Türkiye’nin en yeşil kentlerinden biri olan, Karadeniz’in incisi Artvin, gezilip görülmesi gereken yerlerinin çokluğu ile ziyaretçilerine unutulmaz bir Karadeniz tatilinin kapılarını aralıyor.
Dilerseniz Artvin’den sonra diğer Karadeniz şehirlerini ziyaret edebilir, dilerseniz de 3-4 günlük bir tatil planı ile Artvin’in çok sayda yerini görme fırsatı bulabilirsiniz.
Bu bol oksijenli güzel şehrimizi gezdikten sonra çok acıkacağınıza eminiz; Artvin Lezzet Durakları yazımıza mutlaka göz atarak şehrin kendisi kadar güzel yemekleri hakkında da ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
İşte Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Artvin’de görmeden dönmemeniz gereken başlıca yerler:
Artvin Turistik Yerler
Artvin’deki Doğal Güzellikler ve Milli Parklar
Mençuna Şelalesi ve İkiz Köprü
Artvin’in Arhavi ilçesine yolunuz düşerse eğer karşınıza çıkacak doğal güzelliklerden ilki Mençuna Şelalesi olacak.
Küçük bir mesire alanına da ev sahipliği yapan Mençuna Şelalesi, hemen yanı başındaki İkiz Köprü’nün efsane manzarası ile bütünleşmiş bir şekilde her göreni kendine hayran bırakıyor.
18. yüzyılda Osmanlıların inşa ettiği İkiz Köprü’nün ayı bir hava kattığı Mençuna Şelalesi’ne bakarak piknik yapmanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
Çifte Köprü olarak da adlandırılan İkiz Köprü’yü meydana getiren köprüler birbirine inanılmaz benziyor ve her ikisi de tek gözden oluşuyor.
Cehennem Deresi Kanyonu
Dimdik bir duvarı anımsatan Cehennem Deresi Kanyonu, sadece Artvin’in değil, aynı zamanda tüm Karadeniz Bölgesi’nin en çok turist çeken noktalarından biri olma özelliğini taşıyor.
200 metreyi aşan yüksekliği ile dikkat çeken kayaların arasında karınca gibi kalacağınız bu eşsiz yerde birkaç km boyunca ilerlemeniz mümkün. Doğal oluşumların bu denli korunması da kanyona gösterilen ilgiyi artırıyor şüphesiz.
Artvin-Ardanuç karayolunun 25. kilometresinde konumlanan Cehennem Deresi Kanyonu’na en az yarım gününüzü ayırmanızı tavsiye ediyoruz.
Deliklikaya
Artvin’in saklı cennetleri arasında bulunan Deliklikaya, şehrin halen daha keşfedilmemiş cevherlerinden…
Artvin doğa turizminin baş tacı olan Deliklikaya’da kocaman kayanın ortasındaki delikten akan suları fotoğraflama şansınız var.
Maral Şelalesi
3415 metre yüksekliğindeki Kaçkar Dağları’nın üç yönden çevrelediği Maçahel Vadisi’nin en özel ve güzel yeri olan Maral Şelalesi’nde şarıl şarıl akan sular yaklaşık 65 metre yükseklikten düşüyor.
Ciro Şelalesi
Hem Artvin’in hem de tüm Türkiye’nin en çok terci edilen trekking rotalarından biri olan Ciro Şelalesi, Yusufeli ilçesindeki Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor.
Şelaleleri, buzul gölleri, debisi hiç mi hiç azalmayan dereleri ve dahası ile her göreni büyüleyen Kaçkar Dağları Milli Parkı’ndaki Ciro Şelalesi, Artvin seyahatinizin en unutamadığınız noktası olacak.
Otingo Kaplıcası
Şifalı suları ile termal turizmde de adını duyurmayı başaran Artvin’in Borçka ilçesinde yer alan Otingo Kaplıcası, dört mevsim yerli ve yabancı çok sayıda turisti ağırlıyor.
Borçka’nın en güzel yerlerinden biri olan Balcı Köyü’ne bağlı Otingo Kaplıcası’nı dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.
Hatila Vadisi
Cam seyir terasının kaya birleşim noktasına eklendiği, heybetli görünümü ile herkesi etkisi altına alan Hatila Vadisi, özellikle doğa fotoğrafçılarının bir hayli ilgisini çekiyor.
7 metre uzunluğa ve 7,5 metre genişliğe sahip olan cam teras toplamda 50 metrekarelik bir alanı kaplıyor.
Yıldız Gölü
Buz gibi suyu ile ünü tüm Karadeniz’e yayılan Yıldız Gölü, görüp görebileceğiniz en “el değmemiş” doğal güzellikler arasında yerini koruyor.
Özellikla yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarından kaçmak isteyenlerin ilk uğradığı yer olan Yıldız Gölü’nün suyu, maalesef ki içinde durulamayacak kadar soğuk.
Karagöl Sahara Milli Parkı
Artvin’in en turistik ilçelerinden biri olan Şavşat’taki Karagöl ve Sahara Yaylası’nı da içine alan Karagöl Sahara Milli Parkı’nı gezmek için en az 1 gününüzü ayırmanızı öneriyoruz.
Karagöl ve Sahara Yaylası olmak üzere 2 ayrı bölümden meydana gelen milli parkı dilerseniz yerli bir rehber eşliğinde de gezebilirsiniz.
Şavşat ilçe merkezine sadece 45 km mesafede bulunan Karagöl’e özel aracınızla ya da toplu taşıma araçları ile ulaşmanız mümkün. Kartpostalları aratmayacak bir güzelliğe sahip Karagöl’ü hangi mevsimde ziyaret etmiş olursanız olun, enfes kareler yakalayacağınıza emin olabilirsiniz.
Adeta cennetten düşme bir yer olan Karagöl Sahara Milli Parkı, kelimenin tam anlamıyla Artvin der demez akla ilk gelen yerlerden.
Kalabalık, stres ve gürültüden uzak, sessiz ve huzurlu bir gün geçirmek için ideal bir yer olan Karagöl’de kamp yapma imkanınız da var. Öyle ki buraya bir gelen bir daha ayrılmak istemiyor.
Atatepe
Artvin il merkezinde tepeye çıktıkça sizi görkemli ve büyük bir Atatürk heykeli selamlayacak. Tarifsiz duyguların sizi saracak olmasından bahsetmiyoruz bile…
Atatürk heykelinin hemen yanındaki devasa Atam Senin İzindeyiz yazısı da kesinlikle fotoğraflanmalı.
10 ton bakır ve 40 ton çeliğin kullanılması ile inşa edilen ve toplamda 60 ton ağırlığa sahip olan heykel, dünyadaki en büyük Atatürk heykeli olma özelliğini taşıyor.
22 metre yüksekliğindeki heykel, Artvin şehir merkezinden 13 dakikalık sürüş mesafesinde; yani 4 km uzaklıkta bulunuyor.
Artvin’in Yaylaları
Borçka Karagöl Yaylası
Borçka-Camili yoluna girdikten sonra 27. km’sine varın ve doğuya sapın. Ardından 20 km kadar gittikten sonra Karagöl’e ulaşacaksınız.
Milli parkın Karagöl bölümünde yer alan Borçka Karagöl Yaylası, kamp yapmak için en uygun alan.
Yanınızda kamp ekipmanı getirmediyseniz üzülmeyin çünkü yaylada kamp malzemeleri kiralayabileceğiniz yerler mevcut.
Kaçkar Yaylası
Tertemiz bir hava, yeşilin her tonu, gök her daim masmavi, oksijeni bol, kısacası yeryüzünde böyle bir yer olduğuna dahi inanamayacağınız türde bir yer Kaçkar Yaylası.
Karadeniz yaylaları arasında belki de en meşhuru olan Kaçkar Yaylası, yemyeşil doğası ile görür görmez sizi hemen içine çekecek.
Samimi yerlileri, havası, atmosferi, her şeyi ile dört dörtlük bir yer olan Kaçkar Yaylası’na çıkacaklar, burada en az 1-2 gün konaklayacak şekilde planlama yaparsa çok daha keyif alacaktır.
Yusufeli ilçe merkezinden 60 km uzaklıkta konumlanan Kaçkar Yaylası’nı çevreleyen heybetli Kaçkar Dağları’na çıkmak gibi bir düşünceniz varsa da rehbersiz planlama yapılamayacağını hatırlatalım. Yaban keçisi, vaşak, kurt, ayı, çakal ve tilki gibi hayvanlara rastlama ihtimali olduğu için sadece rehberler eşliğinde Kaçkar Dağları’na çıkılabiliyor.
Yaylalar Köyü yolu üzerindeki Kaçkar Turizm Merkezi konaklama tesislerini de araştırabilirsiniz.
Hazır buraya kadar gelmişken, Altıparmak Köyü’ne uğrayıp Barhal (Altıparmak) Kilisesi’ni de ziyaret etmeyi unutmayın.
Kafkasör Yaylası
Artvin ilinin güneybatı kesiminde yer alan Kafkasör Yaylası ya da bir diğer adıyla Kafkasör Turizm Merkezi, 1250 metre rakımlı olmakla birlikte özellikle yaz aylarında buradaki festival coşkusu, diğer yayla şenliklerini aratmıyor.
Acısu, Yalnızhasan ve Cıskaro adındaki şifalı suların da Kafkasör Yaylası’nda olması, Artvin’e gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini artırıyor.
Mersivan Yaylası
Artvin il merkezini çevreleyen Genya Dağı eteklerinde eşsiz bir konuma sahip olan Mersivan Yaylası, diğer Artvin yaylaları kadar bilinmese de aslında sessizlik ve huzur arayanların ilk geldiği yerlerden biri oluyor.
Ormanlar ile çevrili olan Mersivan Yaylası’nın geneli ise geniş düzlüklerle kaplı.
Macahel Yaylası
Artvin Borçka ilçesine bağlı Macahel ya da Maçahel, esasında tek bir bölgeden meydana gelmiyor; aksine 6 birbirine yakın köyden meydana gelen alanın adı. Bu köyler ise Camili, Düzenli, Maral, Efeler, Kayalar ve Uğur.
Zengin flora ve faunası ile dikkat çeken Macahel Yaylası’nda çok sayıda yağmur ormanı da bulunuyor.
Kıyıda köşede kalmış konumu ve iklimi ile diğer Karadeniz yaylalarından ayrılan Macahel Yaylası’nın adı ise Gürcüce maca (bilek) ve heli (el) kelimelerinin birleşiminden geliyor.
Borçka’dan Macahel Yaylası’na geçecekseniz şayet önce Küçük Yayla’ya kadar 1850 metre yüksekliğe çıkmalı, sonra da 400 metre inişe geçeceğiniz bir geçidi aşmalısınız.
2005 senesinde “Biyosfer Rezerv Alanı” olarak ilan edilen Macahel Yaylası bölgesi, kuşkusuz Artvin seyahatinizin unutulmaz duraklarından biri olacak.
Arsiyan Yaylası
Ardahan’ın Posof ilçesi ile Artvin Şavşat’taki Ilıca, Demirkapı ve Pınarlı köyler arasında mükemmel bir konuma sahip olan Arsiyan Yaylası’nı özel kılan başlıca şey, dört tarafının da göller ile kaplı olması.
Arsiyan Dağı’nın eteklerindeki Cevizli, Kayadibi, Yaşar ve Saylıca köylerine ait yaylarını da ziyaret edebilirsiniz.
Beyazsu Yaylası
Karçal Dağı’nın tam tamına 3415 metre yüksekliğindeki zirvesinin eteklerinde bulunan Beyazsu Yaylası’nın göz kamaştıran manzarası karşısında tek kelimeyle büyüleneceksiniz.
Sırt Yayla
Rotamız Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olunca yaylalar da bu listede büyük yer tutuyor haliyle.
Sırt Yayla, diğer Artvin yaylalarına göre daha az bilindik ama kesinlikle görülmesi gereken bir yer.
Bilhassa güneşin ayrı bir güzel battığı Sırt Yayla’ya Yusufeli ya da Arhavi’den geçiş yapabilirsiniz fakat normal binek araçlar ile ulaşmak çok da kolay değil. 4×4 veya yüksek araçlar ile ulaşımın daha kolay olduğu Sırt Yayla için göğün 9. katı tabiri de kullanılıyor.
Herhangi bir tesisin olmaması da burayı olabildiğince bakir bırakmış ki Sırt Yayla’yı özel kılan da bu zaten…
Kilise ve Manastırlar
Dolishane Kilisesi
Artvin’in geçmişine adeta ışık tutan ve tüm görkemi ile ziyaretçilerini selamlayan Dolishane Kilisesi’nin inşa tarihi 10. yüzyıla kadar uzanıyor.
Hamamlı Köyü sınırları içerisinde yer alan ve halk arasında Hamamlı Kilisesi olarak da adlandırılan Dolishane Kilisesi, 17. yüzyılda camiye çevrildikten sonra Kilise Camii adını almış.
Tekkale Manastırı
Esasında tek bir manastır değil, kompleks bir yapıda olan Tekkale’de hem tarihi bir kilise hem de seminer odası ve Trapeza adında bir yer de bulunuyor.
Güneydoğusundaki şapelin de hayret verici derecede güzel olduğunu da hatırlatalım.
Barhal Kilisesi
Barhal ya da diğer bilinen adıyla Parhali Manastırı, Artvin’in Yusufeli ilçesinde yer almakla birlikte esasında bir manastır kompleksinden günümüze kalan tek yapı olma unvanına sahip.
Dolayısıyla ilk görüşte Artvin’deki diğer Gürcü manastırlarına göre daha küçük bulmanız olası.
Okhta Ecclesia (Dört Kilise) Manastırı
Artvin’in Yusufeli ilçesinde yer alan ve toplamda 1350 metre yüksekliğe sahip olan Okhta Ecclesia ya da diğer bir adıyla Dört Kilise Manastırı, şehrin en önemli Gürcü ibadethanelerinden biri olma unvanına sahip.
Artvin’deki diğer pek çok Hristiyanlık dini yapısı gibi Dört Kilise Manastırı da gayet iyi korunmuş ve içine girer girmez sizi birkaç yüzyıl öncesine ışınlıyor.
Artvin’in Kaleleri
Satlel Kalesi
İlk günkü gibi kalmış olmasa da halen daha kalenin sur duvarlarının sapasağlam ayakta olduğunu görünce şaşıracağınıza eminiz.
Sarnıç ve şapel kalıntılarının da olduğu tarihi Satlel Kalesi, yapısı itibarıyla Bagratlı kalelerine benzetiliyor.
Ferhatlı Kalesi
Artvin’in Ardanuç ilçe merkezine 5 km uzaklıkta konumlanan Ferhatlı Kalesi’nin inşa tarihi 5. yüzyıla kadar uzanıyor.
İberya Kralı Vantang’ın yaptırdığı Ferhatlı Kalesi, paralelindeki vadinin de ihtişamlı görünümüyle birleşerek harika manzaralar sunuyor.
Artvin’de Kayak
Atabarı Kayak Merkezi
Artvin’de yayla turizmi, termal turizm, doğa turizmi olur da kış turizmi olmaz mı?!
Yılın dört mevsimi farklı konseptte aktivite ve tatil yapma imkanı sunan Artvin’i kış aylarında ziyaret edecekseniz eğer öncelikle rotanızı Atabarı Kayak Merkezi’ne çevirmelisiniz.
Hem çok uygun fiyatlara harika bir kayak tatili yapabilir hem de Artvin’in diğer doğal güzelliklerini keşfe çıkabilirsiniz.
İçerisinde konaklama tesislerinin olduğu Atabarı Kayak Merkezi’ne ulaşım da gayet kolay.
Artvin’in Müzeleri
Yaşam Tarzı Müzesi
Geçmişten bugüne Artvin’in yöresel yaşantısını gözler önüne seren Yaşam Tarzı Müzesi’nde etnografik objelere rastlayabileceğiniz gibi zamanında Dikyamaç Köyü’nde yaşamış ailelerin soyağaçlarını da yakından görme fırsatı bulabilirsiniz.
Artvin’den Gürcistan’a Geçiş
Sarp Sınır Kapısı ve Gürcistan
Artvin’de bu kadar yer gezip gördünüz, ama yine de yetmez diyorsanız, sizi hemen Batum’a alalım.
Vize ya da pasaport şartının olmadığı; sadece kimlik kartınızla giriş yapabileceğiniz Batum, Artvin il merkezinden sadece 75 km uzaklıkta (1 saat 45 dakikalık sürüş mesafesi) bulunuyor.
Artvin’den Gürcistan sınır kapımız olan Sarp Sınır Kapısı’na giderek kısa süre içerisinde Batum’a geçiş yapabilirsiniz.