Erzincan, yaklaşık 230.000 nüfusu ile Doğu Anadolu Bölgesinde Yukarı Fırat bölümünde yer alan Erzincan; doğuda Erzurum, batıda Sivas, güneyde Tunceli, güneydoğuda Bingöl, güneybatıda Elazığ-Malatya, kuzeyde Gümüşhane-Bayburt ve kuzeybatıda Giresun ile komşudur.
Dağlar ve platolar ile çevrili olan Erzincan’ın en yüksek noktası 3549 metre yüksekliği ile Kesiş Dağlarıdır.
Meşe ağaçları çoğunluktadır. Erzincan ve Tercan çevresinin genel bitki örtüsü steptir. Bu da yazın kurumaktadır. İlkbaharda Erzincan yemyeşildir.
El bakırcılığı (semaver, tepsi, biblo, duvar tabağı, şekerlik, vazo gibi anı ve süs eşyası), halı dokumacılığı Erzincan’dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır.
Erzincan tava leblebisi ile Erzincan tulum peynirinin Erzincan’da yapılacak alışverişlerde alınması tavsiye edilir.
İçindekiler
Erzincan’da İklim, Ne Zaman Gidilir?
Erzincan, genel olarak karasal iklim özelliklerine sahiptir.
Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Elazığ ve Malatya dışındaki diğer tüm şehirlerden, daha ılıman bir iklimi vardır.
Ne zaman isterseniz rahat edebileceğiniz bu şehirde iklim koşulları gayet uygun görünüyor!
Erzincan’a Ulaşım, Nasıl Gidilir? & Şehir İçi Ulaşım İmkanları
Eğer en kısa ve rahat yoldan gelmek istiyorsanız sizlere müthiş bir haberimiz var! Erzincan Havaalanı şehir merkezine sadece 7 km uzaklıkta!
Haftanın her günü pek çok uçak seferini rahatlıkla bulup satın alabilir veya rezervasyon yaptırabilirsiniz.
İstanbul, İzmir, Antalya ve Ankara gibi büyük şehirlerin yanısıra diğer şehirlerimizden da Erzincan Havaalanı’na uçak bileti bulmanız mümkün!
Daha fazla bilgiye sahip olmak için havaalanı ile iletişime geçebilirsiniz.
“Ben kendi aracımla yolculuk etmek isterim” derseniz Karadeniz yolunu takip ederek Erzincan’a ulaşabilirsiniz. Yol üzerinde dinlenme merkezlerinden de faydalanabilirsiniz. Yola çıkmadan önce km hesabı yaparak hazırlıklık gitmekte fayda var.
Karayolu üzerinden otobüsle Erzincan’a ulaşmak isterseniz pek çok otobüs firmasından bilet alma imkanınız var. Terminalden de şehir merkezine giden otobüsleri ve minibüsleri kullanabilirsiniz.
Ne uçak ne özel araç ne de otobüs ben nostaljik yolculukları severim diyorsanız, TCDD sayesinde tren keyfine varabilirsiniz. Doğu Ekspresi ve Erzurum Ekspresi hatlarını ve saatlerini takip ederek size en uygun koltuğu bulabilirsiniz. Eğer fazla bagajınız varsa veya yük taşıtmak istiyorsanız Erzincan’dan geçen yük trenlerinden de faydalanabilirsiniz. Tren garından da şehir merkezine giden otobüs ve minibüsleri kullanabilirsiniz. Erzincan Tren Garı hakkında daha fazla bilgi edinmek veya aklınıza takılan soruları sormak isterseniz Tren Grına 0446 2233 403 nolu telefon ile ulaşabilirsiniz.
Erzincan’da Gezilecek Yerler
Erzincan’ın Tarihi Mekanları
Terzi Baba Türbesi
Tasavvuf ehillerinden olan Terzi Baba’nın asıl adı Muhammed Vehbi’dir.
Tasavvufi yönü ve mesleği olan tercilik ile ön plana çıkan Muhammed Vehbi’nin adı zamanla Terzi Baba olarak anılmaya başlanmıştır.
Halk tarafından oldukça sevilen ve sayılan Terzi Baba’nın hem türbesi hem de mezarlığı bulunmaktadır.
Terzi Baba’nın hikayesini bilen ve tanıyanlar O’na sıklıkla dua etmeye gider.
Yerden yüksekliği olduğu için türbeye dört absamak ile çıkılır. İçerisinde mimari olarak süslemelere rastlanmaz. Oldukça sade yapısı ile göz çarpar.
Tasavvuffa kendini geliştiren ve dini konulara oldukça vakıf olan Terzi Baba, birçok müritler de yetiştirmiştir. Bu yüzden türbenin içerisinde yer alan sandukanın biri Terzi Baba’ya diğeri ise Terzi Baba’nın müritlerinden birine aittir.
Türbede zaman içerisinde kimi aksaklıklar meydana gelmiş, hatta bir yangın sonucu iyice zarar almış ve kullanılamaz hale gelmiştir. Ancak Terzi Baba Erzincanlılar için çok önemli olduğundan ötürü 1980’li yıllarda tekrar inşası yaptırılmıştır.
Terzi Baba Mezarlığı
Terzi Baba çok sayılan ve sevilen bir tasavvuf ehli olarak 1848’de vefat ettiğinde şehrin en büyük mezarlığı olan Kaledibi Mezarlığı’na defnedilmiştir.
Terzi Baba’nın ölümü şehirde bir sükünete sebep olmuş ve Kaledibi mezarlığının adı Terzibaba Mezarlığı olarak değiştirilmiştir.
Erzincan’ın en büyük mezarlığı olan Kaledibi Mezarlığına, 1848 yılında vefat eden Terzibaba’nın defnedilmesiyle mezarlığın adı Terzi Baba Mezarlığı olarak değiştirilmiştir.
Terzi Baba Türbesi kadar, Terzi Baba Mezarlığı da çok ziyaret edilmektedir.
Mama Hatun Hanı
Mama Hatun Hanı 1192 yılında ölen Saltuklu Erzurum sahibesi Mama Hatun için yaptırılmıştır.
Mimarı yörenin ünlü mimarlarından Ahlatlı Ebul-nema bin Mufad-dalü`l-Ahval`dır.
Mama Hatun Han Erzincan’ın Tercan ilçesindedir ve türbe; hamamdan oluşan yapı doğu-batı doğrultusunda kareye yakın dikdörtgen planlıdır.
Erzincan Kalesi
Kimin yaptırdığı ve tarihi kesin olarak bilinmese de Erzincan Kalesi’nin Mengücekliler ve İlhanlılar döneminde yaptırıldığı düşünülmektedir.
Moğol tehlikesine karşı yetersiz görüldüğü için Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad tarafından tekrar yenilenen kale, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de çeşitli onarımlardan geçirilmiştir.
1939 depreminde büyük bir hasar gören kaleden günümüze; yontma taştan yapılmış olan giriş kapısı, erzak deposu ve güneyde bulunan bir kaç duvar kalıntısı ulaşabilmiştir.
Kızlar Kalesi
Kızlar Kalesi, Urartu döneminin önemli yerleşim yeri olan Altıntepe yakınlarındadır.
Halk arasında Köşküngar olarak da bilinen kale, kayaların oyulmasıyla oluşturulmuştur.
Kalenin doğusunda bulunan Urartu dönemine ait seramik parçaları bulunmaktadır. İsminin neden kızlar kalesi olduğu ise belirsizliğini korumaktadır.
Çadırcı Hamamı
Tarihi kale ve camiilerinin dışında Erzincan’da da birçok tarihi hamam bulunur. Çadırcı Hamamı ise Eski Erzincan’dan geriye kalan en dayanıklı klasik Osmanlı mimari yapılarından birisidir.
Erzincan’ın önde gelenlerinden Şeyh Ahmed bin Mahmud tarafından 1548 yılında inşa ettirilmiştir.
Soyunma, soğukluk ve sıcaklık bölümlerinden oluşan hamamın bu bölümleri pandantifli kubbelerle örtülüdür. Yapı günümüzde asıl fonksiyonunun dışında kullanılmaktadır.
Taşçı Hamamı
Erzincan’ a 1 km uzaklıkta, Kemah yolu üzerindeki Orman Fidanlık Müdürlüğü’nün bahçesinde bulunur.
Tıpkı Çadırcı Hamamı gibi klasik Osmanlı mimari tarzını yansıtır. Eğer tarihe ve mimariye ilgiliyseniz Erzincan’ın hamamları tam size göre olabilir.
19.yüzyılın başlarında inşa edilen hamam 1939 deprem olunca hasar görerek kullanıma kapatılmıştır.
Taşçı Hamamı, Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü tarafından, 1991 yılında tarihi eser olarak tescillenmiştir.
Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü ise 2010 yılının ilk aylarında hamamı tekrar restore ettirmeye başlamış ve bu yenileme 2011’de tamamlanmıştır.
Nafız Paşa Hamamı
Erzincan’ın ileri gelenlerinden olan Nafız Paşa tarafından 1870 yılında yaptırılan klasik Osmanlı hamamlarından biridir.
Çatısı tuğla ile örtülü hamam, erkekler ve kadınlara ait olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
Hamamın soğukluğunun giriş kısmında iki kitabe yer alır ancak hamam günümüzde kullanıma açık değildir.
Ulu Cami Kalıntıları
Ulu Cami, Gülabi Bey tarafından 11. yüzyılda Mengücekoğulları döneminde yaptırılmıştır.
Birçok deprem felaketine maruz kalan Erzincan’ da Ulu Cami de bundan nasibini alarak 1198 yılında yaşanan depremde hasar görmüştür.
Aynı yıl içinde onarılan cami, 1288 yılında yeni bir tadilat daha geçirmiştir.
1939 yılındaki depremde ise tamamen yıkılan Ulu Cami’nin günümüze ancak kalıntıları ulaşabilmiştir. Harabe şeklinde olan kalıntılar günümüzde fazla bir etki uyandırmasa da geçmiş yıllara ışık tutabilmektedir.
Mama Hatun Kervansarayı, Hamamı ve Türbesi
Kervansaraylar, hamamlar ve türbelerin hangi yıllarda kimler tarafından yaptırıldığı genellikle üzerindeki kitabede yer alan bilgilerden anlaşılır.
Ancak Mama Hatun Kervansarayı’nın üzerinde herhangi bir kitabe yer almamaktadır. Yapıyı inceleyen araştırmacılar ise bu kervansarayın 12. yüzyılda inşa edildiğini tahmin etmektedir.
Kervansarayın hemen yanında tarihi hamam bulunmakta ve hizmet vermektedir.
Tercan’da bulunan Mama Hatun Kervansarayı Erzincan şehir merkezine 92 km uzaklıktadır.
Abrenk (Vank) Kilisesi ve Dikitleri
Osmanlı döneminden beri Türkiye’nin pek çok ilinde olduğu gibi, dil, din ve ırk fark etmeksizin insanlar bir arada yaşarlardı.
Zamanında Erzincan’da yaşayan Ermenilere ait olan Abrenk Manastırı ise adı çok fazla duyulmuş olmasa da Ermenilerden kalan önemli bir yapıdır.
Surp Davit (Abrank) Ermeni Manastırı, Tercan’ın Üçpınar Köyü yakınlarında, Vank Dağı’nda konunlanır.
Manastırın üstündeki tepede etrafı duvarlarla çevrili bir şapel ve onun biraz uzağında da ikisi ayakta duran biri de yere devrilmiş, üç dikit yer alır.
Sultan Melik Türbesi
Mengücük Beyliği döneminde inşa ettirilen türbe.Kemah’ın kuzey batısındaki ,kayalık platform üzerindedir.
Yöre halkı tarafından Sultan Melek olarak adlandırılan türbede,Mengücek beyliği
döneminde yaşayan Sultan Melik’in mumyası ve 5 mezar bulunmaktadır.
Türk ve Osmanlı anlayışındaözellikle Antik Mısır ile ön plana çıkan mumyalanma olmadığı için bu türbe ilginç bir yapıdır.
Hıdır Abdal Sultan Türbesi
Hıdır Abdal Sultan Türbesi, büyük bir evliya olarak bilinen Hıdır Abdal Sultan, Hacı Bektaş Veli’den oldukça etkilendiği iletilir.
Evliyanın doğum ve ölüm tarihleri kesin olarak bilinmese de Ocak Köyü’nde yaklaşık yedi yüzyıl önce tekke kurmuştur.
Günümüze kadar gelen türbe, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşımaktadır.
Türbenin hangi yıl yapıldığı kesin olarak belli olmasa da dikkat çekici mimarisi ile ön plana çıkar.
Melik Gazi Türbesi
Mengücek Beyliğinin kurucusu Melik Gazi’nin türbesi Erzincan’ın Kemah ilçesindedir.
Türbe, Fırat Nehri’nin kıyısındaki yüksek bir tepeye inşa edilmiştir.
Yıkımlara ve hasarlara karşı sürekli yenilene Melik Gazi Türbesi’nin en son onarımı 1991 yılında yapılmıştır.
Erzincan’da Gezilecek Doğal Güzellikler
Ekşisu Kaplıcaları
Birçok ilimiz gibi Erzincan’da da şifalı ve sağlıklı doğal sular bulunur. Bu yüzden kaplıcalarını muhakkak ziyaret etmelisiniz.
Şehir merkezine 10 km uzaklıkta yer alan Ekşisu Kaplıcaları Erzincan ve Erzurum karayolu üzerinde bulunur.
Hemen yanında Ekşisu Mesire alanı da bulunduğu için piknik ve kamp yapma imkânı da bulabilirsiniz.
12 adet havuzdan oluşan kaplıcanın suyu 33 derecelik sıcaklığa sahiptir.
Kaplıcada günübirlik misafirlerin kullanımına yönelik bir tesis bulunmaktadır.
Erzincan Belediyesi tarafından işletilen kaplıcada; kabinler isteğe göre aileler, kadınlar ve erkekler için özel olarak ayrılabilmektedir.
Girlevik Şelalesi
Erzincan en güzel köylerinden olan Girlevik Köyü’nde yer alan Girlevik Şelalesi, şehir merkezine yaklaşık olarak 35 km mesafededir.
Özellikle Erzincanlılar yaz aylarında serinlemek, piknik yapmak, eğlenmek ve arkadaşları ile keyifli vakit geçirmek için Girlevik Şelalesi’ni tercih ederler.
Şelalenin etrafında envai çeşit bitki örtüsü bulunur. Doğa yürüyüşleri yaparak tüm bu bitkileri inceleyebilirsiniz.
Ferahlatıcı havası ile nefes almanızı sağlayan alan müthiş doğa manzaraları da sunar. Fotoğraf makineleriniz ve akıllı telefonlarınızı almayı unutmayın! Hafızada yer açmanın faydası olabilir.
Yüksekliği yaklaşık 30 metre olan, üç katlı birçok koldan akan Girlevik Şelalesine, yerli ve yabancı turistlerin ilgisi her geçen yıl daha da artmaktadır.
Özellikle bahar aylarında açan papatyalar, rengârenk küpe çiçekleri ve daha birçok farklı bitki türü görsel bir şölen sunar.
Şelaleyi ziyarete gelen misafirler, iğde ağaçlarının gölgesinden piknik yapar ve serinler.
Kış aylarında hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi, Girlevik Şelalesi’nin donmasına neden olur. Şelalenin donmuş hali oldukça dikkat çekici ve izlemesi inanılmaz bir deneyimdir. Bu görkemli şelale donduğunda kalın buz sarkıtları oluşur. Bu yüzden buz tırmanıcıları için müthiş bir ortam oluşur.
Sizde buz tırmanıcılığına ilgi duyuyorsanız Erzincan’a kış mevsiminde gelmek en doğru tercih olabilir. Buz tırmanıcılığının yanı sıra, buz sporcularının gösterilerini de izleyerek donmuş Girlevik Şelalesi’nin tadını çıkarabilirsiniz.
Ekşisu Mesire Alanı
Ekşisu Kaplıcalarının 1 km ilerisinde olan Ekşisu mesire alanı da Erzincan-Erzurum Karayolu üzerinde bulunur ve piknik için oldukça uygundur.
Doğal maden suyunu çok seviyorsanız Ekşisu Mesire alanındaki bölgede kaynaktan çıkarılan sudan yararlanabilirsiniz.
Ekşisu Mesire alanı, geniş park alanlarının bulunduğu, yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği,
Erzincan’ ın en gözde mesire alanlarından biridir.
Burada yer alan çeşmelerden akan ve “Böğert” olarak anılan maden suyu; anemi, karaciğer, mide, bağırsak ve safra yolu hastalıkları gibi pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır.
Maden suları, Erzincan Belediyesi tarafından yaptırılan tesislerde Bögert Madensuyu adı ile etiketlenerek şişelenmekte, yurt çapında dağıtımı ve satışı gerçekleştirilmektedir.
Hem de bu yerel ve doğal maden sularının kaynağını gözleriniz ile görebilir hem de bolca içme fırsatı yakalayabilirsiniz. Ayrıca yanınıza alabilir, yeriniz varsa sevdiklerinize hediye olarak da götürebilirsiniz.
Beytahtı Mesire Alanı
Karasu Irmağı’nın kıyısında yer alan Beytahtı Mesire Alanı, Karasu Irmağının kıyısındadır.
Erzincan’ın güneyindeki Kemah yolu üzerindedir.
Yol üzerinde dinlenmek ve piknik keyfi yapmak isterseniz Beytahtı Mesire Alanı size çok uygun olabilir.
Ağaçlıklara, çimenliklere, akarsu ve soğuk su kaynaklarına sahip Beytahtı, akarsuyun etrafında bulunan ahşap çardakları ve piknik yapmaya elverişli masaları ile geniş bir mesire alanıdır.
Karanlık Kanyon
Erzincanın Kemaliye ilçesinde bulunan kanyon Türkiye’nin en büyük ve en görkemli kanyonlarından birisidir.
Base Jump, Kano ve Rafting gibi sporları seviyorsanız Karanlık Kanyon’u görmeden Erzincan’an ayrılmayın.
Acemoğlu Boğazı
Karanlık kanyonun küçük bir hali olan Acemoğlu Boğazı Erzincan-Kemah karayolu üzerinde bulunur.
Acemoğlu Boğazı’ndan müthiş doğa manzaralarını seyre dalabilirsiniz.
Ergan Dağı
Erzincan’da kışın şelaler donarken, dağlar da bembeyaz olur ve tam kayak severler için uygun bir hale gelir.
Kışın gelmişseniz ve Erzincan’daysanız Ergan Dağı Kayak Tesislerinde hem arkadaşlarınız hem de ailenizle keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.
Ergan dağına ulaşımda da sorun yaşanmamaktadır, hem ulaşımı kolay hem de pisti müthiş!
Esentepe
Erzincan’an en tepelerinde yer alan Esentepe sayesinde şehrin tüm havasını soluyabilir ve şehri seyredeblirsiniz.
İster arkadaşlarınızı toplayıp kahvaltıya gidin, ister gece vakti şehrin ışıklarını izleyin. Çay keyfi yapmak için müthiş bir alan!
Altıntepe
Altıntepe, Üzümlü ilçesi sınırlarında Urartu, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmış eski bir yerleşim yeridir.
Urartu döneminde kurulan yerleşim yerinde halen arkeolojik kazılar sürdürülmektedir. Urartular dönemi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz Altıntepe’yi ziyaret edebilirsiniz.
Yedi Göller
Erzincan ile Çayırlı arasındaki Keşiş Dağları’nın zirvesinde bulunan Yedi Göller, bölgeye gelecek olan yerli ve yabancı turistlerin en uğrak mekanları arasında yer alır.
Esence Tepesi yakınlarında bulunan Yedi Göller, bölgeye gelen dağcılar ve kampçıların gözde mekanı!
İki ulaşım yolununolduğu Yedi Göller bölgesini özellikle temmuz ve ağustos aylarında çok
sayıda kişi ziyaret eder.
İster yaz ayları, ister kış ayları olsun, Yedi Göller her mevsim büyüleyici!
Otlukbeli Gölü
Otlukbeli ilçesine 6 km. uzaklıkta tarihi Otlukbeli savaşının yapıldığı alanda bulunur.
Travertenli olan Otlukbeli gölünün jeolojik oluşumu günümüzde de devam etmektedir.
Siz de bu doğa harikasının dönüşümüne şahir olmak ve doğa yürüyüşleri yapmak isterseniz Otlukbeli Gölü sizin tercihiniz olabilir.
Cimin Üzümü Bağları
Organik ve en leziz üzümleri yemek isterseniz Cimin Üzüm Bağları’nı ziyaret etmeden geçmeyin.
Türkiye’nin patentli tek üzümü olan Cimin Üzümü Erzincan’a 20 km uzaklıkta bulunan Üzümlü ilçesi ve çevre köylerinde yetişir.
Üzümün iri siyah tanelerine doyum olmaz.
Aygır Gölü
Şehir merkezine 45 km. uzaklıkta, Keşiş Dağları’nın eteğinde yer alan ve 2 bin 850 metre yükseklikte olan Aygır Gölü, Türkiye’nin en yüksek krater göllerinden biridir.
Piknik yapmak, kamp kurmak ve doğa yürüyüşleri için oldukça uygundur.
Karasu (Fırat) Nehri
Rafting sporlarına meraklıysanız eşsiz Fırat Nehri’nde doyasıya eğlenebilirsiniz.
Kano gibi aktiviteler de yaz kış her mevsim yapılabilmektedir.
Kadıgölü
Kemaliye’de konumlanan Kadıgölü, ferak soğuk su kaynakları ve yemyeşil doğası ile doğa yürüyüşleri ve piknikler için uygundur.
Kadıgölü, yüksek ve kayalık dağlardan gelmekte olan yeraltı suyudur.
Kadıgölü’nün yeşillikleri arasında tarihi bir yapı olan Orta Camii bulunur.
Kemaliye’nin en büyük camisi olan Orta Camii, Kadıgölü’yü ziyaret edenlerin muhakka görmesi gereken bir güzellik!
Erzincan’da Yeme-İçme
Erzincan Meşhur Yaprak Döner
Erzincan denilince aklan gelen ilk lezzetlerden biri ağızlara şölen yaşatan dönerdir. Odun ve kömür ateşinde pişirilen Erzincan Dönerinin tadına doyum olmaz. Şehir merkezi başta olmak üzere şehrin pek çok noktasında bu lezzeti tadabilirsiniz.
Erzincan Etli Yaprak Sarma
Bol limonlu ekşili yaprak sarma Türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Asma yaprağının içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen et ve diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir.
Erzincan Kesme Çorbası
Kıyma, karabiber ve tuzun yoğurulup hazırlanıp minik toplar şeklinde hazılanmasından sonra köftelerin una bulanarak yoğurt ile pişirilmesinden yapılan enfes bir çorbadır.
Erzincan Su Böreği
Kahvaltı için müthiş bir tercih olan Erzincan usulü su böreği lezzeti ile fark yaratır.
Erzincan Usulü Kuzu Dolması
Pilavlık hazırlanan pirincin içine biraz kuş üzümü ve fıstık eklenir.Salça, tuz, biber ve karabiber gibi malzemeler karıştırılıp kuzunun içine doldurulur.
Kuzu dikildikten sonra bir el kazanında haşlanıp sonra tandırda kızartılır. Bu eşsiz tarif Erzincan’ın en nefis kuzu dolmasını ilk fırsatta tatmalısınız.
Erzincan Gendime Çorbası
Erzincan yöresel yemeklerinden biri olan Gendime çorbası yapımı bazı yörelerde ayran aşı olarak da bilinir. Beyaz fasulye, aşurelik buğday, mısır, tereyağ ve yoğurt ile yapılan eşsiz Gendirme çorbasını tatmayı unutmayın.
Erzincan Üzümü
Üzümlü yöresinde yetişen siyah, iri, ortalama 3-4 gram tane ağırlığında olan dolgun üzümlerden bol bol tadabilirsiniz.
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan’ın bozkırlarında yetişen beyaz koyundan (karaman koyun) alınan sütten yapılan peynire meşhur Erzincan Tulum Peyniri denir. Hem kahvaltıda yiyebilir hem de memleketinize götürebilirsiniz.
Tava Leblebisi
Her ne kadar Çorum ilimiz leblebisi ile bilinse de Erzincan’ın tava leblebisi de dillere destandır. Erzincan’ın nohutu diğer şehirlerde yetişen nohutlara nazaran daha iri olduğu için tadı daha leziz olur.
Karakovan Balı
Meşhur Karakoyun balı, insan eli değmeden, bölgenin bitki örtüsünün bala kattığı tadı ve aroma ile inanılmaz bir lezzete kavuşur. Bal-kaymak aşığı iseniz bu lezzet tam size göre!
Erzincan Ketesi
Ünlü yöresel lezzetlerden Erzincan ketesinin kalorisi çok az olduğu için ekmek yerine bolca tercih edilir. Her sofranın vazgeçilmezi ketenin tadına doyum olmaz.
Erzincan Cevizi
Yetiştirilmeye oldukça elverişli olan ve şehrin en meşhur ürünlerinden olan ceviz, hem lezzeti hem de enerjisi ile adından söz ettir.
Erzincan Usulü Kaburga
Kaburga, koyunun pirzola kısmının parçalanmamış, bütün halde kalan yeridir.
Yöreye ait birçok tatlı mevcut en çok ön plana çıkan tatlılar gasefe, sırın ve pekmezli yufkadır.
Erzincan Gasefe Tatlısı
Kayısı ve cevizin pişirilmesi ile yapılan tatlı yöreye özgü enfes bir lezzettir.
Erzincan’da Gece Hayatı ve Alışveriş
Gelişen bir şehir olan Erzincan gece hayatı ile de ünlüdür.
Birçok bar, disko, kulüp ve mekân geceleri hizmet verir. Bu mekânlar komşu illerden bile ilgi görür.
Gece eğlencelerini yaşarken yöresel yemek türlerinden hediye olarak yanınıza alabilir veya şehirdeki alışveriş merkezlerinden faydalanabilirsiniz.