Kayseri Nerede, Kayseri’ye Nasıl Gidilir?

0
3250

Ankara ve Konya’dan sonra İç Anadolu Bölgesi’nin üçüncü büyük kenti olan Kayseri, Türkiye’nin en kalabalık 14. ili olarak karşımıza çıkıyor. Yüzölçümü olarak ise Kayseri ülkemizin sekizinci şehri.

Altı bin yıllık bir tarihe sahip olan Kayseri, Erciyes Dağı’nın eteklerinde, Orta Kızılırmak Bölümü’nde yer alıyor. İpek Yolu’nun geçtiği bu bölge uygarlık tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış.

Bu yazımızda sizlere Kayseri hakkındaki bilgileri detaylı bir biçimde vermeye çalışacağız.

Kayseri Nerede, Kayseri’ye Nasıl Gidilir?

Kayseri Hangi Bölgede?

Kayseri İç Anadolu Bölgesi’nin tam ortasında konumlanıyor. Bu sebeple “Anadolu’nun kalbi” olarak isimlendirilen şehir İç Anadolu’nun güney bölümü ile Toros Dağları’nın birbirine yaklaştığı yer olan Orta Kızılırmak Bölümü’nde bulunuyor.  

Kayseri’nin Kaç İlçesi Vardır?

Kayseri’nin merkez ilçeler ile birlikte toplam ilçe sayısı on altı. Bu ilçelerin arasında; Bünyan, Akkışla, Develi, İncesu, Hacılar, Kocasinan, Melikgazi, Sarıoğlan, Pınarbaşı, Sarız, Yahyalı, Yeşilhisar, Tomarza, Talas, Felahiye ve Özvatan bulunuyor.

Kayseri Nerede?

Kayseri İç Anadolu Bölgesi’nin tam ortasında yer alır. Kayseri kuzey ve kuzeybatıda Yozgat, kuzey ve kuzeydoğuda Sivas, doğuda Kahramanmaraş, güneyde Adana, güneybatıda Niğde, batıda ise Nevşehir illeri ile komşu. 

Kayseri’nin Nüfusu Kaçtır?

Kayseri il nüfusu 2021 yılında TÜİK tarafından 1 milyon 434 bin 357 olarak açıklanmış. Kayseri ülkemizin en kalabalık şehirleri listesinde 14. sırada yer alıyor. 

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre Kayseri’de nüfus artış hızı binde dokuz olarak kayıtlara geçmiş.

Kayseri’ye Nasıl Gidilir?

Kayseri’ye kara yolu, hava yolu veya demir yolu seçeneklerini kullanarak ulaşabilirsiniz. Bu seçeneklerden kendinize en uygun olanı tercih ederek Kayseri’ye gidebilirsiniz. 

Kayseri’ye farklı ulaşım araçları ile nasıl gidebileceğinizi aşağıda detaylı bir biçimde anlattık:

Kayseri’ye Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Kayseri Ankara’ya 320 kilometre, İstanbul’a 777 kilometre, Antalya’ya ise 602 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kayseri’ye seyahat ederken bulunduğunuz şehre göre O.20, O.21 ve O.51 otoyollarını kullanabilirsiniz.   

Ankara’dan Kayseri’ye özel araç ile yapılan yolculuklar yaklaşık olarak 3 buçuk saat sürüyor. Ankara’dan özel aracınız ile yola çıkarsanız Kayseri’ye varmak için Ankara, Kırıkkale ve Kırşehir güzergahlarını takip etmeniz gerekiyor.

İstanbul’dan Kayseri’ye yolculuk yapmak 8 saat sürüyor. İstanbul’dan yola çıkanların Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Ankara, Kırıkkale ve Kırşehir güzergahlarını takip etmesi gerekiyor. Kırşehir’den 131 kilometrelik yolculuk sonrası Kayseri’ye ulaşım sağlanıyor.

Antalya’dan Kayseri’ye özel araçları ile gidenlerin yolculuğu 7 buçuk saat sürüyor. Bu kişilerin Konya, Aksaray ve Kayseri güzergahlarını takip etmesi gerekiyor. 

Kayseri’ye Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Ülkemizin birçok şehrinden Kayseri’ye giden otobüsler bulunuyor. Uygun fiyatlı otobüs biletleri için obilet.com internet sitemizi ziyaret edebilir veya mobil uygulamamızı kullanabilirsiniz.

Ankara’dan Kayseri’ye otobüs ile yolculuk 4 buçuk saat sürüyor. Ankara – Kayseri otobüs bileti fiyatları 150 – 200 TL arasında farklılık gösteriyor. 

İstanbul – Kayseri arasındaki otobüs yolculuğu ortalama 11 buçuk saat sürüyor. Bu güzergahtaki otobüs bileti fiyatları ise 450 – 500 TL arasında satışa sunuluyor. 

Antalya’dan Kayseri’ye otobüs ile yolculuk 10 buçuk saat sürerken, otobüs bileti fiyatları ortalama olarak 400 TL’ye satılıyor. 

Kayseri’ye Uçak ile Nasıl Gidilir?

Kayseri’ye hava yolu ile gelmek isteyenler Kayseri Kocasinan’daki Erkilet Havalimanı’na iniş yapıyor. Kayseri uçak bileti fiyatları yolculuk yapmak istediğiniz tarihe göre değişiklik gösteriyor.

İstanbul – Kayseri uçuşları 1 saat sürüyor. Ankara’dan ve Antalya’dan uçak ile Kayseri’ye gitmek isteyenlerin İstanbul’da aktarma yapması gerekiyor. 

Kayseri Erkilet Havalimanı’ndan Kayseri merkeze hareket eden HAVAŞ otobüsleri bulunuyor. Gelen yolcu terminal binasındaki HAVAŞ otobüsleri ile şehir merkezine yarım saatlik bir yolculuk sonrasında ulaşabilirsiniz. Otobüslerin yolcu indirme noktaları Kayseri Forum AVM – Tren Garı – Yeni Sanayi DSİ Kavşağı – Eski Şeker Karayolu – Şehirlerarası Otobüs Terminali (BYZ AVM Otoparkı) olarak belirlenmiş.

Kayseri Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşmak için belediye otobüslerini de kullanabilirsiniz.  Erkilet Havalimanı, Kayseri şehir merkezine yakın olduğu için otobüsleri tercih edebilirsiniz. Belediye otobüsleri havalimanı gelen yolcu salonunun çıkışında 1312 numaralı duraktan hareket ediyor.

İç hat uçak seferlerine göre düzenlenen otobüs seferleri 3 hat üzerinde yapılıyor. Havalimanından hareket eden 100, 101 ve 271 numaralı otobüsleri kullanarak Kayseri’nin farklı noktalarına gidebilirsiniz. Bu otobüslere binmek için ihtiyacınız olan Kayseri Kart (Kart38) ile ilgili detaylı bilgiye blog yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz.

HAVAŞ ve belediye otobüsleri dışında ticari taksi ve araç kiralama hizmetlerini kullanarak da Kayseri’de gitmek istediğiniz yere ulaşmanız mümkün.

Kayseri’ye Tren ile Nasıl Gidilir?

Kayseri ile Adana arasında hizmet veren Erciyes Ekspresi ile Kayseri’ye ulaşabilirsiniz. Seferler hakkında detaylı bilgi almak için TCDD internet adresini ziyaret edebilirsiniz.

Günde tek bir sefer yapan tren  Kayseri, Niğde, Ulukışla, Pozantı ve Adana tren yolu güzergahı üzerinde hareket ediyor. Adana’dan 16:30’da hareket eden tren, Kayseri Gar’a 22:30’da varıyor. Kayseri’den saat 07:40’da hareket eden tren ise 13:17’de Adana’ya ulaşıyor.

Adana’dan Kayseri’ye trenle yolculuk yaklaşık 6 saat sürüyor. Adana – Kayseri tren biletinin fiyatı ise 2022 yılı için 62 TL olarak belirlenmiş.

Kayseri’de Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Kayseri il merkezinde şehir içi ulaşım için kullanılan toplu taşıma araçları arasında tramvay hatları ve belediye otobüsleri bulunuyor. Bu araçlara binebilmek için yukarıda bahsettiğimiz Kayseri Kart’a sahip olmanız gerekiyor.

Kayseri’nin ilçelerine gitmek isteyenler de belediye otobüslerini kullanabilirler. Hatırlatmak isteriz ki bu otobüsler ile Kayseri’nin belirli ilçelerine yolculuk yapılabiliyor.

Kayseri’de toplu ulaşım araçlarına binmek istemeyenler ticari taksileri tercih edebilirler. Kayseri’deki taksi fiyatının ortalama olarak ne kadar tutacağını öğrenmek isteyenler Taksi Ücreti Hesaplama internet sitesini ziyaret edebilirler.

Kayseri’deki gezilecek yerlere rahatça ulaşabilmek adına özel araç kiralayabilirsiniz. Google haritalardan yol tarifi alarak gitmek istediğiniz noktaya kolayca ulaşabilirsiniz.

Kayseri’ye Ne Zaman Gidilir?

Orta Anadolu sert karasal ikliminin yaşandığı Kayseri’de yaz mevsimi sıcak ve kurak geçerken kış mevsimi soğuk ve kar yağışlı oluyor. Temmuz ve Ağustos Kayseri’nin en sıcak ayları iken Ocak ve Şubat ise şehrin en soğuk aylarıdır. 

Kayseri’ye gitme zamanınızı şehri ziyaret amacınıza göre belirleyebilirsiniz. Şehre kültür ve yemek turizmi yapmak için gitmek isteyenler bahar aylarını tercih edebilirler. Hatta Kayseri’yi ilkbahar aylarında ziyaret etmek daha uygun olabilir.

Şehri kayak ve snowboard yapmak için ziyaret etmek isteyenler ise Kayseri’ye kış mevsiminde gitmeliler. Bu mevsimde şehirdeki kar kalınlığı 2 metreye yaklaştığı için Erciyes Kayak Merkezi kışın çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor. Erciyes Kayak Merkezi ve Kayseri’de kış tatilini anlattığımız yazımız sizler için faydalı olabilir. 

Kayseri’de Ne Yenir?

Pastırma, sucuk ve mantı gibi şahane lezzetleri ile midemize bayram ettiren Kayseri, bünyesinde çok daha fazla yöresel lezzet barındırıyor. Kurşun Aşı, Pöç Kebabı ve Develi Cıvıklısı gibi orijinal isimlere sahip olan bu yemeklerin detaylarına Kayseri’de Ne Yenir blog yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

Bu leziz yöresel lezzetleri nerede yiyeceğiniz konusunda kararsız kalırsanız ilgili Kayseri’de Nerede Yenir blog yazımıza göz atabilirsiniz. 


Hepinize keyifli bir Kayseri seyahati dileriz!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız