Gezerek nefes alıyor ve hayatınızın önemli ölçüde bir dönemi seyahatte geçiyorsa sizin için evliliğe yurt dışında adım atmak da şaşırtıcı bir plan olmayacaktır.
Tüm sevdiklerinizle beraber ama yine de gözlerden uzak bir şekilde evliliğe adım atmak ve balayı ile birleştirebileceğiniz bir plan yapmak istiyorsanız, yurt dışında evlenme ile ilgili ihtiyaç duyacağınız bütün önemli bilgileri derlediğimiz yazımıza göz atabilirsiniz.
Öncelikle yurt dışında evlenmek gözümüzde büyüttüğümüz kadar zor değil; kesinlikle sadece ünlülerin gerçekleştirdiğini düşündüğümüz bir olay da değil. Bütün Türk vatandaşları yurt dışında evlilik işlemi için başvurabilir. Türk vatandaşlarının yurt dışındaki nikah işlemleri Türk konsolosluklarında veya tercih edilen ülkenin kurallarına bağlı olarak resmi nikah dairelerinde gerçekleşiyor.
Yurt dışında evleniyor olsanız dahi Türk vatandaşlarının Türkiye sınırları içerisinde uymakla yükümlü olduğu evlilik kurallarına hala tabii olduğunuzu unutmayın.
Türk vatandaşları için yurt dışında evlenmek sanıldığı kadar zorlayıcı olmasa da maddi ve manevi açıdan kendinizi hazırlamanız ve gerekli belgeleri hızlıca teslim etmeniz gerekecek.
Türk Vatandaşları İçin Yurt Dışında Evlenmek
Yurt Dışında Evlenmek İçin Gerekli Belgeler
Yurt dışında evlenebilmek için istenen bazı resmi belgeleri temin edip yanınızda yurt dışına götürmeniz gerekmektedir.
Evlenme Ehliyet Belgesi
Kişinin evliliğe uygun olduğunu gösterir bir belge olan evlenme ehliyet belgesi, bazen “bekarlık belgesi” olarak da anılıyor.
Evlenme ehliyet belgenizi nüfus müdürlüğünden temin edebilirsiniz. Belgenin apostilli olmasına da mutlaka dikkat etmelisiniz. Apostil işlemini yine nüfus müdürlüklerinden ve kaymakamlıklardan ücretsiz bir şekilde yaptırabilirsiniz.
Uluslararası Doğum Kayıt Örneği ve Nüfus Kayıt Örneği
Nüfus kayıt örneği birçok resmi başvuruda sıkça istenen bir belge olarak karşımıza çıksa da doğum kayıt örneği, bürokratik işlemlerde çok sık karşımıza çıkmayan bir belge; haliyle istenmesi sizi şaşırtabilir. Her iki belgeyi de nüfus müdürlüklerinden ücretsiz bir şekilde ve hızlıca temin edebilirsiniz.
Nüfus müdürlüklerinden aldığınız doğum belgenizin ve nüfus kayıt örneğinizin mutlaka gideceğiniz ülkenin diline çevrilmesi ve apostilli olması gerekiyor.
İkametgah
Mahalle muhtarınızdan belli bir ücret karşılığında alabileceğiniz ikametgahınızda noter tasdiğinin de olması gerekiyor.
Nüfus Cüzdanı ve Pasaport
Nüfus cüzdanı ve pasaportunuzun da hazır olması konsolosluk tarafından istenecektir. Başvuru sırasında nüfus cüzdanı ve pasaportlarınızın fotokopisi istenebilir.
Elbette yurt dışına çıkmak ve nikah akdinin gerçekleşebilmesi için süresi geçerli çipli pasaportunuz da mutlaka yanınızda bulunmalı.
Gideceğiniz ülkenin koşullarına bağlı olarak kalacağınız süreyi kapsayan vizenizin de mevcut olduğuna dikkat etmelisiniz.
4 Adet Fotoğraf
Son altı ay içerisinde çekilmiş, renkli 4 adet fotoğraf da nikah işlemleri için teslim edilmeli. Fotoğraflarda evlenecek çiftlerin yüzlerinin açık olması gerekiyor.
Evlilik Beyan Formu
Konsoloslukta imzalamanız gereken evlilik beyan formu, evlilikle ilgili temel bilgilerin sorulduğu bir bilgi formu. Nikah tarihinizden birkaç gün önce formu doldurmanızda yarar var.
Şahitlerin Nüfus Cüzdanları
Nikahınızın gerçekleşebilmesi için konsoloslukta 2 adet şahidinizin olması gerekiyor. Dikkat etmeniz gereken bir nokta, bu iki şahidin de yine Türk pasaportuna sahip olması gerekmesi.
Şahitlerin adres bilgileri ve kimin şahidi olacağı da başvuru sırasında belirtilmeli.
Sağlık Raporu
Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi, yurt dışında evlenebilmek için de Türkiye’deki doktorunuzdan sağlık raporu almalısınız.
Kadının Önceki Soyadını Kullanabilmesi İçin Dilekçe
Daha önceki soyadını da kullanmak isteyen kadının bu isteğini dilekçe ile belirtmesi gerekiliyor. Dilekçe evlilik beyan formu ile birlikte konsoloslukta hazırlanabilir.
İddet Süresinin Kalktığına Dair Karar ve Önceki Evliliğin İptal Kararı
Eğer çiftlerden biri daha önce evlenip boşandıysa, evliliğin iptal kararı belgesi, iddet süresinin kalktığına dair karar belgesi ve eğer önceki evlilik ölüm nedeniyle son bulduysa ölen eşin ölüm belgesi örneği de sunulmalı.
Evlilik Cüzdanı Bedeli
Farklı ülke konsolosluklarına göre değişen miktarlara sahip olmasına rağmen, konsolosluklar evlilik cüzdanı bedeli olarak 15-25 Euro talep edebilir.
Evlenilecek Ülkede Yapılması Gerekenler
Konsolosluk Randevusu
Evlilik için seyahatinizi gerçekleştirmeden önce, gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğundan nikah için randevu almanız gerekmektedir.
Randevu talebi internet üzerinden başvuru yaparak oluşturulur. Konsolosluk e-posta ile geri dönüş yaparak istenen belgeleri ve nikah için yapılması gerekenleri detaylı bir şekilde açıklayacaktır.
Tüm belgeleri tamamladıktan sonra, konsolosluğa tekrar e-posta göndererek hatta telefonla arayarak nikah tarihini mutlaka teyit etmelisiniz. Nikah tarihinizin seyahatinizden en az 15 gün önce kesinleşmiş olması gerekiyor.
Harç Bedeli ve Belgelerin Teslimi
Nikah tarihinizden birkaç gün önce konsolosluğa giderek, evrakların orjinallerini teslim etmek, evlilik beyan formunu doldurmak ve harç bedelini yatırmanız gerekiyor.
“Ben belgeleri tarayıp gönderdim, fotokopisi yeterli” diye düşünmeyip evrakların orijinalini de mutlaka konsolosluğa ulaştırmalısınız.
Yabancı ya da Çifte Uyruklu Biri ile Yurt Dışında Evlenmek
Yabancı ya da çifte uyruklu biri ile evlenmek istiyorsanız Türk konsolosluklarınızda nikah gerçekleştirmenin mümkün olmadığını unutmamalısınız. Sadece resmi kurumlarda nikahınız gerçekleşebilir. Evlenmek istediğiniz şehrin belediye binasına giderek evlilik için başvuruda bulunabilirsiniz.
Yabancı Uyruklu Biriyle Evlenmek İçin Gerekli Belgeler
Yabancı uyruklu biriyle yurt dışında evlenmek için Evlilik Beyannamesi, apostilli Uluslarası Doğum Belgesi, 4 adet vesikalık fotoğraf, sağlık raporu, ülkede resmi makamlarca tanınan onaylatılmış evlenme ehliyet belgesi, ikametgah belgesi ve yabancı eşin pasaportu- tercüme ile birlikte- gerekiyor.
Nikah işlemleri için ise bulunulan ülkenin resmi nüfus müdürlüklerine giderek başvuruda bulunmak gerekiyor. Çiftlerden birinin yabancı pasaporta sahip olduğu durumlarda nikah işlemleri sadece resmi bir belediye görevlisi eşliğinde gerçekleşebiliyor.
Almanya gibi bazı ülkelerde, nikahın gerçekleşmesi için çiftlerin ve şahitlerin Almanca veya ülkenin resmi dilinin bilinmesi şartı aranıyor.
Yurt dışındaki resmi makamlarca düzenlenen nikah işleminden sonra Türkiye’deki Nüfus Müdürlüğü’ne Türk vatandaşı eşin başvurarak nikahın tescil işlemini gerçekleştirmesi gerekir. Tescil işlemi için eşlerden biri tarafından imzalanmış form, evlilik belgesinin aslı ve fotokopisi, eşlerin nüfus cüzdanlarının aslı ve fotokopileri ve yabancı eşin doğum kaydı isteniyor.
Nikah İçin İdeal Yerler
Como Gölü, İtalya
Özellikle Star Wars hayranı çiftlerin tercih ettiği yerlerden biri Como Gölü. Neden derseniz, serinin ikinci filmi Klonların Saldırısı’nın romantik sahnelerinin çekimi için Como Gölü kenarındaki Balbianello Villası ve Tremezzo Bahçesi kullanılmış.
Hem evlilik teklifleri hem de düğün organizasyonları için sıklıkla tercih edilen Como Gölü kenarındaki mekanlara ulaşmak için öncelikle Milano‘ya gitmelisiniz. Como Gölü, şehirden yaklaşık 45 dakika uzaklıkta bulunuyor.
İtalya’nın en romantik yerlerinden biri olarak ün kazanmış olan Como Gölü, çiftlerin evlilik için de en çok tercih ettiği yerlerden biri.
Mart ayından Ekim-Kasım aylarına kadar düğün sezonu yoğunluğu yaşayan Como Gölü kenarındaki mekanlarda dilediğiniz organizasyonu gerçekleştirmeniz mümkün. Bu yoğunluktan dolayı erken rezarvasyon yaptırdığınıza dikkat etmelisiniz. Popülerliğinden dolayı mekanlardaki fiyatlar özellikle düğün sezonunda artabilir.
İtalya’da resmi makamlar ve konsolosluklar dışında mekanda nikah gerçekleştirmenin mümkün olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Sadece nikah sonrası düğün organizasyonunuz için Como Gölü kenarındaki mekanları tercih edebilirsiniz.
İtalya’da düğün organizasyonu gerçekleştirmek için yurt dışında organizasyon düzenleyen şirketlerin hizmetlerinden yararlanmayı düşünebilirsiniz.
Ice Hotel, İsveç
Burada son zamanların en farklı düğününü gerçekleştirebilirsiniz. Doğal buzdan oluşturulmuş Icehotel 365 otelinde her mevsimde etkinlik düzenlenebiliyor. İsveç’in Jukkasjärvi şehrinde bulunan otelin benzersiz atmosferinde 40 kişilik samimi ve yemekli bir organizasyon düzenlenebilir.
Kış mevsiminde Kuzey Işıkları’nın da görülebildiği otelde isterseniz sauna gibi aktivitelere de katılıp ısınabilirsiniz.
Ülkenin en kuzey noktalarından biri olan Jukkasjärvi’ye öncelikle Göteborg, Kiruna, Vilhelmina, Torsby, Stockholm, Oskarshamn, Hudiksvall ve Halmstad şehirlerinin havalimanlarına ulaşarak geçebilirsiniz. Jukkasjärvi’ye en yakın havalimanı ise sadece 20 dakika uzaklıktaki Kiruna. Diğer şehirlerden ise tren kullanarak geçebilirsiniz.
Roma, İtalya
Her sokağı tarih, kültür ve aşk kokan bir şehir. Dünyanın en romantik şehrinde evlenmek için organizasyon şirketlerinden yardım alabilirsiniz böylece tüm hazırlıklarınız pürüzsüz bir şekilde ilerler.
Dünyada antik tarihin, Orta Çağ ve modern zamanlarla birleştiği ender şehirlerden biri olan Roma, tüm ziyaretçilerini büyüyelen yerlerden.
Konsoloslukta evlendikten sonra, şehrin çeşitli tarihi yerlerinde sevdiklerinizle beraber bir kutlama gerçekleştirebilirsiniz.
Loire Vadisi, Fransa
Fransız şatosu denince akla gelen coğrafya: Loire Vadisi. Orta Çağ’ın mimari özelliklerini yansıtan birbirinden renkli küçük köyler, peri masallarından fırlamış gibi görünen şatolar, eşsiz bir gastronomi ve şarap kültürü…
Yılın her mevsiminde ılıman bir iklime sahip olan Loire Vadisi, genel olarak az ziyaret edilen bir bölge olduğu için fiyatlar diğer turistik yerlere kıyasla çok daha uygun.
Türkiye’den Fransa’nın Paris, Metz, Valance, Toulouse, Quimper, Perpignan, Pau, Moulins, Montpellier ve Mende gibi birçok şehrine direkt veya aktarmalı uçuşlar bulunuyor. Bütçenize ve planınıza en uygun uçak biletini bulmak için tıklayınız.
Fransa coğrafyasının orta noktasında bulunan Loire Vadisi’ne bu şehirlerin her birinden çok kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. Loire Vadisi’ne en kolay şekilde Paris, Nantes, Quimper veya Moulins şehirlerinden ulaşabilirsiniz.
Loire Vadisi’ndeki şatolar nikah organizasyonları için aradığınız masalsı atmosferi size sunabilir. Devasa milli parklar içerisindeki şatolardan bazıları: Chateau Gombardy, Chateau des Marquis, Chateau des Joyaux ve Chateau Crystal.
İspanya Adaları, İspanya
Mayorka, Minorka, İbiza, Cabrera ve Formentera Adalarından oluşan Balear Adaları, çiftlerin balayı için de sıklıkla tercih ettiği yerlerden.
Tropikal plajları ve hareketli gece hayatıyla ün kazanan adalar, Akdeniz ikliminin hissedilebileceği ve Akdeniz coğrafyasının görülebileceği yerlerden.
İspanya’ya bağlı başka bir adalar topluluğu ise Kanarya Adaları. Bu sefer rotamız Akdeniz’den, Atlantik Okyanusu’na kayıyor. Yedi volkanik adadan olaşan adalar topluluğunun başlıca adaları şu şekilde: La Palma, La Gomera, Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote ve El Hierro.
Nikahınızın ve düğününüzün son derecede eğlenceli geçmesini hedefliyorsanız, İspanya Adaları’nın herhangi biri ideal bir tercih olacaktır. Üstelik bu adaların sahillerinde unutulmaz eğlecelere de katılabilirsiniz.
Gili Adaları, Bali
Yeni evlilerin balayı için de sıklıkla tercih ettiği Endonezya’daki Bali‘de geleneksel bir düğünle evlenmeniz de mümkün.
20 bin tapınağın bulunduğu adalarda yıl boyunca birbirinden eğlenceli festivaller düzenleniyor.
Yoganın ve sörfün merkezi Bali için hem romantizmi hem de eğlenceyi doruklarda yaşayabileceğimiz bir parti adası dememiz mümkün.
Bali’nin bir diğer takma adı ise “Tanrılar Adası.” Here köşesinde bir tapınak görebileceğiniz adada, ada halkının da geleneklerine ve inançlarına büyük bir bağlılığı var. Okyanusa karşı gerçekleşen nikah seremonisi, adalıların yüzyıllardır yaşattığı geleneklerden biri. Okyanus rüzgarı yardımıyla iyi ruhların kötü ruhları kovduğuna ve yeni çifti koruduğuna inanılıyor.
Organizasyon Hazırlıkları
Konsoloslukta Organizasyon
Konsoloslukların nikah işlemleri için kabul ettiği misafir sayılarının belli bir limiti var ve bu sayı konsolosluktan konsolosluğa değişebiliyor.
Nikahınızdan önce konsolosluğu arayarak gerçekleştirebileceğiniz organizasyon ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Organizasyonun evlilik tarihinde olması ve mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Nikahınızın öncesinde ve sonrasında konsolosluğun tüm kurallarına uymanız gerekiyor.
Nikah Mekanı
Birçok ülkede Türk konsolosluklarında nikah işlemi gerçekleştirebilir ama bazı ülkelerde konsolosluklarda evlenmek mümkün değildir. Bu ülkeler arasında konsolosluklarda Arjantin, Avusturya, Avusturalya, İngiltere, İrlanda Cumhuriyeti, İsviçre, Şili ve Yeni Zelanda bulunuyor.
Bu ülkelerde sadece resmi makamlar önünde evlenebilirsiniz. Tüm belgelerinizi de bu resmi makamlara ulaştırmalı ve resmi makamların istediği işlemleri gerçekleştirmelisiniz. Resmi makamların ilettiği nikah belgesinin en geç 1 ay içerisinde Türk konsolosluklarına veya nüfus müdürlüklerine ulaştırılması gerekiyor.
Bulunduğunuz ülkede resmi makamlar dışında nikah organizasyonu gerçeleştirmeye izniniz olup olmadığını da araştırarak nikahınızı başka bir mekanda da gerçekleştirebilirsiniz. İster nikah salonunda ister de mekanda evlenin, organizasyon ve çiçek süslemelerini önceden anlaşarak gerçekleştirebilirsiniz.
Yurt dışında düğün organizasyonu gerçekleştiren organizasyon şirketleri ile görüşmeyi düşünebilirsiniz. Böylece düğün organizasyonunuzun planlanmasıyla ilgili yardım alabilirsiniz.
Uçak Bileti
Vize ve nikah işlemlerinde sıkıntılarla karşılaşmamak için kendinizin ve misafirlerinizin uçak biletlerinizi erkenden satın almalısınız. Böylece bütçenize uygun uçak biletleri bulabilir ve vize işlemlerinde sıkıntı çekmezsiniz.
Otel Rezervasyonu
Davetlilerinizle beraber aynı otelde kalarak planlamanın ve iletişimin daha kolay olmasını sağlayabilirsiniz. Erken rezarvasyon imkanlarından yararlanabilmek için en az 3 ay öncesinden otel rezarvasyonlarınızı tamamlamış olmalısınız.
Halihazırda bulunduğunuz şehirde balayına çıkacaksanız bunu önceden konaklamak istediğiniz otelle görüşerek ücretler ve tarihler hakkında mutlaka bilgi almalısınız.
Kuaför İşlemleri
Yurt dışında kuaföre gitmek gerçek bir macera olabilir!
Kuaföre tam olarak nasıl bir model istediğinizi anlatmaya çalışırken yabancı dilden dolayı biraz zorlanabilirsiniz.
Sıkıntı yaşamamak için nikahtan birkaç gün önce randevu almanızda, bir gün önce provaya gitmenizde ve istediğiniz saç modelini ve makyajı fotoğrafıyla beraber detaylı bir şekilde anlatmaya çalışmanızda fayda var. Eğer mümkünse, yanınızda bulunduğunuz ülkenin dilini iyi bilen bir tercüman götürebilirsiniz.
Fotoğrafçı
Genellikle nikahtan sonra gerçekleşen fotoğraf çekimleri için bulunduğunuz şehirdeki bir fotoğrafçıyla anlaşmayı veya düğün organizasyonu şirketlerinden teklif almayı düşünebilirsiniz. Yanınızda yakın arkadaşlarınız da bulunuyorsa ya da şahitlerinize de bu görevi yükleyebilirsiniz. Sonuçta zaten yurt dışındasınız ve yüzlerce fotoğraf çekmeye ve çekilmeye hazırsınız, öyle değil mi?