Belgrad Yemek Rehberi- Belgrad’ta Ne Yenir, Belgrad’ta Nerede Yenir?

0
2695

Her daim üzerinden gelen soğuk hava dalgası ile anılsa da Balkanlar’ın en güzel şehirlerinden biri olan Belgrad’da içinizi ısıtacak bir tatil sizi bekliyor.

Vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkelerden biri olan Sırbistan’ın başkenti Belgrad, son yılların en popüler destinasyonlarından biri. Ama biz bu yazıda Belgrad’ın gezilip görülecek yerlerine değil de muhteşem mutfağına değineceğiz.

Ajvar, lutenista gibi nefis soslardan enfes kuru etlere, çıtır çıtır böreklerden cevapçiye onlarca lezzet Belgrad’da sizi bekliyor. 

Belgrad mekan rehberi listenizi oluştururken aklınızda bulunmasına fayda var: Sırplar restorana ‘kafana’ börek ve hamur işi yapan fırınlara ise ‘pekara’ diyorlar.

Bu küçük bilgiyi de verdiğimize göre artık doyurucu porsiyonları ile göz dolduran lezzeti ile baş döndüren Belgrad mutfağını keşfe çıkabiliriz.

1) Red Bread

Çeşidi bol menüsü ve kocaman porsiyonları gönülleri fetheden Red Bread, kahvaltı için tercih edebileceğiniz en lezzetli Belgrad mekanlarından biri.

Kruvasandan yoğurtlu granolaya, çeşit çeşit omletten kahvaltı ‘quesedilla’sına, pankekten tatlı-tuzlu kahvaltı tabaklarına nefis alternatifler Red Bread’de sizi bekliyor.

Özellikle ıspanaklı ve keçi peynirli quesedilla favorim. 

2) Bistro Grad

Bistro Grad, acai bowl gibi son yılların trend kahvaltı kasesinden ev yapımı granolaya, avokadolu yumurtadan bir Fransız klasiği olan Croque Monsieur’e pek oldukça geniş bir kahvaltı menüsü sunuyor.

Tercihinizi daha Avrupalı bir kahvaltıdan yana kullanmak isterseniz rotanızı Bistro Grad’a çevirin derim.

3) Bloom

Fıstık ezmeli muzlu yulaf lapası, çıtır çıtır bir kruvasan, keçi peynirli poşe yumurtalı bulgur kasesi ya da muzlu ekmek gibi farklı lezzetlerle güzel bir kahvaltı etmek isterseniz Bloom güzel bir alternatif olacaktır.

Ben daha klasikçiyim derseniz de tercihinizi sandviç ya da omletten yana kullanabilirsiniz.

4) Mihailo Restaurant

Mısır unu ile yapılan kaçamak, bir Balkan klasiği olan papara, Mihailo Restaurant’ın kahvaltı menüsünde sizi bekleyen geleneksel lezzetlerden sadece ikisi.

Kahvaltı yumurtasız olmaz derseniz de Mihailo’nun spesiyallerinden olan pırasalı ve ajvar soslu çırpılmış yumurtanın ya da mantarlı omletin tadına bakabilirsiniz.

5) Question Mark?

Belgrad mutfağının en sevilen lezzetlerini kocaman porsiyonlarda sunan bir restoran arıyorsanız istikametiniz 1823 yılında inşa edilmiş tarihi bir konakta hizmet veren Question Mark ? olsun.

Mısır unu ile yapılan kaçamak, acı biberli peynirli Sırp salatası, Balkan usulü hamburger diyebileceğim pljeskavica, Balkanların yanında tuzlu kaymakla servis edilen efsane köftesi cevapçi gibi pek çok seçenek Question Mark ? Restaurant’ta sizi bekliyor. 

6) Manufaktura

Kileri andıran dekorasyonu ile kendinizi evinizde gibi hissedeceğiniz Manufaktura, Belgrad’ın sevilen restoranlarından biri.

Yemeğinizi beklerken kendinizi rafları süsleyen envaiçeşit sos ve turşu kavanozları, konserveler arasında dolaşırken buluyorsunuz.

Geleneksel Sırp yemeklerinin biraz daha modernleştirilmiş versiyonları, Manufaktura’da sizi bekliyor.

7) Lorenzo & Kakalamba

Yerel lezzetleri, geleneksel restoranları bir kenara bırakalım bir akşam da şöyle şık bir restoranda yemek yiyelim derseniz Lorenzo & Kakalamba en keyifli alternatiflerden biri olacaktır.

Şehir merkezinden biraz uzak bir bölgede de olsa Lorenzo & Kakalamba’da tadacağınız lezzetler gideceğiniz yola fazlasıyla değiyor. 

8) Sesir Moj

Sesir Moj, geleneksel Sırp gecesi deneyimi yaşayabileceğiniz, Belgrad’ın en keyifli semtlerinden biri olan Skadarlija Bölgesi’nde yer alıyor.

Siz de hem gönlünüzce eğlenmek hem de Sırp mutfağının tadı damağınızda kalacak lezzetlerinden tatmak Sesir Moj’a bir şans verebilirsiniz. 

9) Comunale Caffe e Cucina

Marina bölgesinde eşsiz bir günbatımı manzarasına karşı güzel bir İtalyan yemeği yemek isterseniz Comunale keyifli bir alternatif olacaktır.

Özellikle Brie peynirli gnocchi makarnası ve lazanyası oldukça lezzetli.

Tercihinizi pizzadan yana kullanmak isterseniz de hafif acılı sucuklu ‘Diavola’ bence kesinlikle denemeye değer. 

10) Restaurant Tchaikovsky

Tarihi Moskova Oteli’nin içinde yer alan Tchaikovsky Restaurant, Belgrad’ın en şık, en keyifli restoranlarından biri.

Tchaikovsky Restaurant’a giderseniz ortaya içinde ajvar sos, kaymak, kuru et gibi Sırp mutfağından lezzetler bulabileceğiniz ‘Serbian Hors d’oeuvre’ tabağından söyleyin derim.

Ardından güzel bir cevapçi ya da pamuk gibi pişmiş kuzu şiş ile devam edebilirsiniz. 

11) Saran Restaurant

Bir akşam da şöyle Zemun Bölgesi’ne doğru uzanalım ve kendimize balık ziyafeti çekelim derseniz Saran Restaurant’a bir şans verebilirsiniz.

Saran Restaurant’a giderseniz karalahana ve patates eşliğinde gelen levrek, yanında domatesli salsa sosla gelen ızgara kalamar gibi kendi spesiyalleri olan lezzetlerin tadına bakın derim.

Yemekten önce başlangıç söylemek isterseniz de deniz ürünleri çorbası ve levrek carpaccio güzel birer alternatif olacaktır. 

12) Zavicaj Restaurant

Birkaç farklı şubesi bulunan Zavicaj, geleneksel Sırp mutfağından lezzetler tadabileceğiniz en keyifli restoranlardan biri.

Zavicaj’a giderseniz içinde kurutulmuş dana eti, ajvar ve kaymak olan başlangıç tabağından mutlaka söyleyin derim.

Ardından güveçte kuru fasulyenin ya da köfteli, mantarlı ve kaymaklı bohemian kebabın tadına bakabilirsiniz.

Tatlı olaraksa cevizli şerbetli bir hamur tatlısı olan ‘urmasica’ güzel bir alternatif olacaktır. 

13) Little Bay

Otantik dekorasyonu ve lezzetli menüsü ile beğeni toplayan Belgrad restoranlarından biri de Little Bay.

Hem geleneksel Sırp mutfağından hem de dünya mutfaklarından lezzetler bulabileceğiniz Little Bay’e giderseniz benim önerim tercihinizi ıspanak ve feta peyniri dolgulu tavuktan, hamburgerden ya da denk gelirseniz sadece pazar günleri servis edilen rozbiften yana kullanmanız.

Little Bay’in özel olarak hazırlanan öğlen menüleri olduğunu da söylemeden geçmek olmaz. 

14) Angry Monk

Biraz da Sırp gençliğinin kalbinin attığı mekanları keşfedelim derseniz Belgrad’ın en canlı noktalarından biri olan Sava Mala Bölgesi’ndeki Angry Monk’a bir şans verebilirsiniz.

Angry Monk’un özellikle sushilerini denemenizi öneririm.

Ancak benim sushiyle pek aram yok derseniz de Angry Monk’un menüsünde harika tavuk ve et yemekleri var. Özellikle yasemin pirincinden yapılan pilav eşliğinde gelen yeşil kör soslu tavuk nefis. 

15) Mama Shelter

Cıvıl cıvıl dekorasyonu ile dikkat çeken Mama Shelter’ın oldukça güzel bir menüsü var. Kocaman bir burgerden pizzaya, geleneksel bir lezzet olan cevapçiden makarnaya pek çok seçenek Mama Shelter’da sizi bekliyor.

Yemek yemeyecek olsanız bile en azından bir kokteyl içmek için bile olsa Mama Shelter’a gidin derim. Çünkü insanın içini açan harika bir dekorasyonu var.

16) Trattoria Pepe

Adından da tahmin edebileceğiniz gibi Trattoria Pepe tam bir İtalyan. Siz de İtalyan yemeklerinin her daim en iyi seçeneklerden biri olduğunu düşünüyorsanız Trattoria Pepe’ye bir şans verin derim.

Trattoria Pepe’ye giderseniz taze makarnalarından ıspanaklı ve ricotta peynirli raviolisinin ya da lazanyasının tadına bakmanızı öneririm.

Tatlı olaraksa Sicilya’nın meşhur tatlısı cannoli güzel bir alternatif olacaktır.

17) Mezestoran Dvoriste

Belgrad lezzet durakları listenizde olması gereken mekanlardan biri de Akdeniz mutfağının en sevilen yemeklerini bulabileceğiniz Mezestoran Dvoriste.

Mezestoran Dvoriste’ye giderseniz başlangıç olarak  tercihinizi ister humus, mücver gibi tadına aşina olduğunuz lezzetlerden yana kullanın isterseniz de sebzeli kuskus dolgulu kalamar, sarımsak soslu midye gibi farklı lezzetler tadın.

Ana yemek olaraksa zencefilli limon soslu somon balığının tadına bakmanızı öneririm. 

18) Ambar

Balkan lezzetlerini yaptığı farklı dokunuşlar ile başka bir boyuta taşıyan Ambar, Belgrad’ın en iyi restoranlarından biri olmaya aday.

Porçini mantarı, dağ çileği gibi farklı tatlarla aromalandırdığı kaymak çeşitleri, ekmek üzerine sürmelik ajvar, közlenmiş patlıcan gibi mezeleri, soğan eşliğinde gelen Pljeskavica, çıtır kalamar ve patates yemekleri Ambar’ın öne çıkan lezzetlerinden sadece birkaçı.

Ambar’a giderseniz benim önerim tüm lezzetleri ortaya paylaşımlık söyleyip güzel bir kokteyl eşliğinde keyif yapmanız.  

19) Java Coffee Roasters

Nereye giderseniz gidin kaliteli kahve çekirdeklerinin ve güzel kahvenin izini sürüyorsanız Belgrad’a gittiğinizde Java Coffee Roasters’ı asla es geçmeyin derim.

Java Coffee Roasters’a giderseniz nefis çikolatalarından tatmayı da ihmal etmeyin derim. 

20) Lula Coffee

Önce bir fincan espresso içeyim sonra tatlı bir şeyler bakarım diyorsanız hiç düşünmeden Lula Coffee’nin yolunu tutun derim.

Kendilerini ‘Fine Espresso Bar’ olarak tanımlayan Lula Coffee Belgrad’da iyi bir kahve içebileceğiniz en keyifli mekanlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. 

21) Aviator Coffee Explorer

Yorgunluğunuzu atmak için uğrayabileceğiniz Belgrad mekanlarından biri de Aviator Coffee Explorer.

Aviator Coffee Explorer’a gittiğinizde kahve içmek istemezseniz yanında bal ile servis edilen harika bitki ve meyve çayları var. 

22) Art Cafe

Art Otel’in giriş katında yer alan Art Cafe, keyifli bir dondurma molası vermek için uğrayabileceğiniz yerlerden biri.

Biraz klasik bir öneri olacak ama çikolatalı dondurmasını asla es geçmemelisiniz.


Belgrad’a giderseniz Sırpların meşhur birasından, şaraplarından içmeden, kuru etlerinden, cevapçi köftesinden yemeden, özel soslarından birkaç kavanoz almadan dönmeyin derim. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız