Bayram Trafiğini Atlatmanın Yolları

0
211

Bayramlar bizi sevdiklerimizle bir araya getiren çok özel ve güzel olaylar. Fakat bayram zamanı çoğu kişi izinli olduğu için trafik fazla yoğun oluyor. Bu durum da varmak istediğimiz yerlere çok daha uzun süreler harcayarak ulaşmamıza ve yolda daha fazla yorulmamıza sebebiyet veriyor. 

Bu yazımızda sizlere Kurban Bayramı yaklaşırken bayram trafiğini atlatmanın yolları hakkında bilgiler vermek istedik. Umarız bu tüyolar sizler için faydalı olur.

1) Seyahat Rotanızı Önceden İnceleyin

Trafiği atlatmanın en iyi yollarından birisi gideceğiniz yolu çok iyi bir biçimde bilmek. Bunun için de araba süreceğiniz yolları detaylı olarak incelemeniz gerekiyor. Hele ki ilk defa uzun yola çıkacaksanız ilgili yazımıza göz atmanızı öneririz: Arabayla Uzun Yola Çıkacaklara Tavsiyeler. İnternet uygulamalarından veya kara yolları haritasından gitmeyi planladığınız yollar hakkında bilgi alırsanız yolu önceden öğrenip trafikte rahat bir şekilde yolculuk edebilirsiniz.

2) Gerekli Evrakları Yanınıza Almayı Unutmayın

Bayram zamanları yoğun trafiğin yanı sıra trafik kontrolleri de artmış oluyor. Herhangi bir kontrolde sorun yaşamamak adına arabanın sigorta belgeleri gibi önemli evrakları yanınıza aldığınızdan mutlaka emin olun. Bu evrakları arabada kolayca ulaşabileceğiniz bir yere koyarsanız sizin için iyi olacaktır. Böylece gerektiği zaman en kısa sürede belgeleri ilgili kişiye gösterebilirsiniz. 

3) Yola Çıkış Zamanınızı Önceden Belirleyin

Eğer arabanızı gündüz kullanmayı tercih edenlerdenseniz bayram trafiğini atlatmanın en iyi yollarından birisi yola erken saatlerde çıkmak. Örneğin, tatilin bir gün öncesi iş durumunuza göre yola çıkabilirseniz kalabalığı atlatmış olursunuz. Yola bir ya da iki gün erken çıkmanız mümkün değilse, arife günü güneşin doğuşu ile yola çıkıp bayram trafiğini atlatabilirsiniz.

4) Yola Çıkmadan Arabanızın Bakımını Yaptırın

Arabanız ile herhangi bir sorun yaşamamak için yola çıkmadan önce arabanızın bakımını yaptırmanız iyi olacaktır. Yollarda güvende olmak öncelik olduğu için araba bakımı çok önemli. Siz de uzun yola çıkmadan önce arabanızın rot – balans ayarı dahil olmak üzere tüm sistemlerinin düzgün bir şekilde çalıştığından emin olun. 

5) Yola Dolu Benzin Deposu ile Çıkın

Bayramda herkes yolda olduğu için benzincilerde de uzun sıralar oluşuyor. Bu sebeple arabanızın deposunu yola çıkmadan önce doldurursanız yol boyunca rahat edersiniz. Bunu özellikle yazmak istedim, çünkü bir bayram dönüşü kendim aynı sorunu yaşayıp fazlaca gerilmiştim. Siz de benim gibi mağdur olmamak için benzininizi önceden alın.

6) Yolların Yoğunluğunu Anlık Olarak Google Haritalar Uygulamasından Takip Edin

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte harita uygulamaları çok gelişti. Google Haritalar uygulaması yolların anlık görüntüsünü alarak yoğunluk durumunu size bildiriyor. Yolun yeşil gözükmesi açık ve rahat olduğu anlamına gelirken, turuncu olması yoğun olduğu ama yolda akış sağlandığını gösteriyor. Haritada yollar kırmızı olarak gözükürse yolda yoğun bir trafik olduğunu belirtiyor. Sizler de bayram yolculuğunuzda haritalar uygulamasından yararlanıp yolların kırmızı olduğu yerlerden kaçınmaya çalışarak trafiği bir nebze de olsa atlatabilirsiniz. 

7) Mola Vereceğiniz Yerleri Önceden Belirleyin

Yolculuklarda sorun çıkmadan yola devam edebilmek için iyi bir plan yapılması gerekiyor. Mola yerine yolda karar vermek size vakit kaybettirebilir. Bu yüzden mola vereceğiniz yerleri önceden belirleyerek yolda vakit kazanabilirsiniz. Bu arada mola vaktini fazla uzatmadan yola devam edebilirseniz varmak istediğiniz yere daha kısa sürede ulaşabilirsiniz. 

8) Mola Verme Sıklığını Azaltmak Adına Yanınıza Atıştırmalık Şeyler Alın

Araba sürmekten yorulduğunuzda en sağlıklı olan şey mola vermek. Fakat bazen sadece susadığınız için kalabalık mola yerlerine girip çıkarak vakit kaybetmektense yanınıza alacağınız bir termos su sizlere iyi gelecektir. Ayrıca ufak atıştırmalıklar da aynı işlevi görüp yolda vakit kazanmanıza yardımcı olabilir. 

9) Dönüş Yoluna Çıkarken Gecikmeyin

Bayram dönüş yolu herkesi korkutuyor. İnsan tatile gitmişken orada uzun süre vakit geçirmek istiyor. Fakat bayram trafiğini atlatmak istiyorsanız sizlere yola erken çıkmanızı tavsiye ederiz. Tatilin bitimine bir gün kala veya dönüş sabahı erken saatlerde yola çıkabilirseniz bayram trafiğini bir nebze olsun atlatmış olursunuz. 

Tatilin son günü akşam yola çıkanlar genelde büyük şehirlerin girişlerinde kuyruk oluşturuyor. Bu yoğunluktan dolayı da evlerine varmaları çok gecikiyor. Böyle bir sorun yaşamamak adına tatilinizin bir kısmından feragat edip rahatça yolculuk edebilirsiniz. 

10) Trafik Ne Kadar Yoğun Olursa Olsun Gerilmeyin

Bayram trafiği normal bir durum. Bu yüzden yoğun trafikte takılıp kalırsanız moralinizi bozmayın. Derin bir nefes alarak kendinizi rahatlatmaya çalışın. Sonuçta bu da yol sürecinin doğal bir parçası. Yolda biraz sabrederek kendinize tatilde göreceğiniz kişileri ve yapacağınız aktiviteleri hatırlatabilirsiniz.

Hepinize iyi bayramlar dileriz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız