Akıllı şehir kartları yazılarımıza Kocaeli Kent Kart ile devam ediyoruz.
Bu yazımızda sizlere Kocaeli Kent Kart hakkında bilmeniz gerekenleri aktarmaya çalışacağız.
İçindekiler
- Kocaeli Kent Kart’ın Türleri Nelerdir?
- Kocaeli Kent Kart Nasıl Alınır?
- Kocaeli Kent Kart Nerelerde Kullanılır?
- Kocaeli Kent Kart Bakiye Sorgulaması Nasıl Yapılır?
- Kocaeli Kent Kart Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?
- Kocaeli Kent Kart Mobil Uygulaması Nasıl Kullanılır?
- Kayıp ve Arızalı Kocaeli Kent Kart İşlemleri Nelerdir?
Kocaeli Kent Kart’ın Türleri Nelerdir?
Kocaeli Kent Kart’ın Tam, İndirimli, Ücretsiz ve 7/24 Tek Binişlik Kart olmak üzere dört farklı çeşidi bulunuyor.
İndirimli Kocaeli Kent Kartları arasında Öğrenci, Öğretmen ve 60 Yaş ve Üzeri Kart mevcut.
Ücretsiz Kartlar ise 65 Yaş ve Üzeri, Basın, Belediye Personeli, Denetim Görevlisi, Emniyet Hizmetleri, Engelli, Engelli Refakatçi, Gazi ve Şehit Aileleri, Kursiyer, Harcırah, Posta Hizmetleri ve TÜİK olmak üzere farklı kategorilere ayrılıyor.
Kocaeli Kent Kart Nasıl Alınır?
Kocaeli Kent Kart şehrin her yerinde bulunan satış ve dolum noktalarından temin edilebiliyor. Bu merkezler 08:00 – 21:00 saatleri arasında hizmet veriyor.
Farklı çeşitteki Kocaeli Kent Kartlar için ibraz edilmesi gereken belgeler değişiklik gösteriyor.
Öğrenci Kart almak isteyen öğrencilerin okul idarelerince onaylanmış son 1 aya ait kimlik bilgileri bulunan öğrenim belgesi aslını ve son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğrafını Başvuru Merkezleri’ne ibraz etmeleri gerekiyor.
Öğretmen Kart başvurusu esnasında istenen belgeler arasında öğretmenlerin kadro unvanları belirtilerek kurum müdürlüklerince onaylanmış kimlik bilgileri bulunan öğretmen görev yeri belgesi aslı ve son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğraf bulunuyor.
60 Yaş ve Üzeri Kocaeli Kent Kart başvurusu yaparken kişilerden nüfus cüzdanı fotokopisi ve son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğrafları isteniyor. Bu belgeler ile Taşıma Dairesi Başkanlığı Kara Ulaşım Şube Müdürlüğü Seyahat Kartları Büroları‘na başvuru yapıp başvurusu uygun görülen kişiler kişiselleştirilmiş indirimli kartlarını alabiliyorlar.
Ücretsiz Kocaeli Kartı’ndan faydalanmak isteyen kişilerin de durumlarını bildiren uygun belgelerle başvuru yapması gerekiyor. 65 Yaş ve Üzeri Ücretsiz Kocaeli Kent Kart sahibi olmak için nüfus cüzdanı fotokopisi ve son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğraf ile başvuru yapılması gerekiyor.
Gazi ve eşi, şehit, dul ve yetimleri anne ve babaları, vazife malulü, eşi, anne ve babası, evli olmayan ve 25 yaşını aşmamış çocukları ve Milli Sporcuların kart başvurusu esnasında ilgili bakanlık tarafından verilen kimlik kartı fotokopisini ve aslını, nüfus cüzdanı fotokopisini ve son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğrafını ibraz etmesi gerekiyor.
Engelli %40 ve Üzeri, Engelli Refakatli %70 ve Üzeri, Denetim Hizmetleri, Mahalli Basın, Personel, Görevli ve Kursiyer Ücretsiz Kartlarının başvurusu esnasında gerekli belgelere ulaşmak için https://e-komobil.com/index.php internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Kocaeli Kent Kart Nerelerde Kullanılır?
Her akıllı şehir kartı gibi Kocaeli Kent Kart da şehirdeki bütün toplu taşıma araçlarında kullanılıyor.
Bunlar arasında otobüsler, tramvaylar ve vapurlar bulunuyor.
Kocaeli Kent Kart Bakiye Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Kocaeli Kent Kart bakiye sorgulamasını https://www.ulasimpark.com.tr/kocaeli-kart internet sitesi üzerinden kart numaranızı girerek yapabilirsiniz.
Bakiye sorgulama işlemini mobil uygulama aracılığı ile de gerçekleştirebilirsiniz.
Kocaeli Kent Kart Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?
İndirimli ve Ücretsiz Kocaeli Kent Kartların vize işlemleri Toplu Taşıma Dairesi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu takvime göre yapılıyor.
Vize süresi dolan kartların vize işlemi yapılmadığı takdirde elektronik kartlar tam tarifeye dönüştürülüyor.
İndirimli ve ücretsiz Kocaeli Kent Kartı sahiplerinin kullandıkları kartın kullanım süreleri (öğrenci kartları hariç) müracaat tarihinden itibaren bir yıl için geçerli. Bu kişiler başvuru koşullarını taşımaya devam ediyorlarsa kullandıkları Kocaeli Kent Kartlarını Belediye Meclisi’nin belirlediği vize ücretini ödeyerek kullanmaya devam edebilirler.
Öğrenci kartlarının vize işlemi otomatik olarak yapılıyor. Fakat Açık Öğretim Fakültesi’nde (A.Ö.F.) ve yabancı ülkelerde öğrenim gören veya YÖKSİS, MEBSİS gibi ilgili kurumlardan yıllık vize için bilgisi alınamayan veya eksik gelen öğrencilerin vize işlemlerini bireysel olarak yapmaları gerekiyor. Öğrenciler vize işlemlerini gerçekleştirebilmek için o yıla ait güncel öğrenim belgelerini ve öğrenci kartlarını Seyahat Kartları Büroları’na ibraz ediyorlar.
Öğretmen kartlarının vize işlemi YÖKSİS ve MEBSİS gibi web servis veya kurumlardan gelen resmi yazılar aracılığı ile yapılıyor.
60 Yaş İndirimli Seyahat kartları vize işlemi de yine Toplu Taşıma Dairesi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu takvime göre yapılıyor.
Kocaeli Kent Kart Mobil Uygulaması Nasıl Kullanılır?
Dijitalleşen dünyaya ayak uydurabilmek adına belediyeler toplu ulaşımda kolaylık sağlamak adına mobil uygulamaları kullanmaya başladı.
e-komobil de Kocaeli’de kent ulaşımında kullanabileceğiniz bir mobil uygulama. Telefonunuza bu uygulamayı yükleyerek Kocaeli Kent Kart’ınıza online olarak bakiye yüklemesi yapabilir, bakiyenizi sorgulayabilir ve kart kullanım geçmişinizi inceleyebilirsiniz.
Telefonunuzun konum özelliğini açarak bulunduğunuz durağa yaklaşan otobüsleri görebilir ve araç hareket saatlerini takip edebilirsiniz.
Ayrıca telefonunuzun Yakın Alan İletişimi (Near Field Communication – NFC) özelliği varsa toplu ulaşım araçlarına binerken NFC’yi aktif hale getirip telefonunuzu bilet okuma cihazlarına yaklaştırıp temassız bir şekilde biniş yapabilirsiniz.
Uygulamadaki Seyahat Planlayıcısı kısmını kullanarak gitmek istediğiniz yere hangi hatları kullanarak en kolay ne şekilde gidebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Kayıp ve Arızalı Kocaeli Kent Kart İşlemleri Nelerdir?
Kocaeli Kent Kartını çaldıran veya kaybeden kişiselleştirilmiş seyahat kartları sahiplerinin en geç 2 iş günü içerisinde Toplu Taşıma Dairesi Başkanlığı Seyahat Kartları Birimi’ne veya 444 11 41 numaralı Büyükşehir Çağrı Merkezi’ne kayıp veya çalıntı bildirimi yapması gerekiyor. Bu sayede eski kartları otomatik olarak kullanım dışı bırakılıyor.
Güncel belgeleriniz ile kart başvurusu yapıp kart ücretini ödendiğinizde yeni bir Kocaeli Kent Kart sahibi olabilirsiniz.
Bir takvim yılı içerisinde yapılan ikinci müracaatlar için kart bedeli aynıyken üçüncü ve sonrasında yapılan müracaatlarda güncel kart bedelinin 2 katı kart ücreti ödenmesi gerekiyor.
Kocaeli Kent Kartınız herhangi bir sebeple yıpranmış ve kullanım dışı kalmış ise başvuru dilekçesiyle Toplu Taşıma Daire Başkanlığı’na başvurulması gerekiyor. Arızalı kartınız en kısa sürede iptal edilip kullanıma kapatılıyor.
Kocaeli Kent Kartınızın yenilenmesi için başvuru koşulları yerine getirip ve kart bedelini ödemeniz gerekiyor.