Dünyanın En Pahalı Yiyecekleri

0
2976

Bir yiyeceğin ya da bir bardak kahvenin tadına bakmak için bir servet öder miydiniz? Alt tarafı bir kahve ya da bir yiyecek ne kadar pahalı olabilir ki demeyin? Bence pek akıl karı olmasa da listede satış fiyatı bin dolarları bulan meyveden ete, havyardan çikolataya pek çok lezzet var.

Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.

Bir yiyeceğe o kadar para vermem ama yine de merak ettim neymiş bu yiyecekler bir bakalım derseniz işte Dünyanın En Pahalı Yiyecekleri:

Dünyanın En Pahalı Yiyecekleri

Beluga Havyarı

Beluga Havyarı

Hazar Denizi’nde yaşayan Beluga balığının yumurtasından elde edilen Beluga Havyarı dünyanın en pahalı yiyecekleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Siyah renkli Beluga havyarının bu denli pahalı olmasının tek nedeni neslinin tükeniyor olması değil elbette.

Beluga balığı, yumurtalarını 12 yıl gibi uzun bir sürede üretiyor ve bu yüzden çok nadir bulunuyor.

‘Elmas havyarı’ da denilen Beluga havyarının kilosunun fiyatı 10 bin dolara kadar yükselebiliyor.

Kopi Luwak Kahvesi

Kopi Luwak Kahvesi

Yerel adıyla ‘Kopi Luwak’ olan bir kedinin içinden çıkan kahve çekirdekleri tek tek toplanıyor ve işlemden geçiriliyor. Dünyanın en pahalı kahvesinin bir hayvanın dışkısından geçerek fincanları dolduruyor olması kulağa pek hoş gelmiyor doğrusu.

Ancak en kaliteli kahve çekirdeklerini seçmesi ile ünlü, Güney Asya’da yaşayan ve bir tür misk kedisi olan Kopi Luwak’ın midesinden geçen kahve çekirdekleri bu esnada enzimlerin etkisi ile fermente oluyor arından da dünyanın en pahalı kahvesine dönüşüyor.

Alışkın olduğumuz kahvelerden oldukça farklı, asitsiz bir kahve olan Kopi Luwak Kahvesi’nin bir fincanının fiyatı bile dudak uçuklatıyor.

Kobe Beef

Kobe Bifteği

Özellikle son yıllarda adını daha sık duymaya başladığımız Kobe Beef sadece Japonya’nın Wagyu Bölgesi’nde üretiliyor. Bu özel sığır türü başka bir bölgede yetiştirilemiyor ve ülke dışına çıkarılması kesinlikle yasak.

Kobe Beef’in alameti farikasının ise sığırların beslenme ve dinlendirilme koşullarında saklı olduğu söyleniyor. Söylenene göre masaj yapılan, müzik dinletilen sığırlar sadece bira fabrikasından çıkan fermente edilmiş buğdaydan yiyerek ve arpa suyu içerek besleniyor.

Bu koşullara bir de Japonya’nın bol oksijenli dağ havası ve temiz suyu da eklenince Kobe Beef’in kilosu 3000 liraya kadar çıkıyor.

SafraSafran

Sadece elle işlenmesi ve yarım kilo safran elde etmek için 80 bin safran çiçeği kullanılıyor olması safranın neden bu denli pahalı olduğunu anlamak için yeterli sanırım.

İran, Fas ve Asya mutfaklarında çokça kullanılan safranın iyi kalitede olanlarının kilosu neredeyse 22 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Ne mutlu bize ki ‘kırmızı altın’ da denilen safran ülkemizde de yetiştiriliyor. Belirtmek de fayda var fiyatları duyunca gözünüz korkmasın, daha uygun fiyata daha düşük kalitede safran bulmak da mümkün.

Beyaz Trüf Mantarı

İtalyan beyaz trüf

En kıymetlilerinin İtalya ve Fransa’da yetiştiği beyaz trüf mantarı dünyanın en pahalı mantarları arasında yer alıyor.

Beyaz trüf mantarı genellikle Michelin Yıldızlı şeflerin mutfaklarında kullanılıyor.

Bir tür yer altı mantarı olan beyaz trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerinde toprağın yaklaşık 50 cm kadar altında yetişiyor.

Bulması oldukça zor olan bu mantarı, toprağın altında çıkartmak için İtalya ve Fransa’nın bazı bölgelerinde özel eğitilmiş köpekler kullanılıyor.

Dünyanın en nadir bulunan mantarlarından olan beyaz trüfün kilosu 6 bin euroya kadar çıkıyor. Bu yüzdendir ki Beyaz trüf için ‘mutfağın elması’ benzetmesi yapılıyor.

Densuke Karpuzu

Densuke Karpuzu

Dünyada sadece Japonya’nın Hokkaido Adası‘nda yetişen dışı kalın siyah kabuklu içi pembemsi Densuke Karpuz’undan yılda sadece 10 bin tane üretiliyor.

İçi bol sulu bu karpuzun fiyatı da 6 bin dolara kadar çıkıyor.

Hatta, 2008 yılında ilk kez üretilen Densuke karpuzunun ilk hasadından elde edilen bir miktarın açık arttırma ile satıldığı söyleniyor.

Yubari Kavunu

Yubari Kavunu

Tıpkı Densuke Karpuzu gibi Yubari Kavunu da bir Japon meyvesi.

Volkanik tüf oranı yüksek topraklarda yetişen ve pürüzsüz bir küre formunda olan Yubari Kavunu’nun 26 bin dolara kadar alıcı bulduğu söyleniyor.

Japonlar Yubari Kavunu’nu o kadar çok seviyor ki bazı restoranların müşterilerine kavun yetiştiremediği söyleniyor. Bu durum da bazı bölgelerde sahte Yubari Kavunu üretimine sebep oluyormuş.

Västerbottensost Peyniri

Västerbottensost Peyniri

Sert, sarı renkli ve içi minik deliklerle dolu bu peynir sadece İsveç’in kuzeyindeki küçük bir köy olan Burträsk’ta üretiliyor.

Kraliyet düğünlerinde, Nobel yemeklerinde ikram edilen bu özel peynir sadece belli birkaç süpermarkette satılıyor.

Hakkında pek çok belgesel çekilmiş olmasına rağmen tam tarifi hala gizli tutulan Västerbottensost peynirini farklı köylerde de üreten çiftlikler olmuş ancak hiçbiri orijinali ile aynı tadı elde edememiş. Bu yüzdendir ki Västerbottensost peyniri dünyanın en gizemli ve en pahalı peynirleri arasında gösteriliyor.

Altın Ekmek

Bir gram altın, bir gram gümüş ve aldığı kadar un diye tasvir edilen altın ekmek İspanya’nın Malaga kentinde bir fırında yapılıyor.

Harcında, kinoa, chia tohumu ve kuru domates gibi malzemeler kullanılan bu özel ekmeğin tanesi 1380 eurodan yani yaklaşık 9 bin liradan alıcı buluyor.

400 gram ağırlığında olan altın ekmeğin ünü ülke sınırlarını aşmış durumda. Malaga’daki fırının Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Çin ve Rusya’dan müşterisi var.

Le Madeline au Truffle

Ünlü Danimarkalı Şef Fritz Knipschildt’in ürettiği özel bir çikolata olan Le Madeline au Truffle, Forbes Dergisi tarafından dünyanın en pahalı çikolatası olarak belirlendi. Yani Le Madeline au Truffle için pahalılığı tescillenmiş diyebiliriz.

Tamamen doğal ürünler kullanılarak üretilen bu çikolatanın içinde trüf yağı ve vanilya aroması başta olmak üzere pek çok farklı aroma var.

Özel gümüş kutularda satılan Le Madeline au Truffle’ın üzerinde zaman zaman saf altından süslemeler de olabiliyor.

Sadece özel sipariş üzerine hazırlanan bu çikolatanın tek bir topunun fiyatı 250 dolar.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız