Dünyada Mutlaka Görülmesi Gereken 20 Heykel

0
12628

Dünyayı gezmek için pek çok sebebiniz olabilir ve her biri öğrenmek, yenilikler keşfetmek üzerine kuruludur.

Çoğu insan bu amaçla kendine gezmek için sebep yaratabilir ama bazıları var ki, az sayıda insanın aklına gelen türdendir. Ve o sebepler, şaşırtıcı şekilde hayatınıza renk katabilir.Nadide sanat eserleri olan heykeller bahsettiğimiz seyahat amaçlarından biri olabilir.

Dünyada, çıplak gözle görülmesi gereken ve sizi yollara düşürecek olan çok özel heykeller var. İşinizi kolaylaştırmak için size onlardan bahsetmek istedik.

Dünyanın En İyi 20 Heykeli

1) Özgürlük Anıtı – New York, Amerika

Statue of Liberty (Özgürlük Anıtı) New York

“Dünyayı Aydınlatan Özgürlük” adıyla literatüre geçen heykel, dünyanın en popüler simgelerinden biri. Amerika denince ilk akla gelenlerden.

New York’taki Liberty Adası’nda bulunan heykel, 1886 yılında Fransa tarafından Amerika’ya hediye edilmiştir.

İlk yapıldığında sahip olduğu kızıl – kahve tonları zamanla şimdiki rengi olan yeşile dönüşmüştür.

Özgürlük Anıtı’na; Manhattan’daki Battery Park ya da New Jersey üzerinden feribotlarla ulaşabilirsiniz.

09.00 ile 18.45 saatleri arasında ziyaretlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ada ile heykelin etek bölümüne ve müzeye giriş ile özgürlük tacı bölümüne giriş olmak üzere iki farklı bilet türü var. Her iki biletin fiyatı 12 $ fakat taç kısmına giriş bileti çok kolay bulunmuyor ve tüm biletleri internet üzerinden önceden almanız gerekli.

2) Kurtarıcı İsa – Rio de Janeiro, Brezilya

Kurtarıcı İsa Heykeli, Tijuca, Rio de Janeiro, Brezilya

Rio De Janeiro’daki Corcovado Dağı’nın tepesinde bulunan Kurtarıcı İsa heykeli, dünyanın ve ülkenin en önemli sembollerinden biridir.

1922 yılında Brezilya’nın kuruluşunun 100. yılına özel olarak yapılmaya başlanan heykel, 1931 yılında resmi törenle ziyarete açılmıştır.

Kurtarıcı İsa Heykeli, Tijuca, Rio de Janeiro, Brezilya

Dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul edilir. Ayrıca, heykelin bulunduğu bölgeden nefes kesici Rio manzarasını seyredebilirsiniz.

Kurtarıcı İsa Heykeli, Tijuca, Rio de Janeiro, Brezilya

Kurtarıcı İsa Heykeli’ne gitmek için iki yol var ve ikisi de Tijuca Milli Parkı’nın içinden geçiyor. İlk seçeneğiniz tramvayla yukarı çıkmak, ikincisi ise; hazırlıklı gelerek yürüyerek çıkmak. Tramvay ile çıkacaksanız ücreti 29 R$ dolar ödemeniz gerekiyor.

Heykele giriş ücreti 83,50 R$.

3) Düşünen Adam Heykeli – Paris, Fransa

Düşünen Adam Heykeli – Paris, Fransa

Rodin’in eseri olan ve kopyalarından birinin de İstanbul Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde bulunan heykeldir. Ayrıca, dünyanın en ünlü heykellerinden biridir.

1900’lü yıllarda sanatçının elinden çıkan eserin tek kopyası İstanbul’da da değil; felsefeyi temsil ettiği düşünüldüğünden, Avrupa’nın pek çok ülkesindeki üniversite bahçelerinde de bulunmaktadır.

Düşünen Adam heykelinin orijinali ise Rodin Müzesi’nde sergilenmektedir. Paris’te bulunan müzeye, 13 numaralı metro hattını kullanarak, Varenne ve Invalides duraklarından ulaşabilirsiniz.

Pazartesi günleri hariç, her gün 10.00 – 17.45 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Sadece heykelin sergilendiği bahçeyi ve o dönem kurulan geçici sergiyi görmek için 13 €, binayı da gezmek için 21 € karşılığında bilet alabilirsiniz.

4) Davut Heykeli – Floransa, İtalya

Davut Heykeli – Floransa, İtalya

Herhangi bir sanat eseri söz konusu olunca yollar mutlaka İtalya’ya çıkıyor.

Rönesans döneminin en önemli eserlerinden biri olan Davut heykeli, Michalangelo imzası taşıyor. Dünyanın gelmiş geçmiş en önemli heykellerinden biri.

Birebir şekilde benzeyen iki kopyası var ve ikisi de Floransa’da bulunuyor. Kopyalardan biri, Palazzo Vecchio’nun önünde sergilenmekte.

Palazzo Vecchio Floransa

Orijinal heykel 1873 yılından beri Galleria dell’Accademia’da sergileniyor. Müze, pazar ve pazartesi günleri haricinde her gün 08.15 – 18.45 arası ziyarete açıktır.

Küçük bir şehir olan Floransa’nın her noktasından yürüyerek müzeye ulaşmanız mümkün. Araç kullanmak isterseniz; 1A, 1B ve 6 numaralı otobüslerle gidebilirsiniz. Bilet ücretleri 16 €, internet üzerinden alırsanız 20 € değerindedir.

5) Pieta – Roma, İtalya

Pieta – Roma, İtalya

Davut heykelini yapana kadar Michalengelo’nun en önemli eseri Pieta’ydı. Hala çok önemli bir eser olarak nitelendirilir.

1498 – 1499 yılları arasında sanatçı yapımını tamamlamıştır.

“Merhamet” anlamına gelen Pieta, oğlunu kucağında tutarak yas tutan Meryem Ana‘nın tasviridir.

Aziz Peter Bazilikası Vatikan

Michalengelo; bakirelik, saflık ve sonsuz inanç gibi duygular sayesinde genç kaldığını düşündüğü Meryem’i, İsa ile aynı yaşta tasvir etmiştir.

Vatikan

Pieta, Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’nda sergilenmektedir. Nisan – Eylül ayları arasında 07.00 – 19.00; Ekim – Mart ayları arasında ise, 07.00 – 18.00 saatleri, ziyaret dönemidir. Bazilikaya giriş ücretsizdir.

Bazilikaya gitmek için 62 numaralı otobüsü kullanıp, Ottaviano San Pietro durağında inebilirsiniz.

6) Küçük Deniz Kızı Heykeli – Kopenhag, Danimarka

Küçük Deniz Kızı Heykeli – Kopenhag, Danimarka

Dünyanın en bilinen figürlerinden biri olan Küçük Denizi Kızı heykeli, Kopenhag’taki Langelinie Limanı‘nda, bir taşın üstünde sergilenmektedir.

1913 yılında Kraliyet Tiyatrosu’nda sergilenen Küçük Deniz Kızı oyunundaki balerini beğenen Carlsberg bira fabrikatörünün oğlu Carl Jacobsen, heykelin yapımına ön ayak olmuş.

Küçük Deniz Kızı Heykeli – Kopenhag, Danimarka

Heykeltıraş Edvard Eriksen’dan istediği balerin heykeli ile ortaya bu eser çıkmış. Ülkenin sembolü haline gelen eser, en çok satan hediyelik eşya figürlerinden de biri.

Langeline Limanı’nda bulunan heykele, şehrin pek çok noktasından yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Giriş ücreti ödenen bir alanda bulunmamakta, halka açık konumdadır. Sadece yoğun ziyaretçi akını sebebiyle görmekte zorlanabilirsiniz.

7) Nemrut Dağı Heykelleri – Adıyaman, Türkiye

Nemrut Dağı

Türkiye’nin bu başlık altında adını geçireceği en önemli eser, Adıyaman‘daki Nemrut Dağı heykelleri olabilirdi ancak.

Yerli ve yabancı pek çok turisti kendine çeken bu heykeller, özellikle gün doğumu ve gün batımı vakitlerinde bambaşka bir havaya bürünüyorlar.

Nemrut Dağı

UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Nemrut Dağı üzerindeki heykellerin yapılış sırrı hala çözülebilmiş değil.

Kommagene Kralı I. Antiochos, kültürleri bir araya getirme amacıyla bu heykelleri yaptırmış ve Anadolu’nun o dönemki tüm tanrılarına ve atalarına adamış.

Nemrut Milli Parkı’na gitmek için şehir merkezinden Kahta’ya kadar otobüslerle gidip, Kahta’dan dağa çıkış için rehberlik hizmeti alabilirsiniz. Araç kiralayarak ya da özel aracınızı kullanarak da park alanına gidebilirsiniz. Sonrasında yürümeniz gerekiyor.

Kasım-Mart ayları arasında ören yerine ziyaretçi kabul edilmiyor.

Park alanına giriş ücreti 30 TL.

8) Birlik Heykeli – Gujarat, Hindistan

Birlik Heykeli – Gujarat, Hindistan

Bu listede bulunan en taze heykel olan Birlik heykelinin çalışmaları 2013 yılında başladı, 2018 yılında tamamlandı. Dünyanın en uzun heykeli olmayı da başardı.

Diğer adı, Patel Heykeli olan eser; bağımsızlığın ardından eyaletlerin birleşmesini sağlayan Sardar Vallabhbhai Patel’i anmak için yapılmıştır.

Pazartesi günleri ziyarete kapalı olan heykeli, diğer günlerde 08.00 – 18.00 saatleri arasında görebilirsiniz.

Narmada Nehri kıyısında bulunan heykele gitmek için tur rehberlerinden destek alabilirsiniz.

9) Anavatan Çağırıyor – Volgograd, Rusya

Anavatan Çağırıyor – Volgograd, Rusya

Dünyada kadın tasvirinde ve din dışı konu üzerine yapılmış en büyük heykeldir.

Heykeltıraş Yevgeniy Vuçetiç ve inşaat mühendisi olan Nikolay Nikitin tarafından tasarlanıp, yapılmıştır.

1967 yılından beri sergilenen heykel, Stalingrad Savaşı anısına inşa edilmiştir. Heykelin bulunduğu alanda 35 bin asker gömülüdür.

Anavatan Çağırıyor, Volgograd, Rusya

Mamayev Kurgan Tepesi‘ndeki anıt park içinde sergilenen heykele; metro kullanarak ya da Stalingard Meydanı’ndan yürüyerek gidebilirsiniz.

Metroyla gidecekseniz, tepeyle aynı adı taşıyan durakta inip yürümeniz gerekiyor. Pazartesi günleri dışında her gün, 10.00 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Parkta bulunan heykeli ücretsiz olarak görebilirsiniz fakat içindeki müzeleri gezmek ücretlidir.

10) Büyük Gize Sfenksi – Kahire, Mısır

Gize Nekropolü Sfenks

Gize Piramitleri bölgesinde bulunan Büyük Gize Sfenksi, dünyadaki en büyük tek taş heykeldir.

Her detayı büyüleyici etkiye sahip olan piramitler bölgesindeki en ilgi çekici yapılardan biridir.

Bütün tanrıların başı olarak görülen Sfenks, M.Ö. 2620 – 2500 yılları arasında, dönemin ruhbanları tarafından yontularak yapılmıştır.

Mısır’daki pek çok şey gibi bu heykel de gizemini korumaktadır.

Gize Sfenksi, Kahire merkeze 30 dakika uzaklıktaki piramitler bölgesinde bulunmaktadır.

Kahire’ye vardığınızda ya da gitmeden önce anlaşacağınız rehberlik firması aracılığıyla bu bölgeye gidip gezebilirsiniz. Tur fiyatları, dahil edilen hizmetlere göre değişmektedir.

11) Bremen Mızıkacıları Heykeli – Bremen, Almanya

Bremen Mızıkacıları Heykeli – Bremen, Almanya

Grimm Kardeşler masalından esinlenerek, Gerhard Marcks tarafından yapılmış olan Bremen Mızıkacıları heykeli; Bremen’in en önemli simgesidir.

Kötü sahiplerinden kaçarak müzisyen olmak için yollara düşen eşek, kedi, köpek ve horozun tasviri olan heykel, dünyanın en sevimli eserlerinden biri olarak da nitelendirilebilir.

1953 yılında yapılmış olan heykel, Marktplatz’da açık havada sergileniyor. Şehirde gezerken görebilirsiniz.

Ziyaret saati ve ücretlendirmesi gibi kıstaslar bulunmamaktadır.

12) Nehrin İnsanları – Singapur, Singapur

Nehrin İnsanları – Singapur, Singapur

Dünyanın en yaratıcı heykellerinden biri olarak nitelendirilen Nehrin İnsanları, yolu Singapur’a düşenlerin mutlaka görmesi gereken bir eser.

Chong Fah Cheng tarafından yapılan heykelin teması, denize atlayan çocukların mutluluğudur. Bundan olsa gerek, görenlerde de mutlu bir etki bırakıyor.

Şehir turu yaparken görebileceğiniz bu heykel için ulaşım aracı kullanmanız gerekmiyor. Ayrıca, giriş saati ve ücreti gibi kuralları da yok.

13) Yoldan Geçenler Heykeli – Wroclaw, Polonya

Yoldan Geçenler Heykeli – Wroclaw, Polonya

Jerzy Kalina tarafından yapılan heykel, siyasi bir olayın tasviridir. Sanatçı, 1981 yılında yürürlüğe giren askeri yasaların ardından kaybolan insanların hikayesini sembolleştirmiştir.

2004 yılında yapılmış olan heykel, çağdaş sanatın dünya çapındaki en önemli eserlerinden biri olarak da tanımlanır.

Şehir içerisinde tur atarken görebileceğiniz heykel, halka açık alanda sergilenmektedir. Ücret ve saat kısıtlamaları bulunmamaktadır.

14)Genleşme – New York, Amerika

Çağdaş sanatın dünya çapındaki en çarpıcı örneklerinden biridir. Paige Bradley imzası taşıyan heykel, meditasyon yapan bir kadını tasvir etmektedir.

Kabuğumuzun dışına çıkmak, sınırlarımızı yok etmek mesajını vermektedir.

New York, Brooklyn’de halka açık şekilde sergilenen heykeli, şehirde gezerken dilediğiniz an görebilirsiniz.

15) Şefkatli El Heykeli – Glarus, İsviçre

Eva Oertli ve Beat Huber’in tasarlayıp yaptığı Şefkatli El heykeli, bir ağacı tutan elin tasviridir.

Çağdaş sanat ürünlerinden biri olarak, dünya çapında yaratıcılığıyla da adından söz ettirmiştir.

Eserin sahipleri bu heykele “El” adını vermişler fakat betimlemesi sebebiyle gören insanlar tarafından ismi, zamanla “Şefkatli El” olmuştur.

Glarus içinde bir parkta sergilenen heykel, dünyada ücretsiz olarak görülecek sanat eserlerinden biri. Yolunuz Glarus’a düşerse, mutlaka görmeye gitmelisiniz.

16)Tuna Kıyısındaki Ayakkabılar Heykeli – Budapeşte, Macaristan

Budapeşte, Tuna Kıyısındaki Ayakkabılar Budapeşte

Dünyanın en hüzünlü hikayesine sahip heykellerden biridir.

Yönetmen Can Togay ile heykeltıraş Gyula Pauer’in ortak çalışması sonucu ortaya çıkmış bir eserdir. II. Dünya Savaşı’nda Haçlı Ok Partisi’nin atılımları sonucunda ölen Yahudilerin anısına yapılmıştır.

2005 yılında açılışı yapılan sergiyi, Budapeşte’de nehir kıyısında gezerken görebilirsiniz.

17) Kalıplardan Çıkmak Heykeli – Philadelphia, Pennsylvania, Amerika

Zenos Frudakis eseri olan Kalıplardan Çıkmak heykeli, dünyanın en çarpıcı eserleri arasında adından söz ettiriyor.

Duvarlarını yıkan, kalıplarını kıran insanları tasvir eden eser, açık alanda sergileniyor.

Şehirde dolaşırken denk geleceğiniz heykeli mutlaka yakından görmelisiniz.

18) Siyah Hayalet – Klaipeda, Litvanya

Siyah Hayalet – Klaipeda, Litvanya

Alice Cooper tarafından tasarlanıp yapılan bu eser, sanatçının şehirde yaptığı pek çok heykelden bir tanesi ve en ilginci.

Suyun içinden iskeleye çıkmaya çalışan bir hayaletin tasviri olan Siyah Hayalet, gören herkesi kendine hayran bırakıyor. Ayrıca bir inanışa göre, iskeleye takılmış olan düğmesine dokunmak şans getiriyormuş.

Eseri, şehir içinde yürürken görebilirsiniz. Ücretlendirme ve ziyaret saati kıstasları söz konusu değildir.

19) Gezginler Heykeli – Marsilya, Fransa

Gezginler Heykeli – Marsilya, Fransa

Bruno Catalano’nun “Eksik Heykeller” başlığı altında yarattığı Gezginler heykeli, 2013 yılından beri sergileniyor.

Eksik Heykeller serisinin amacı, eserleri gören herkesin içindeki eksiklikleri keşfetmesini teşvik etmektir.

Sürreal akımın ürünü olan Gezginler heykeli ve diğer eserleri, Marsilya’da gezerken görebilirsiniz.

20) Tian Tan Buddha Heykeli – Hong Kong, Çin

Tian Tan Buddha Heykeli – Hong Kong, Çin

Dünyadaki en büyük oturan Buda heykeli olan Tian Tan, 1993 yılında Lantau Adası’ndaki Ngong Ping’te gösterime açıldı.

Doğa, insanlar ve inanç arasındaki ilişkinin sembolü olarak tanınmaktadır.

Hong Kong, Çin- Tian Tan Buddha Heykeli

Hong Kong ya da Kowloon üzerinden teleferikle adaya ulaşabilirsiniz. 15 $ karşılığında adaya ulaşıp, heykeli ziyaret etmeniz mümkün.

Son giriş akşam 18.00’de yapılıyor.

Hong Kong, Çin Tian Tan Buda

Sadece karşıdan bakabileceğiniz gibi, 270 basamak tırmanarak heykeli yakından da görebilirsiniz. Buradan göreceğiniz manzara da enfestir.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız