Bologna Seyahat Rehberi

0
2321

Bilgili, Kızıl ve Tombul.

İlginç bir şekilde bu 3 lakap da İtalya’nın kuzey şehirlerinden biri olan Bologna şehrine ait.
Avrupa’nın ilk üniversitesi olarak bilinen Bologna Ãœniversitesi’ne ev sahipliÄŸi yapmasından dolayı Bilgili olarak adlandırılmış.

Kızıl olmasının ise bilinen iki sebebi var. En görünür sebebi ÅŸehrin tüm mimarisinde kızıl rengin hakim olması. DiÄŸer bir inanışa göre de, ÅŸehre kızıl denmesi ÅŸehri 1990’lara kadar sol partilerin yönetmesi ve halen ÅŸehirde çoÄŸunluk olarak sol görüşten insanların yaÅŸamasından kaynaklanıyor. Ayrıca ÅŸehir halkı hem Fransız iÅŸgali hem de Nazi iÅŸgali sırasında düşmana ÅŸiddetle karşı koymalarıyla efsaneleÅŸmiÅŸ.

Tombul Bologna; çünkü şehir İtalyan gastronomik zenginliğinin önemli bir kısmını oluşturan yemeklerin ana vatanı. Bolonez kelimesinin geldiği, Bologna usulü müthiş lezzette lazanyaların yapıldığı ilk şehir burası.

Küçük bir şehir olmasına rağmen sürprizlerle dolu olan Bologna, İtalya’nın turist akınına uğrayan diğer büyük şehirlerinden biraz uzaklaşarak huzurla bir Orta Çağ kentinde dolaşmak isteyenler için etkileyici bir alternatif.

Ocak 2019’da günübirlik olacak ÅŸekilde bulunduÄŸum Bologna ile ilgili deneyimlerimi paylaÅŸtığım yazının sizin için yararlı olmasını diliyorum. Keyifli okumalar!

Araştırmanızı yaparken ve İtalya seyahatiniz sırasında dinleyebileceğiniz en güzel İtalyan şarkılarını da sizin için derledik.

Bologna Nerededir? Bologna’ya Ulaşım

bologna

Orta Çağ’ın izlerini taşıyan Bologna, Kuzey İtalya’nın eyaletlerinden biri olan Emilia-Romagna eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. İtalya’nın en çok nüfusa sahip olan 7. şehri ve şehirde yaklaşık 1 milyon insan yaşamaktadır.

Bologna, önemli bir tarım, endüstri, finans ve transit geçiÅŸ alanıdır. İtalya’ya gidebilmek için geçerli bir Schengen vizesine sahip olmak zorunludur. Türkiye’de Ä°talya vize hizmetlerinden resmi olarak Ä°data sorumlu.

Türkiye’den Bologna’ya direkt uçuÅŸlar gerçekleÅŸmektedir fakat dilerseniz Ä°talya’nın diÄŸer ÅŸehirlerinden de Bologna’ya ulaşım saÄŸlayabilirsiniz.

İtalya’nın en çok ziyaret edilen şehirlerinden olan Venedik ve Floransa şehirleri arasındaki bölgede kalan şehir, her ikisine de yaklaşık 1 saat uzaklıktadır. Her iki şehre de trenle ulaşım sağlayabilirsiniz. Tren biletlerini tren istasyonlarındaki bilet makinelerinden veya gişelerden satın alabilirsiniz.

Bologna’da Ulaşım

Bologna ÅŸehri içerisinde ulaşımı saÄŸlamanın en kolay ve en zevkli yolu ise ÅŸehri yürüyerek gezmek. 45 kilometreyi bulan üstü kapalı “portico” adı verilen geniÅŸ kaldırımlarının çatı ve kemer süslemeleriyle bu ÅŸehirde yürürken bir an bile yorulmayacaksınız.

bologna

Bu şehirde gezmek, adeta bir Orta Çağ şehrinde yaşıyormuşsunuz hissi yaşamanıza sebep olacaktır.

Şehir merkezinin geniş kaldırımları ve otantik sokakları arasında gezerken şehrin ünlü kulelerini birçok noktadan görebileceksiniz.

bologna

Kuleleri, kiliseleri ve geniş kaldırımlarıyla ünlenmiş Bologna’nın şehir merkezi özenle korunmuş tarihi ve kültürel bir merkezdir.

bologna

Tren istasyonundan Bologna şehir merkezine ulaşım yürüyerek yaklaşık 20 dakika sürmektedir. Bu küçük şehirde toplu taşıma kullanmaya yönelmek yerine şehrin geniş kaldırımlarında yürümeyi tercih edebilirsiniz.

bologna

Öğrenci ÅŸehri olmasından dolayı, Bologna’da bisiklet kullanımı da oldukça yaygın. Haliyle, eÄŸer dilerseniz bisiklet kiralayarak da Bologna’da ulaşım saÄŸlayabilirsiniz.

Bologna’da Konaklama

Bologna özellikle bahar ve yaz aylarında diğer aylara oranla daha fazla ziyaret ediliyor. Bu sebeple bu tarihlerde bir seyahat planlıyorsanız uygun fiyatlardan yararlanabilmek için erken rezervasyon yapmanızı tavsiye ederim.

Bologna şehrini temel hatlarıyla ve rahatça keşfetmeniz için 2 gün yeterli olacaktır. Fakat eğer yeterli zamanınız yoksa, biraz daha sıkışık bir programla günübirlik bir gezi planı bu şehrin tadını çıkarmanız için yeterli olacaktır.

Bologna’ya Ne Zaman Gidilir?

Åžehir sıcak havalarda daha sık ziyaret edilse de kış aylarında da güvenle ve hiç rahatsızlık duymadan bu ÅŸehirde gezebilirsiniz. Yağışlı bir iklime sahip olmasına raÄŸmen Bologna’nın kemerlerle üstü kapatılmış kaldırımlarında yürürken yaÄŸmur sizi hiç rahatsız etmeyecektir.

Bologna’da Yeme İçme

bologna

Zengin Ä°talyan mutfağının en önemli yemekleri ilk defa bu ÅŸehirde yapılmış. Tagliatelle al ragu, tortellini makarnaları, mortadella salamı ve lasagne alla bolognese olarak bilinen bolonez soslu lazanya bu ünlü yemeklerin arasında sayılabilir. Ãœstelik, ülkenin daha turistik ÅŸehirlerine kıyasla Bologna’da fiyatlar çok daha uygun.

bologna

Bologna’nın ünlü yemek marketleri de İtalya’nın en iyileri arasında sayılmaktadır. Bütçe dostu bir seyahat için bu marketleri tercih edebilirsiniz.

bologna

Åžehrin güneyinde kalan Quadrilatero bölgesinde bulunan yemek stantları, Ä°talya’nın en iyi yemeklerini, peynirlerini, Toskana bölgesine özgü ÅŸaraplarını ve pastane ürünlerini denemek için ideal bir merkez. Marketteki yemeklerin fiyatları Bologna’daki birçok restorana göre nispeten daha uygun.

Mercato delle Erbe, Mercato Ritrovato, Mercato del Novale, Mercato Albani yemek marketleri de daha yerel lezzetleri tadabilmeniz için ideal seçenekler.

Bologna’da Öğrencilik

bologna

Bologna’da öğrenci olmak inanılmaz bir deneyim olmalı. Bologna Üniversitesi 1088 yılında kurulmuş olup, dünyanın en eski üniversitesi olarak kabul edilmektedir ve dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında 108. sıradadır.

Orta Çağ boyunca Avrupa’nın en önemli entelektüel merkezlerinden biri olarak görülen üniversite, Dante, Erasmus, Copernicus ve Petrarch gibi Rönesans şairlerinin, yazarlarının ve filozoflarının da eğitim gördüğü kurumdur. Umberto Eco da ölümüne kadar üniversitede profesörlük yapmış isimlerden biridir.

bologna

Bologna’da Gezilecek Yerler

Åžehri keÅŸfetmeye baÅŸladıkça Bologna’daki birçok mimari yapının benzer renklere sahip olarak adeta birbirlerini tamamladıklarını fark edeceksiniz. Kahverengiye ve turuncuya çalan kızıl renkler ÅŸehrin tamamına hakim olmuÅŸ durumda.

Bu rengin sembolik bir anlamı olup olmadığı veya planlı bir şekilde düzenlenip düzenlenmediği bugüne kadar hala tartışılan bir konu fakat henüz kimse kesin bir cevabını bulamamış. Sebebi her ne olursa olsun, şehrin mimari renginin şehre belli bir samimiyet ve sıcaklık kattığı tartışılmaz.

Garisenda ve Asinelli Kuleleri

shutterstock_669649624

Bologna’nın en ünlü simgeleri, ÅŸehir merkezinde bulunan Garisenda ve Asinelli Kuleleri. TaÅŸ kuleler Orta ÇaÄŸ döneminde ÅŸehrin korunması ve yangınları gözlemlemek amacıyla kullanılmış. Yerel halk tarafından “Ä°ki Kule” olarak bilinen kuleler, yüzyıllar boyunca depremler, iÅŸgaller ve yangınlara karşı koyarak bugüne kadar ulaÅŸmış.

Åžu anda ise, 498 basamağı tırmanmayı göze alırsanız, Asinelli Kulesi’ne çıkarak Bologna ÅŸehrini tepeden izleyebilirsiniz. Çıkış her ne kadar zorlu olsa da, Bologna’nın kızıl çatılarını izlemek uÄŸruna deÄŸer.

bologna

Kule’ye çıkabilmek için Maggiore Meydanı’nda bulunan turist ofisinden bilet satın almanız ve belirli bir saatte kulenin önünde bulunmanız yeterli. Bilet fiyatı 2019 itibarıyla 5 Euro.

Maggiore Meydanı

bologna

Bir İtalya seyahatı sırasında öğreneceğiniz ilk kelimelerden biri: Piazza! Bu kelime, bir İtalyan şehrinin olmazsa olmazı anlamına geliyor,meydan. Küçük büyük her türlü İtalyan şehrinde epey fazla sayıda meydana rastlamanız olası. Bologna da bu genellemeyi bozmuyor ve birbirinden güzel meydanlarıyla göz dolduruyor.

bologna

Şehrin en büyük meydanı ise şehir merkezinde bulunan Piazza Maggiore. Bologna gezinize ise şehrin bu meydanından başlamanız en uygun seçenek olabilir çünkü meydanda aynı zamanda şehir hakkında bilgi alabileceğiniz turist ofisi ve ücretsiz Wi-Fi seçeneği sunan modern halk kütüphanesi de bulunuyor.

Meydanda birçok önemli tarihi eser de bulunuyor. San Petronio Bazilikası, Notai Sarayı, Accursio Sarayı, Podesta Sarayı ve Bianchi Sarayı bunlardan birkaçı.

Neptün Çeşmesi

bologna

Maggiore Meydanı’nın hemen giriÅŸinde ziyaretçileri karşılayan Neptün ÇeÅŸmesi 1567 yılında yapılmış.

Neptün ÇeÅŸmesi’nden itibaren meydana bisiklet haricinde baÅŸka bir aracın girmesi yasak.

San Petronio Bazilikası

bologna

Piazza Maggiore meydanına hakim bir konumda bulunan bazilika ÅŸehrin koruyucu azizi Petronius’a adanmış. 1390 yılında inÅŸasına baÅŸlanan bazilikanın ana yüzü bugüne kadar hala bitirilememiÅŸ.

Bologna Sarayları

bologna

Saray denince akla hemen kraliyet sarayları gelse de Bologna’da göreceÄŸimiz saraylar aslında hükümet binaları. Orta ÇaÄŸ yönetiminin temsil edildiÄŸi bu binaların bazılarına ücretsiz giriÅŸ yapabilir ya da gezi rotanızı bu binaları da görecek ÅŸekilde düzenleyebilirsiniz. Ä°ÅŸte bu saraylardan birkaçı:

Palazza D’Accursio O Comunale, ana belediye binası olarak kullanılan bir bina. Maggiore Meydanı’nda bulunan yapı ücretsiz ziyaret edilebilir. EÄŸer bina içerisindeki belediye sanat koleksiyonunu da görmek isterseniz giriÅŸ ücreti 5 Euro olarak belirlenmiÅŸ.

Aynı meydana bakan belediye saraylarının diğerleri ise Palazzo Re Enzo, Palazzo del Podestà, Palazzo dei Banchi ve noterlere ayrılmış olan Palazzo Dei Notai. Ana belediye binasının aksine, bu saydığımız saraylara, özel etkinlikler veya sergiler haricinde giriş yapmak mümkün değil.

Archiginnasio Kütüphanesi ve Amfiler

Bologna Ãœniversitesi’na baÄŸlı kütüphane ve amfilerin bulunduÄŸu bu bina, San Petronio Bazilikası’nın hemen arkasında bulunuyor.

bologna

1803 yılına kadar üniversitenin ana kampüsü olarak kullanılan binaya 1838 yılında da belediye kütüphanesi eklenmiş.

bologna

Sınıfları turist olarak ziyaret etmek her ne kadar mümkün olmasa da Orta ÇaÄŸ’da kadavraların incelenmesi için kullanılan anatomi sınıflarını ziyaret etmek mümkün. Sadece 3 Euro’ya bilet satın alabilirsiniz.

bologna

Kemer süslemeleriyle dolu olan binanın duvarlarında ise üniversiteye ve şehre katkısı bulunmuş çeşitli üniversite mezunlarının, papaların ve birçok azizin küçük büst heykellerini görmek mümkün.

San Francesco Meydanı ve San Francesco Kilisesi 

bologna

Şehrin önemli meydanlarından biri olan San Francesco Meydanı aynı isme sahip tarihi bir kiliseye de ev sahipliği yapıyor.

Şehrin 1796 yılında Fransız ordusu tarafından işgali sırasında kilise ve içindeki bazı sanat eserleri zarar görmüş.

Santo Stefano Meydanı

bologna

Yedi kilisenin birleşiminden oluşan bazilikanın ve bazilikanın bulunduğu meydanın inşasının ne zaman başladığı tam olarak bilinmiyor.

Kiliseler arasındaki bahçeler arasında mutlaka dolaşmalısınız.

Verdi Meydanı ve Bologna Üniversitesi

bologna

Bologna’nın önemli bir öğrenci ÅŸehri olduÄŸunu söylemiÅŸtik. Öğrencilerin yoÄŸun olarak zaman geçirdiÄŸi meydanların en önemlisi de Verdi Meydanı.

Bologna Ãœniversitesi’nin önemli kampüslerinin hemen giriÅŸinde bulunan Verdi Meydanı, Maggiore Meydanı’na yürüyerek 15 dakika kadar uzaklıkta bulunuyor.

bologna

Hazır bu bölgede bulunuyorken Bologna Ãœniversitesi’nin çeÅŸitli kampüslerini görerek öğrencilerin yaÅŸamına da tanık olmak isteyebilirsiniz.

San Domenico Kilisesi

shutterstock_724255552

İspanyol azizlerinden biri olan ve Dominikian tarikatının kurucusu Aziz Domenico tarafından yaptırılan bu bazilikada ayrıca azizin mezarı da bulunuyor.
 bologna
Ä°talyan sanatı ve tarihinin en güzel örneklerinden biri olan bazilika ve anıt mezarda ayrıca Michelangelo’nun çeÅŸitli heykelleri de görülebilir.
bologna
Bologna’daki birçok bazilikada olduÄŸu gibi bu kilisenin de arka bahçesi özellikle görülmeye deÄŸer.

Dondurma Müzesi

Ä°talyanca’da ilk öğreneceÄŸiniz kelime “piazza” olacaktır demiÅŸtik. Ä°kincisi de rahatlıkla dondurma anlamına gelen “gelato” olabilir. Ä°talyan dondurmalarının en iyilerini baÅŸta Roma olmak üzere birçok Ä°talyan ÅŸehrinde tadabilirsiniz.

Bologna ise bu konuda özel bir yerde bulunuyor. Dünyanın en ilginç müzelerinden biri olan dünyadaki tek Dondurma Müzesi bu şehirde bulunuyor.

Dondurma yapımında kullanılan ve yıllar içinde deÄŸiÅŸen teknolojinin sergilendiÄŸi müzede ayrıca dondurma yapımının Ä°talya’nın kültürel ve sanatsal geçmiÅŸine etkileri de inceleniyor.

Müze Pazar ve Pazartesi günleri kapalı. Müzede ayrıca dondurma yapımı atölyelerine katılmak isteyebilirsiniz.

Müze’ye ÅŸehir merkezinden otobüsle 40 dakikada ulaÅŸabilirsiniz.

Müze hakkında daha detaylı bilgi almak için resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bologna Orta Çağ Müzesi 

Åžehrin kendisi adeta açık hava Orta ÇaÄŸ müzesi gibi fakat Orta ÇaÄŸ’a ait sanat eserlerini, el yapımı objeleri, belgeleri ve anıt mezarları da görmek isterseniz Palazzo Ghisilardi-Fava içerisindeki bu müzeye 5 Euro karşılığında girebilirsiniz.

The Santuario della Madonna di San Luca

shutterstock_1017270037

Bologna tepelerinden birinde koşullanmış ibadethaneye 600 kemerli yaklaşık 4 kilometrelik bir yürüme yolu sonrasında ulaşabilirsiniz. Orta Çağ döneminde şehir girişine denk gelen kilise, 1674 yılında inşa edilmiştir.

Ayrıca dilerseniz kilisenin terasına çıkarak şehri panoramik bir şekilde izleyebilirsiniz.

Bologna ÅŸehir merkezine toplu taşımayla yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunan bu tepeye San Pietro’nun önünden kalkan otobüslerle ulaÅŸabilirsiniz.

Palazzo del Podestà’da Fısıldayan Duvar

bologna

Bologna’ya giden herkesin belki de en çok eÄŸleneceÄŸi noktalardan birisini tanıtmak istiyoruz size. Bologna ÅŸehrindeki bu güzel sürprize dünyanın baÅŸka hiçbir yerinde rastlayamazsınız.

Palazza del Podestà, Maggiore Meydanı’nda bulunan bir kamu binası. Ä°lk katı açık kemeraltı pasajlar ÅŸeklinde inÅŸa edilmiÅŸ olan Palazza del Podesta’nın bu pasajlarının birinde kablosuz iletiÅŸim kurmak mümkün.

Her ne kadar kulaÄŸa büyülü de gelse, dörtlü kemerin iki çarpraz kemerinde duvarlar arası söyleyeceÄŸiniz her cümle karşı tarafın büyük bir netlikle duyabileceÄŸi ÅŸekilde iletilmiÅŸ oluyor. Seyahatinizi bu noktada sona erdirmenizi tavsiye ediyorum. Bu ÅŸekilde Bologna’nın aklınızda büyülü bir ÅŸehir olarak kalmasında bu akustik mimari harikasının büyük bir etkisi olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız