Doğu Anadolu Bölgesi’nin en kadim şehirlerinden biri olan Ağrı, sanılanın aksine çok sayıda gezilip görülmesi gereken yere ev sahipliği yapıyor.
Kars Doğu Ekspresi ile Kars’ı gördükten sonra, otobüsle yaklaşık 3 saatte Ağrı’ya ulaşabilirsiniz.
Dolayısıyla Ağrı gezi planı yapma gibi bir düşünceniz varsa eğer seyahatinizi en az 2-3 gün şeklinde planlamanızda fayda var. Gelin birlikte Ağrı’da başlıca gezilecek yerler nerelermiş, görelim…
Ağrı’nın Doğal Güzellikleri ve Milli Parkları
Ağrı Dağı
Türkiye’nin en büyük dağı olma unvanına sahip Ağrı Dağı’nın %35’lik kısmı Iğdır ili sınırları içerisinde, kalanı da Ağrı’da bulunuyor.
Dağı özel kılan bir başka detay ise Türkiye’nin en büyük buzuluna da ev sahipliği yapıyor olması. Tam tamına 5137 metre yükseklikte zirvesi olan Ağrı Dağı’nın en yüksek noktasına verilen ad da “Atatürk Zirvesi”.
Meya Mağaraları
Antik Kent niteliğini taşıyan Meya Mağaraları, Diyadin’in sadece 12 km batısında konumlanıyor.
Günbuldu Köyü sınırları içerisinde yer alan Meya Mağaraları, kayalara oyulmuş şekilde inşa edilen birden çok alanı gözler önüne seriyor.
İbadethane ve barınma yerlerinden tapınak ve ilginç konseptteki odalara kadar hepsini bir arada görebileceğiniz Meya Mağaraları’nı imkanınız olursa eğer bir rehber eşliğinde de gezebilirsiniz.
Ağrı Diyadin ilçe merkezine 15 dakikalık sürüş mesafesinde bulunan Meya Mağaraları’nı görür görmez tarih öncesi dönemlere ışınlanacağınızın garantisini verebiliriz. Bir diğer adıyla Günbuldu Mağarası’nı görmeden Ağrı turunuzu sonlandırmamalısınız.
Buz Mağarası
Bilmeyenler için ön bilgi; Ağrı’da esasında 2 tane Ağrı Dağı bulunur ve bunlardan “büyük Ağrı” olarak adlandırılan dağ, Türkiye’nin en büyük dağı olan 5137 metre yükseklikteki Ağrı Dağı.
“Küçük Ağrı” olarak adlandırılan dağın eteklerinde de Buz Mağarası bulunuyor. Hallaç Köyü’ne 3 km mesafedeki Buz Mağarası, Antalya ve Muğla’nın gizemli mağaralarını aratmayacak cinsten…
Meteor Çukuru
Dünyadaki en büyük. 2 meteor çukuru olma özelliğini taşıyan Ağrı Meteor Çukuru, doğal bir oluşum olduğundan, diğer yerlere göre çok daha ilgi çekici özelliklere sahip şüphesiz.
Ağrı Doğubeyazıt ilçe merkezine 35 km uzaklıkta yer alan Meteor Çukuru’nun oluşum tarihi ise 1892 senesine dayanıyor. Bir göktaşı düşmesi sonucu oluşan derin çukur bugünkü halini almış ve günümüzdeki derinliğinin 35 metre olduğunu söylemek mümkün.
Keşişin Bahçesi
Rivayetlere göre İsfahan Paşa’nın oğlu Kerem’in Aslı’ya gönlünü kaptırdığı yer olan Keşişin Bahçesi, Doğubeyazıt ilçesinde yer alıyor.
İlçe merkezine 7 km mesafedeki bahçe, açık ara Ağrı’nın en çok dikkat çeken doğal güzelliklerinden biri.
Diyadin Kaplıcaları
Her ne kadar macera turizmi ile öne çıksa da esasında Ağrı kaplıcaları ve termal zenginlikleri ile de ünlü bir şehir. Bunu kanıtlar nitelikte en büyük zenginliği olan Diyadin Kaplıcaları da yılın her dönemi şifa arayan ziyaretçilerin uğrak noktası oluyor.
Ağrı il merkezine 60 km uzaklıktaki Diyadin Kaplıcaları’nı yılın dilediğiniz dönemi ziyaret edebilirsiniz. Köprü, Tunca, Davut ve Yılanlı kaplıcaları olmak üzere geniş bir alana yayılmış olan Diyadin Kaplıcaları’nın içinden Murat Nehri de geçiyor.
Balık Gölü
Türkiye’nin en yüksek rakımlı gölleri arasında yer alan Balık Gölü, kelimenin tam anlamıyla bir doğa harikası.
Türkiye’nin kuş gözlem yerleri arasında da ilk sıralarda gelen Balık Göü’nden yerleşim yerlerine içme suyu sağlanması da burayı önemli kılan bir başka detay.
Tendürek Dağı Lav Akıntıları
Doğal oluşumlar ve tabii güzellikler bakımından oldukça zengin bir coğrafya olan Ağrı’da görüp görebileceğiniz en sıra dışı şey, Tendürek Dağı’ndaki lav akıntıları olacaktır.
Tek kelimeyle doğanın mucizesi olan Tendürek Dağı lav akıntılar, ilginç şekilleri ile tam bir görsel şölen sunuyor.
Ağrı’da Tarihi Eserler
İshak Paşa Sarayı
İnşa tarihi 1784 senesine kadar uzanan tarihi İshak Paşa Sarayı’nı ilginç kılan başlıca özellik, yapımının yaklaşık 100 yıl sürmüş olması.
Saray içerisindeki göz alıcı selamlık dairesini gezebilir, camii, türbe, harem, aşevi, eğlence dairesi vb. alanları da bizzat görebilirsiniz. Tarihi dokusu ilk günkü gibi duran İshak Paşa Sarayı, kuşkusuz şehir turunuzun unutulmaz duraklarından biri olacak.
İshak Paşa’nın babası Çolak Hamdi Paşa tarafından inşasına 1685 senesinde başlanan İshak Paşa Sarayı, toplamda 7600 metrekarelik bir alana yayılmış durumda.
12 ila 15 metre arasında değişen duvarları, 2 avlusu ve tuğla renkli dış cephesi kesinlikle görülmeye değer olan Ağrı İshak Paşa Sarayı’ndan sonra yönünüzü şehrin diğer tarihi mekanlarına çevirebilirsiniz.
İstanbul’daki Topkapı Sarayı’ndan sonra Türkiye’nin en büyük 2. yapısı olan İshak Paşa Sarayı hakkında söylenen en yaygın rivayet ise şöyle: “Ağrı’ya gelip de İshak Paşa Sarayı’na uğramadan dönen, gelip onu görmeden ölmezmiş.”
Sarayın giriş ücreti ise 15 TL.
Nuh’un Gemisi
Ağrı’nın en çok ziyaretçi çeken yerlerinden biri olan Nuh’un Gemisi, sadece yerli değil, aynı zamanda çok sayıda yabancı turistin de ilgi odağında olmaya devam ediyor.
Ağrı Dağı’nın güney kesimine bakan Nuh’un Gemisi, Telçeker ve Üzengili köyleri arasında yer almakla birlikte “doğal anıt” statüsüne sahip.
Günümüzde siluet olarak kalmış olan Nuh’un Gemisi’nin manevi önemi ise hepsinden değerli.
Doğubeyazıt Kalesi (Urartu Kalesi)
Doğubeyazıt’ın yaklaşık 5 km doğusunda konumlanan ve Doğu’nın en görkemli tarihi yapılarından biri olan Doğubeyazıt Kalesi, Ağrı il merkezine ise 7 km mesafede yer alıyor.
Antik Kent niteliği taşıyan bu devasa yapının inşa tarihi ile ilgili net bir bilgi olmasa da şehrin en eski yapılarından biri olduğuna dair buluntular bulunuyor.
Kültürel ve tarihi izleri bir bir takip edebileceğiniz Doğubeyazıt Kalesi’nden muazzam bir şehir manzarasının da tadını çıkarmanız mümkün.
Geçmişten bugüne sayısız medeniyetin hakimiyetinde olan tarihi kale, en son Sultan Süleyman döneminde Osmanlı Devleti’nin himayesine geçmiş.
Eski Beyazıt’ın kuzeydoğu kesiminde bulunan Belleburç adındaki yerde konumlanan ve Urartu Kalesi olarak da bilinen Doğubeyazıt Kalesi’nde antik dönemlerden bugüne kadar ilk günkü gibi ulaşan Urartu mezarlarına denk gelmeniz olası.
Avnik Kalesi
Dağcılık, trekking vb. doğa sporlarına ilgili olanların ilk geldiği yerlerden biri olan Avnik Kalesi, görünüşü itibarıyla nam-ı diğer şifa dağıtan kent Ağrı’nın en özel yapıları arasında bulunuyor.
Ağrı Diyadin ilçe merkezine 29 km mesafedeki Avnik Kalesi, halk arasında “Koçbaşı Kalesi” olarak da adlandırılıyor.
Şoşik Kalesi
Şoşik (Karlıca) köyü sınırları içerisinde yer alan ve dik kayalar üzerine inşa edilmiş olan Şoşik Kalesi, köy merkezine ise 34 km uzaklıkta bulunuyor.
Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde bahsettiği üzere Şoşik Kalesi, Sultan Hasan oğlu Ziyaüddin’in inşa ettirdiği görkemli bir yapı.
Üç Kilise
Ağrı-Doğubeyazıt karayolu ile Murat Nehri’nin güney kesiminde yer alan Üç Kilise, Taşteker Köyü’nde yer alıyor.
Geçmişten beri “kutsal” kabul edilen Üç Kilise’yi ilginç kılan en önemli özellik ise Nuh Peygamber’in mezarının burada olduğuna dair var olan söylentiler.
Beyazıt Eski Camii
I. Selim tarafından yaptırılan ve tamamen kesme taştan inşa edilen tarihi Beyazıt Eski Camii’nin sadece tek kubbesi olması da bir başka ilginç detay.
Ağrı’da gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında gelen Beyazıt Eski Camii, Doğu Anadolu’nun kültürel ve tarihi dokusu hakkında bilgi edinebileceğiniz eşsiz bir yapı. Caminin halen ziyarete açık olduğunu da hatırlatalım.
Ahmet Hani Türbesi
Ağrı Doğubeyazıt ilçe merkezine yaklaşık 8 km uzaklıkta yer aldığı için ulaşmakta hiç zorluk çekmeyeceğiniz Ahmet Hani Türbesi, özellikle yerli halk tarafından sıklıkla ziyaret edilen bir yer.
17. yüzyılda yaşamış Kürt şair, mutasavvıf, edip ve tarihçi Ahmet Hani’ye ait olan türbeyi ziyaret etmek için Doğubeyazıt ilçe merkezinden taksiye binebilirsiniz.
İshak Paşa Sarayı’nın üst kısmında yer alan Ahmet Hani Türbesi, Ağrı’nın en çok ziyaret edilen türbesi olarak öne çıkıyor.
Hamur Kümbeti
Osmanlı türbe mimarisinin en güzel örnekleri arasında gösterilen Hamur Kümbeti, 11.50 x 4.70 metre boyutlarında ve dikdörtgen yapısı ile tüm dikkatleri üzerine çekiyor.
İlçe merkezinin kuzeydoğu bölümünde yer alan kümbet, geniş bir vadinin tam ortasında; her yere hakim konumda bulunuyor.
Antik Kentler
Urartular döneminden izler taşıyan Ağrı Antik Kentler, tarih meraklıların en sevdiği yerlerden biri oluyor.
Şehrin geçmişine adeta ışık tutan bu antik kent kompleksinin tamamını gezmek için en az yarım gün ayırmanızı öneriyoruz.
Eski Beyazıt, Diyadin Maya Köyü, Girik Tepe ve Toprakkale gibi daha pek çok antik yapının bir arada olduğu Ağrı Antik Kentler’i gezmeden önce bir rehber ile anlaşmayı da unutmayın.
Ahmet Hani Kent Müzesi
İslam alimi Ahmet Hani’ye dair pek çok ilginç bilgi edinebileceğiniz Ahmet Hani Kent Müzesi’ne giderseniz eğer bahçesinden Beyazıt Camii, İshak Paşa Sarayı ve Urartu Kalesi’ni de görme şansı bulabilirsiniz.
hmet Hani’nin eserleri, yöresel objeler ve mumyalanmış insan figürlerinin olduğu Ahmet Hani Kent Müzesi, tam tamına 3 bin yıllık tarihin anlatıldığı bir tarih kitabını okurmuşçasına ziyaretçilerine sıra dışı bir deneyim vadediyor.
Kudret Köprüsü
Murat Nehri üzerinde tüm görkemiyle ziyaretçilerini selamlayan Kudret Köprüsü, 30 metre yüksekliğe ve 30 metre genişliğe sahip.
Murat Nehri ve hemen yanı başındaki kaplıcaların akıl almaz görüntüsüyle birleşen köprü manzarası, Ağrı seyahatinizin en unutulmaz anlarından olacak.