Hem yurt içi hem de yurt dışı seyahatlerde her şey dört dörtlük olacak diye tüm detayları düşündüğünüz bir seyahat hayal edin; elbette ki her şey kusursuz olmayacak ama karşılaşabileceğiniz olumsuzlukları en aza indirgeme şansınız var, tabii doğru planlama yaptığınız sürece…
Seyahat planlama sürecini adım adım sizler için derledik; işte detaylar:
İçindekiler
- Nereye Gideceğinize Karar Verin
- Seyahatinizin Ne Kadar Süreceğine Karar Verin
- Seyahat Bütçenizi Planlayın
- Para Biriktirmeye Başlayın
- Seyahat Ettikçe Para veya Puan Kazandıran Kredi Kartı Sahibi Olun ve Hava Yolu Firmalarının Yolcu Sadakat Programlarına Dahil Olun
- No – Fee (Ücretsiz) ATM Kartı Sahibi Olun
- Hedefinize Odaklanın, Motivasyonunuzu Düşürmeyin
- Son Dakika Tatil Fırsatlarını da Takip Edin
- Online Uçak Bileti Rezervasyonunuzu Yaptırın
- Konaklayacağınız Oteli Seçin ve Rezervasyonunuzu Oluşturun
- “Yapılacak Aktiviteler” Listesi Hazırlayın
- Gezilecek Yerler Listesi Olmadan Olmaz!
- “Yeme İçme” ve “Eğlence”yi de Unutmamak Gerek!
- Kullanmadığınız Eşyaları Satın
- Pasaport ve Vize İşlemlerine Dikkat!
- Telefon ve İnternet Erişimi Önemli
- Seyahat Sigortası Yaptırın
- Valiz Hazırlama Zamanı!
- Adios Amigos!
- Seyahatinizin Tadını Çıkarın
Nereye Gideceğinize Karar Verin
Hedefin ne olduğunu belirlemek, her ne olursa olsun ilk adımı oluşturan en temel şey kuşkusuz. Seyahatinizi planlarken de öncelikle nereye gideceğinize karar vermelisiniz.
Seyahat etmek istiyorsunuz ama nereye gideceğinize karar vermediyseniz “seyahat etmeyi istemenin” de önüne bir türlü geçemezsiniz.
Yurt içinde mi yoksa yurt dışında bir yere mi gitmek istiyorsunuz? Seyahat etmek istediğiniz dönem ile gideceğiniz yerin uygun iklim koşulları birbiriyle örtüşüyor mu? İnanın bize, “seyahat etmek istiyorum” ile “Paris’e gitmek istiyorum” arasında çok fark var.
Seyahat planlaması yaparken işe öncelikle gideceğiniz yeri netleştirmekle başlayın.
Tek başınıza ya da birlikte seyahat edeceğiniz kişi veya kişilerle karar veremiyorsanız da aklınızdaki yerlerle ilgili araştırma yapın, karar verme sürecinizi hızlandıracaktır.
Seyahatinizin Ne Kadar Süreceğine Karar Verin
Tabii buna karar vermek için de seyahatiniz için ayıracağınız bütçe ilk kıstasınız olmalı. Ne kadarlık bir bütçeyle seyahat edecekseniz, seyahatinizin uzunluğu da buna göre şekillenmeli.
Ya da seyahatinizde gezip görmek istediğiniz yerlerin sayısı da bu anlamda belirleyici bir faktör olabilir. Sadece bir şehri gezmek, yüzölçümüne göre değişse de ortalama 2 – 3 gününüzü alacakken; birkaç şehirden oluşan bir seyahat rotasını tamamlamak 1 – 2 haftanızı alabilir.
Yani seyahat planlamanızın 2. adımında “10 günlüğüne Paris’e gitmek istiyorum.” diyebilmelisiniz.
Seyahat Bütçenizi Planlayın
Şimdi gelelim, en en en önemli adıma; BÜTÇE! İlk cevap vermeniz gereken soru; “Seyahatiniz için ayırabileceğiniz minimum ve maksimum bütçe ne kadar?”
Ayıracağınız bütçe kesinkes netse geri kalan soruları çok daha rahat bir şekilde planlayabilirsiniz.
Seyahatinize ve isteklerinize göre bütçe oluşturacaksanız da işe öncelikle “Hangi tip tatilci veya gezginsiniz?” sorusuna cevap vermekle başlayın.
“Ben sırt çantalı gezginim, hostelde de kalırım, kamp da kurarım, her türlü macera benden sorulur?” diyenlerdenseniz lüks oteller için ayırmanız gereken yüksek meblağlar yok demektir.
Ama derseniz ki: “Zaten yılda bir kez tatil yapıyorum, her şeyin en lüksü olsun!” işte o zaman; doğru erken rezervasyon fırsatları sunan otel rezervasyon ve online uçak bileti alabileceğiniz sitelere…
Seyahat bütçe planlaması sadece bununla da bitmiyor elbette. Konaklama, gezi, yeme içme, eğlence ve ulaşım olmak üzere bütçenizi 4 ana kategoriye ayırırsanız daha rahat bir şekilde planlama yapabilirsiniz.
Kendinize günlük kota belirlerseniz (10 günlük Paris seyahatimde günde maksimum 75 avro harcama hakkım var.) çok daha planlı bir şekilde ilerleme şansınız olur.
Kalacağınız otelin gecelik konaklama ücreti, ulaşım için gidiş-dönüş biletlerinizin toplam ücreti, seyahatiniz süresince gideceğiniz ören yeri, müze, galeri vb. yerlerin giriş ücreti, mutlaka gidip görmek istediğiniz kafe ve restoranlarda harcayacağınız tahmini ücretler, gece hayatını deneyimleyebileceğiniz mekanlar için ayıracağınız bütçe, gideceğiniz yerde kullanacağınız toplu taşıma ve özel araçlar için harcayacağınız ortalama bütçe vb. detaylar hakkında ilk etapta biraz kafa yormanız gerekecek.
Bu anlamda araştırma yaptığınız sitelerdeki içeriklerin ve bloggerların seyahat yazılarının güncel tarihli olmasına dikkat etmelisiniz.
Taksi ücretlerine kadar gösteren Rome2Rio.com ya da Google Haritalar şehir içi ulaşım konusunda fikir sahibi olmanıza yardımcı olabilir.
Para Biriktirmeye Başlayın
Şimdi para biriktirme zamanı! Aşağı yukarı seyahat bütçenizi planladınız; ortaya çıkan rakam gözünüzü korkutmasın hemen.
Seyahat edeceğiniz süreye kadar biriktirebildiğiniz kadar biriktirin. Dışarı çıkmalarınızı azaltın ya da çok kahve tüketiyorsanız kahvenizi azaltın.
Alışkanlık haline getirdiğiniz, ancak farkında olmadan para biriktirmenize engel olan şeyleri azaltmaya bakın. İşten yorgun argın geldiğiniz için sürekli dışarıdan yemek sipariş etmek durumunda kalıyor olabilirsiniz ama pratik yemekler ve hazırlaması çok kısa süren lezzetleri araştırırsanız hem sağlığınız açısından daha iyi olur hem de dışarıdan istediğiniz yemek için ödediğiniz minimum 20 TL; ayda 600 TL’den kar etmiş olursunuz.
Bazı uygulamalar aracılığı ile başka ülkelerden ya da şehirlerden sizin yaşadığınız şehre gelen yerli ve yabancı turistlere evinizin kullanmadığınız bir odası varsa kiralayabilir ve bu şekilde para kazanabilirsiniz.
Seyahat Ettikçe Para veya Puan Kazandıran Kredi Kartı Sahibi Olun ve Hava Yolu Firmalarının Yolcu Sadakat Programlarına Dahil Olun
Bu adımı sakın ola ki atlamayın ya da küçümsemeyin; damlaya damlaya göl olur diye boşuna dememiş atalarımız.
Sık sık seyahat etmeseniz bile para puan kazandıran bir kredi kartı sahibi olabilir ve hava yolu firmalarının kampanyalarından faydalanmak, uçtukça mil kazanmak için Miles & Smiles gibi yolcu sadakat programlarına dahil olabilirsiniz.
Bu şekilde uçuşunu ücretsize ya da çok uygun fiyatlara denk getirenler bile var; neden onlardan biri olmayasınız ki?!
No – Fee (Ücretsiz) ATM Kartı Sahibi Olun
Seyahat rotanızda yurt dışı destinasyonlar çoğunluktaysa şayet uluslararası geçerliliği olan bankalardan birine giderek kartınızı çıkartabilirsiniz.
Bunun yanı sıra seyahat bütçenizi olabildiğince artırmak için de günlük hayatınızda sık sık kullandığınız banka hesap kartınızın da işlem ücreti alan bankalardan olmamasına dikkat edin.
Dünyanın neresinde olursanız olun para çekerken sizden hiçbir ücret talep etmeyecek bankaları araştırın.
Halen daha “ücretsiz ATM” döneminde yenilikler yaşanıyor ve gün geçtikçe daha fazla banka mutabakata varıyor.
Gündeme bakacak olursak, Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıf Bankası, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım müşterileri15 bin ATM’de geçerli olan “ücretsiz işlem”den faydalanabilecek haberine göz atabilirsiniz.
Hedefinize Odaklanın, Motivasyonunuzu Düşürmeyin
Seyahat edeceğiniz süreye belki de birkaç ay ya da daha uzun bir zaman var ama beklemeye sabrınız yok?
Gideceğiniz yeri seçtiniz, konaklamanızı, ulaşımınızı ayarladınız, belki de henüz hiçbiri netleşmedi. Sadece odaklanın, hedefe kitlenin, gitmek istediğiniz ya da gideceğiniz yeri araştırın, sosyal medyada yorumlar okuyun, orada çekilen fotoğraf ve videolara göz atın, ne yenir ne içilir, en sevilen mekanları nerelerdir, notlarınızı alın.
Daimi olarak seyahat için motivasyonunuzu artıracak şeylerle meşgul olun.
Son Dakika Tatil Fırsatlarını da Takip Edin
Kim demiş son dakika tatilciler hep yüksek paralara seyahat eder diye? Kimin hüsnü kuruntusu bilemedik…
Siz siz olun, her şeyinizi önceden ayarlamış olsanız bile son dakika fırsatlarını mutlaka sıkı takip edin.
Şu an en çok görmek istediğiniz yer Paris olabilir ama seyahat edeceğiniz dönemde belki de Paris seyahatinin yarı fiyatına son dakika fırsatlarının olduğu Berlin seyahati yapabileceksiniz.
Fırsatları değerlendirmeye bakın; elbet bir gün Paris seyahati de “normal”den daha ucuza denk gelecektir.
Online Uçak Bileti Rezervasyonunuzu Yaptırın
obilet.com üzerinden sayısız yerli ve yabancı hava yolu firmasının hem iç hat hem de dış hat uçuşlarını tek tıkla görüntüleyebileceğiniz gibi fiyat karşılaştırması da yapabilirsiniz.
Seyahat edeceğiniz dönem netleşir netleşmez ilk yapacağınız şey uçak bileti almak olmalı.
Online mecralardan kolaylıkla uçak biletinizi satın alabilirsiniz.
Ucuz uçak bileti almak içinse iyi bir fiyat karılaştırması yapmalı ve seyahat edeceğiniz günden olabildiğince erken bilet rezervasyonu yaptırmalısınız.
Online uçak bileti almadan önce Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur? ve Uçak Bileti Fiyatları Nasıl Belirlenir? yazılarımıza da göz atmayı unutmayın.
Konaklayacağınız Oteli Seçin ve Rezervasyonunuzu Oluşturun
Yurt içi – yurt dışı fark etmeksizin, seyahat planlamasının altın kurallarından biri de konaklama maddesini ertelememek ya da “gidince bakarız”a getirmemektir. Yani siz siz olun, uçak bileti ve konaklama rezervasyonunuzu yaptırmadan seyahatimi planladım demeyin.
Seyahatinize birkaç gün kala da çok uygun fiyatlara otel bulmanız mümkün birkaç ay kala da… Bu tamamen tesislerin sezonun yoğunluğuna göre fiyatları indirip yükseltmesiyle alakalı bir durum.
Erken rezervasyon fırsatları ise birçok konaklama tesisi için geçerli. Hele ki Paris, Amsterdam, İstanbul, Viyana gibi Avrupa’nın en popüler kentlerinden birinde tatil yapacaksanız ve hostel ya da pansiyon ilk tercihiniz olacaksa “gidince bulurum” dememelisiniz; aksi takdirde ya istediğiniz fiyatlara boş bir otel bulamaz ya da çok yüksek fiyatlara son dakika tatilcisi olarak konaklamak durumunda kalabilirsiniz.
Bunlara sebebiyet vermemek adına hem yerli hem de yabancı otel rezervasyon sitelerini takip edin; Booking, Trivago, Hotwire, Hotels.com, Agoda ve Hostelworld gibi siteler ilk tercihiniz olabilir.
Ayrıca Couchsurfing, Be Welcome gibi siteler sayesinde konaklama ihtiyacınızı ücretsiz bir şekilde de giderebilirsiniz. Wimdu ya da Airbnb üzerinden de çok uygun fiyatlara daire kiralama imkanınız da var.
“Yapılacak Aktiviteler” Listesi Hazırlayın
Elbette seyahat, tatil, gezi, adına her ne derseniz deyin; eğlence olmadan, farklı deneyimler yaşamadan olmaz.
Gideceğiniz yeri iyi araştırmalı, orada yapılabilecek aktiviteler hakkında ön bilgi almalısınız. Böylelikle seyahat bütçenizde de oraya gidince sürprizlerle karşılaşmazsanız.
Önceden yapacağınız “yapılacak aktiviteler” listesindekileri uygulamak için harcayacağınız tahmini rakamları da çıkarabilir ve önlem alabilirsiniz.
Yapılacak aktiviteler listenizi de “ücretli” ve “ücretsiz” olarak iki kategoriye ayırabilirsiniz.
Gezilecek Yerler Listesi Olmadan Olmaz!
Ne Eiffel Kulesi görülmeden Paris’i ne de Özgürlük Heykeli ile fotoğraf çekilmeden New York City’i gezdim dememelisiniz.
Her yeri “özel” kılan bir yapı, mimari ya da herhangi bir şey vardır. Bu birden fazla da olabilir elbette.
Klişe deyip geçmeyin, Amsterdam’a gidince kanallarını gezin; Roma’da Trevi Çeşmesi’ne gidin.
Derseniz ki, ben farklı şeyler görmekten keyif alıyorum; o zaman herkesten biraz daha fazla araştırma yapmanız ve deyim yerindeyse gideceğiniz yeri didik didik yapıp her yeri hakkında bilgi almanız ve bu doğrultuda rotanızı çizmeniz gerekecek.
Seyahat planlamasının temelini oluşturan şeylerden biri de gezilecek yerler ve yapılacak aktivitelere göre hazırlanana rotadır kuşkusuz.
Rotanızı ne kadar planlı bir şekilde yaparsanız, seyahat sürenizi o kadar iyi bir şekilde değerlendirirsiniz.
Kısacası 2 günlük kısa bir zaman diliminde Paris’in çoğu yerini keşfeden de var 10 günü olup sadece birkaç yerini gören de…
Gezilecek yerler listenizi hazırlarken Google Haritalar, Lonely Planet, Momondo, Rome2Rio, Trip Advisor ve daha pek çok siteden faydalanabilirsiniz.
“Yeme İçme” ve “Eğlence”yi de Unutmamak Gerek!
Farklı keşifler benim işim diyorsanız, mekan keşfi seyahatinizin büyük bir kısmını oluşturacaktır eminiz.
Hem yeme içme hem de eğlence mekanlarını keşfetmeye bayılıyorsanız, bir süre Trip Advisor’la yatıp Trip Advisor’la kalkabilirsiniz. Ne de olsa daha önce hiç gidip görmediğiniz bir mekan hakkında en belirleyici şey, oranın ne kadar popüler olduğu değil, oraya gidenlerin yorumları olacak.
Seyahat edeceğiniz yerdeki bar, disko, pub, gece kulübü, kafe, restoran, kahve dükkanı, sokak lezzetlerinin satıldığı standların olduğu bölgeler, piknik alanları ve aile işletmelerini araştırarak şöyle en güzelinden “Gidilecek mekanlar” listesi hazırlayabilir ve rotanıza dahil edebilirsiniz.
Bu anlamda Pinterest, Twitter ve Instagram üzerinden “hashtag” yardımıyla mekan araştırması yapabilir ya da daha önceden oraya gitmiş yakınlarınıza sorabilirsiniz.
Kullanmadığınız Eşyaları Satın
Hele ki 6 ay ve daha uzun süreli bir seyahate çıkıyorsanız… İmkanınız varken değerlendirin eşyalarınızı; seyahat bütçenize katkısı olacaktır muhakkak.
Seyahate çıkmadan en geç 60 gün önce satacağınız eşyaları belirleyin ve Letgo, Sahibinden, Gittigidiyor vb. siteler üzerinden satışa sunun.
Pasaport ve Vize İşlemlerine Dikkat!
Yanınızdan asla ama asla ayırmamanız gereken şeyler; kimlik, pasaport, vize evrakları ve cüzdanınız. Yurt dışı tatilcilerinin en çok dikkat etmesi gereken şeylerden biri de bu olmalı.
Vizesiz bir yere ya da kapıda vize uygulaması olan bir yere gidecekseniz işiniz kolay ama vize almanız gereken yerlerden birine gidecekseniz mutlaka en güncel bilgileri edinin ve gerekiyorsa danışmanlık firmalarından yardım alın.
Özellikle bazı ülkelerden vize almak süreç olarak uzun olabilir, olabildiğince erken halletmeye bakın.
En sonunda da pasaport, vize, uçuş biletleri, otel rezervasyonları, araç kiralama rezervasyonları, tur rezervasyonu, sürücü belgesi, kredi kartı vb. şeyleri yanınızdan ayırmayın, hatta ve hatta tarayıcıdan çıktılarını da yanınıza alın.
Telefon ve İnternet Erişimi Önemli
Yurt dışına seyahat ettiniz, seyahat dönüşü gelen telefon faturanız o kadar kabarık ki ne yapacağınızı şaşırdınız.
Buna mahal vermemek için gitmeden önce operatörünüzle görüşerek uygun fiyatlı yurt dışı konuşma, mesaj ve internet paketlerden birini seçebilirsiniz.
Bir diğer seçenek de gideceğiniz yerden sim kart + kalacağınız süre için geçerli olan internet paketi satın almak.
Seyahat Sigortası Yaptırın
Seyahatinizi beklenmedik nedenlerden dolayı yarıda kesme, hastalanma, yaralanma, bagajınızın kaybolması ya da çalınması, pasaportunuzun kaybolması vb. daha pek çok olumsuz durumda hayat kurtaran seyahat sigortası gerçekten de büyük önem taşıyor.
Seyahat sigortası yaptırmadan yurt dışı seyahat planlamamı tamamladım dememelisiniz.
Ayrıca yurt dışına çıkacaklar için seyahat sigortasına dair her şeyi anlattığımız Yurt Dışı Seyahat Sigortası yazımıza da bakabilirsiniz.
Valiz Hazırlama Zamanı!
Seyahat planlamasının en en en keyifli ama bir o kadar da önemli kısmı. Az ve öz mottonuz olsun, ihtiyacınız kadarını yanınıza alın. Yanınıza alacağınız ihtiyacınız olmayan her şey, gideceğiniz yerde sizi bir o kadar kısıtlayacaktır.
Kullanımı pratik, yerden kazandıran, taşıması kolay valiz ya da valizler tercih etmenizde fayda var. Hatta valiz içi bölmelerden de edinebilirsiniz.
Valizde daha az yer kaplaması adına kıyafetlerinizin katlamasına bile özen göstermeniz gerekebilir.
Çocuklu seyahat edecekler içinse yine taşıması kolay ve pratik valizler değerlendirilebilir.
Gideceğiniz yerin iklim koşullarını göz önünde bulundurmazsanız eğer ya dört mevsime uygun bir sürü kıyafet almak zorunda kalırsınız ya da beklenmedik hava karşısında hazırlıksız olduğunuz için hastalanabilirsiniz.
Seyahat edeceğiniz yerde katılmak istediğiniz aktivitelerle ilgili herhangi bir şeye ihtiyacınızın olup olmadığını önceden netleştirmenizde fayda var.
Tablet, telefon, bilgisayar gibi teknolojik aletlerinizi şarj edebilmek için gerekiyorsa eğer dönüşüm kitlerinden almayı da unutmayın. Tabii powerbank de önemli!
Adios Amigos!
E artık gidelim değil mi? 18 tane adım saymışız dile kolay… Her şeyinizin eksiksiz ve hazır olduğundan eminseniz, sevdiklerinizle vedalaşın ve yola koyulun.
Her anınızı ölümsüzleştirmek için fotoğraf çekin, video çekin, ya da hiçbirini yapmayıp sadece anın tadını çıkarın; orası size kalmış…
Seyahatinizin Tadını Çıkarın
Evet bir şeyi çok dıdılarsanız mutlaka bir yerde bir şey çıkar, doğruluk payı vardır ama bu demek değildir ki hiçbir şeyi de düşünmeden hareket edelim…
Ne “Kadri’nin götürdüğü yere” kadar rahat ne de her günü, her saati tek tek planlayacak kadar “titiz” olun. Aradaki dengeyi bulduğunuz sürece seyahatinizde karşılaşacağınız olumsuzluklar karşısında can sıkıntısı yerine hemen alternatif bir çözüm üretmeye odaklanabilirsiniz.
O kadar emek verdiniz, para biriktirdiniz, araştırdınız, hayalinizdeki yere gittiniz, birkaç pürüz de oluversin dimi ama? Siz tadını çıkarmaya bakın!