Çorum’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

0
3424

Hititlere başkentlik yapmış geçmişi M.Ö 6000’li yıllara dayanan Çorum’un mutfak kültürü de tarihi kadar köklü bir geçmişe sahip.

Binbir çeşit yöresel yemek bulabileceğiniz Çorum Mutfağı’nın öne çıkan lezzetleri arasında narlı kuzu budu ’zalpa’, bakır kazanlarda kısık ateşte uzun saatler pişirilen ‘iskilip dolması’, asma yapraklarının elle yırtılması ile hazırlanan ‘yırtma çorbası’, leblebi tozu ile hazırlanan ve pişmaniyenin atası olarak da bilinen ‘teltel helvası’, mayalı, leblebi kurabiyesi gibi tatlar yer alıyor.

Düğünler başta olmak üzere özel günlerde pişirilen ve ‘Çorum Beşlisi’ olarak bilinen düğün çorbası, yahni, pilav, su böreği ve baklava da geleneksel Çorum Mutfağı’nın öne çıkan diğer lezzetlerindendir.

Gelin Çorum’un bu zengin mutfağına mini bir giriş yapalım, nerede ne yenir bir göz atalım. Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır. Çorum Lezzet Durakları:

Çorum’un En İyi Restoranları

Hancılar Restaurant

Çorum’da et yiyebileceğiniz en lezzetli restoranlardan biri de kuzu etli lezzetleri ile ön plana çıkan Hancılar Restaurant.

Hancılar Restaurant’a giderseniz kuşbaşı kuzu etli, sarımsaklı, domatesli ve biberli ‘çömlek tavası’nı tatmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Otantik dekorasyonu ile de beğeni toplayan Hancılar Restaurant’nın açık büfe kahvaltısı olduğunu da söylemeden geçmek olmaz.

Katipler Konağı

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Dünyanın En uzun Sürede Hazırlanan Yemeği İskilip Dolmasıdır. Rezervasyon ve Sipariş İçin: 0364 214 42 42 #iskilipdolmasi #iskilip #dolma

Katipler Konağı Restaurant (@katiplerkonagirestaurant)’in paylaştığı bir gönderi ()

Çorum’un aslına uygun olarak hazırlanan en lezzetli yöresel yemeklerini tatmak istiyorsanız adresiniz Katipler Konağı olsun derim.

Çatal aşı çorbası, kuru mantı, iskilip dolması Katipler Konağı’nın öne çıkan yöresel lezzetlerinden.

Her şeyden azar azar alıp daha fazla yöresel lezzetin tadına bakmak isterseniz de tercihinizi Katipler Konağı’nın içinde tatlıdan kuşburnu şerbetine pek çok çeşit bulabileceğiniz özel Yöresel Menü’sünden yana kullanabilirsiniz.

Hasan Zahir Et Lokantası

Köfte ve ızgara gibi seçenekleri de olsa Hasan Zahir Et Lokantası’nın yıldızları kesinlikle lokum gibi pirzolası ve ağızda dağılan kaburgası.

Alışılagelmiş ikramlıklardan farklı olarak Hasan Zahir Et Lokantasında yemekten önce bal, kaymak ve kızarmış ekmek servis ediliyor.

Yolunuz Hasan Zahir Et Lokantası’na düşerse ev yapımı yoğurtlarından söylemeyi de ihmal etmeyin derim.

Çakır & Sami Tandır Kebap

Tandır Kebap Çorum

Çakır & Sami Tandır Kebap’ın lezzeti dillere destan, ağızda dağılan tandır kebabı tereyağlı lavaş eşliğinde sunuluyor.

İkramlık acı biber turşusu ile servis edilen tandır kebabınızın yanına Çakır & Sami’nin o muhteşem yayık ayranlarından söylemeyi de ihmal etmeyin derim.

Çakır & Sami Tandır Kebap’a giderseniz yemeğin üzerine damak çatlatan bir kaymaklı ekmek kadayıfının sizi beklediğini de söylemeden geçmek olmaz.

Asmalı Ocakbaşı Dürüm & Kokoreç

Çorum’daki en salaş ama en lezzetli duraklardan biri de Asmalı Ocakbaşı Dürüm & Kokoreç.

Siz de bol köpüklü ayran eşliğinde parmak ısırtan bir Adana kebap, güzel bir kokoreç ya da enfes bir ciğer yemek istiyorsanız Asmalı Ocakbaşı Dürüm & Kokoreç güzel bir alternatif olacaktır.

Kebapçı Zade Tandır

Yumuşacık pideler üzerinde servis edilen kuyruk yağı ile tatlandırılmış bir tandırdan daha lezzetli ne olabilir ki?

Çorum’un en eski aile işletmelerinden biri olan Kebapçı Zade Tandır’ın özel bakır tepsilerde servis edilen tandırı tam ortaya söyleyip paylaşmalık türden.

Yanında közlenmiş biber ve pideyle servis edilen Kebapçı Zade’nin ağızda dağılan tandırını yemelere doyamayacaksınız.

İkinci Bahar

Şehir merkezindeki İkinci Bahar, sadece turistlerin değil yerli halkın da favori restoranlarından biri.

Özellikle et yemekleriyle beğeni toplayan İkinci Bahara’a yolunuz düşerse özel dürümlerinden ve günlük ev yemeklerinden tatmanızı öneririm.

Bir de sadece belli günlerde yapılan iskilip dolmasına denk gelirseniz asla geçmeyin, üzülürsünüz.

Meşhur Tandır Kebap Kadir Usta

Tandırın en lezzetli adreslerinden biri de Meşhur Tandır Kebap Kadir Usta. Siz de esnaf lokantasında güzel bir tandır yemek isterseniz adresiniz Kadir Usta olsun derim.

Tandır’a alternatif bir lezzet isterseniz de Kadir Usta’nın baharatlı pirzolasından sipariş verebilirsiniz.

Kadir Usta’da et tercihiniz ne olusa olsun eşlikçisi bir bardak açık ayran olsun derim.

Özbeyler Park İskender

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Özbeyler İskender (@ozbeylerparkiskender)’in paylaştığı bir gönderi ()

Çorum Mutfağı’na kısa bir mola verip Bursa’nın meşhur iskender kebabı ile kendinize mini bir ziyafet çekmeye ne dersiniz?

Cevabınız evetse Çorum’un en sevilen mekanlarından olan Özbeyler Park İskender’e bir şans verebilirsiniz.

Hanedan Sırık Kebabı

Et severlerin Çorum’daki favori mekanlarından biri de Hanedan Sırık Kebabı.

Hanedan’da sırık kebabı soğumasın diye özel bir ısıtma sistemi ile masanıza geliyor.

Siz de son lokmanıza kadar sıcak kalan enfes bir sırık kebabı yemek istiyorsanız adresiniz Hanedan Sırık Kebabı olsun derim.

Meşhur İskilip Dolma Evi

İskilip Dolması Çorum

Önce iskilip dolmasını anlatmakta fayda var. Her ne kadar adı dolma olsa da iskilip dolması aslında bir dolma çeşidi değil. Et suyunda pişirilen pilav üzerinde servis edilen tel tel ayrılan kuzu tandıra deniliyor iskilip dolması. İskilip dolması, yemeğin yağını hafifletsin, mideyi rahatlatsın diye yanında sirkeli cacıkla servis ediliyor.

Çorum’un bu meşhur yemeğini tadabileceğiniz en lezzetli yerlerden biri de Meşhur İskilip Dolma Evi.

Bu güzel yemek tatlısız olmaz derseniz de güzel bir süt helvaları var benden söylemesi.

Zaten Çorumlular arasında iskilip dolması, sirkeli cacık ve süt helvası ayrılmaz üçlü olarak biliniyor.

Veli Paşa Konağı

Çorum’un geleneksel yemeklerini tadabileceğiniz yerlerden biri de şehrin en meşhur konaklarından biri olan Veli Paşa Konağı’nın restoranı.

Siz de Çorum Mutfağı’nı şehir merkezinde otantik bir ortamda deneyimlemek istiyorsanız Veli Paşa Konağı’na bir şans verebilirsiniz.

Marmaris Döner

Salaş mı salaş bir dükkan Marmaris Döner. Hatta o kadar salaş ki girerken tereddüt bile edebilirsiniz ama bence etmeyin.

Kimilerine biraz yağlı gelse de Marmaris’in döneri bence kesinlikle denemeye değer.

İzmir Lokantası

Çorum’un en iyi esnaf lokantalarından biri olan İzmir Lokantası’nda lezzetli sulu yemeklerin haricinde döner, ızgara ve pide çeşitleri gibi seçenekler de bulabilirsiniz.

İzmir Lokantası’na giderseniz benim önerim bol soğanlı yahnilerinden tatmanızdan yana olacak.

Yahni pidesiz olmaz derseniz de ortaya en güzelinden bir karışık yumurtalı pide söyleyebilirsiniz.

Mor Salkım

Sakatat sevenlerdenseniz Çorum’daki adresiniz Mor Salkım olsun derim.

Kızarmış ekmekle servis edilen üzeri sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı dil söğüş ve işkembe döner Mor Salkım’ın öne çıkan lezzetlerinden.

Lila Pasta & Restoran

Esnaf lokantalarını bir kenara bırakıp cafe bistro tarzında hizmet veren bir yer arıyorsanız adresiniz Lila Pasta & Restoran olsun derim.

Günün her saati keyifle bir şeyler atıştırmak için uğrayabileceğiniz Lila Pasta & Restoran’nın serpme kahvaltısının ve tatlılarının da çok lezzetli olduğunu söylemeden geçmek olmaz.

Kah’ve Orman

Şehir merkezinden uzakta soba başında keyif yapmak huzurlu bir yemek molası vermek isterseniz Kah’ve Orman güzel bir alternatif olacaktır.

Çorum Leblebisi 

Çorum Leblebiciler

Çorum’un öne çıkan lezzetlerinden biri de kuru nohuttan yapılan tadı dillere destan meşhur sarı leblebisi.

Lebebi diyarı Çorum’da çıtırından acılısına, sarımsaklısından karanfillisine, ballısından çikolatalısına envai çeşit leblebi bulabilirsiniz.

Çorum’da leblebi elbette sadece kuruyemiş olarak tüketilmiyor. Çorum’un lebleli tozu ile yapılan öyle bir kurabiyesi var ki tadı tam anlatılmaz yaşanır türden, resmen ağızda dağılıyor. Tatmadan ve kutu kutu almadan dönmeyin derim.

Peki Çorumda Leblebi Nereden Alınır?

Çorum’da leblebinin kötüsü olmaz ama ben yine de rehber olması adına size Çorum’da leblebi alabileceğiniz bir kaç yer vermek istiyorum.

İşte Çorum’da leblebi alabileceğiniz kuruyemişçiler:

Lider Leblebi

Çorum’da leblebi denilince akla ilk gelen adreslerden biri Yaşar Usta’nın yeri olarak da bilinen Lider Leblebi.

Özenle seçtiği nohutları endüstriyel makineler kullanmak yerine hala babasından kalma fırında kavuran Yaşar Usta’nın leblebileri damakta harika bir tat bırakıyor.

Kuruyemişçi Hasan Karakuş

Kuruyemişçi Hasan Karakuş’ta klasik leblebinin haricinde baharat çeşnili, susamlı gibi leblebi çeşitleri bulabilirsiniz.

Leblebinin tatlı halini denemek isterseniz de ahududulu leblebi draje ya da helvalı leblebi gibi alternatifleriniz olduğunu belirtelim.

Hışıroğlu Leblebi

Leblebinin her halini bulabileceğiniz kuruyemişçilerden biri de Hışıroğlu Leblebi.

Sade, gevrek, çıtır, tuzlu gibi klasiklerin dışında, farklı leblebi çeşitlerini denemek isterseniz Hışıroğlu’nun ballı leblebi ve çikolatalı leblebisinin tadına bakabilirsiniz.

Özgür Leblebi

En lezzetli leblebinin bir diğer adresi de Özgür Leblebi.

Kavrulmuş leblebinin haricinde kaymaklı, kahveli gibi leblebi çeşitleri de bulabileceğiniz Özgür Leblebi’yi es geçmeyin derim.

Çorum’da Alışveriş

Çorum’a giderseniz sadece Kargı İlçesi’nin yaylarında yapılan özel kargı tulumundan, kurutulmuş ciğer kavurmasından, önce ocakta kavrulup ardından salçalı su ile pişirilen kuru mantıdan, bol otlu ırgat böreğinden, söbelek mantarı ile yapılan dolmadan tatmadan dönmeyin derim.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız