Akçay, Balıkesir’de yazlık ve yazlıkçılık dendiğinde akla ilk gelen yerlerin başında geliyor. Kaz Dağları’nın denize bakan kıyısında yer alan Akçay, temiz havası ve deniziyle sakin ve huzuru bir yazlık belde.
Emekli olunca sakin bir Ege kasabasına yerleşeceğim dediğimiz türden yerler var ya, işte Akçay tam da orası!
Altınoluk ve Zeytinli kadar hareketli olmasa da Edremit’in en sevilen tatil beldelerinden olan Akçay, ulaşım bakımından elverişli bir konumda yer alıyor.
İçindekiler
Akçay’ın Tarihçesi ve Önemi
Balıkesir’in kıyı kesiminde Kaz Dağları’nın temiz havasını Ege’nin serin sularıyla buluşturan Akçay, tarih öncesi çağlardan beri yerleşim yeri.
Bereketli topraklar üzerinde yer alan Edremit ve çevresinde yapılan kazılarda M.Ö 15 bin yılına uzanan kalıntılar bulundu.
Akçay çevresinde gezilecek tarihi yerlerden biri olan İnönü Mağarası’ndaki kalıntılar, Yontma Taş Dönemi’ne tarihleniyor.
Akçay, Antik Çağ’da Misya (Mysia) bölgesi olarak anılan bölgenin önemli kentlerinden biri olan Adramytteion’da (Edremit) yer alıyor.
M.Ö 1500 yılına kadar uzanan bu dönemim ardından M.Ö 7. yüzyılda Lidyalılar gölgede yönetimi ele aldılar. M.Ö 500’lü yıllarda Perslerin bölgede hakimiyeti ele geçirmesi ile bölge Pers yönetimine girdi.
Büyük İskender’in M.Ö 334 yılında kazandığı zaferle Makedonya İmparatorluğu’na katılan bölge, ilerleyen dönemde Bergama Krallığı’na ve ardından Roma İmparatorluğu’na katıldı.
Bölgede tam anlamıyla Türk hakimiyeti ise Osmanlı Dönemi’nde gerçekleşti. Tersaneleri ve denizcileri sayesinde Edremit, Osmanlı Devleti döneminde, Akdeniz’de hakimiyetin korunmasında önemli rol oynadı.
Kurtuluş Savaşı sonrası Ayvalık ve Dikili mücadeleleri bölgede gerçekleşti ve işgal son bularak Edremit ve Akçay, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına katıldı.
Akçay’da Gezilecek Yerler
Balıkesir’in Ege kıyısında yer alan Akçay, yaz tatili için Türkiye’nin en çok tercih edilen yerlerinden biri.
Temiz havası ve masmavi deniziyle ünlü Akçay’da tatil yaparken ilk görmeniz gereken yer Akçay plajları. Altınkum Plajı, Akçay Pat Kamp Plajı, Güre Halk Plajı, Akçay’da denize girilecek yerlerin başında geliyor.
Akçay merkeze en yakın olan plaj ise Akçay Pat Kamp Plajı. Kum-çakıl karışık olan plajda bir de iskele bulunuyor. Denizin sığdan derine ilerlediği plajda, şezlong ve şemsiye kiralanabiliyor.
Akçay’daki hatta Edremit’teki en güzel plaj ise Altınkum Plajı. Zeytinli’ye giden yol üzerinde bulunan plaj, adını altın rengi kumsalından alıyor. Bu geniş ve temiz kumsal çevresinde birçok Akçay oteli ve Akçay pansiyonunda kalabilirsiniz.
Akçay çevresinde denize girebileceğiniz diğer plajlar ise; Turban Plajı ve Güre Halk Plajı.
Akçay’da gezilecek yerler arasında doğal güzelliği ile sizi kendine hayran bırakacak yerler de çok fazla. Akçay’da kalırken Kaz Dağları Milli Parkı’na uğrayarak oksijen deposu Kaz Dağları’nın eşsiz güzelliğini kendi gözlerinizle görün. Yol üzerinde Çamlıbel Köyü’nde güzel bir kahvaltı yaparak güne başlayabilirsiniz.
Akçay’da gezilecek yerler listenizde Hasanboğuldu Göleti ile Sütuven Şelalesi’ni de eklemeyi unutmayın. Burada eşsiz doğa manzarasının ve suyun rahatlatan sesinin tadını çıkardıktan sonra ahşap masalarda piknik yapabilirsiniz. Ayrıca tezgahlara uğrayıp, Ege köylülerinin kendi ürettikleri taze zeytinlerden ve zeytinyağından alabilirsiniz.
Akçay Nerede?
Ege Denizi kıyısında, Kaz Dağları’nın eteğinde yer alan Akçay, Edremit Körfezi’nin ortasında yer alıyor.
Balıkesir’e bağlı Edremit İlçesi’nin bir mahallesi olan Akçay, Edremit’e 8 km mesafede yer alıyor.
Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’na ortalama 15 km uzaklıktaki Akçay, Balıkesir merkeze 100 km uzaklıkta yer alıyor.
Akçay, Kaz Dağları Milli Parkı’na oldukça yakın konumda ve Güre, Çamlıbel, Kızılkeçili, Zeytinli beldelerine komşu durumda.
Akçay’a Edremit üzerinden kara yoluyla kendi özel aracınızla gidebilir; Balıkesir Uçak Bileti alarak uçakla gidebilir veya Balıkesir Otobüs Bileti alarak otobüsle ulaşım sağlayabilirsiniz.
Huzuru Ege’de Arayanların Adresi Akçay’a Nasıl Gidilir?
Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’ndan Akçay’a Nasıl Gidilir? / Akçay’a Uçak ile Ulaşım
Balıkesir Koca Seyit Havalimanı ile Akçay arası yaklaşık 15 km’dir. Balıkesir Koca Seyit Havalimanı araç kiralama hizmetinden faydalanarak veya taksi ile Akçay’a yaklaşık 20 dakika içinde ulaşabilirsiniz.
Edremit Havalimanı olarak da anılan Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’ndan Akçay’a özel transfer hizmeti ile de ulaşmak mümkün.
Balıkesir Koca Seyit Havalimanı ile Edremit arasında karşılıklı servisler kalkıyor.
Eğer toplu taşımayla Akçay’a gitmeyi planlıyorsanız, tek bir araçla direkt ulaşım bulunmuyor.
Elinizde valizleriniz varsa ve yorulmak istemiyorsanız taksi seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
Otobüs ile Akçay’a Ulaşım
Türkiye’nin dört bir yanından Balıkesir Akçay otobüs bileti alarak, Akçay’a gidebilirsiniz.
Balıkesir’e Pamukkale, Nilüfer, Uludağ vb. otobüs firmalarının seferleri ile ulaşım hem çok yaygın hem de otobüs bileti bulmak oldukça kolay.
Bu firmaların dışında olduğunuz yerden Balıkesir Uludağ, Balıkesir VIP, Akçay Travel, Leydi Turizm, Mercan Turizm ve Rize Ses gibi daha yerel firmalarında da otobüs biletlerini online olarak satın alabilirsiniz.
Akçay’a otobüs ile doğrudan ulaşım sağlayan birçok otobüs şirketi mevcut ancak bu olanaktan yararlanamayacağınız bir şehirdeyseniz Edremit otobüs bileti olarak bilet tercihinde bulunabilirsiniz.
Akçay Otogarı’ndan taksiyle kısa sürede kalacağınız otel veya pansiyona ulaşabilirsiniz.
Toplu Taşıma ile Akçay’a Ulaşım
Balıkesir şehir merkezinden, Akçay’a gitmek için Edremit, Altınoluk, Ayvalık güzergahını takip eden otobüslere binmeniz gerekiyor. Balıkesir’den Akçay’a D3, G1, T7 hatlı otobüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Edremit’ten Akçay’a giden minibüsler de ulaşım bakımından ekonomik ve kullanışlı bir seçenek sunuyor.
Özel Araç ile Akçay’a Ulaşım
İster uzun bir yaz tatili ister kısa bir hafta sonu Akçay gezisi planlayın, Akçay kafa dinlemek için harika bir seçenek. Akçay’a kendi arabasıyla gidecekler için farklı şehirlerden ortalama seyahat süresi ise şu şekilde;
İstanbul – Akçay arası yaklaşık 480 km ve ortalama 7 saat 20 dakika kadar sürüyor.
İzmir – Akçay arası yaklaşık 190 km ve ortalama 3 saat 45 dakika kadar sürüyor.
Ankara – Akçay arası yaklaşık 645 km ve ortalama 9 saat kadar sürüyor.
Çanakkale- Akçay arası yaklaşık 120 km ve ortalama 2 saat kadar sürüyor.
İstanbul Anadolu Yakası’ndan Akçay’a arabayla gitmek için Gebze-Kocaeli tabelalarını takip ederek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nu kullanmanız gerekiyor. Osmangazi Köprüsü’nden sonra Osmangazi/Yalova/Bursa/İzmir çıkışından çıkarak İzmir ve Çanakkale Yolu’nu takip edin.
Balıkesir Edremit Yolu/D230 ve İzmir Çanakkale Yolu/D550/E87 rotasını izleyerek; Orhangazi, Gemlik, Görükle, Karacabey, Musafakemalpaşa ve Susurluk üzerinden Balıkesir’e gelebilirsiniz. Ardından Edremit tabelalarını takip ederek Akçay’a ulaşabilirsiniz.
Ankara yönünden Akçay’a özel aracınızla gitmek için D200/E90 yolu üzerinden Ankara Yolu’nun Bursa’ya gidiş yönünü takip edin. Polatlı, Sivrihisar ve İnegöl’ü geçerek Bursa’ya ulaşın. Ardından Balıkesir/İzmir/Çanakkale/Bursa/Yalova/İstanbul/O-33 yönündeki bağlantı yolunu izleyin. Bostancı’ya geldiğinizde İzmir Çanakkale Yolu/D550/E87 üzerinden Balıkesir Edremit Yolu tabelalarını takip edin. Edremit merkezden Cumhuriyet Bulvarı yönünde ilerleyin. Yusuf Sinan Paşa Caddesi ve ardından Piding Caddesi’nden geçerek Akçay’a varabilirsiniz.
Trakya üzerinden bir başka şehirden feribotla Çanakkale’ye geldiyseniz veya Çanakkale’den Akçay’a arabayla gitmek istiyorsanız 2 saat içinde Akçay’a ulaşabilirsiniz. Çanakkale merkezden Çanakkale – İzmir Asfaltı/D550/E87 yönünü takip edin. Edremit’e geldikten sonra Hızır Reis Caddesi üzerinden Yusuf Sinan Paşa Caddesi’ne varıp, ardından Piding Caddesi’nden geçerek Akçay’a ulaşabilirsiniz.