İspanya’da gezeceğiniz yerler ve yapacağınız aktivitelerin asla bir sınırı yok. Üstelik bu güzel ülkede sürdürülebilir bir tatil yapmak da oldukça mümkün. 

Zaragoza, Bilbao, Valensiya ve daha pek çoğu. İspanya’nin her bir şehrinde ayrı bir tarih yatıyor. Bu güzel ülkede gezmek için nereyi tercih ederseniz edin ülkede çevreyi korumaya ve yerel işletmeleri geliştirmeye yönelik özenli çalışmaları görebilirsiniz. Eğlenceli, hareketli ve sürdürülebilir bir yaz tatil için İspanya’yı tercih edebilirsiniz.  

3) Galler

Galler
Galler

Sürdürülebilir bir seyahat için rotamızı bu sefer Galler’e çeviriyoruz. 2024’te sürdürülebilir seyahatin en iyi destinasyonlarından biri seçilen Galler’de farklı bir kültürle tanışabilir ve doğaya doyabilirsiniz. Yemyeşil güzelliklerinin yanı sıra Galler tarihi ve mimari güzellikleri ile de dikkat çekiyor.

Üstelik ülkenin pek çok yerinde sürdürülebilir tatil yapmak mümkün. Doğaya üst derece önem veren bu ülke, yerli üretimi ve halk işletmelerini de destekliyor. Sürdürülebilirlik açısından dünyadaki en iyi örneklerden biri olan Galler’de konaklamak için butik ve yerli otelleri tercih ederek, ihtiyaçlarınızı halkın işlettiği yerlerden karşılayarak ve doğaya saygılı olarak sürdürülebilir çevreye saygılı bir yaz tatili yapabilirsiniz.

4) Güney Afrika

Güney Afrika
Güney Afrika

Güney Afrika, sürdürülebilirlik açısından oldukça başarılı bir ülke. Eco-Lodge işletmeleri bulunan ülkede doğaya ve yerel işletmelere oldukça değer veriliyor. Eco-Lodge işletmeleri ile Güney Afrika’da kültür ve doğa korunurken aynı zamanda gelen ziyaretçilere de ülkenin yerel kültürü ve gelenekleri tanıtılabiliyor.

Sürdürülebilir ve doğanın içinde olduğunuz bir tatil için Güney Afrika’yı tercih edebilirsiniz. Güney Afrika’da unutulmaz bir yaz tatili için eko-turlara ve sorumlu safarilere katılabilirsiniz. Böylece doğaya ve canlılara zarar vermeden pek çok aktivite yapabilirsiniz.

5) Ekvador

Ekvador
Ekvador

Ekvador sürdürülebilir seyahat rotaları arasında bulunan en etkileyici ülkelerden bir tanesi. Sıcakkanlı insanları, kültürü ve tarihi ile oldukça zengin bir ülke olan Ekvador, bambaşka diyarlara gitmek istiyorsanız güzel bir seçenek. Ekvador biyo-çeşitliliğe verdiği önem ve kültürünü korumak için yaptığı çalışmalar ile sürdürülebilir turizmin en güzel örneklerinden biri. 

Ekvador’da doğaya saygılı bir şekilde yapabileceğiniz pek çok etkinlik bulunuyor. Ekvador’da Amazon Yağmur Ormanlarında akarsu raftingi yapabilir, at sırtında Cotopaxi Ulusal Parkı’nı keşfedebilir ve Ruhani Quilotoa Krater Gölü’nün etrafında yürüyüş yapabilirsiniz.

Önceki İçerikTatil Dönüşü İş Sendromunu Nasıl Atlatabilirsiniz?
Dehan Fulya Türeler
İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız