Kayseri’nin Meşhur Yemekleri

0
1402

Üzülerek söylemeliyim ki Kayseri mutfağını mantı, pastırma ve yağlamadan ibaret sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz.

İç Anadolu’nun kültürel ve tarihi açıdan en zengin şehirlerinden biri olan Kayseri’de keşfedilmeyi bekleyen koca bir mutfak var. Hatta öyle zengin bir mutfak ki Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bile kendine yer bulmuş.

İsterseniz gelin lafı daha fazla uzatmadan sucuk ve pastırmanın merkezi, hamur işlerinin cenneti Kayseri’nin en meşhur yöresel yemeklerini keşfe çıkalım.

Yazıyı okuduktan sonra kendinizi Kayseri’ye bilet bakarken bulabilirsiniz demedi demeyin.

Kayseri’nin Meşhur Yemekleri

1) Kurşun Aşı

Bol malzemeli, doyurucu Anadolu çorbalarından biri de Kayseri’nin mini mini yuvarlak köfteli, nohutlu, mercimekli kurşun aşı.

Bazı yörelerde lülük aşı olarak da bilinen kurşun aşını Kayseri’de tadılacaklar listenize mutlaka alın derim.

Eğer bir tabak yemekle öğün geçirmeyi sevenlerdenseniz kurşun aşı nefis bir alternatif olacaktır.

2) Çiriş Yemeği

Sebze ve ot severler buraya! Doğu’nun en lezzetli otlarından biri olan çiriş, Kayseri mutfaklarında da lezzet fırtınaları estiriyor.

Yabani pırasayı andıran görüntüsü, kendine has aroması ve tadı ile gönülleri fetheden çiriş yemeği tercihe göre bulgurlu ya da pirinçli olarak yapılabiliyor. Ama bence yumurta ve tulum peyniri ile de efsane oluyor. Şansınız varsa bir deneyin derim.

3) Yağlama

Kayseri Yağlama

Kayseri denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri olsa gerek yağlama. Arasına bol kıymalı harç yayılarak üst üste dizilen incecik hamurlara kim hayır diyebilir ki? Bir de üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilmişse…

Kayseri’ye giderseniz geleneksel usulünce kıymalı hamurları birer birer çatalınıza sararak yağlama yemeden dönerseniz üzülürsünüz.

4) Sucuklu Köfte

Adı sucuklu köfte olsa da bu köftenin içinde sucuk yok. O zaman neden adı sucuklu köfte dediğinizi duyar gibiyim. O yüzden hemen açıklıyorum.

Kayseri’nin bu meşhur köftesinin içine sucuk yapımında kullanılan baharatlar ve çemen ekleniyor.

Baharatlarla aranız iyiyse Kayseri’nin meşhur sucuklu köftesinden tatmanızı şiddetle tavsiye ederim. Hatta yanında biraz sıcak lavaş isteyip sucuklu köfte ile kendinize enfes bir dürüm bile yapabilirsiniz, aklınızda bulunsun!

5) Pöç Kebabı

Pöç de denilen dana kuyruğundan yapılan bu lokum gibi kebaptan Kayseri’ye giden herkesin tatmasını şiddetle tavsiye ederim.

Pöç eti önce mühürleniyor, ardından güveçlerde haşlanıyor.

Suyuna genellikle çorba yapılıyor ama bence pöç suyuyla yapılan pilav tek kelimeyle efsane oluyor. Denk gelirseniz asla es geçmeyin derim. Çünkü yok böyle bir lezzet. İnsanın yedikçe yiyesi geliyor desem abartmış olmam.

6) Tepsi Mantısı

Malum Kayseri demek mantı demek. Kayseri mutfaklarında onlarca çeşit mantı pişiriliyor.

Hepsi de birbirinden güzel ama benim favorim kesinlikle tepsi mantısı.

Kenarlarından bükülerek kapatılan, üzeri kırmızı pul biberli, soslu ve sarımsaklı yoğurtlu tepsi mantısı benim gibi sulu mantı sevmeyenler için efsane bir alternatif olacaktır. Mutlaka deneyin derim.

7) Yağ Mantısı

Alışık olduğumuz klasik mantı hamurlarının aksine mayalı hamurla yapılan daha büyük, daha kalın ve daha doyurucu bir mantı arıyorsanız tercihinizi yağ mantısından yana kullanabilirsiniz.

Şebit olarak da bilinen yağ mantısı Kayseri sofralarının en sevilen lezzetlerinden biri. Görünüş olarak pişiyi andırsa da ilk lokmada aradaki farkı anlayacaksınız.

Yağ mantısının özel baharat karışımlı kıymalı harcının tadına hayran kalmamak elde değil, demedi demeyin.

8) Kayseri Tiridi

Kayseri mutfaklarında beyaz et ile yapılan nadir yemeklerden biri de tirit. İncecik yufkalı, bol baharatlı tavuk etli tirit kırmızı et tüketmeyenler için lezzetli bir alternatif olacaktır.

Ama söylemeden de geçmek olmaz tirit tavuk sevmeyeni bile kendine hayran bırakıyor. Denk gelirseniz mutlaka bir şans verin.

9) Örgülü Pilav

Pilavın her hali güzel ama Kayseri’nin örgülü pilavı bir başka güzel. Üzeri şerit şeklinde kesilen hamurlarla kafes gibi kapatılan, bol fıstıklı ve kuş üzümlü örgülü pilav tam yeme de yanında yat dediklerinden.

Kayseri mutfağının hem göze hem de damağa hitap eden örgülü pilavına denk gelirseniz asla es geçmeyin derim.

10) Saray Pilavı

Kayseri’nin saray pilavı tam da adına yaraşır zenginlikte bol malzeme ile yapılıyor.

Sotelenmiş tavuk eti yapılan saray pilavının olmazsa olmazı biber turşusu ve bol köpüklü ayran.

Kayseri’ye giderseniz hemen hemen her restoranda bulabileceğiniz saray pilavlı bir yemek molası vermeden dönmeyin derim.

11) Develi Cıvıklısı

Konya’nın etli ekmeği inceliğinde Samsun’un Terme pidesi lezzetinde parmak ısırtan bir hamur işi arıyorsanız Kayseri’nin Develi ilçesinin meşhur cıvıklısı tam size göre.

Siz de yanında bir bardak ayran ya da taze demlenmiş çay eşliğinde güzel bir hamur işi ile kendinizi şımartmak isterseniz cıvıklıdan şaşmayın derim.

12) Tahinli Katmer

Pek çok ilimizde karşımıza çıkan bir lezzet olsa da her yöre katmeri kendine göre yorumluyor. Kimi bol fıstıklı kaymaklı kimi haşhaşlı yapıyor.

Kayseri usulü katmerse bol tahinli ve yağlı yapılıyor. Muhteşem bir lezzet olsa da tahin ve yağın buluşması bence biraz ağır oluyor.

O yüzden benim önerim ortaya paylaşımlık bir tahinli katmer söyleyip ucundan tatmanızdan yana.

13) Çemenli Ekmek

Bir şehrin pastırması böyle meşhur olur da çemenli lezzetleri olmaz mı hiç?

Çemenin içine ceviz ve baharat ekleyerek hazırlanan kahvaltılık sos, Kayseri’de kahvaltı sofralarının ve çay saatlerinin en aranan lezzetlerinden biri.

Kayseri’ye giderseniz sadece orada yemekle kalmayıp birkaç kavanoz çemen de evinize götürmek için mutlaka alın derim.

14) Ayvalı Tahinli Yaprak Sarması

Kayseri’nin Talas ilçesine özgü ayvalı tahinli yaprak sarması geleneksel Kayseri mutfağının en özel lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Rendelenmiş ayvalı pirinçli iç harç asma yaprağına incecik sarılıyor. Piştikten sonra üzerine tahin gezdirilerek servis ediliyor.

Farklı lezzetler denemeyi seviyorsanız Talas’ın ayvalı tahinli yaprak sarmasına mutlaka bir şans verin derim.

15) Nevzine

Kayseri’nin nevzine tatlısı hamur tatlılarının hem en hafiflerden hem de en lezzetlilerinden biri bence.

Pekmezli, tahinli ve cevizli koyu kıvamlı bir hamur hazırlanıp fırında pişiriliyor. Soğuduktan sonra üzerine şerbet gezdirilip afiyetle yeniyor.

Şerbetli hamur tatlıları sizin de her daim favorinizse nevzine tatlısına mutlaka bir şans verin derim.

16) Yoğurt Tatlısı

Revaniyle kek arası diye betimleyebileceğim yoğurt tatlısı Kayseri mutfağının en özel tatlılarından biri.

Un, irmik ve adından da tahmin edebileceğiniz gibi bol yoğurtlu bir hamurdan oluşan bu nefis tatlıyı hemen hemen her pastanede bulabilirsiniz.

Kayseri gezinize keyifli bir tatlı molası vermek isterseniz genellikle üzerine iri Antep fıstığı serpilerek servis yoğurt tatlısı güzel bir alternatif olacaktır.

17) Düğümlü Tatlı

Düğme kurabiyeye benzeyen görüntüsü ile gönülleri fetheden düğümlü tatlı şerbetli hamur tatlısı sevenlerin Kayseri mutfağındaki favorilerinden biri.

Bir lokmada ağzınıza atabileceğiniz düğümlü tatlı yemek sonrası içilen çayın en güzel eşlikçilerinden biri.

18) Elde Kesme Kadayıf

Bugüne kadar yediğiniz tüm kadayıfları unutun. Kayseri’nin elde kesme kadayıfı adından da tahmin edebileceğiniz gibi elde açılıyor.

Arası bol cevizli, fırında nar gibi kızarmış şerbetli elde kesme kadayıftan tatmadan Kayseri’den ayrılmayın derim.


Kayseri’ye giderseniz sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünlerinin en lezzetlilerinden, nefis içecekler hazırlayabileceğiniz gilaburu meyvesinden ve tabi ki o nefis mantısından bir kaç paket almadan dönmeyin derim.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız