Bahar Ayında Doğa Yürüyüşü Yapabileceğiniz 10 Rota

0
455

Kış mevsiminin soğuklarından sıyrılmaya başlanılan bahar günlerindeyiz. Doğa manzaralarıyla dolu harika bir yürüyüşe çıkmanın tam zamanı! Dar patikalardan geçmek, nefis orman havasıyla ciğerlerinizi doldurmak istemez misiniz? Gelin sizler için hazırladığımız Türkiye’nin dört bir köşesinden bahar ayında doğa yürüyüşü yapabileceğiniz eşsiz manzaralara göz atalım!

1 – Kaçkar Dağları

Çamlıhemşin ile Yusufeli arasında bulunan yaklaşık 250 kilometre uzunluğundaki yürüyüş rotası sizlere harika bir bahar manzarası sunmayı vadediyor. İleri seviye bir parkur olarak değerlendirilen Kaçkar Dağları, vahşi ve el değmemiş doğasıyla sizleri yeni bir deneyime davet ediyor. Dilerseniz sıcakkanlı köylülerle vakit geçirebilir ve kendinize kalacak yer bulabilir dilerseniz de kamp ateşi eşliğinde hoş vakitler geçirebilirsiniz.

2 –  Yedigöller, Bolu

Yaklaşık 20-25 kilometre uzunluğunda olan Bolu’da bulunan Yedigöller bölgesi aile ile birlikte rahatlıkla gezilebilecek alanlardan bir tanesi. Büyükgöl, Deringöl, Seringöl, Nazlıgöl, Sazlıgöl, İncegöl ve Küçükgöl adı verilen 7 farklı göl manzaralı parkur hem doğa yürüyüşüne hem de göl balıkçılığına ilgi duyanlara da hitap ediyor. Rengarenk ormanlar ve çiçeklerle kaplı yürüyüş alanları modunuzu yükselterek, şehrin karmaşık ve gürültülü yapısından sizleri uzaklaştırmayı hedefliyor. 

3 – Kapadokya, Nevşehir

Ürgüp, Göreme ve Uçhisar güzergahını takip edebileceğiniz yarım ya da bir gününüzü ayırmanızı gerektirecek bu rota sizlere tarihi ve doğal güzelliklerle dolu bir tat yaşatıyor. Kapadokya’nın eşsiz manzarası, antik yeraltı şehirleri, kiliseleri ve mağaraları görülmeye değer Kapadokya’da birçok yürüyüş parkuru vardır. Yürüyüş turları ile ilgilenenler ideal olarak Eylül, Ekim, Nisan ortası ve Mayıs aylarını tercih edebilirler. Ziyaretiniz sırasında güneşli bir gün yakalarsanız, sıcak hava balonlarından muhteşem manzaralar izleyebilirsiniz. Yürüyüş boyunca peri bacalarını, kaya kiliseleri ve mağaraları görebilirsiniz.

4 – Aziz Paul Yolu

Aziz Paul Yolu maceraseverlerin sıklıkla tercih ettiği 500 kilometrelik uzun mesafe parkurunun muhteşem manzarası sizleri büyülüyor. Aziz Paul Yolu’nun tamamlanması yaklaşık 28 gün sürüyor. Parkur Perge’den başlayıp Isparta’nın Yalvaç ilçesinde Eğirdir Gölü’nün kuzeydoğusunda sona eriyor. Bu rotayı tercih eden yürüyüşçüler, Türkiye’nin zengin tarihini deneyimliyor ve ülkenin sunduğu birçok doğa harikası ve tarihi bölgelerle de tanışma imkanı sunuyor.

5 – Olimpos Dağı

Likya Yolu’nun devamı niteliğindeki Olimpos Dağı, Türkiye’nin Antalya ilinde Olimpos Beydağları Milli Parkı içinde yer alıyor. Çıralı sahil beldesinin ilerisinde yer alan dağın tepesine çıkarak eşsiz doğal manzaranın keyfine varabilirsiniz. Olimpos Dağı’nın zirvesinden uçsuz bucaksız şekilde uzanan Akdeniz’in tertemiz suları sizleri ferahlatıyor. Olimpos Dağı yürüyüş parkurları muhteşem konumuyla yeşil ve maviyi bir araya getiriyor. 

6 – Bolkar Dağları

Bolkar Dağları, Niğde’den başlayarak Mersin’e kadar uzanan uzun doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için ideal bir destinasyon. Meydan Yaylası’ndan başlayarak Darboğaz, Karagöl, Tanzıt Yaylası, Papazın Bahçesi, Sinap Kalesi, Atoluğu ve Büklü Boyun’a giden parkur size olağanüstü seyir zevki sunan bir güzergah olan son durak  Çamlıyayla’ya varıyor. Bolkar Dağları yürüyüş rotasının tamamlanması toplam 3 gün sürüyor. Yürüyüş deneyiminiz boyunca belirlenen alanlarda rahatlıkla kamp kurabilirsiniz. Bolkar Dağları’nda yürüyüş yapmak için en uygun zaman mayıs ayı. 

7 – Likya Yolu

Akdeniz kıyısında harika bir deneyim! Likya Yolu rotası Fethiye’den başlayıp Sidyma’da biten yüksek kıyı manzaralarına ek olarak geleneksel köy yaşamına da tanık olacağınız bir rota. Mart ve mayıs ayları Likya yürüyüş yolu rotası için en iyi mevsim olarak değerlendiriliyor. Tarihi kalıntıları, kültürel alanları ve tüm bunlara eşlik eden kıyı şeridiyle benzersiz bir deneyime hazır olun! Likya Yolu’nun öne çıkan özellikleri arasında küçük köylerdeki yaşamı gözlemlemek, köylülerle etkileşim kurmak, yerel halkın hazırladığı yemekleri yemek ve parkurdaki inanılmaz manzaralı ve tenha kamp yerleri yer alıyor. Harika bir yürüyüş için ödüllendirici bir son Ölüdeniz sahili. Eğer Likya Yolu’nu seçerseniz birçok kültürel cazibe merkezinin keyfini çıkarma ve sahilin nefes kesici manzaralarına hayranlıkla bakma seçeneği sizlerle. 

8 – Yenice Orman Yolu

Yenice Orman Yolu stratejik konumu sayesinde dikkat çekiyor. Karabük ilinde Osmanlı dönemine ait kalıntıların ve evlerin bulunduğu Safranbolu bölgesinin hemen yakınında bulunan Yenice Orman Yolu, macera seven yürüyüşçüler için mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biri. Yaklaşık 2 ila 3 gün süren parkurda yürüyüş yapmak için en iyi vakit mart ayı ile başlayan ilkbahar mevsimidir. Yenice Orman Yolu rotası yaklaşık 396 kilometre uzunluğunda ve 21 farklı seçenekte rota yer alıyor. Bu doğa yürüyüşü rotasına büyük şehirlerden olan Ankara ve İstanbul’dan ulaşmak oldukça pratik. Safranbolu bölgesindeki muhteşem manzaralara ev sahipliği yapan rota üzerinde bisiklet ve ata binmek de alternatif gezi seçenekleri arasında öne çıkıyor. 

9 – Uludağ Patikası

Orta derece zorluğu ile yaklaşık 56 kilometre mesafe süren patika, Sarıalan’dan Çobankaya’ya kadar geniş ormanların ve çeşitli ağaçların arasında uzanıyor. Bu parkur genellikle ilkbahar ve yaz aylarında Türkiye’nin en popüler yürüyüş parkurlarından biri olarak biliniyor. Uludağ Milli Parkı, ilkbahar ve yaz aylarında güzel yamaçlar, buzul gölleri ve Alp çayırları boyunca uzanan yürüyüş parkurlarında kendilerini şımartmayı seven yürüyüşçüler için harika bir adres.

10 – İstiklal Yolu

İnebolu’dan Seydiler Kastamonu’ya uzanan ve 105 kilometre uzunluğunda olan İstiklal Yolu Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı sırasında yetkililer tarafından yapılan eski bir trekking parkurudur. Bu trekking parkurunun Türkiye tarihinde büyük önemi var. Bu yürüyüşe çıkmak için en iyi zaman marttan ekime kadar uzanıyor. 

Bahar aylarında özellikle doğa yürüyüşü yapmayı tercih ediyor ve rotanızı belirlemek için araştırma yapıyorsanız obilet’i tercih edebilir, erken rezervasyon yapmanın avantajlarından yararlanabilirsiniz. En güzel panoramik ve naturel manzaralara ulaşmak obilet sayesinde artık çok kolay!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız