Kaunas Gezi Rehberi

0
2085

Birbirine benzeyen Avrupa kentleri arasında modernliği, sakinliği ve ucuzluğuyla kendine hayran bırakan Kaunas! Litvanya’nın iki dünya savaşı arasındaki başkenti. Geçici olarak elde ettiği bu ünvan sırasında muhteşem bir şekilde planlanmış bir şehir. Sokaklarında yürümek büyük bir zevk.

Kaunas, iki nehrin kavuşma noktasında yer alıyor. Neris ve Neman olarak adlandırılan bu iki bereketli su, şehrin kendine özgü görünümünü oluşturan yegane manzara. Gotik binaların, tuğla yapıların sıklıkla görüldüğü tarihi meydanın sokakları arnavut kaldırımlarla bezenmiş. Şehrin kuş bakışı görünümü ise öyle çarpıcı ki insan hayran olmaktan kendini alamıyor.

Sokaklarında sıra sıra dizilmiş lezzetli restoranlara, sevimli hediyelik eşya dükkanlarına sahip. Özellikle Centras isimli merkez bölgede binaların neredeyse 2 – 3 katlı olması, geniş cadde ve sokakları insana çok güzel bir ferahlık hissi veriyor.

Gelin bu küçük fakat modern ve sakinliğiyle insanı huzura kavuşturan şehrin sokakları arasında bir yolculuğa çıkalım!

Kaunas Hakkında Genel Bilgiler

Litvanya’nın eski başkenti olan Kaunas 300,000 civarı bir nüfusla ülkenin en büyük ikinci şehri. Nüfusunun %95’lik bir kısmını Litvanyalılar oluşturuyor. Bu oran sebebiyle Litvanya’da Litvanyalıların en çok yaşadığı şehir ünvanını almış. Gerçek Litvanyalıların Kaunas’ta yaşadığı gibi bir inanış mevcut.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşları arasındaki dönemde Litvanya’nın geçici başkenti olarak kullanılmıştır. Bu dönemde Vilnius, Polonya tarafından işgal altındaydı.

Kaunas başkent özelliğinden dolayı sehirleşme gelişimini güzel bir şekilde devam ettirdi. Art Deco ve Litvanya Ulusal Romantizmi isimli mimari stillere sahip birçok yapıyla donatıldı. Bu özellikler sayesinde Avrupa Mirası listelerine girdi. Kaunas, Doğu Avrupa’nın UNESCO tasarım Şehri olarak anılan ilk şehir olma özelliğine sahiptir.

Kaunas aynı zamanda 2022 yılının Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilmiştir. Bu sıfatı Lüksemburg’taki Esch-sur-Alzette şehri ile paylaştırmaktadır.

Kaunas’ta İklim, Ne Zaman Gidilir?

Bir Baltık ülkesi şehri olarak Kaunas yaz mevsimlerinde ziyaret etmesi önerilen bir destinasyon. Havalar Haziran ayında ısınmaya başlar, Ağustos’un sonuna doğru serinler. Haziran gündüz sıcaklığı ortalama 20 derecede seyreder. Akşamları ise 10-15 derece arasındadır. Temmuz için 24 dereceye çıkan sıcaklıklar Ağustos’ta da bu şekilde seyreder. Fakat ay sonuna doğru düşmeye başlar ve sonbahar selamlanır.

Her zaman söylediğim gibi Kuzey ve Doğu Avrupa için en güzel ziyaret zamanı yaz mevsimi. Tarihi meydan içerisinde hemen hemen yürüme mesafesinde yer alan tüm spotlar bu mevsimde rahatlıkla yürünerek gezilebilir. İlkbahar fazlaca yağmur alındığından ve de havalar tam olarak ısınmadığından pek ideal bir seçim olmayacaktır. Sonbahar da yine rüzgarlı, yağışlı ve serin havanın etkisi altındadır.

Fakat diğer bir yandan kış mevsimi de oldukça keyifli bir ziyaret dönemidir. Noel Pazarlarının boylu boyunca şehir meydanlarında uzandığı, devasa çam ağaçlarının süslenerek boy gösterdiği Kasım ayından Ocak’a kadar uzanan bu dönem de tercih edilebilir. Yine de söylemeliyim ki eğer rüzgar ve kar yağışı varsa bazı günler dışarı çıkmak dahi istemeyebilirsiniz. Çünkü Kaunas’ta kış mevsiminin ortalama sıcaklığı gün içinde -2 ila 2 derece arasında seyrediyor. Bu sıcaklık kimi kış gecelerinde -20’leri dahi buluyor!

Kaunas Festivalleri

Pažaislis Music Festivali

Bu festival her sene Haziran ayının başından Eylül ayının sonuna kadar devam etmekte ve bu sene 23. kez düzenlenmektedir.

Hem bölgenin lokal müzisyenlerini hem de dünyanın farklı köşelerinden sanatçıları ağırlayan Pažaislis Festivali şehrin birçok farklı bölgesinde gerçekleşmektedir.

Müze Gecesi

Bu dönemde Kaunas’taki müzeler ziyaretçilere kapılarını gece yarısı da açık tutar.

Eğer bir sanatseverseniz ve favori vaktiniz gece ise, karanlıkta bambaşka bir şekilde deneyimlenebilecek müzeleri Mayıs ayında mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Kaunas Modern Dans Festivali (AURA)

İlk olarak 1989 yılında düzenlenen bu modern dans festivali o tarihten bu yana düzenlenmektedir.

Japonya’dan Amerika’ya birçok farklı ülkeden dansçıların ağırlandığı bu festival her yıl ekim ayında gerçekleşir.

Noel Pazarı

Noel Pazarı Kaunas, Litvanya
Noel Pazarı

Her yıl belediye meydanında gerçekleşen bu Noel kutlamaları büyük yılbaşı ağacının aydınlatılması ve süslenmesi ile açılışı yapar.

Aralık ayı boyunca hem süslemeleri, hem açık alanda gerçekleşen konserleri izleyebilir hem de tezgahlarında lokal ürünlerinin sergilendiği pazarı gezebilirsiniz.

Noel Pazarları ve kutlamaları da kış aylarında ısınmak için en güzel yollardan biridir. Leziz içeceklerle içinizi ısıtıp kulağınıza tamamen yabancı gelecek hareketli melodilerde dans etmeye çalışabilirsiniz.

Şehrin Çocukları Festivali

Çocuk ve Gençlik Korolarının hem folk ve modern dans yaptığı hem de orkestra ile konser
verdiği bu festival Haziran aylarında gerçekleşmektedir.

Festivalde ortalama olarak 4000 civarı sanatçı 10000 civarı izleyici yer alır.

Hanseatic Günleri

Eğer daha tarihi ve egzotik bir şeylere tanıklık etmek isterseniz şehrin Orta çağ kültürünü müzik, dans, oyun, el işi ve şövalyelerin kılıç düellolarıyla andığı Hanseatic Günleri’ne katılabilirsiniz.

Mayıs ayında gerçekleşen bu festival halk arasında oldukça popülerdir.

Diğer festivaller:

Kaunas Caz Festivali – Nisan
Uluslararası Film Festivali – Kasım – Aralık
Geleneksel ve Modern Folklor Festivali – Eylül
Kaunas Kalesi’nde Opera – Mayıs – Ekim
Şiir Baharı Festivali – Mayıs
Litvanya Ulusal Bayramı – 16 Şubat

Kaunas’ta Ulaşım, Nasıl Gidilir? & Şehir İçi Ulaşım İmkanları

29 numaralı otobüs rotası Kaunas, Litvanya
Şehir İçi Ulaşım İmkanları

Kaunas’a ne yazık ki Türkiye üzerinden direkt uçuş imkanı bulunmuyor. Fakat her gün başkent Vilnius’a uçuşlar mevcut. Vilnius’a uçabilir ardından 3.60 Euro karşılığında ortalama 1 saat süren keyifli bir tren yolculuğuyla Kaunas’a ulaşabilirsiniz. Trenlerin oldukça temiz ve kaliteli olduğuna garanti verebilirim. Hem de 24 saat mevcutlar!

Kaunas Tren İstasyonu’nun Litvanca’da karşılığı “Geležinkelio stotis.” Trenden indikten sonra merkeze ulaşmak oldukça hızlı ve kolay. Tren istasyonundaki otobüs duraklarından 56 numaralı otobüse binebilirsiniz. 10 dakikada eski şehir meydanındasınız. Karaliaus Mindaugo pr. İsimli durakta inerseniz Belediye Sarayı, Kaunas Kalesi, Santaka Park gibi birçok önemli alan ve yapıya yürüyebilirsiniz.

Eğer Kaunas Havalimanı’na yolunuz düşerse 29 numaralı havalimanı otobüsüne binerek merkeze gidip gelebilirsiniz. Taksi kullanmak isterseniz de havalimanından merkeze 15 Euro ortalama bir ücretle ulaşabilirsiniz.

Otobüs için iki tür bilet seçeneği bulunuyor. Biri tek kullanımlık kağıt biletler – bir diğeri ise dolum yapabildiğiniz kartlar. Biletlerinizi ve kartınızı gazete bayilerinden ya da “Kauno Viešasis Transportas” yazısını gördüğünüz yerlerden temin edebilirsiniz. Kartınızı da telefon uygulaması vasıtasıyla kredi kartınızla doldurabilirsiniz. Tek kullanımlık biletler 1 Euro’dur. Şoförden de bu miktar karşılığında satın alabilirsiniz. Fakat unutmamanız gereken bir şey var eğer biletinizi otobüs içerisinde şoförden almadıysanız mutlaka onaylatmanız gerekmektedir.

Eğer ulaşım için taksiyi tercih ederseniz de mesafeler birbirine oldukça yakın olduğundan fazla bir ücret ödemenize gerek kalmayacaktır. Tren istasyonundan Centras isimli merkez bölgeye taksi ücreti 3-4 Euro civarındadır.

Taksi kullanımında Kaunas’ta yaygın olarak kullanılan TAXIFY isimli uygulama sizin de işinizi kolaylaştıracaktır. Bu uygulama sürücünün tıpkı UBER gibi hem sizi bulunduğunuz konumdan almasına, hem gideceğiniz yerin adresini tarif etmeden belirtmenize hem de yolculuk ücretinin önceden bilinmesine ve karışıklıkların gerçekleşmeden önlenmesine yardımcı olur.

CityBee isimli araba paylaşma ve Babilonas isimli bisiklet kiralama servisi de Kaunas’ta yaygın ulaşım yöntemlerinden biridir.

Kaunas’ta Görülmesi Gereken Yerler

Tarihi Eserler

Kaunas Kalesi

Kaunas Kalesi Litvanya
Kaunas Kalesi

Her şehrin bir kalesi vardır elbet. Kaunas Kalesi de Litvanya’nın en büyük ikinci şehri olan Kaunas’ın sembollerinden biridir. Oldukça ilginç bir manzaraya sahip olan ve şehrin sınırlarını çizen Nemunas ve Neris Nehirlerinin kavuştuğu çatalda yer alır. Bu alanın önemi Litvanya tarihi için büyüktür. Çünkü şehir tam da bu bölgede kurulmuş, büyümüş ve günümüzdeki halini almıştır.

Arkeolojik çalışmalara göre ilk olarak 13. yüzyılda inşa edildiği düşünülen kale gotik bir mimariye sahiptir. Tarih boyunca haçlılardan Nazi kuvvetlerine kadar birçok dış güç tarafından hasara uğrayan kalenin günümüzde ancak üçte biri sağlam kalmıştır. Kalenin kuzey duvarları da yüzyıllar içerisinde Neris Nehri tarafından alınıp götürülmüştür.

16. yüzyılda bir hapishane ve işkence yeri olarak kullanılmıştır. Halen, aldığı canlardan dolayı kimileri tarafından perili olarak kabul edilir. Günümüzde kale bir bellek müzesi işlevi görmektedir. İçerisinde işkence odaları, dini eşya ve eski dönemlere ait kıyafetler, silah ve kılıçlar yer alır. Bunun yanı sıra kale sergi, konser ve her yıl gerçekleşen festivallere de ev sahipliği yapar.

Yetişkinler için 3; öğrenci ve çocuklar için 1,5 Euro karşılığında ziyaret edilebilir.

Pažaislis Manastırı ve Kilisesi

Pažaislis Manastırı ve Kilisesi Litvanya, Kaunas
Pažaislis Manastırı ve Kilisesi

Şehir merkezinin 9 kilometre doğusunda bulunan ve Neman Nehri’nin döküldüğü Kaunas Gölü kıyısında yer alan Pažaislis Manastırı ve Kilisesi inanılmaz bir estetiğe sahip dillere destan bir komplekstir.

Bir Dük tarafından 1664 yılında Camaldolese keşiş ve münzevilerinin emriyle onlar için yapılmıştır. Napolyon’un atlıları tarafından hasar gören manastır, 1982 yılında da Ruslar tarafından işgal edilince bir Ortodoks Kilisesine çevrilmiştir.

Sovyet döneminde psikiyatri hastanesi olarak kullanılmıştır. 1990 yılında tekrar ibadethane olarak kullanılsa da günümüzde dini işlevinden ziyade tarihi bir müze olarak ziyaretçileri büyülemeye devam etmektedir.

Litvanya’nın en eski saat kuleli kilisesi olarak anılır. Barok bir stille tasarlanmıştır. 50 metrelik bir kubbesi vardır. İç tasarımı pembe, siyah Polonya mermerinden Venedik stilinde tasarlanmıştır. Kaunas’ı mutlaka ziyaret etmeniz gereken ılıman aylar Haziran ve Ağustos arası manastırda yapılan bir festival bölgeye çok daha fazla ziyaretçi çeker. Bu müzik festivaline dair detayları Kaunas’ta Festivaller kısmından okuyabilirsiniz.

Şehir merkezinden 9 ve 12 numaralı troleybüslere binerek manastıra ulaşabilirsiniz. Giriş ücreti yetişkinler için 6, çocuklar için 3 Euro’dur.

Belediye Binası

Kaunas Belediye Binası Litvanya
Belediye Binası

Belediye Binası oldukça planlı ve az katta binanın yer aldığı Kaunas’ta 53 metreyle en yüksek yapı olma özelliğini taşıyor. 16. yüzyılda inşa edilmiş ve beyaz dış cephesiyle Belediye Meydanı’nın ortasında yer alıyor.

Kaunas Belediye Binası gitmişken önünde bir fotoğraf çektirebileceğiniz bir alan. İçerisine girmek zorunda hissetmeyin. Çünkü tarihte tiyatro, hapishane ve saray gibi farklı işlevlerde kullanılsa da günümüzde sadece resmi buluşmalar için kullanılıyor.

Belediye Binası mevki olarak Kaunas’ın oldukça önemli meydanlarından birinde yer alıyor. Kışın Noel Pazarlarının da yer aldığı bu meydana büyük bir yılbaşı ağacı kuruluyor ve havai fişek gösterileriyle kutlamacılar keyifli anlar yaşıyorlar.

St. Michael Başmelek Kilisesi

St. Michael Başmelek Kilisesi Kaunasi, Litvanya
St. Michael Başmelek Kilisesi

1891 ve 1895 yılları arasında Kaunas Rus İmparatorluğu’nun bir parçası iken inşa edilen bu kilise Neo-Bizans stiline sahiptir.

Ortodoks mezhebine ait ordu kullanımı için inşa edilmiştir. Sovyet rejimi döneminde sanat galerisi olarak kullanılmıştır. En son 1991 yılında Katolikler için yeniden kullanıma açılmıştır.

Ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilir.

Kilise içerisinde dünya üzerinde bir ilk olan, görme engelli ziyaretçiler için kabartmalı eserlerin yer aldığı bir sanat müzesi de yer almaktadır.

Kaunas’ta Doğal Güzellikler

Santaka Parkı

shutterstock_1135920320
Santaka Parkı

Kalenin hemen yanı başında yer alan Santaka Parkı Kaunas’ın kalbidir. Çünkü Nemunas ve Neris Nehirlerinin birleştiği o noktayı buradan izleyebilirsiniz.

İngilizcesi “Confluence” olarak anılan bu park kavuşma noktası anlamına gelir. Yemyeşil doğası, etrafını çevreleyen sulak alanın yanı sıra şehrin tarihinin de en önemli noktaları burada bulunur. Bu nedenle hem yerli halk hem de turistler tarafından uğrak olan bir bölgedir.

Kaunas’ta Önemli Bölgeler ve Caddeler

Ninth Fort

Ninth Fort Kaunas, LitvanyaTarihi şehir merkezinden 7 kilometre kuzeyde bulunan Ninth Fort bir anıt ve müze kompleksidir.

I. Dünya Savaşı döneminde bir savaş cephesi olarak kullanılan ve ardından II. Dünya Savaşı’nda Nazi Ordularının sayıları 50,000’i aşan toplu Yahudi katliamları yaptıkları bir bölgeye dönüşen alan günümüzde Avrupa’nın üzücü geçmişini Kaunas topraklarında yansıtan bir alan olma özelliği taşıyor.

32 metre yüksekliğinde olan ve heykeltıraş Alfonsas Ambraziūnas tarafından yapılan üç anıt heykel de bölgenin akla kazınan manzarasını oluşturuyor.

Jonava Caddesi’nden 9. Forto Müzesi durağına giden 23 numaralı otobüse binerek Ninth Fort’a ulaşabilirsiniz. Müzeye giriş yetişkinler için 6, çocuklar için 3 euro.

Laisvės Alėja Yolu

Laisvės Alėja Yolu Kaunas, Litvanya
Laisvės Alėja Yolu

Özgürlük Bulvarı olarak çevirebileceğimiz bu yol Kaunas’ın en önemli yaya yollarından biridir. S.t Michael Başmelek Bizans stili Kilisesi ve Zooliji Müzesi arasında 1,6 kilometre uzunluğunda bir yoldur. Doğu Avrupa’nın en uzun yollarından biri olarak kabul edilir.

Motorlu taşıtların girme yasağının bulunduğu bu yol boyunca yürümek Kaunas’a bir ziyaret planlıyorsanız mutlaka yapmanız gereken bir eylemdir. İki yanı ağaçlarla bezenmiş bu yolda yürümek oldukça keyif vericidir.

Yol üzerinde hem Devlet Müzikali hem de Tiyatrosu yer alır.

Kaunas’ta Müzeler

Şeytanlar Müzesi – Žmuidzinavičius Museum

Şeytanlar Müzesi – Žmuidzinavičius Museum Kaunas, Litvanya
Şeytanlar Müzesi – Žmuidzinavičius Museum

Sırada çok ilginç bir müze var. Şeytanlar Müzesi. Dünyada bir eşi daha yok. Ünlü Litvanyalı ressam ve profesor Antanas Žmuidzinavičius’un yıllar içinde biriktirdiği koleksiyon parçalarının sergilendiği müzede 3,000’i aşkın şeytan figürü bulunuyor.

Hem güzel sanatlar hem de zanaat ürünü işlerin bulunduğu müze sadece Litvanya topraklarından değil dünyanın dört bir yanından izler içeriyor. Her yıl binlerce ilgili başta çocuklar olmak üzere bu mitolojik yaratık figürleri, maskeleri ve ürkütücü hikayeler için müzeyi ziyaret ediyor. Hatta ziyaretçilerin de kendi şeytan figürlerini takdim edebilmelerine olanak sağlanıyor.

Putvinskio Sokağı 64 numarada yer alan müzeyi yetişkinler 5, çocuklar 2,5 euro karşılığında ziyaret edebilir.

Vytautas Büyük Savaş Müzesi

Vytautas Büyük Savaş Müzesi Kaunas, Litvanya
Vytautas Büyük Savaş Müzesi

Yer Doğu Avrupa olur da savaş müzelerinden bahsetmemek olmaz. Müzede Orta Çağ’a ait zırh ve silah koleksiyonlarından yakın dönem teknolojik savaş malzemelerine kadar birçok alet bulunmaktadır.

Ayrıca, tanklar, savaş araçlarının yanı sıra Atlantik’i geçen ünlü uçak Lituanica’nın kalıntıları da sergilenmektedir.

Donelaičio Sokağı 64 numarada yer alan müze yetişkinler için 4, çocuklar için 2 Euro karşılığında ziyaret edilebilir.

Kaunas Spor Müzesi

Her ne kadar dışarıdan biraz iç karartıcı bir bina olsa da içerisinde Litvanya tarihinin spor başarılarını barındıran bu müze özellikle spor severlerin ilgisini çekecektir. Sporla, özellikle de basketbolla birazcık ilgisi olanların bildiği üzere Litvanya basketbol konusunda inanılmaz azimli ve başarılı bir ülkedir. Basketbol ülke için adeta nefeslerin tutulduğu, herkesin kaçınmadan desteklediği bir alandır.

Müzede de Sovyet döneminde yapılan tenis toplarından 1980 Moskova Olimpiyatlarında yakılan meşaleye kadar birçok eşya sergilenmektedir.

Müze bahçesinde yer alan devasa basketbol topuyla fotoğraf çekinmeyi unutmayın.

Müze merkezde, Muziejaus sokağı üzerinde yer almaktadır.

Pazar ve Pazartesi günleri kapalı olan müze 2 Euro karşılında ziyaret edilebilir.

Litvanya Halk Müzesi – Açık Hava Müzesi

Litvanya Halk Müzesi – Açık Hava Müzesi Litvanya
Litvanya Halk Müzesi – Açık Hava Müzesi

İki şekilde de anılan bu açık hava müzesi 18. ve 19. yüzyıla ait bir köyün yeniden temsil edilmiş bir versiyonunu gözler önüne serer.

Köy sınırları dahilinde köy evleri, yel değirmenleri, çiftlikler yer alır. Bunun yanı sıra o dönemlerde köylülerin uğraştıkları meslekler olan çömlekçiler, dokumacılar ve marangozlar da alandaki atölyelerde maharetlerini gösterir.

Şehir merkezinden her gün kalkan otobüslerle 30 dakikada ulaşabileceğiniz açık hava müzesi şehrin 25 kilometre doğusunda yer alır.

Yetişkinler 3  çocuklar 1.50 Euro karşılığında alana giriş yapabilir ve köy hayatının tarihine şahitlik edebilir.

M. K. Čiurlionis Ulusal Sanat Müzesi

Eğer sanatla ilgiliyseniz şehrin tek sanat müzesi M. K. Čiurlionis Ulusal Sanat Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Kaunas’taki Tarihi Evler

Raudondvaris Malikanesi

Raudondvaris Malikanesi Kaunas, Litvanya
Raudondvaris Malikanesi

Raudondvaris kasabasında yer alan Raudondvaris Malikanesi de bölgenin ilginç yapılarından biridir.

17. yüzyıl Rönesans mimarisiyle inşa edilmiştir. 17 ve 20. yüzyıllar arasında soylu aileler tarafından sahiplenilmiştir. Günümüzde ise halka açık haldedir. Lüks bir kompleks olduğu için düğün organizasyonları, konser ve konferanslara ev sahipliği yapar.

Eğer merkezden 9 kilometre kadar uzaklaşabilecek vaktiniz varsa yemyeşil bir orman içerisinde yer alan bu malikaneye bir ziyarette bulunabilirsiniz.

Özel araçla gitmenin daha kolay olacağı malikaneye Kaunas Kalesi durağından 48 numaraya binerek ulaşabilirsiniz.

Perkūnas Evi

Perkunas Evi, Kaunas Litvanya

Muhteşem tuğla mimarisiyle gözlere şenlik bir durak var sırada. Tam arkasında yer alan ilkokulla birlikte adeta bir peri masalından fırlamış gibi görünen bu bina yerlilerin önünden geçip gittiği fakat turistlerin hemen önünde fotoğraf çektirdiği bir alan. Evet bunu ben de yaptım.

Aleksoto Caddesi üzerinde bulunuyor. 15. yüzyılın sonunda tüccarlar tarafından yaptırılmıştır ve Litvanya’nın gotik mimarisine katkıda bulunur. Fakat bu evin ilginç bir hikayesi var. İçerisindeki avizeler, yemek masaları ve mini bir kütüphane yer alan sergisi ile 19. yüzyılın romantik şairi Adam Mickiewicz’e adanmış. Mickiewicz zamanında okul ve tiyatro işlevi görmüş bu binaya ziyaretlerde bulunmuştur.

Kaunas, Perkunas Evi, Litvanya
Perkūnas Evi

Peki, Adam Mickiewicz kim midir? Polonyalı bir şairdir. Fakat yaşadığı dönemde kendisini birçok ülke tarafından paylaşılan biricik ülkesinin özgürlüğüne adar. Hayatı oldukça zor şartlar altında özgürlük mücadelesi sürdürerek geçer. Yolu bir gün İstanbul’a düşer. İstanbul’da oldukça fakir fakat maneviyat açısından güçlü günler geçirir. 1855 yılındaki büyük kolera salgınında hayatını kaybeder. Ölmeden önce şu sözleri sarf ettiği söylenir:

“İstanbul’da, koleradan öleceğimi bilseydim, yine buraya gelirdim. Çünkü bu benim görevimdi. Ben, Fransa’da bir ilim akademisinin umumi katibi olmaktansa, bir Türk taburunun katibi olmayı tercih ederim.”

1955 yılında şairin vefat ettiği Galata’daki Tatlı Badem Sokağı üzerindeki evi bir müzeye çevrilir.

Nereden nereye değil mi?

Pazar ve Pazartesi günleri kapalı olan Perkūnas Evi, diğer günlerde 10:00 ve 17:00 arası 3 euro karşılığında ziyaret edilebilir.

Sugihara Evi

Şehrin dört bir yanında Perkūnas Evi gibi birçok ev oldukça iyi muhafaza edilmiş şekilde tarihi bir yolculuktan fırlamış gibi varlıklarını sürdürür.

Farklı mimariler ve hikayeler arayanlar için listenin geri kalanında bu evlerden bazılarının da adını vermek istedim.

Örneğin II. Dünya Savaşı esnasında 12,000 Yahudinin kurtulmasını sağlayan Kaunaslı diplomat Chiune Sugihara’nın evi onun ilginç hikayesini gözler önüne serer.

Gedmantas Evi

Tamamen ahşaptan olan Gedmantas Evi Žemuogių Sokağı 2 numarada yer alır. 1927 yılında Litvanya Ordusunda bir yüzbaşı olan Gedmantas tarafından yaptırılmıştır.

Günümüzde içerisinde bir galeri yer alır.

Ev kendine özgü bir sürü detayı korumaya devam eder.

Kaunas’ta Konaklama

Kaunas şehir yapısı ile oldukça düzenli bir bölge. Litvanya’nın iki büyük nehri Neman ve Neris şehri birçok parçaya bölüyor. Tam bu iki nehrin birleştiği nokta ise şehrin tarihi bölgesini oluşturuyor. Doğal sınırları çok seviyorum. İnsan eliyle belirlenmiş yapay sınırlardansa doğanın kendi belirlediği sınırlar bana çok kudretli görünüyor.

Kaunas’ı ziyaret edeceğiz zaman tercih edeceğiniz bölge çoğunlukla Centras isimli merkez bölge olacak. Bu nedenle size Centras içerisinde konaklayabileceğiniz kimi yerleri önereceğim. Şehrin dışına çıktığınız zaman araba kiralama da bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor.

Nehirlerin buluştuğu Old Town bölgesinde iki kişilik oteller geceliği 30-40 Euro arası bir skalada seyrediyor. Tek kişilik gezginlerin kalabileceği tarzda yatakhaneli hosteller ise geceliği 12 Euro gibi bir fiyata sahip.

Şehrin ortasından geçen Savanorių caddesinin güney kısmı Centras bölgesini oluşturuyor. Bu bölgede konaklama opsiyonları daha çok. Doğu tarafına gittikçe tarihi mekanlardan uzaklaşılıyor. E tabi bununla doğru orantılı olarak konaklama ücretleri azalıyor, daire opsiyonları artıyor.

Vytauto Parkı etrafındaki bölge hem daha yeşil hem de 20-30 Euro arası opsiyonlara sahip.

3 gün Kaunas ziyareti için yeterli bir gün sayısı. 2 kişilik bir tatil için ortalama bir otelde 150 Euroya konaklayabilirsiniz.

Kaunas’ta Yeme İçme

Yeme İçme Vilnius

Gelelim guruldayan karınların sesini dindirmeye. Vilnius rehberinde hazırladığım mutfak seçenekleri elbette Kaunas için de geçerli.

Litvanya mutfağı diğer Baltık ve Kuzey ülkeleri gibi belli başlı içeriklerden oluşur. Bunlar sebzeler içerisinde patates ve pancardır. Neredeyse her yemeğin bir yerinde mutlaka bu ikisine rastlayabilirsiniz.

Et tercihleri domuz eti, dana ve tavuktan yanadır. Deniz kenarında bir ülke olmalarına rağmen balık ve diğer deniz ürünleri bu saydığımız besinler kadar meşhur değildir.
Özellikle çavdar ekmekleri oldukça meşhurdur.

Didžkukuliai adı verilen Türkçe’de zeplin anlamına gelen yemek Litvanya mutfağının en ünlülerindendir. Patates, içi etle doldurulmuş bir şekilde haşlanır ve gravy sos ile servis edilir.

Ana yemekten önce atıştırmalık niyetine šaltibarščiai yani soğuk pancar çorbası ve kimi zaman silkė yani ringa balığı tercih edilir. Fakat atıştırmalıklarınızın yanında atıştırmalık olarak getirilmiş haşlanmış patates görürseniz şaşırmayın.

Onların daha çok patates pancake dediği fakat bizce patates mücveri olan kızartmalar da oldukça popülerdir. Yine kuzeyde çok meşhur olan ekşi krema ile servis edilir.

Tatlı olarak šakotis ve žagarėliai tercih edilebilir. Šakotis bir fırında veya açık ateşte dönen bir şiş üzerinde tereyağı, yumurta akı ve sarısı, un, şeker ile pişirilen kremalı bir kektir. Žagarėliai ise derin yağda kızartılmış ve pudra şekeri serpilmiş hamurdan yapılmış geleneksel tatlı bir gevrek hamur işidir. Bu tatlılar restoranlarda pek sık servis edilmese de marketlerden satın alınabilir.

Stakliškės markasına ait bal likörü de Litvanya’ya gittiğiniz zaman denemeniz gereken alkollü içeceklerden. Bunun yanı sıra Vilniaus isimli bölgeye özgü bira markasına da bir şans verebilirsiniz.

Bu geleneksel yemeklerin yanı sıra elbette lezzetli pizzaların, steak houseların, Uzak Doğu mutfağının da bulunduğu birçok restoran seçeneği mevcut. Dünya mutfağından birçok restoranı Vilniaus Sokağı boyunca ziyaret edebilirsiniz.

Kaunas’ta Gece Hayatı

Birçok önemli Avrupa kentinde olduğu gibi Kaunas’ta da hayat gece de akmaya devam ediyor. Birçok bar geç saatlere kadar açık. Dans etmek isteyenler için de birçok farklı opsiyon mevcut. Yalnız kimi mekanlarda mekana giriş yaşı 21, o nedenle dikkatli olmakta fayda var.

Belediye Binasının bulunduğu meydan yani Rotušės’de birçok bar ve gece kulübü bulunuyor. Donelaičio Sokağı 14 ve 16 numaralarda bulunan Kultūra uluslararası bir ziyaretçi kitlesine sahip. Hem sezonda açık olan bir teras hem de güzel yemekleri sayesinde çokça tercih ediliyor.

Vilniaus Sokağında yer alan My Cave Party Bar da hem sahip olduğu atmosferi hem de sabahın ilk ışıklarına kadar sunduğu eğlence imkanıyla dolup taşıyor.

Kaunas’ta Alışveriş

Kaunas, Litvanya Alışveriş
Kaunas’ta Alışveriş

Bu şehirde alışveriş yapmak çok keyifli. Çünkü her ne kadar Euro TL karşısında gittikçe değer kazansa da Kaunas oldukça uygun fiyatlı bir şehir.

Alışveriş yapmak için sıra sıra sevimli dükkanların dizildiği Vilniaus Sokağı ziyaret edilebilir. Centras kısmına doğru Vilniaus Sokağının devamı gibi ilerleyen ve ikonik yapı körler müzesiyle sonlanan Laisvės Caddesi de karşılıklı hem butik hem de tüm dünyada bilinen markaların mağazalarıyla doludur.

Pramonės’de yer alan Central Market of Kaunas daha çok yeme içme ile ilgili seçeneklerin satıldığı devasa bir markettir.

Alışveriş merkezi olarak şehrin yine merkezinde yer alan Akropolis tercih edilebilir. İlginç bir mimari yapısı bulunan bu alışveriş merkezinde global markalar yer alır. Aynı şekilde Islandijos’ta yer alan Mega da Kaunas’taki alışveriş merkezlerinin başında gelir.

Peki Kaunas’a gittiğimiz zaman hem kendimiz hem de sevdiklerimiz için anı olarak ne alabiliriz. Öncelikle elbette Vilniaus Sokağı üzerindeki sevimli dükkan Skanėstai’den Litvanya çikolatası almalısınız.

Kaunas çok soğuk bir memleket olduğundan birçok giyim mağazasında yünden, el örgüsü çorap, atkı gibi aksesuarlar göreceksiniz. İçini ısıtmak istedikleriniz varsa keyifli bir hediye olur.

Keten ve el işi oldukça yaygındır. Şehir boyunca ana sokaklar üzerinde hep vitrinlerinde renkli ve sevimli işlerin bulunduğu dükkanlar göreceksiniz.

Laisvės üzerindeki Lino Namai kaliteli kıyafetler üreten bir mağazadır.

Vilniaus 14 numara üzerindeki Gintarinis meşhur Baltık amberinden aksesuarların, keten ürünlerin ve yine meşhur olan pirinçten objelerin satıldığı zevkli bir dükkandır.

En güzel hediyelerden biri de kesinlikle mum. Juozapavičiaus üzerinde yer alan mum mağazası Baltijos kvapai (Baltık Kokuları) kesinlikle Kaunas’a özgü bir hediyelik eşya dükkanı.

Son olarak Donelaičio üzerinde yer alan ve çeşitli deri aksesuarların satıldığı zevk sahibi Litvanyalı marka Kartu’da deriye dair birçok şey bulabilirsiniz.

Keyifli gezmeler!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız