Toplam nüfus bakımından İzmir’den sonra Ege Bölgesi’nin 2. büyük ili olan Manisa, 2012 yılında büyükşehir olmuş.
Antik çağda “Magnesia” ismi ile anılan kent günümüzde “Şehzadeler Şehri” olarak da biliniyor.
Spil Dağı eteklerinde kurulmuş olan şehrin içinden Gediz Nehri geçiyor.
Mesir macunu ve Sultaniye üzümü ile tanınan bu güzel şehre belki bir gün yolunuz düşer de ihtiyaç duyarsınız diye bu yazımızda sizlere Manisa Kart’tan bahsedeceğiz.
Manisa Büyükşehir Belediyesi MANULAŞ Genel Müdürlüğü tarafından verilen Manisa Kart toplu ulaşımda kullanılıyor.
Bu akıllı şehir kartı, 2020 yılında e-Devlet hizmetlerine entegre edilmiş. Bu sayede kart kullanıcıları kişiye özel olarak hazırlanmış olan Manisa Kart uygulaması ile e-Devlet hizmetlerine ulaşabiliyorlar. Umarız bütün şehir kartları yavaş yavaş bu uygulamaya geçer.
Şimdi gelin sizlere Manisa Kart hakkında detaylı bilgiler verelim.
Manisa Kart
Manisa Kart Türleri
Tam kart, indirimli kart, ücretsiz kart ve engelli kart şeklinde dört çeşit Manisa Kart bulunuyor.
İndirimli kart, ücretsiz kart ve engelli kart kişilere özel olarak çıkartılıyor. Kişiselleştirilmiş olan bu kartların başkaları tarafından kullanılmaması gerekiyor.
İndirimli kart, ücretsiz kart ve engelli kartın başkaları tarafından kullanıldığı tespit edilirse bu kişiler kara listeye alınıyor ve 1 yıl boyunca indirimli kart alamıyorlar.
Manisa Kart Nasıl Alınır?
Yetkili bayi ve kart merkezleri aracılığıyla Manisa Kart alabilirsiniz. Kişiselleştirilmiş kartlar için Manisa Kart Danışma Merkezi’ne başvuru yapmanız gerekiyor. Kart başvurusu yaparken gereken belgeleri eksiksiz bir biçimde hazırlamalısınız.
Tam kart çıkarmak için kimlik ve 1 adet vesikalık fotoğraf ile başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yaparken ihtiyacınız olan fotoğraf son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalı.
Öğrenci kartı çıkarmak isteyenlerin güncel öğrenci belgesi veya öğrenci kartı (İlkokul, ortaokul, lise öğrencileri için geçerli), 1 adet vesikalık fotoğraf ve kimlik ile Manisa Kart Danışma Merkezi’ne başvurması gerekiyor. Eğer açık öğretimde okuyorsanız Öğrenci Kart alabilmek için sigortalı bir yerde çalışmamalı ve 25 yaşın altında olmalısınız.
Engelli Kart almak isteyen kişiler Sağlık Bakanlığı tarafından verilmiş olan engelli belgesi veya engelli raporu (raporda engel oranının %40 veya üzeri olması lazım), 1 adet vesikalık fotoğraf ve kimlikleri ile Manisa Kart Danışma Merkezi’ne başvuru yapabilirler.
65 Yaş Kartı başvurusu için kimlik ve 1 adet vesikalık fotoğraf yeterli oluyor. Bu kişilerin 65 yaşlarını tam doldurmuş olması gerekiyor.
Gazi ve gazi yakını kişiler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen elektronik kart ile MANULAŞ araçlarını kullanabiliyor.
Manisa Kart Nerelerde Kullanılır?
Manisa Kart, Manisa ili genelinde toplu taşıma araçlarında kullanılabiliyor. MANULAŞ tarafından işletilen tüm araçlar Manisa Kart’ın harcama noktaları arasında bulunuyor.
Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan bütün toplu taşıma araçlarında Manisa Kart kullanılıyor.
Manisa Kart Vize İşlemi
Tam Kart için herhangi bir vize işlemi bulunmuyorken indirimli, ücretsiz veya engelli kartlar için vize işlemi yapılması gerekiyor. Eğer bu işlem yapılmazsa biniş işlemi normal tarife üzerinden değerlendiriliyor.
Öğrenci Kart sahiplerinin vize işlemini yapabilmesi için güncel öğrenci belgelerine ihtiyaçları var.
Manisa Kart Ücretleri
Manisa Kart ücretleri kart çeşidine göre farklılık gösteriyor.
Tam kart ücreti 6 TL iken Öğrenci Kart, Engelli Kart, 65 Yaş Kartı, Basın Kartı, Belediye Personeli Kartı ve Serbest Kart ücreti 10 TL. Bu kartların vize işlemi için 10 TL ödemeniz gerekiyor.
Manisa Kart’a Nasıl Bakiye Yüklenir?
Ulaşım Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından beyan edilen dolum noktalarından Manisa Kartı’nıza bakiye yükleyebilirsiniz.
Bu yerlere ek olarak belirli yerlerde Manisa Kart dolum cihazları da bulunuyor. MANULAŞ tarafından yerleştirilen bu nakit para yükleme cihazlarında 7/24 bakiye yüklemesi yapabilirsiniz.
Manisa Kart yükleme cihazları Kültür Sitesi Durağı, Celal Bayar Üniversitesi Hastane Durağı, CBÜ Muradiye Yerleşkesi, Manisa Devlet Hastanesi Durağı ve Yeni Terminal noktalarında hizmet veriyor.
Bakiye yükleme işlemini internet aracılığı ile yapmak isterseniz https://www.akillibiletim.com/ internet adresi üzerinden bağlı bulunduğunuz il ve kart numaranızı girerek bakiye yükleme yapabilirsiniz.
Ayrıca telefonunuza Manisa Kart Mobil Uygulaması‘nı indirerek Manisa Kart’ınıza para yükleyebilirsiniz.
Manisa Kart Mobil Uygulaması Nasıl Kullanılır?
Manisa Kart uygulaması sayesinde elektronik kartınız ile yapmak istediklerinizi online olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Uygulama fonksiyonları arasında bulunan Yetkili Bayi ve Kart Merkezleri, Otobüsüm Nerede, Bakiye Sorgulama, Akıllı Durak, Kredi Kartı ile Bakiye Yükleme, Kart Kullanım Raporu, Hat Hareket Saatleri ve Ücret Tarifesi bölümlerini kullanarak ihtiyaç duyduğunuz bilgilere mobil uygulama üzerinden ulaşabilirsiniz.
Uygulamada bakiye sorgulaması yapmak için bakiye sorgula butonunu kullanabilirsiniz. Uygulamada bu kısma tıklayıp kart numaranızı yazdığınızda mevcut bakiyenizi görebilirsiniz.
Eğer telefonunuzda NFC (Near Field Communication – Yakın Alan İletişimi) özelliği varsa bunu aktif hale getirip Manisa Kart’ınızı okutup sorgula butonuna bastığınızda da bakiye kontrolü yapabilirsiniz.
Mobil uygulamada bakiye yükleme seçeneği de bulunuyor. Bakiye yükleme butonuna tıklayıp kart numaranızı, yüklenecek para miktarını, isim, soy isim, e-posta, telefon numarası ve kredi kartı bilgilerinizi girdiğinizde ödemeyi onaylayarak Manisa Kart’ınıza bakiye yükleyebilirsiniz.
Ücret tarifesi butonuna tıklayıp kullanmak istediğiniz hat kodunu seçtiğinizde tam kart ve öğrenci kart için ücret tarifelerini öğrenebilirsiniz.
Ayrıca otobüsüm nerede butonu ile araçların o andaki konumlarını görebilirsiniz. Konum işaretine basarak da o anki kendi konumuzla araçlar arasındaki mesafeyi öğrenebilirsiniz.
Manisa Kart HES Kodu Eşleşmesi Nasıl Yapılır?
Yazının başında Manisa Kart’ın e-Devlet sistemi ile birlikte çalışabildiğinin müjdesini vermiştik.
İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile toplu taşıma araçlarında zorunlu hale getirilen Hayat Eve Sığar (HES) Kodu Tanımlama işleminizi de e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz.
HES Kodu eşleşmesi yapmak için ilk olarak e-Devlet hesabınızı açın ve arama butonuna Manisa Büyükşehir Belediyesi yazın. Ekranda listelenen kayıtlar içerisinde “Manisa Karta HES Kodu Tanımlama” menüsüne tıklayıp HES kodunuzu Manisa Kart’ınıza kolaylıkla tanımlayabilirsiniz.
Kırık, Arızalı ve Kayıp Manisa Kart İşlemleri Nasıl Yapılır?
Manisa Kart’ınız kırıldığında içerisindeki elektronik devre zarar göreceği için “validatör” adı verilen kart okuyucu sistem kartın okuma işlemini yapamıyor. Bu durumla karşılaştığınızda yeni bir kart başvurusu yapmanız gerekiyor.
Eski kartınız içerisindeki bakiye yeni kartınıza aktarılabiliyor. Kırılma ile ilgili sorunlar kullanıcının sorumluluğunda.
Kartın kırılması dışında kalan bazı durumlarda da Manisa Kartın elektronik devresi arıza yapabiliyor. Arızalı kartlar ile validatöre okutma ve bakiye yükleme işlemi yapılamıyor. Eğer sizler de böyle bir sorun yaşarsanız Manisa Kart Danışma Merkezi’ne başvurarak Manisa Kartınızı ücretsiz olarak yenileyebilirsiniz.
Manisa Kartınız kaybolduğunda ise 0236 232 19 00 numaralı telefona kayıp kart bildirimi yapmanız gerekiyor. Kaybolmuş olan kartın durumunu Manisa Kart Danışma Merkezi’ne başvuru yaparak öğrenebilirsiniz. Yine bu merkezden yeni bir kart başvurusu da yapabilirsiniz.
Umarız ki yazımız sizler için faydalı olmuştur. Hepinize Manisa Kartınızla yapacağınız güzel ve güvenli seyahatler dileriz.