Sakız Adası, etkileyici mavilikteki denizi, harika doğası, sakız ağaçları, lezzetli yemekleri ve geleneksel evleri ile misafirlerini adaya adım attıkları ilk andan itibaren etkiliyor. Kapı vizesi ile gidilebilen bir ada olan Sakız Adası Türkiye’den ulaşımı oldukça kolay olan bir ada olmasından dolayı da tatil için oldukça harika bir seçenek oluşturuyor. Yurt dışında harika bir deniz tatili yapmak istiyorsanız fakat çok vaktiniz yoksa Sakız Adası tam aradığınız lokasyon olabilir.
Sakız Adası’nı ziyaret etmek istiyorsanız fakat nasıl plan yapacağınız konusunda aklınız karışıksa sizin için hazırladığımız Sakız Adası gezi rehberini inceleyebilir ve ada hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
İşte Sakız Adası Gezi Rehberi:
İçindekiler
Sakız Adası’na Nasıl Gidilir?
Türkiye kıyılarına sadece 8 kilometre uzaklıkta bulunan Sakız Adası’na gitmek için kullanabileceğiniz iki farklı yol bulunuyor. Özellikle Sakız Adası’na kapı vizesi ile gidecek olanların ve daha kısa bir yol ile yolculuk yapmak isteyenlerin tercih edebilecekleri 1. yol deniz yolu. Sakız Adası’na gitmek için ilk yapmanız gereken Çeşme’ye gitmek. Özellikle İzmir’de yaşayorsanız oldukça hızlı ve kolay bir şekilde Sakız Adası’na gidebilirsiniz. Bunun yanı sıra eğer İzmir’de yaşamıyorsanız da uçakla kolayca İzmir’e gelebilir ve Çeşmeden hızlı bir şekilde adaya varabilirsiniz. Çeşme’den Sakız Adası’na varmak için feribota binebilirsiniz. Feribot ile yapacağınız 30 dakikalık bir süre sonunda adaya “Ya Sas” diyebilirsiniz.
Sakız Adası’na gitmek için kullanabileceğiniz 2.ulaşım seçeneği ise hava yolları. Fakat bunun için ilk olarak Atina’ya gitmeniz gerekiyor. Yaz aylarında Atina seçeneğine, Selanik ve Rodos Adası ekleniyor. Atina’dan gitmeyi tercih ederseniz, her gün adaya kalkan uçak seferlerinden birine bilet alabilirsiniz. Selanik ve Rodos Adası’ndan Sakız Adası’na uçak ile yolculuk yapacaksanız da haftada 2 veya 3 kez sefer düzenleyen Astra Airlines’ın uçaklarından biri için bilet alabilirsiniz. Sakız Adası’na uçak ile gitmek için doğrudan Türkiye’den yola çıkacaklar için pek pratik bir yol değil. Bu yüzden çok fazla tercih edilmiyor. Fakat eğer zaten Atina’daysanız bu ulaşım yöntemlerini deneyebilirsiniz. Ek olarak unutmamanız gereken bir nokta da kapı vizesinin sadece alındığı ada için geçerli olması. Kapı vizesi ile Sakız Adası’na gitmeyi planlıyorsanız ada için aldığınız kapı vizesi ile Yunanistan’ın diğer bölgelerine gidemezsiniz. Bu yüzden Yunanistan’ın farklı bölgelerine de ziyaret etmeyi planlıyorsanız Schengen Vizesi almanız gerekiyor.
Sakız Adası Kaç Günde Gezilir?
Sakız Adası, Yunanistan’ın en büyük 5. adasıdır. 904 kilometrelik bir yüz ölçümü olan Sakız Adası, gezmesi kolay bir ada. Ek olarak bu adaya bağlı olan Oinusses (Koyun) ve Psara (Balık) Adaları da bulunuyor. Sadece Sakız Adası’nı gezmek ise çok fazla vaktiniz almayacaktır. Fakat çok keyifli bir deneyim olacağına eminiz.
Burayı gezmek ise ortalama 2-3 gün yeterli oluyor. Gezmenin yanında adada keyif yapmak ve denizinin keyfini çıkarmak istiyorsanız bu güzel adaya 4 veya 5 gün de verebilirsiniz. Adada ne kadar vakit geçirmek istediğinize göre tatilinizi planlayabilir ve eğlenceli ada hayatına güzel bir giriş yapabilirsiniz.
Sakız Adasında Nerede Konaklanabilir?
Sakız Adası, sahilleri, denizi ve yemekleri ile oldukça meşhur. Burada sizi nelerin beklediğini tahmin ediyor olabilirsiniz. Fakat bilmeniz gereken bir başka nokta ise burada çok güzel konaklama seçeneklerinin olduğu. Sakız Adası oldukça popüler bir rota bu yüzden konaklama için de pek çok seçeneğiniz var. 5 yıldızlı otellerden pansiyonlara, butik otellerden kiralık villalara kadar hayallerinize en çok uyan mekanı rahatlıkla bulabilirsiniz.
1. Gün: Sakız Adası Köylerinin İzinde
Sakız Adası ya da diğer adıyla Chios’ta yapabileceğiniz ilk şey adanın o harika köylerini gezmek olabilir. Adada tam olarak 24 köy bulunuyor. Bu köylerin hepsi milattan önce de yaşanılan tarihi köyler. Bu yüzden gezmek için hangi köyleri tercih ederseniz edin oldukça keyifli vakit geçirebilirsiniz. Fakat biz ilk gün gezebileceğiniz birbirine yakın 3 köy seçtik. Güne erken başladığınız bir gün içinde bu köyleri ziyaret edebilir ve yüzyıllar öncesine kadar dayanan tarihi mekanları keşfedebilirsiniz.
Mesta
Sakız Adası’ndaki ilk gününüzde bizim size ilk önereceğimiz rota ise Mesta adlı köy. Mesta, Sakız Adası’nda bulunan Orta Çağ köylerinden biri. 13. yüzyıldan beri yerleşimin olduğu bu köyde şu an yaklaşık 250 kişi yaşıyor. Oldukça güzel korunan bu köy, mübadele zamanında İzmir’den gelenlerin ilk yerleştiği yerlerden. Tarihi açıdan oldukça önemli olmasının diğer sebebi ise Yunanistan’ın en önemli 10 kilisesinden biri olan Taksiyarhis’in burada bulunması. Hatta Mesta gezinizde eğer Taksiyarhis’e giderseniz burada Mübadele Dönemi İzmir’deki kiliselerden getirilen eşyaların sergilendiği alanı da görebilirsiniz. Beşgen bir yapıya sahip olan Mesta köyüne giriş yapılabilecek 4 kapı bulunuyor. Normalde etrafları kale ile kapatılmış köylerin hepsinin dörtgen yapıya sahip olmasına rağmen bir etrafı kale ile kapatılmış bir köy olan Mesta’nın beşgen şeklinde tasarlanmış olmasının nedeni ise köye su kuyusunun getirlebilmesiymiş. Ayrıca Mesta’da adanın meşhur rakısı olan incir rakısı Suma, yerel üreticiler tarafından yapılıyor. Buraya kadar gelmişken bu meşhur rakıyı bakkallardan alarak deneyebilirsiniz.
Pirgi
Mesta’dan sonraki rotanız ise Pirgi. Pirgi köyü de aynı Mesta gibi bir etrafında kaleler bulunan bir köy. Oldukça dar sokaklara sahip olan Pirgi’nin en meşhur olmuş ögesi ise evleri. Pirgi’de bulunan evlerinin dış cepheleri kazıma usulu süslemeler ile bezenmiş. Bu yüzden köyde sadece sokakları dolaşmak bile o kadar keyifli ki evlerin her birini bir sanat eseri gibi görmemek elde değil. 10. ve 11. yüzyıllarda çokça yaşanan korsan baskınlarından korunmak için adanın iç kısmına kurulmuş bu köyün her bir yeri o zamanlar ince düşünülerek yapılmış. O zamandan bu zaman kadar ise Pirgi’nin mimarisi çok da değişmemiş. Bu yüzden hala eski dönemlerde korunma amaçlı yapılan düzenlemeleri görebiliyorsunuz. Pirgi köyü ile ilgili bir başka ilgin bilgi ise sefer hazırlığı yaptığı sırada Kristof Kolomb’un da köyde bir süre yaşaması. Bundan dolayı köyde Kolombos soyadı hala oldukça yaygın Ayrıca Pirgi’de ziyaret edebileceğiniz Ayon Apostolon Kilisesi de bulunuyor. Eğer Sakız Adası gezinizi Ağustos’ta yapmayı planlıyorsanız her yıl 15 Ağustos’ta Pirgi köyünün meydanında bir panayır düzenlendiğini de bilmenizde fayda var.
Sikiada
Sakız Adası’nın ilk günü için son rota olarak Sikiada’yı seçtik. Bu köyde bembeyaz geleneksel Yunanistan yapılarını görebilirsiniz. Sikiada’da kesinlikle yapmanızı önerdiğimiz şey ise Agios İsidoros Şapeli’ni ziyaret etmeniz. Agios İsidoros Şapeli, o kadar güzel bir yapı ki çok büyük olmamasına rağmen estetik duruşu ve denizdeki konumu ile her göreni etkiliyor. Burada klasik Yunanistan fotoğrafları da çekebilirsiniz. Ek olarak köyün ince çakıllı koyunda denize girerek gününüzü sonlandırabilirsiniz.
2. Gün: Masmavi Denizli Plajlarda Keyif
Sakız Adası tatilinizin 2. gününü ise adanın muhteşem plajlarına ayırabilirsiniz. Chios’ta gidebileceğiniz farklı özelliklere sahip pek çok plaj bulunuyor. Biz sizlere 4 plaj önerisi yapacağız. İsterseniz hepsinde biraz vakit geçirerek bir gün içinde Sakız’ın farklı plajlarını deneyimleyebilir isterseniz de önerilerimiz arasından 1 ya da 2 plajı seçerek buralarda uzun uzun vakit geçirebilirsiniz. Eğer Sakız Adası’nda 2 günden fazla kalacaksanız adanın farklı plajlarında uzun uzun vakit geçirmenizi kesinlikle öneriyoruz.
Mavra Volia / Daskalopetra
Adanın merkezinden ulaşımı oldukça kolay olan Mavra Volia plajı Sakız Adası ziyaretçileri arasında oldukça popüler. Bizim önerimiz ise Sakız Adası’na gitmişken kesinlikle burayı da ziyaret etmeniz. Adını aldığı siyah kumları ile farklı bir görüntüsü olan plajda denize girebilir ve güneşin keyfini çıkarabilirsiniz. Sakız Adası’ndayken gitmenizi önerdiğimiz diğer plaj ise Daskalopetra Plajı. Bu plajda denilene göre Homeros’un oturduğu taş bulunuyormuş. Fakat Mavra Volia Plajı ile arasında araba ile neredeyse 1 saatlik mesafe olduğu için hangi plaja gideceğinizi kendiniz karar verebilir vaktiniz varsa ikisine birden gidebilirsiniz.
Komi
Günün ikinci rotası için Mavra Volia Plajı’na araba ile yaklaşık 10 dakikalık bir mesafede bulunan Komi Plajı’nı seçtik. Bu plajın özelliği kumunun incecik ve bembeyaz olması. Eğer daha yumuşak kumları seviyorsanız Sakız Adası’ndaki en sevdiğiniz plaj burası olabilir. Keyifli vakit geçirmek ve Sakız Adası’nın doğasıyla birleşerek yüzmeye doymak için kesinlikle Komi’ye gidebilirsiniz.
Elinta
Günün son rotası için ise rotamızı Elinta’ya çeviriyoruz. Elinta Komi’ye araba ile yaklaşık 40 dakika uzaklıkta bulunuyor. Her ne kadar diğer plajlara biraz uzak bir konumda bulunsa da Elinta kristal gibi göz alıcı masmavi denizi ve bembeyaz kumları ile her ziyaretçisi gibi sizi de çok mutlu edecek. Güneşin tadını bu kumların üzerinde çıkarırken gerçekten dinlendiğinizi hissedebilir hatta günün daha büyük bir kısmını bu keyifli plaja ayırabilirsiniz.