Çanakkale’de Nerede Ne Yenir?

0
8580

Mavi ve yeşilin buluşma noktası olan Çanakkale bulunduğu konum itibari ile denizin ve Ege kültürünün nimetilerinden bolca faydalanıyor.

Tazecik balıklar ve deniz ürünleri ile hazırlanan yemeklerin haricinde zeytinyağlıların da yadsınmaz bir yeri var Çanakkale mutfağında.

Her ne kadar Çanakkaleliler ‘Ovmaç Çorbası’, ‘Tumbi’, ‘Melki Yemeği’, ‘Metez’ gibi en nefis yöresel yemeklerini evlerinin mutfaklarında saklıyor olsalar da Çanakkale’de keşfedilmeyi bekleyen koca bir mutfak var.

O enfes mutfağı keşfetmek için Çanakkale’nin lezzet duraklarına doğru mini bir keşif yolculuğuna çıkmaya ne dersiniz?

Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.

Çanakkale’de Kahvaltı Mekanları

İster serpme kahvaltı ile isterseniz de fırından yeni çıkmış çıtır bir simit ile başlayın güne. Çanakkale’de her damak zevkine uygun bir kahvaltıcı bulmak mümkün.

İşte Çanakkale’de kahvaltı yapabileceğiniz en lezzetli adresler:

Maruf Kahvaltı & Unlu Mamülleri

Doğal ve taze ürünlerle hazırlanan lezzetli bir serpme kahvaltı için Maruf Kahvaltı & Unlu Mamüller’e bir şans vermenizi şiddetle tavsiye ederim.

Maruf Kahvaltı’ya giderseniz serpme kahvaltınızı ekstra olarak söyleyebileceğiniz mıhlama, peynir buğulama, peynir kızartma ve farklı yumurta çeşitleri ile taçlandırabilirsiniz.

Nar Simit

Son derece sade ama bir o kadar da lezzetli… Çıtır çıtır bir simit yanında da kahvaltılıklar bana yeter diyorsanız hiç düşünmeden Nar Simit’in yolunu tutun derim.

Nar Simit’te tercihinizi kaşarlı ya da çıtır simitten yana kullanabileceğiniz gibi börek ve açma çeşitlerini de deneyebilirsiniz.

Hamur Ali

Vitrini fırından yeni çıkmış hamur işleri ile dolu kokusu ile sizi saran bir yer arıyorsanız hiç düşünmeden Hamur Ali’nin yolunu tutun derim.

Hamur Ali’de güne tazecik poğaçalarla ya da enfes tatlılarla başlayabilirsiniz.

Söylemeden geçmek olmaz Hamur Ali İzmir’in meşhur ‘Bomba’sından da yapıyor.

Şakir’in Yeri

Kahvaltılıklar sizden çaylar Şakir’in Yeri’nden. Çanakkaleliler der ki Çanakkale’de olmak böreğini simidini alıp boğaza karşı kahvaltı etmektir.

Siz de bu ritüeli gerçekleştirmek istiyorsanız kahvaltılıklarınızı alın ve Şakir’in Yeri’nin yolunu tutun. Denize en yakın masalardan birini kapıp en keyiflisinden bir kahvaltı yapın.

Conk Kafe

Nar kızarmış içi bol malzemeli bir tostla güne hızlı bir başlangıç yapmak istiyorsanız Conk Kafe’ye bir şans verebilirsiniz.

Tostun yanında gelen sosu da mutlaka deneyin derim.

Çanakkale’nin En İyi Restoranları

Hadi biraz da Çanakkale’nin öğlen ve akşam yemeği için uğrayabileceğiniz mekanlarını keşfedelim.

Şirvan Döner

İster pilavla ister pilavsız, bence Şirvan’ın döneri her haliye muhteşem. Özellikle de yanında gelen kavrulmuş soğan ve biber turşusu ile enfes oluyor.

Şirvan’da döner günde bir kez takılıyor ve bitti mi bitiyor, bu lezzetten mahrum kalmak istemiyorsanız elinizi çabuk tutun derim.

Şirvan Döner’de dönere yetişemezseniz sulu yemek seçeneklerinin olduğunu da belirtmek de fayda var.

Çarşı Döner

Hızlı ama lezzetli bir şeyler yemek istiyorsanız Çarşı Döner güzel bir alternatif olacaktır.

Küçük bir büfe görüntüsünde olan Çarşı Döner sadece turistlerin değil yerli halkın ve esnafın da favori dönercilerinden.

Mor Salkım Lokantası

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Mor Salkım Lokantası (@morsalkimlokantasi)’in paylaştığı bir gönderi ()

Çanakkale’nin en keyifli mekanlarından olan Mor Salkım Lokantası’nın öğlen saatlerine özel hazırlanan ve çoğunlukla yöresel yemeklerden oluşan menüsü her gün değişiyor.

Siz de mevsiminde taze sebzelerle hazırlanan ev yemeği tadında lezzetler tatmayı sevenlerdenseniz Mor Salkım Lokantası listenizde mutlaka olsun.

Kale Müptela Ocakbaşı

Deniz manzarasının keyfi en iyi kebapla çıkar diyenlerdenseniz Kale Müptela Ocakbaşı tam size göre.

Adana kebabı ayrı mezeleri ayrı güzel olan Müptela Ocakbaşı’nda çalan müzikler keyfinize keyif katacak, benden söylemesi.

Kestanbol Et Lokantası

Lezzetli bir et yemek istiyorsanız Çanakkale’deki adresiniz Kestanbol Et Lokantası olsun derim.

Kestanbol Et Lokantası’nın öne çıkan lezzetleri arasında bıldırcın, oğlak çevirme ve kendi spesiyalleri olan oğlak kokoreç var.

Mori Bistro

Mori Bistro kahvaltıdan akşam yemeğine günün her saati uğrayabileceğiniz en keyifli mekanlardan biri.

Mori Bistro’da güne güzel bir serpme kahvaltı ile başlayabilir öğlen ve akşam saatlerinde ise zengin menüsünden damak zevkinize uygun bir şeyler seçebilirsiniz.

Pizzaria Di Napoli

Özellikle gençlerin favori mekanlarından olan Pizzaria Di Napoli’de kalın ve pofidik kenarlı Napoli usulü pizzanın haricinde tavuk, hamburger gibi farklı seçenekler bulmak mümkün.

Ben her şeyden biraz tadayım derseniz de yarım pizzalı, patates kızartmalı tavuklu ya da sosisli menülerden birini tercih edebilirsiniz.

Cafe 25 Metrekare

Ev yapımı köfte ile hazırlanan kocaman bir gurme burger yemek isterseniz Cafe 25 Metrekare’ye mutlaka uğrayın derim.

Yanında çıtır çıtır patatesle servis edilen 25 Metrekare burgerleri arasında benim favorilerim: ‘Füme Burger’, ‘Acı Burger’

Çanakkale’nin Balıkçıları 

Ege’de olmak güneşi denize karşı bir balık sofrasında batırmayı gerektirir diye düşünenlerdenseniz Çanakkale’de sizi bekleyen harika balıkçılar var.

Çanakkale’de yiyebileceğiniz en lezzetli balıklar arasında sardalya ilk sıralarda yer alıyor. Hatta Çanakkale’nin sardalyası o kadar lezzetli o kadar meşhur ki kentte her yıl ‘Uluslararası Gelibolu Altın Sardalya Kültür Ve Sanat Festivali’ düzenleniyor.

Gelin şimdi de Çanakkale’nin en güzel balıkçılarına bir göz atalım.

Sardal-ye

Adından da tahmin edebileceğiniz gibi Sardal-ye sardalyası ile meşhur bir mekan.

Ekmek arası sardalyası bence tam parmak ısırtan türden. Sardalya ile aranız yoksa da Sardal-ye’de mezgit, midye, kalamar gibi lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Sardal-ye’de yemek tercihiniz ne olursa olsun yanında acılı turşu mutlaka olsun derim.

Yalova Restaurant

Çanakkale’nin en meşhur balıkçıları arasında ilk sıralarda yer alıyor Kordon’daki Yalova Restaurant.

Enfes mezeler, deniz ürünleri ile yapılan tadına doyamayacağınız ara sıcaklar ve tazecik balıklar için adresiniz bir Çanakkale klasiği olan Yalova Restaurant olsun derim.

Kavala Balık Lokantası

Şöyle denize karşı bir masaya oturup balık meze keyfi yapmak isterseniz Kavala Balık’a bir şans verebilirsiniz.

Paçanga börekli, kalamar tavalı, karides güveçli ve bol mezeli sofranızda balığınızın en lezzetli eşlikçilerinden biri de ‘Ada Salatası’ olacak, benden söylemesi.

Kısmet Balık Evi

Kendinizi evinizde gibi hissedeceğiniz sade bir mekanda lezzetli bir balık yemek istiyorsanız Kısmet Balık Evi’ne uğrayabilirsiniz.

Mevsimine ve tazeliğine göre tezgahtaki balıkların değiştiği Kısmet Balık Evi sırf balık ve salata yemek isteyenlerin favori mekanlarından.

Balıkçı 286

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Balıkçı 286 Restaurant (@balikci286restaurant)’in paylaştığı bir gönderi ()

Çanakkale’ye kadar gelmişken deniz kenarında bir balık keyfi yapmadan dönmek olmaz diyenlerdenseniz Balıkçı 286 güzel bir alternatif olacaktır.

Özellikle ahtapot kızartmasının seveni çok benden söylemesi.

Çanakkale’nin En İyi Kahvecileri ve Tatlıcıları

Kahvesiz ve tatlısız duramayanların Çanakkale’deki favorileri:

Doğan Pastanesi

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Doğan Pastanesi (@dogan_pastanesi)’in paylaştığı bir gönderi ()

Pek çok kişi için bir Çanakkale klasiğidir Doğan Pastanesi.

Çıtır çıtır şerbetli tatlıları, tazecik sütlü tatlıları ve yaz aylarına özel enfes dondurması ile pek çok kişinin favorisi olan Doğan Pastanesi yakın zamanda açılan yeni şubesinde kahvaltı servisi de vermeye başladı, benden söylemesi.

Room Coffee & Bakery

Üçüncü dalga kahvecilerin Çanakkale’deki en iyi temsilcilerinden biri olan Room Coffee & Bakery’de kahve keyfinizi harika atıştırmalıklarla lezzetlendirebilirisiniz.

Room Coffee Bakery, keyifli dekorasyonu ile kahvesiz yapamayanları bekliyor.

Baykuş Coffee Shop

Lezzetli tatlılar eşliğinde kahvenizi yudumlamak, Çanakkale gezinize tatlı bir mola vermek istiyorsanız Baykuş Coffee Shop güzel bir alternatif olacaktır. Özellikle ev yapımı ‘brownie’sinden tatmanızı tavsiye ederim.

Çanakkale’deki Helvacılar

Tuzsuz peynir, irmik, yumurta ve şekerle yapılan Çanakkale’nin meşhur helvasını tatmadan dönmek olmaz.

Biraz fazla şekerli olduğu için çoğu zaman ağır gelebiliyor. O yüzden benim önerim sade dondurma ile tatmanızdan yana olacak.

Çanakkale’nin kendine has lezzetlerinden biri olan ‘Peynir Helvası’nı tadabileceğiniz helvacıların en lezzetlilerine buyrun…

Babalık Tekin Helvacısı

Çanakkale’nin ilk peynir helvacısı olan Babalık Tekin Helvacısı aynı zamanda Çanakkale’nin en meşhurlarından. Özellikle dondurmalı peynir helvasını mutlaka tadın derim.

Çerkezoğlu Özen Helvacısı

Sade fırınlanmış peynir helvası haricinde Antep fıstıklı peynir helvası da yapan Çerkezoğlu Özen Helvacısı’nda tahin helvası çeşitlerlerinden yaz helvasına farklı helva çeşitleri de bulabilirsiniz.

Kadir Usta Peynir Helvacısı

Kadir Usta’nın sıcak sıcak servis edilen peynir helvasının tadı uzun süre damağınızdan silinmeyebilir.

Peynir helvası sevmiyorsanız Kadir Usta’nın sıcak tahin helvası da bence efsane.

Hüsmenoğlu Peynir Helvacısı

1900’lü yıllardan beri hizmet veren Hüsmenoğlu, peynir helvasının en lezzetli adreslerinden biri.

Siz de Hüsmenoğlu Peynir Helvacısı’nın enfes helvasını yemelere doyamazsanız evinize de sipariş verebiliyorsunuz, aklınızda bulunsun.

Kadir Yaşar Çanakkale Helvacısı

Peynir helvasını tadabileceğiniz Çanakkale’nin en eski adreslerinden biri de Kadir Yaşar Çanakkale Helvacısı.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız