Kitaplardan Uyarlanan Filmler

0
460

Sinema tarihine adını büyük harflerle yazdıran pek çok film, başarılı kitapların uyarlaması. Hatta öyle ki bazıları, ilham aldıkları eserleri belli açılardan gölgede bırakmayı bile başarıyor. Kitap okumanın tadı bambaşka olsa da uyarlama filmlerin de büyülü dünyası sizi içine çekmeyi başarıyor.

Edebiyat alanındaki başarılı yapıtlar, şüphesiz ki sinema sektörünün en önemli besleyici kanallarından biri. Uyarlama aşamasında, atılan adımların hassas olması da gerek. Bazı filmler, kitapların başarısını yakalayamazken bazılarının kitlesi de öyle çok büyüyor ki hikayenin yazılı bir eserden geldiği unutuluyor.

Görsellerin ve hikayenin sizi içine çektiği filmler, bilim kurgudan drama varana dek oldukça geniş bir yelpazede şekilleniyor. Seyrine doyulmayan filmlerin bir kısmı, günümüze çok yakın zamanlarda çekilmişken bir kısmı da oldukça eskilere dayanıyor. Çekim kalitesi giderek gelişse de seyir keyfi yerinde olan çok sayıda yapıttan bahsetmek mümkün. Gelin yeri dolmayan popüler yapıtları birlikte gözden geçirelim.

1 – Aşk ve Gurur

Jane Austin’in “Pride and Prejudice” isimli kitabından uyarlanan filmin başrollerini, Keira Knightley ve Matthew Macfadyen paylaşıyor. Bu yapıt, George dönemi İngilteresi’ni de çeşitli yönleriyle gözler önüne seriyor. Filmin başarı kazanmasındaki en önemli etkenlerden biri de şüphesiz ki oyuncuların şapka çıkarttıran performansları.

Hikayede 5 kız kardeşin yaşamına yakından tanıklık ediyorsunuz. Soylu sınıfından olan Mr. Darcy ve kendinden düşük bir sınıfa mensup olan Elizabeth Benneth arasında doğan aşk, gurur ve önyargı etrafında şekilleniyor.

2 – Schindler’in Listesi

Sinema tarihinin kült yapımlarından biri olan Schindler’in Listesi, Steven Spielberg imzasıyla beyaz perdeye yansıyor. Filmin izleyenleri derinden etkilemesinin bir nedeni de hikayenin gerçek hayattan uyarlanmış olması. Thomas Keneally’nin başarılı kitabı, film haline getirilirken de aynı kaliteyi korumuş durumda.

Yürek burkan hikayenin en çarpıcı ve unutulmayan kareleri arasında, kırmızı paltolu küçük kız var. İkinci Dünya Savaşı’nı konu alan film, Nazi işgalindeki Polonya’da geçiyor. Oskar Schindler’in fabrikasında çalışan Yahudiler’in kurtuluş hikayesine tanıklık etmek için bu başyapıtı izleyebilirsiniz.

3 – Şeytan Marka Giyer

Orijinal adı “The Devil Wears Prada” olan bu film, romantik komedi sevenlerin unutulmazları arasında. 2006 yapımı başarılı yapıt, moda ikonlarının dünyasına yakından tanıklık etmenizi sağlıyor. Anne Hathaway ve Meryl Streep ise filme damga vurarak başarılı oyunculuklarını konuşturuyor.

Pek çok kişinin defalarca izlediği film, unutulmaz sahneler sunuyor. Lauren Weisberger’ın keyifli romanından yapılan uyarlama, alanında başarılı yeni bir mezunun ses getiren moda dergisinde çalışmasıyla başlıyor. Çalışma hayatındaki pek çok değişkenin günlük yaşantıya olan etkilerini izlerken eğlenceli anlar geçireceğinizin de garantisini vermek mümkün.

4 – Yüzüklerin Efendisi

“Lord of The Rings” üçlemesi, oldukça geniş bir yaş kitlesine hitap eden uyarlama filmler arasında. Görsel zenginlik açısından da başarılı bir örnek olan yapıt, fantastik bir maceraya eşlik etmenizi sağlıyor. Peter Jackson’ın yönetmenliğini üstlendiği serinin üçüncü filminde, çekilen iyi savaş sahnelerinden birini görebilirsiniz.

Üçlemenin başında, Hobbitler’den Frodo Baggins’in, güç kaynağı olan yüzüğü bulmasıyla başlayan serüven anlatılıyor. İşin içine Gollum ve Sauron da karışınca mistik hikaye bambaşka bir hal alıyor. Bu seriden sonra çekilen Hobbit üçlemesi de sizi alıp olayların çok daha başlangıç noktalarına götürüyor.

5 – Harry Potter

Fantastik serilerden bahsederken Harry Potter’ı es geçmek olmaz. 2001 senesinde başlayan film, bir neslin beraber büyüdüğü hikayeler arasında. Günümüzde hala etkisini koruyan yapıt, küçük ya da büyük demeden herkesi kendine hayran bırakıyor.

Büyücü olduğunu fark eden Harry, bir anda kendini büyücülük okulunda bulunca macera başlıyor. Baş karakterin arkadaşlarıyla maceraları ve Karanlık Lord Voldemort ise hikayeye heyecan katan detaylar arasında. Bu film serisini, dinlenmeye ayırdığınız bir hafta sonunda peş peşe izleyerek bitirebilmeniz mümkün.

6 – Küçük Kadınlar

Louisa May Alcott’un romanından uyarlanan film, 2019 yılına damga vuranlardan. Daha önce farklı uyarlamalar çekilmiş olsa da hikayenin en başarılıları arasında, Greta Gerwig’in hem senaryosunu hem de yönetmenliğini üstlendiği yapıt gösteriliyor. Kadınlara bakış açısı hakkında büyük farkındalık yaratan eser, dört kız kardeşin hikayesini konu ediniyor.

Film, kadınlara yüklenen belli normları yıkamaya çalışarak ayakta kalmaya çalışan kardeşlerin yaşadıklarını anlatıyor. Hayata kendilerinden iz bırakmak isteyen ve çeşitli engellerle karşılaşan kadınların yaşadıkları, sizde de derin bir his bırakabilir.

7 – Oz Büyücüsü

Oldukça eski yıllara dayanan eser, günümüzde hala anlatılan hikayeler arasında. Çok sayıda uyarlaması çekilmeye devam edilse de 1939 yılındaki yapım, pek çok kişinin aklından çıkmıyor. Çekildiği döneme oranla büyük ses getiren görseller, filmin hala keyifle izlenmesini sağlıyor.

Dorothy ve köpeği Toto; hikayenin başında, kendini aniden Oz Diyarı’nda buluyor. Bu büyülü dünyada edindiği dostlarıyla çıktığı macera, çeşitli temalara derin bir bakış sunuyor. Çocukların da yetişkinlerin de kendinden çeşitli detaylar bulduğu filmde, macera da hiç bitmiyor. Batı’nın Kötü Cadısı ise hikayenin giderek nefes kesici bir hal almasını sağlıyor.

8 – Forrest Gump

Unutulmayan uyarlamalar arasında, şüphesiz ki Forrest Gump’ın yeri büyük. Film, 1994 yılında öyle çok ses getiriyor ki pek çok kişi bu hikayenin Winston Groom’un kitabından uyarlandığını bilmiyor.

Ortalamanın oldukça altında bir IQ seviyesine sahip olan ana karakter, başarıya ulaşmanın tek yolunun inanmak olduğu gerçeğini çarpıcı bir biçimde gözler önüne seriyor. Tom Hanks’in göz dolduran oyunculuğuna eklenen dram öğeleri, izleyenleri derinden etkilemeyi başarıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız