Seyahat etmek birçok insan için vazgeçilmez bir tutku olsa da birçok insan için hala bir tabu. Özellikle uçak korkusu olanların havayolu ulaşımına karşı tutumlarını değiştirmek biraz zor olabiliyor. İster uçaklardan korktuğunuz için yıllardır uçağa binememiş ancak artık bu korkuyu yenmek istiyor olun, isterseniz ilk kez uçağa binme fırsatını yakalamış olun, hiç sorun değil. Bu aşamada dikkat edeceğiniz küçük detaylar sayesinde yolculuğunuzun mükemmel geçmesini sağlayabilirsiniz.
İçindekiler
- 1 – Havalimanının Tam Adresini Öğrenin
- 2 – Havalimanına Ulaşım Seçeneğinizi Önceden Belirleyin
- 3 – Havalimanına Erken Gidin
- 4 – Kimliğinizi ve Pasaportunuzu Unutmayın
- 5 – Valizinizin Ağırlığına Dikkat Edin
- 6 – Online Check-in Yapın
- 7 – Bilet Çıktınızı Alın
- 8 – Bilet Detaylarına Dikkat Edin
- 9 – Terminallere Dikkat Edin
- 10 – Mide Bulantısı İçin Yanınızda İlaç Bulundurun
- 11- Uçuş Sırasında Sizi Oyalayacak Şeyler Yapın
- 12 -Bitki Çayı İçin
- 13 -Yanınıza Sakız Alın
- 14 – Uçuş Sonrası Valizini Almayı Unutmayın
1 – Havalimanının Tam Adresini Öğrenin
İlk kez uçağa binecek olanların en uzak olduğu alanların başında şüphesiz ki havalimanı geliyor. Daha önce başka bir sebeple uçağınızın kalkacağı havalimanına gitmediyseniz eğer planlarınıza buranın konumunu öğrenerek başlayabilirsiniz. Havalimanın nerede olduğunu, oraya ulaşım için hangi seçeneği tercih edeceğinizi ve bu ulaşımın ne kadar süreceğini iyi bir şekilde öğrenmeniz önemli. Aksi takdirde yola çıktığınızda beklenmedik durumlarla karşılaşabilirsiniz. İlk kez aldığınız uçak biletinizin boşa gitmesini istemiyorsanız uçağı kaçırmamak için havalimanı ulaşımınızı iyi bir şekilde ayarlayın. Ayrıca yola çıkacağınız vakitte şehrin trafiğini de hesaplamalarınızın içerisine dahil etmeyi unutmayın.
2 – Havalimanına Ulaşım Seçeneğinizi Önceden Belirleyin
Havalimanı adresini öğrendiniz ve yola çıkacağınız saatte şehir trafiğinin yoğunluğunu az çok tahmin ettiniz. Bu aşamadan sonra havalimanına ulaşırken kullanacağınız aracı kararlaştırmanız gerekiyor. Ulaşım sürenizi direkt olarak etkileyen seçenekleri son dakikaya bırakmamanız önemli. Eğer oturduğunuz yerin yakınlarında havalimanı servisleri varsa onları tercih edebilir ya da daha rahat bir ulaşım için taksi çağırabilirsiniz. Havalimanı servislerinin güzergahları daha kapsamlı olduğu için Ulaşım süresinin daha hızlı olacağını da hesaba katabilirsiniz. Eğer havalimanına ulaşım süresini kestiremiyorsanız, tercih ettiğiniz servisi arayarak net bir cevap alabilirsiniz. Aşağıdaki linklerden en popüler havalimanlarının ulaşım rehberlerine ulaşabilirsiniz.
- İstanbul Yeni Havalimanı Ulaşım Rehberi
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Ulaşım Rehberi
- Ankara Esenboğa Havalimanı Ulaşım Rehberi
- Antalya Havalimanı Ulaşım Rehberi
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı Ulaşım Rehberi
- Trabzon Havalimanı Ulaşım Rehberi
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı Ulaşım Rehberi
- Muğla Dalaman Havalimanı Ulaşım Rehberi
3 – Havalimanına Erken Gidin
İlk kez uçağa binecek kişilerin havalimanına biraz daha erken gitmesinde fayda var. Herhangi bir kapıyı karıştırma ya da bir aksilik yaşama durumunda telaşa kapılmanızın önüne bu şekilde geçebilirsiniz. Normal zamanlarda yurt içi uçuşlarında 1 saat önceden havalimanında bulunmanız yeterli. Ancak ilk deneyim için kendinize yarım saatlik bir ek zaman bırakabilirsiniz. Yurt dışı uçuşları için bu 2 saat olan bu süreyi yine kendinize göre uyarlayıp 2 buçuk saat yapabilirsiniz.
4 – Kimliğinizi ve Pasaportunuzu Unutmayın
Havalimanına geldiğinizde unutmayı isteyeceğiniz en son şey kimliğiniz olmalı. Çünkü bilet kontrollerinde ve uçağa binişlerde kimlikler isteniyor. Bu nedenle evden çıkmadan kimliğinizi yanınıza aldığınızdan emin olun. Aksi takdirde uçağa binişinize izin verilmeyecektir. Eğer seyahatiniz yurt dışına ise pasaportunuzu unutmayın!
5 – Valizinizin Ağırlığına Dikkat Edin
Tercih ettiğiniz havayolu şirketine göre bagaj hakkınız değişebilir ancak birçok havayolu şirketinin yolcularına sunduğu bu hak 15 kg ile sınırlıdır. 15 kg bagaj hakkınızın yanında 5 kg el bagajı hakkınızın olduğunu da hatırlatalım. Yine de uçağa binemeden önce tercih ettiğiniz havayolu şirketinin sunduğu hakları daha detaylı öğrenmeniz gerekli. Bagaj teslim sırasında vakit kaybetmemek ve ek ücret ödememek için size verilen hakkı geçmemeniz önemli. Bu nedenle valiz hazırlarken oldukça titiz davranmanız gerekiyor. Bagaj hakkına ek olarak sıvı haklarınızın ne kadar olduğuna da dikkat etmelisiniz. El bagajınıza kesinlikle sıvı maddeler ve deodorant ürünleri almayın. Sınırı aşan sıvı eşyaları sizden alacaklarını unutmayın.
6 – Online Check-in Yapın
Online check-in işlemlerini yaparak çok daha hızlı bir şekilde uçağınıza yetişebilirsiniz. Eğer uçağınıza çok kısa bir farkla yetişme gibi durumlarınız varsa kesinlikle online check-in işlemlerinizi yapmanız gerekli. Bu işlem sayesinde uçağınıza ulaşma aşamasında konturlarda gereksiz vakit kaybetmez, bagajınızı verdikten sonra direkt olarak uçağınıza geçebilirsiniz. Online check-in işlemlerini gerçekleştirmezseniz konturlara gelerek koltuk yeri, bilet kesimi, yer belirleme gibi işlemleri yapmanız gerek. Online check-in için daha fazla bilgi almak istiyorsanız, online check-in prosedürleri yazımızı okuyabilirsiniz.
7 – Bilet Çıktınızı Alın
Her ne kadar teknoloji çağında yaşasak da biletinizin çıktısını içinizin rahat etmesi için yanınıza alabilirsiniz. Dilerseniz ekran resmini de yanınızda bulundurarak işinizi garantiye alabilirsiniz. Online check-in yaptıktan sonra alabileceğiniz biletinize mail adresinizden ulaşabilirsiniz.
8 – Bilet Detaylarına Dikkat Edin
Rezervasyon sayfasında bulunan bilet detaylarında uçuş bilgilerinize oldukça dikkat etmeniz önemli. Uçağa bineceğiniz kapının numarasına yanlış bakmanız durumunda bir koşuşturmacanın içerisine girebilirsiniz. Havalimanına gelip, güvenlik gişelerini geçtikten sonra konturlara yönelerek biletinizi alabilir ya da online check-in yapıp bilet bilgilerinizi görebilirsiniz. Uçağın kalkacağı kapının nerede olduğunu orada bulunan görevlilerden öğrenerek zaman kazanabilirsiniz.
9 – Terminallere Dikkat Edin
Bilet detaylarınızı dikkatli bir şekilde inceledikten sonra dikkat etmeniz gereken diğer önemli unsur, hangi terminalden uçuşunuzun gerçekleşeceği. Yurt içi ve yurt dışı uçuşlarının gerçekleştiği terminaller genellikle birçok havalimanında ayrı oluyor. Yanlış terminale gitmenizse size oldukça büyük bir zaman kaybı olarak geri dönüş yapar. Bu nedenle terminalinize dikkat ederek güvenlik kontrollerinden geçebilirsiniz. Terminalin ardından gidiş ve dönüş kapılarını da ayırt etmeniz önemli. Yolcu dönüşlerinin olduğu girişlere giderseniz tekrar geri dönmek zorunda kalabilirsiniz.
10 – Mide Bulantısı İçin Yanınızda İlaç Bulundurun
Uçağa ulaşma yolunda gerekli tüm işlemleri yerine getirdikten sonra uçağa adım atmanızla birlikte heyecanlanmaya başlayabilirsiniz. Bu oldukça normal bir durum. Uçağın hareket etmesinin ardından mide bulantılarının önüne geçmek için doktorunuzun tavsiye ettiği bir ilacı olası durumlara karşı yanınıza alabilirsiniz. Heyecan ve stres sonucunda mide bulantısı yaşayabilir, uçuş süresinde zor anlar geçirebilirsiniz. Yanınıza alacağınız hafif bir ilaç bu durumların önüne geçmenizde yardımcı olabilir.
11- Uçuş Sırasında Sizi Oyalayacak Şeyler Yapın
Eğer yolculuk boyunca sessizlik sinirlerinizin gerilmesine neden olacaksa yanınıza müzik çalar alarak bu durumun önüne geçebilirsiniz. Uçağın kalkış ve iniş anlarında cep telefonu gibi cihazların kapatılması şart. Bu nedenle bu aşamada müzik dinlemek için cep telefonunuzdan faydalanma durumunuz yok. Ancak uçak havalandıktan sonra cihazınızı uçuş modunda kullanabilirsiniz. Telefonunuzun uçuş modunda kullanılmasına izin verilmemesi gibi durumlarda yanınızda bir alternatif olarak müzik çalar bulundurarak sıkıcı bir yolculuk yapmanın önüne geçebilirsiniz. Uzun bir uçuş yapacaksanız müzik çaların yanına en sevdiğiniz kitabı da ekleyebilirsiniz. Bu sayede uçuş sırasında daha keyifli vakit geçirebilirsiniz.
12 -Bitki Çayı İçin
İlk uçağa binecek olmanın verdiği heyecanı bir türlü bastıramıyorsanız uçuştan önce sakinleştirici etkiye sahip olan bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Bir fincan bitki çayı içerek rahatlayabilir, uçuş öncesinde ve sırasında heyecanınızı kontrol edebilirsiniz. Uçağın havalanma aşamasında tedirginlik hissederseniz gözlerinizi kapatarak o anın çok kısa bir süre içerisinde biteceğini kendinize tekrar edin.
13 -Yanınıza Sakız Alın
Uçuş sonrasında kulaklarınızda meydana gelen basıncı sakız ile giderebilirsiniz. Uçağın kalkmasıyla kulaklarınızda basıncın uğultusunu hafif bir şekilde hissedebilirsiniz. Bu basınç uçaktan indiğiniz zaman çok daha ağır bir şekilde kendini gösterebilir. Uçaktayken ağzınızı açıp kapatarak basıncın dengelenmesini sağlayabilir, uçaktan indikten sonra kısa bir süreliğine sakız çiğneyebilirsiniz. Bir süre sonra kulaklarınızın normale döndüğünü hissedebilirsiniz.
14 – Uçuş Sonrası Valizini Almayı Unutmayın
Uçuş öncesinde verdiğiniz bagajı uçuş sonrasında havalimanının ilgili yerlerinden alabilirsiniz. Uçuş bilgilerinin ekrana yansıtıldığı yere giderek valizlerinizin gelmesini beklemeniz yeterli. Bu aşamada karışıklık yaşamamak adına valizinize küçük bir işaret bırakabilir, diğer valizlerin arasında daha rahat bir şekilde ayırt edebilirsiniz. Eğer bir işaret bırakmayı tercih etmiyorsanız valizi aldıktan sonra üzerinde bulunan barkotta isminizi kontrol ederek yaşanması muhtemel karışıklıkların önüne geçebilirsiniz.