Eşsiz doğası, tertemiz denizi ve favori tatil destinasyonlarıyla İzmir, her mevsim çok sevilir. Fakat Ege’nin İncisine doğru yola koyulmak için tahmin ettiğinizden fazla sebep var…
Ben bu kez İzmir gezinizi farklılaştıracak çok özel bir yerden bahsedeceğim!
Şirin mi şirin evleri, bakir doğası, içinde sakladığı derin tarihi, bölgeye has mimari yapılar ve kentin ortasından geçen dere ile kendinizi geçmiş dönemlerde yaşıyormuş gibi hissedeceksiniz.
Sokak aralarında kaybolacağınız, bol bol fotoğraf çekmek isteyeceğiniz Birgi Tarihi Kenti’ni anlattım, 700 yıllık tarihi kenti keşfetmek için hemen yola koyulun!
Birgi Tarihi Kenti Nerededir?
Birgi Tarihi Kenti Tarihçesi
Birgi, İzmir’in Ödemiş İlçesi’ne bağlı şirin bir kasaba. Bu kasabanın 3 bin yıllık dolu dolu bir geçmişi var. Bereketli toprakları sebebiyle tarih boyunca birçok farklı medeniyete kucak açmış. Sırasıyla Frig Uygarlığı, Lidya Uygarlığı, Pers Krallığı, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Aydınoğulları Beyliği ve Osmanlı Devleti bu bölgede yaşamış.
Birgi Tarihi Kenti, 13. ve 14. yüzyılda Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmıştır. Yıl 1426 olduğunda ise Osmanlı hakimiyetine geçmiş. Yani bu topraklar MÖ 750 yılından itibaren yerleşim alanı olarak kullanılmış.
Birgi Tarihi Kenti, Aydınoğulları Dönemi’ndeki mimari dokusunu günümüze kadar korumayı başarmış. Bu özelliği ile dünya üzerinde çok ender rastlanan bir yerleşim yeridir.
Kent, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı. Bu güzel kentin kalıcı listeye girdiğini en kısa sürede görmeyi de umuyoruz.
Birgi Tarihi Kenti’nde Görmeniz Gereken Yerler
Birgi Tarihi Kenti’ni doyasıya gezmek için mutlaka bir gününüzü ayırın. Hatta konaklama imkânınız varsa mutlaka birkaç gecenizi burada geçirin. Bu gezide bol bol yürüyüş yapacağınızdan dolayı rahat kıyafetlerinizi seçin, fotoğraflarla ölümsüzleştirmek için de fotoğraf makinenizi sakın unutmayın!
İki meydan üzerine kurulu tarihi kentin içinde konaklar, çeşmeler, camiler, türbeler ve daha bir sürü tescilli eser bulunuyor. Bölgedeki tarihi evler dışa dönük kafesli pencereleriyle dikkat çekiyor ve ziyaretçiler tarafından çok beğeniliyor.
Köyün ortasından usul usul akan derenin bir tarafında Çakırağa Konağı, bir tarafında ise Ulu Camii var. Bu iki eser Birgi Tarihi Kenti’nin geleneksel mimari yapısını yansıttığından oldukça önemli.
Çakırağa Konağı
17. yüzyıl eseri olan Çakırağa Konağı, Çakıroğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılmış.
Mehmet Bey o dönemde yaşayan çok zengin bir tüccarmış. Böylelikle Çakırağa Konağı da 3 katlı ve son derece görkemli bir şekilde inşa edilmiş. Duvar süslemeleri, tavan süslemeleri, kalem işleri, ahşap sanatından yapılan oymalarla Osmanlı Dönemi’nden kalan değerli bir mimari örneğidir.
Günümüzde ise heybetli ahşap konak, restore edilerek müze haline getirilmiş. Bize de Çakırağa Konağı’nı ziyaret edip hayran hayran gezmesi düşmüş…
Şu anda restorasyonda olduğundan dolayı kapalı olsa da müzeyi 70 TL giriş ücreti ile restorasyon sonrasından ziyaret edebilirsiniz.
Birgi Ulu Camii (Camii Kebir)
1312 yılında Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından, vefat eden kız kardeşi Sultan Şah anısına bir türbe ve Ulu Camii yaptırılmıştır. Ulu Camii, Aydınoğulları Beyliği’nden günümüze kadar ulaşan eserlerden biridir.
Kare planlı, ahşap süslemeli mihrabı ve ustasının 7 yılda tamamladığı minberleriyle dikkat çeker. Bu camiinin ismi “Aydınoğlu Mehmet Bey Camii” olarak da bilinir. Hem Camii’nin içindeki hem de dışındaki tüm süslemeler hayranlık uyandırır. Camii’nin ahşap tavanları, Selçuklu Dönemi mimarisini yansıtır.
Gösterişten uzak ve sade olan Camii, Birgi halkının ibadetlerini gerçekleştirmek için şehirdeki en sık kullandığı yerlerden biridir.
Ümmü Sultan Şah Türbesi
Birgi’de Aydınoğulları Dönemi’nden kalan en eski yapılardan biri de Ümmü Sultan Şah’a ait bu türbedir. İki tarafından da yol geçer.
Aydınoğlu Mehmet Bey’in kız kardeşi olan Sultan Şah Türbesi, Ulu Camii’nin güneyinde konumlanmaktadır. “Hatuniye Kümbeti” adıyla da bilinir.
Maalesef son yıllarda yapılan restoreler ile özgünlüğünü kaybetse de Birgi için son derece önemli bir kişiliktir ve türbenin de bu gezide mutlaka ziyaret edilmesi gerekir.
İmam Birgivi Türbesi
16. yüzyılda yaşamış bir din adamı olan İmam-ı Birgivi, bu topraklar üzerinde ömrünü geçirmiş, medrese eğitimi vermiş ve burada vefat etmiştir.
Genç yaşında vefat etmesine rağmen İslam Dünyası’na kattıkları ve bıraktığı 60’a yakın eserle çok önemli bir kişiliktir. Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilir ve ruhuna dualar edilir.
Tarihi Birgi Evleri
700 yıllık bu evlerin özelliği saymakla bitmez… Hatta Birgi’nin tarihi evleri için denir ki; “Türk mimarisinin vitrini”, gördüğünüzde bu deyişe katılacağınıza eminim.
Bu cumbalı evlerin yapımında bulunduğu coğrafyanın toprak, ağaç ve ahşapları kullanılmış. Genelde iki katlıdır. Zemin taş malzemeden, üst katlar ise ahşap olacak şekilde inşa edilmiştir. Evlerin en belirgin özelliği cumbalı olması yani kafesli pencereleridir.
Birgi Tarihi Kenti’ne Nasıl Gidilir?
Birgi Köyü’ne toplu taşıma ile gitmek isterseniz, İzmir Basmane Garı’ndan sefer yapan trenler bulunuyor.
Trenle yapacağınız 2 saatlik yolculuk sonrasında Ödemiş ilçe merkezinden Birgi’ye giden minibüsleri kullanabilirsiniz.
Ödemiş’e ayrıca otobüs yolculuğu ile de gidebilirsiniz.
Daha kolay bir ulaşım için ise araç kiralama seçeneğini tercih edebilirsiniz.
Birgi Tarihi Kenti’nde Konaklama İmkanları Nelerdir?
Birgi’ye doyamayıp daha fazla tadını çıkarmak isteyebilirsiniz! Köy içinde konaklayabileceğiniz 10’a yakın butik otel ve pansiyon seçeneği bulunuyor. Gitmeden önce ya da gezi esnasında rezervasyon yapabilirsiniz.
Birgi’de önerebileceğimiz kimi oteller arasında Yeni Gelin Evi, Kadılar Paşazade Konağı Butik Otel, Birgi Ottoman Mansion ve Birgi Butik Saliha Hanım Taş Konak bulunuyor.
Rezervasyonlarınızı obilet’in otel hizmetini kullanarak yapabilirsiniz.