Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Rize, Karadeniz mutfağının en tipik özelliklerini taşıyor.
Kavurma denilince ilk akla gelen şehir olan Rize’de keşfedilmeyi bekleyen derya deniz bir mutfak var.
Güne uzayıp giden mıhalama ve tazecik mısır ekmeği ile başlayıp lokum gibi kuru fasulye ya da ağızda dağılan kavurma ve mis gibi tereyağı kokan pirinç pilavı ile devam etmek istiyorsanız hiç düşünmeden Rize’ye bir seyahat planlayın derim.
Bunlar Rize’de tadılmayı bekleyen yemeklerin sadece minik bir kısmı. Tadı damaklardan uzun süre silinmeyecek lezzetleri ile Rize, gastronomi turizmine yeni bir soluk getiriyor.
Diyorum ve sizi Rize mutfağının en sevilen lezzetleri ile baş başa bırakıyorum.
İçindekiler
Rize’nin Meşhur Yemekleri
1) Muhlama
Karadeniz Bölgesi’nde olmak demek çektikçe uzayan, kahvaltıların tadına tat katan mıhlama demek.
Mis kokulu Rize tereyağı, yöresel peynir ve tabi ki doğal mısır unu ile hazırlanan mıhlama ile güne başlamadan Rize’den ayrılırsanız aklınız Rize’de kalır.
Tattıktan sonra ise kalbiniz Rize’de kalabilir çünkü yok böyle bir lezzet.
2) Karalahana Çorbası
Sebze ve bakliyatı buluşturan çorbalar sizin de her daim favoriniz ise Rize’ye gittiğinizde mutlaka karalahana çorbası içmelisiniz.
Hem doyurucu hem de lezzetli olan karalahana çorbası tam bir şifa deposu. Karalahana çorbası özellikle kış aylarında Rize sofralarından eksik olmuyor.
3) Korkoto Çorbası
Adı ile merak uyandıran korkoto çorbası Rize mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri.
Karadeniz mutfaklarının olmazsa olmazı mısır ile yapılan yoğurtlu, tereyağlı korkoto çorbası genellikle üzerine salçalı sos gezdirilerek servis ediliyor. Denk gelirseniz mutlaka tadın derim.
4) Çumur
Mısır ekmeği ile çökelek peynirini buluşturan çamur bence Rize mutfağının en güzel hamur işleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Günün her saatine ve her öğününe yakışan bu nefis hamur işinin en güzel eşlikçilerinden biri de bence fasulye turşusu kavurması. Denk gelirseniz mutlaka ikisini birlikte deneyin. Emin olun pişman olmayacaksınız.
5) Hamsi Koli
Mısır unu ve hamsinin buluştuğu ekmek tadında nefis bir hamur işi hamsi koli. Özellikle meze sofralarında sıkça yer alan hamsi koli bence çay saatlerine de çok yakışıyor.
Rize’ye giderseniz Karadeniz’in meşhur hamsileri ile yapılan hamsi koliyi de tadılacaklar listenize mutlaka alın derim.
6) Hamsi Çığırtması
Rize mutfaklarında en çok pişirilen hamsili lezzetlerden biri de hamsi çığırtması.
Ayıklanan hamsiler pazı, soğan gibi yeşilliklerle buluştuktan sonra köfte gibi yoğuruluyor. Ardından kızartılarak servis ediliyor.
Hamsi tava ya da hamsili pilav gibi klasik yemeklere alternatif arayanlara duyurulur!
7) Turşu Tavalısı
Karadeniz Bölgesi’nde neredeyse her sebzenin turşusu hazırlanıyor. Sonrasında ise o turşularla efsane lezzetler pişiriliyor. Turşu tavalısı da onlardan biri.
Tereyağında kavrulan soğan ve sarımsağa fasulye turşusu ekleniyor ve ortaya ağızda dağılan muhteşem bir lezzet çıkıyor.
Minik de bir lezzet tüyosu verecek olursam turşu tavanınızı mutlaka yanında mısır ekmeği ile tadın. Emin olun çok seveceksiniz.
8) Karalahana Sarması
Rize mutfaklarında en sık kullanılan sebzeler arasında ilk sıralarda yer alıyor karalahana.
Kıymalı pirinçli klasik diyebileceğim bir iç harçla hazırlanan karalahana sarması yanında sarımsaklı yoğurtla efsane oluyor.
Hele bir de üzerine tereyağında kızdırılmış acı pul biber gezdirdiniz mi değmesinler keyfinize.
9) Etli Kuru Fasulye
Kuru fasulye deyip geçmeyin Rize’nin kuru fasulyesi bir başka güzel oluyor.
Rize’ye giderseniz kendinize kuru fasulye, et suyu ile yapılmış pirinç pilavı ve kütür kütür lahana turşusu ile mini bir ziyafet çekmeden dönmeyin derim.
10) Rize Kavurması
Karadeniz sofralarının olmazsa olmazıdır kavurma. Ancak Rize kavurması denildi mi bence akan sular duruyor.
Rize mutfaklarında kavurma ile pideden yumurtaya pek çok lezzet yapılıyor olsa da sade kavurmanın gönüllerdeki yeri bir başka.
Rize’ye gidip de yanında bir bardak bol köpüklü ayran ve sıcak pide eşliğinde kavurma yemeden dönerseniz üzülürsünüz.
11) Hamsili Pilav
Karadeniz mutfaklarında hamsi ile onlarca farklı lezzet hazırlanıyor. Ancak bence onların en lezzetlisi kesinlikle hamsili pilav.
Rize’ye giderseniz etrafı çıtır çıtır kızarmış hamsiler ile sarılı bol kuş üzümlü maydonozlu nefis pilavından tatmadan dönmeyin.
12) Pide
Hafif kalın kenarlı yuvarlak Rize pidesinin peynirli, kuşbaşılı, yumurtalı gibi pek çok farklı çeşidi var. Ancak bence en lezzetlisi kesinlikle kavurmalı yumurtalı olanı.
Kenarlarını koparıp yumurtanın sarısına banmanın tadı da keyfi de bir başka. Rize’ye giderseniz güzel bir pide ve mis gibi Karadeniz çayı ile keyif yapmadan dönmemelisiniz.
13) Pepeçura
Mor rengi ile sofralara renk katıyor Rize’nin üzümleri ile yapılan pepeçura tatlısı.
Özellikle Ramazan ayında sofralardan eksik olmayan pepeçurayı Rize’de tadılacak listenize mutlaka alın derim.
Büyük küçük herkesin severek yediği pepeçura özellikle hafif tatlıları sevenlerin favorisi.
14) Kabak Sütlacı
Bal kabağı ile yapılan kabak sütlacı geleneksel Rize mutfağının en özel lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Kabak sütlacı genellikle dolapta dinlendirildikten sonra soğuk olarak servis ediliyor. Ancak sıcak sıcak yemenin tadı da keyfi de bence bir başka.
Hele bir de üzerine biraz kavrulmuş ceviz serptiniz mi yemelere doyamayabilirsiniz. Demedi demeyin.
15) Laz Böreği
Her ne kadar pek çok Karadeniz şehrinde pişiriliyor olsa da Rizeliler Laz böreğinin anavatanının Rize olduğunu savunuyor.
İncecik açılan yufkalar, arasına muhallebi koyularak kat kat diziliyor. Ardından çıtır çıtır oluncaya kadar fırında pişiriliyor.
Fırından çıktıktan sonra üzerine soğuk şerbet gezdirilerek servis ediliyor. Özellikle fırından yeni çıkmış ılık haline denk gelirseniz asla es geçmeyin derim. Yok böyle bir lezzet.
Rize’ye giderseniz o nefis mısır ekmeğinden, susamsız simidinden tatmadan, lezzeti il sınırları çoktan aşmış Anzer balından, eğer mevsim kış ise tereyağından, fasulye turşusundan, mısır unundan ve tabi ki çayından almadan dönmeyin derim.