Amasya’da Nerede Ne Yenir?

0
7590

Ferhat ile Şirin’inin ölümsüz aşkına tanıklık etmiş, Pontus Krallığı’na başkentlik yapmış Amasya aynı zamanda şehzadeler şehri olarak da biliniyor.

Anadolu’nun bu küçük, sıcak ve tarihi şehrinin mutfağının da yadsınmaz bir zenginliği var. Hem Osmanlı Mutfağı’ndan izler taşıyan hem de komşu şehirlerden etkilenmiş Amasya Mutfağı’nda tadılmayı bekleyen bir çok lezzet var.

Gelin kırmızı elması ile de meşhur olan Amasya’da nerede ne yenir birlikte bir göz atalım.

Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.

Çörekçi Galip

Güne enfes bir Amasya Çöreği ile başlamak istiyorsanız adresiniz kesinlike Çörekçi Galip olsun derim.

Bana sorarsanız fırından yeni çıkan sıcacık çöreğin tadı bambaşka oluyor. O yüzden benim önerim Çörekçi Galip’e sabahın erken saatlerinde gitmenizden yana olacaktır.

Yöresel Amesia Sofrası

Yeşilırmak’ın kıyısında kendinizi Paris’te hissedebileceğiniz bir restoranda Amasya’nın yöresel lezzetlerini tatmak istiyorsanız Amesia Mutfağı’na bir şans verebilirsiniz.

Muska şeklinde mini minnacık sarılmış baklalı dolma, üzeri bol naneli Toyga çorbası ve Amasya usulü hafif salçalı keşkek Yöresel Amesia Sofrası’nda tadabileceğiniz Amasya lezzetlerinden sadece bir kaçı.

İşçimen Restoran

Yemyeşil bir doğanın içine gizlenmiş bir restoranda Amasya’nın yöresel lezzetlerini tatmak ya da lokum gibi etler yemek istiyorsanız İşçimen Restoran güzel bir alternatif olacaktır.

Yolunuz İşçimen Restoran’a düşerse Amasya ile Tokat’ın ortak lezzetli sayılabilecek bir hamur işi olan ‘yoğurtmaç’ın tadına bakmadan da dönmeyin derim.

Ali Kaya Restoran

Amasya’yı tepeden gören bir yerde şehri kuşbakışı izleyerek lezzetli yemekler yemek istiyorsanız adresiniz Ali Kaya Restoran olsun derim.

Ali Kaya Restoran’da lezzetli etler ve kebaplar sizi bekliyor.

Yemek yemek istemezseniz de kafe kısmında yine göz alıcı Amasya manzarası eşliğinde bir şeyler içebilirsiniz.

Tadım Döner

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tadım Döner AMASYA (@tadimdoneramasya) on

Birçok şehrimizin kendine has bir döneri var desem yeridir. Siz de her gittiğiniz şehirde döner yemeden dönmeyenlerdenseniz Amasya’daki adresiniz Tadım Döner olsun derim.

Yalnız bir hatırlatma yapmakta fayda var Tadın Döner sadece öğlen saatlerinde açık. O yüzden Tadım Döner’in lezzetli dönerini tatmak istiyorsanız mutlaka öğlen yemeği için uğramalısınız.

Emin Efendi Konakları

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emin Efendi Konakları (@eminefendikonaklari) on

Amasya’nın en şık restoranlarından biri de Emin Efendi Konakları.

Aynı zamanda otel hizmeti de veren Emin Efendi Konakları’nda Amasya Mutfağı’nın öne çıkan lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz.

Yöresel yemeklerden tatmak istemezseniz de Emin Efendi Konakları’nın nefis bir kuzu kebabı var benden söylemesi.

Anadolu Mantı Evi

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amasya Anadolu Mantı Evi (@amasyaanadolumantievi) on

Anadolu Mantı Evi cevizli Sinop mantısından, Türkmen mantısına, klasik mantıdan Amasya mantısına her biri el açması olan farklı mantı çeşitleri ile sizi bekliyor.

Mantı yemek istemezseniz de Anadolu Mantı Evi’nde Amasya Mutfağı’nın en lezzetlilerinden olan baklalı dolmanın tadına bakabilirsiniz.

Pideci İsa (Yeni Özlem Pide)

Samimi çalışanları, lezzetli pideleri ile gönülleri fetheden Pideci İsa ya da nam-ı diğer Yeni Özlem Pide, çıtır çıtır pişmiş incecik hamurlu ve bol malzemeli pide yemek isteyenleri bekliyor.

Özellikle çökelekli ve pastırmalı yumurtalı pidesi kesinlikle favorim.

Yamaç Bistro

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yamaç Bistro (@yamacbistro) on

Yeşilırmak’ın ikiye böldüğü güzel Amasya’yı kuşbakışı izleyerek yemek yiyebileceğiniz yerlerden biri de Yamaç Bistro.

Harika bir kahvaltısı da var ama bana sorarsanız Yamaç Bistro’ya akşam gidin derim. Çünkü hava kararınca ışıl ışıl parlayan Amasya’yı seyretmek ayrı bir keyif.

Amasya Barosu Avukatlar Evi

Hem bir iki kadeh bir şey içmek hem de keyifli bir yemek yemek istiyorsanız Amasya Barosu Avukatlar Evi güzel bir alternatif olacaktır.

Amasya Barosu Avukatlar Evi’ne giderseniz benim önerim güveçte lokum ve sac tavaya öncelik vermenizden yana olacaktır.

Bedesten Osmanlı Mutfağı

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bedesten Osmanlı Mutfağı (@bedestenosmanli) on

Otantik bir ortamda Osmanlı Mutfağı’nın öne çıkan lezzetlerini tatmak istiyorsanız Bedesten Osmanlı Mutfağı güzel bir alternatif olacaktır.

Özellikle yanında buz gibi bir ev yapımı ayran eşliğinde kebaplarını denemenizi tavsiye ederim.

Lalehan Restoran

Yeşilırmak’ın kıyısında hem otel hem de restoran olarak hizmet veren Lalehan size keyifli bir manzara eşliğinde harika lezzetler sunuyor.

Lalehan Restoran’da ister ‘toyga çorbası’, ‘baklalı dolma’ gibi Amasya Mutfağı’nın geleneksel lezzetlerini tadın isterseniz de tercihinizi kendi spesiyalleri olan ’Lalehan Kebap’ gibi farklı lezzetlerden yana kullanın.

Amesia Mutfağı

Suyuna ekmek banmaya doyamayacağınız güveçte kuru fasulye, Amasya usulü etli bamya, baklalı dolma ve mantı Amesia Mutfağı’nın en çok tercih edilen spesiyalleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Siz de yöresel de olsa ev yemeklerinden vazgeçemeyenlerdenseniz Amasia Mutfağı güzel bir alternatif olacaktır.

Mountain Coffee & Bakery

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mountain Coffee and Bakery (@mountaincoffeeandbakery) on

Siz de hangi şehirde olursanız olun iyi kahve peşinde koşanlardansanız Amasya’daki adresiniz kesinlikle Mountain Coffee & Bakery olsun derim.

Kahvenizi boş içmek istemezseniz de harika atıştırmalıkları ve enfes tatlıları var benden söylemesi.

Saray Katmer Künefe

Her ne kadar katmerin künefenin ana vatanı olmasa da, Amasya gezinize keyifli bir tatlı molası vermek isterseniz Saray Katmer Künefe güzel bir alternatif olacaktır.

Peyniri uzayıp giden çıtır çıtır ılık bir künefeye kim hayır diyebilir ki?

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız